Illustratie van: Thijs-4620

Mestbedrijven halen woede minister op de hals

Uit een onderzoek van NRC blijkt dat bijna twee op de drie bedrijven sjoemelen met het verwerken van mest.

Minister Schouten van Landbouw is boos op mestbedrijven. Aanleiding is een bericht in NRC Handelsblad. Daarin staat dat bijna twee op de drie mestverwerkers in Oost-Brabant en Noord-Limburg ooit zijn beboet of worden verdacht van overtreding van de regels.

Deel dit topic

Reacties

+11
zeppmann1
Ik denk dat 2 op de 3 boeren ook verdacht of beboet zijn voor overtreding van de regels. Zegt meer over de regels dan over de boeren.
+1
Dre van Helmond
@zeppmann1 Klopt 80 % zijn administrative fouten , en worden de vrachten afgekeurd .
Boete 11 Euro per kg fosfaat.
+4
puntertje
Alle Brabanders weer boos natuurlijk, want 'dat doen wij niet', of 'we kunnen er niets aan doen want het systeem deugt niet'.
Net zo iets als: 'Ik verhuurde mijn loods wel, maar had natuurlijk geen enkel vermoeden dat er illegale activiteiten plaats zouden vinden'.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
want het systeem deugt niet'.
En dan hebben ze nog gelijk ook!
Jan S
😀
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
want het systeem deugt niet'.

Dat doet er in dit "kennisland" niet toe. Je haalt je voordeel er uit als je dat kan en voor bepaalde bedrijfstypes is dat (te) lucratief.
+9
dwers
Hoe vaak ze mij ook al niet aan de kop gezeurd hebben om mest te mogen leveren , heb dat altijd geweigerd houd niet van dat snijden in de grond.
Dan krijg je te horen, het mag ook wel alleen op papier, ik hoef toch niet een ander zijn probleem op te lossen.
Je ziet wat er van gekomen is de één de rechten de ander de grond, totaal scheef getrokken.
Als de grondgebonden boeren nu verstandig zijn voeren ze geen mest meer aan, worden de fosfaatrechten misschien ook wat goedkoper.
walker1
Er is gewoon teveel mest en dan krijg je vanzelf gesjoemel.
Ondanks dat ik een boerenzoon ben denk ik dat het goed is dat er in NL nu echt een rem gezet wordt op uitbreiding van veehouderijen en met name de niet grondgebonden veehouderij.
Behalve het mestprobleem is ook steeds vaker de uitstoot van fijnstof negatief in het nieuws en recentelijk ook nog de gezondheidsrisico's van geitenbedrijven.
spotmelker
Quote Reactie van @walker1:
walker1 19min geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Er is gewoon teveel mest en

Er zijn ook teveel ratten (met stropdas).
Waarom wordt er dan nog zoveel kunstmest gebruikt?
walker1
@spotmelker omdat iedereen maar meer, meer, meer wil produceren. Als ze in het noorden dit jaar geen kunstmest hadden gestrooid, dan hoefden ze daar nu geen gras te mulchen. (zie ander topic)
spotmelker
@walker1 Dat eerste ben ik met je eens, die grasgroei is van meer zaken afhankelijk dan een beetje kunstmest. Naast het groeiseizoen speelt dat de hectareopbrengsten nogal wat hoger liggen dan de toegestane veebezetting.
+5
@walker1 er is helemaal niet te veel mest ,er wordt een mest probleem gemaakt door de normen te verlagen,gevolg steeds verder uitmergelen van de grond en exrta kunstmest strooien
+2
walker1
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Er is jarenlang en nog steeds, al wordt het minder, veel uitspoeling van mest naar het grondwater. dat betekend gewoon dat veel mest die uitgereden wordt niet door gewassen benut kan worden. dat de grond uitmergelt komt omdat we bijna alleen nog maar drijfmest en kunstmest er op brengen en er wel veel gewas af willen halen, maar niemand die zich druk maakt over organische stof en het bodemleven.
+2
jorisdriepinter
@walker1 Je bent iets te kort door de bocht maar hebt wel een punt.
Er is nog steeds te veel uitspoeling, ook uit kunstmest.
Dat komt omdat er te weinig bodemleven is door gebrek aan organische stof.
+1
ford8630power
@walker1 Uit recent onderzoek is gebleken dat kunstmest meer uitspoelt dan gewone mest, dus we hebben jarenlang voor jan lul kunstmest lopen kopen en konden we geen mest aanvoeren.
+1
m uut m
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl
Met kunstmest ga je juist de bodem uitmergelen.
+2
Wilbert
Ongetwijfeld probeert er iemand wel eens wat... niet goed te praten en zou je ook niet moeten willen.
Echter heeft de NRC alle bedrijven die onderzocht of beboet zijn op 1 hoop geschoven. Of ze nu wel of niet beboet zijn en of er iets administratief of iets met het transport niet klopte, is niet relevant.
De NRC kan maandag wel schrijven dat 95% van de Nederlanders crimineel is.
+1
Pluto
Alles word met GPS vanuit satellieten tot op 20 cm nauwkeurig in de gaten gehouden , elke vracht is gecodeerd en geregistreerd van laadplek tot losplek . Ik vraag me toch af of NRC wel echt onderzoek heeft gedaan of gewoon met een chauffeur een dag heeft meegereden !!!.
De overheid heeft gesjoemeld met ammoniak rapporten' CO 2 rapporten ' mestproductie cijfers ' enz enz enz , de reactie van Schouten vindt ik op dit moment erg overtrokken en snel alleen op basis van een kranten artikel !!!.
Twentsch Land
@Pluto

Ook een gps is te misleiden Pluto
Noorderling
@Pluto
die gps systemen hebben een paar slimmeriken ook in caddy's gebouwd, totdat opviel dat ze harder dan 90 reden richting oost duitsland.

Je moet alles een stap voor zijn om niet door de mand te vallen. Zoals in het artikel genoemd wordt om bij dikke fractie even de weegbrug met extra gewicht te misleiden is natuurlijk zo gedaan. Monsters vervolgens ook nog even in laten drogen en je hebt de extra massa en de tonnen water als product afgevoerd. Dan schiet het wel op.
+5
jorisdriepinter
@Noorderling Precies. De meeste fraude zit bij de monsters, vooral bij het mestscheiden. Door de gehalten in het exportdeel kunstmatig te verhogen hou je flink zwarte mest over die je in de buurt wel kwijt kunt.
Dat verklaart ook de nog steeds te hoge nitraat gehalten in het grondwater in de intensieve gebieden.
Maar het gebeurt hier in het noorden ook.
+5
Kan minister Schouten niet beter boos zijn op de AID. De journalisten van NRC zijn dus beter in het opsporen van fraude dan beroepscontroleurs!
casemxu
Er zal ongetwijfeld gesjoemeld worden maar ik begrijp ook niet waarom de veehouderij grondgebonden moet zijn, wat maakt het nou in principe uit als de veehouder de mest nou op eigen land brengt of op die van de buurman die akkerbouwer is. Dat kun je toch vastleggen met een soort contract
Om hoeveel gevallen gat het DAADWERKELIJK, ik denk dat het meevalt, het is ook heel goed mogelijk dat OOK HIER een heel vies spelletje word gespeeld, door dit nu aan het einde van het jaat bekend te maken, en de derogatie nog onzeker is. En dan nu het verhaal heel snel HEEL groot maken, LTO was wel VERREKTE snel met een reactie, en het komt RFC HEEL goed uit dat de derogatie niet verleng word !!!
adriaan33
@Detukkeroettwente het was al langer bekend dat het nrc bezig was. Maar je moet de mestfraude zien in het geheel van frauduleus handelen in de afval en millieubranche. Vuile grond verdwijnd, slib verdwijnd en dan roept watergraaf Lambert Verheijen dat de boeren individueel gemonitord moeten worden terwijl zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties water lozen dat niet aan de eisen voldoet.
+3
walker1
@adriaan33 Ik denk dat het ook zeker deels komt doordat de hele regelgeving erg complex en omslachtig is. Ik zit zelf in de bodemsanering en met name de regels omtrent de bodemonderzoeken zijn vorig jaar weer een stuk complexer geworden, met name als er mogelijk asbest in de bodem zit. Om meteen te roepen dat er fraude gepleegd wordt vind ik wat ver gaan, maar ik zie wel, en doe het zelf ook, dat er gezocht wordt naar creatieve oplossingen. Dat zal in de mesthandel ook wel zo zijn. Er zullen best een paar echte fraudeurs bij zitten, maar als ik die lijst van NRC zie, dan hebben ze bijna allemaal wel de NVWA op bezoek gehad, maar vaak ging het om kleine overtredingen en zijn er waarschuwingen of kleine boetes uitgedeeld.
Zelf werk ik bij een gerenommeerd ingenieursbureau, maar wij krijgen ook de ILenT over de vloer, hebben ook wel eens waarschuwingen gehad, maar nog nooit geen boetes. Echt alles precies goed doen volgens de regels is erg moeilijk en als je het doet, dan prijs jezelf al snel uit de markt.
Zo zal het in de mesthandel ook wel zijn. Als het helemaal precies volgens de regels moet, dan kost een vracht mest afvoeren misschien wel meer als 1000 euro, tja als er dan iemand roept dat het ook voor 900 kan, dan zijn er zeker boeren die daar oren naar hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN