Column Sjakie: Korting van fosfaatrechten is politiek wanbeleid

Door Jack Rijlaarsdam,

Na ruim twee jaar fosfaatsoap is de verdeeldheid binnen de sector groter dan ooit. Niet-groeiers kijken scheef naar groeiers, extensief verwijt intensief het wegkapen van latente ruimte en intensief is gepikeerd dat de Kringloopwijzer niet tot extra fosfaatruimte leidt. De nieuwe verzuiling is een feit. Waar vroeger de activiteiten op zondagochtend bepalend waren voor het lidmaatschap van een belangenbehartiger, daar hangt dit nu vooral af van de grondpositie en de ambitie om te groeien.

Na het hoger beroep in de door groeiers aangespannen rechtszaak tegen het fosfaatreductieplan is wel duidelijk geworden dat deze groep niet op veel extra fosfaatruimte hoeft te rekenen. Best frustrerend voor ondernemers die alle vergunningen op orde hebben, maar een opluchting voor de rest van de sector die eigenlijk geen ruimte in wil leveren om knelgevallen vooruit te helpen.

Kort samengevat gaat de hele sector rollebollend over straat. Tegelijkertijd zijn de feiten redelijk simpel. De melkveehouderij ging in 2014 al iets over het fosfaatplafond voor melkvee, ruimte voor groei was er op dat moment al niet meer.

De overheid is schromelijk tekortgeschoten.
De overheid had op dat moment een begrenzing in kunnen voeren of in ieder geval die periode als referentie moeten gebruiken. De huidige niet-groeier hoeft dan niet op te draaien voor de groei van collega's en de groeier had op dat moment geweten dat alleen investeren in ligboxen niet genoeg zou zijn om koeien te mogen melken.

De overheid is schromelijk tekortgeschoten en brengt het dossier nu op orde door generiek te korten en rechten te herverdelen. Dit gaat totaal aan het rechtvaardigheidsgevoel voorbij. Niet-groeiers na 2014 horen absoluut niet gekort te worden. Ook groeiers tot 2 juli 2015 hebben niets verkeerd gedaan en een knelgevallenregeling mag nooit ingevuld worden door andere ondernemers af te romen.

Nu de overheid achteraf de fosfaatproductie wil reguleren, zal het moment van overschrijding van het plafond uitgangspunt moeten zijn. Door de overheid vergunde groei na dat moment zal financieel gecompenseerd moeten worden en ook knelgevallen zal de overheid zelf financieel dienen te compenseren. Een belangenbehartiger met deze standpunten zal de eenheid binnen de sector snel weten te herstellen.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

sil
Als je de fosfaatproduktie neemt op basis van dieraantallen van 2 juli 2015, dit omrekent naar jaarproduktie, dan zal er nog generiek gekort moeten worden om onder het plafond te blijven. De overheid gaat ons allen compenseren....( a 200 per recht) keep on dreaming. Er is in 2013 al aangekondigd dat bij overschrijding fosfaatplafond ingegrepen zou worden, dus die groep van 2014 had het ook al kunnen weten. Ik denk dat de overgrote meerderheid niet meer terug wil naar een andere datum, compensatie is niet realistisch.
+7
jorisdriepinter
Prima analyse van Jack. we zijn er nog niet half achter hoeveel schade deze soap onze sector gaat opleveren, zowel financieel, maatschappelijk maar vooral sociaal. Veel persoonlijk drama zal de komende tijd naar boven komen.
Wie voelt zich hier voor verantwoordelijk?
+1
christo
@jorisdriepinter Helemaal niemand. Dat is nu net het probleem. Wiebre, Kees en Martijn zijn gevlucht. Maar laten de overigen die het reductieplan gesteund hebben snel hetzelfde doen. Het is toch niet normaal om de sector zo uit elkaar te spelen. De schuld van de hele ellende ligt in Den Haag. Dat had het uitgangspunt moeten zijn. Nu inzetten op eenheid binnen de sector zoals Sjakie voorstelt.
+1
sorry
Quote Reactie van @christo:
De schuld van de hele ellende ligt in Den Haag.


de "sector"zou het zelf wel ff regelen....
groeier
@sorry
Dus we moeten naar grondgebondenheid.
+3
jorisdriepinter
@christo Politiek is zwaar in gebreke gebleven. Met brussel een deal maken over een plafond, dat vervolgens niet is nationale wetgeving verankeren, terwijl dat wel onderdeel was van de deal, en vervolgens de sector met de schade opzadelen van een te late ingreep.
Aanklagen die hap.
Als ik zie dat een club als Urgenda de overheid aan kan klagen voor het niet uitvoeren van milieumaatregelen die met brussel waren overeengekomen en dit vervolgens ook wint, dan moeten wij dat toch ook kunnen!
+3
Twentsch Land
@christo

Nu inzetten op eenheid binnen de sector ...... dat heeft nog nooit bestaan en dat gaat ook nooit bestaan en sinds 2-7-15 is de afstand onderling alleen maar groter geworden....de mentaliteit die sindsdien heerst is ......ieder voor zich en God voor ons allen......
+6
dwers
Quote Reactie van @Twentsch Land:
de mentaliteit die sindsdien heerst is ......ieder voor zich en God voor ons allen......

Als een ieder nou aan zich zelf denkt, dan wordt er toch nog aan iedereen gedacht.
+6
George
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Wie voelt zich hier voor verantwoordelijk?

Ik niet..........
Hoofdschuldige in dit dossier is duidelijk LTO en een beetje de overheid.
+1
Frans1
@George lto heeft een te grote broek aangetrokken,maar de enige die daadwerkelijk mandaat had om kaders af te dwingen was toch echt de overheid,die mag de verantwoordelijkheid toch niet zomaar elders neerleggen die niet daadwerkelijk iets afdwingen kunnen.

Financiële compensatie gaat wel gefronste gezichten opleveren,boeren stampen grote veehokken uit de grond waar later van blijkt dat er voor die dieren geen plaats is in Nederland,en daar moet dan belastinggeld aan besteed worden 😞
Farmer_
Quote Reactie van @Frans1:
Financiële compensatie gaat wel gefronste gezichten opleveren,boeren stampen grote veehokken uit de grond waar later van blijkt dat er voor die dieren geen plaats is in Nederland,en daar moet dan belastinggeld aan besteed worden

Als er duidelijkheid was hadden ze het vast niet gedaan, op een enkele na 😁
+1
jan.1
Is de overheid verplicht om vergunde groei financieel te compenseren?(ik vind het natuurlijk een goed idee)Maar Dijksma had al gewaarschuwd dat er dierrechten zouden komen als de sector het zelf niet op orde kreeg.
Bleker had ook al gewaarschuwd dat er ingegrepen zou worden...
+4
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
Bleker had ook al gewaarschuwd dat er ingegrepen zou worden...

dat de niet groeier gekort zou worden ...?
+1
simpel
@jan.1 de overheid weet toch hoeveel dieren er vergund zijn? Dan kunnen ze toch gewoon stoppen met vergunning te verlenen tot er weer ruimte is? waarom ineens begrenzen via andere (fosfaat) rechten?
+1
m uut m
@simpel
Heeft niets met elkaar nodig.
Tot 200 koeien hoeft niet eens een vergunning.
MARTIJN G
@m uut m Wel PAS of zijn voorganger
+1
demelkboer
Tja ik kan jack natuurlijk niet kwalijk nemen dat ie hier voor eigen parochie preekt.
achterhoeker2
Een belangenbehartiger die van de overheid schadevergoeding vraagt, voor haar leden terwijl die zelfde leden wisten dat er een fosfaatplafond was?.
Is niet alleen gênant maar ook kansloos bij de rechter.
+1
sorry
Vreemd is dat het 8,3 moet zijn ,we zitten nu met 4 % ook al onder ,een deel die van de 12% regeling gebruikt maakt meten ook nog terug,komen alleen de 50000koeien van de opkoopregeling er weer bij....
familie pelle
Ik vind deze column een beetje mosterd na de maaltijd. Alles is al in wetgeving gegoten. Ik denk niet dat er nog wat bij te spijkeren valt.
van Ittersum
Gisteren sprak ik mijn voerleverancier die tevens ook nog een RMO tak heeft(Hochwald). Dit jaar meer kr8voeders afgeleverd en meer melk weggebracht. En dat dus na die kortingen..... hoe dramatisch is het(relatief) dan nog......
pietjepuk
@van Ittersum bij rfc is de gemiddelde leverantie een 500 kg hoger. tegenover een jaar geleden
van Ittersum
@pietjepuk dat bedoel ik dus, om dan het hele beleid dan maar onderuit te halen voor (laat ik het ruim nemen) die 10%......met grote kans op derogatieverlies of echt bindende maatregelen voor de hele sector, dat is het niet waard. Conclusie; die meer melk per bedrijf komt er echt wel, daar heb je geen 20 koeien meer voor nodig. Meer kennis van juist voeren, management en een hoge melkprijs doet deze fosfaatperikelen wel verdampen. Hoe zeiden ze dat ook alweer, 2x3 =6 maar 3x2 ook.
+2
mlkvhoudr
@van Ittersum je weet toch wel dat fosfaatreductie totaal anders is dan fosfaatrechten. De ontsnaproutes die fosfaatreductie heeft hebben fosfaatrechten niet
+2
van Ittersum
@mlkvhoudr links of rechts om er zal en gaan dingen veranderen. Maak dan maar van de moeilijkheid een mogelijkheid. En als iedereen maar blijft zeuren in welke vorm dan ook , jezelf nog meer vastzet. Sector had collectief zelf ook naar boven toe met maatregelen kunnen komen. De bedenkers en alle andere bestuurders zijn altijd de klos in zulke situaties. En ja, ongemerkt doe ik er ook aan mee, zie hierboven
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Sector had collectief zelf ook naar boven toe met maatregelen kunnen komen

RFC riep wij verwerken alle ledenmelk, Jan Anker ging een nieuwe fabriek bouwen in Heerenveen enz enz.
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Sector had collectief zelf ook naar boven toe met maatregelen kunnen komen.

De sector moet zelf helemaal niks. Alles wat we zelf verzinnen komt als een boemerang terug, zie fosfaat, weidegang en AB
+2
oubi
De overheid heeft te lang vastgehouden aan polderen met de sector. LTO had een early weaning systeem wat niet gedaan heeft wat had gemoeten. De individuele boer ging hard groeien terwijl ze gezamenlijk via LTO lieten verkondigen dat het wel mee zou vallen met de groei. Allemaal voor de spiegel gaan staan.
Maar ja de PAS moest er eerst door om de illegale koeien te legaliseren op 1 juli.
Helaas konden er te veel anticiperen.
Bloody shame.
+5
George
Quote Reactie van @oubi:
early weaning systeem

Hahahahaha alleen die naam al.
groeier
@oubi
De overheid heeft niets gedaan, inclusief LTO
+3
George
Sjakie heeft het over politiek wanbeleid . Maar het grootste wanbeleid is er eerder aan vooraf gegaan door LTO. Door het pleiten van afschaffing Europese quotering. NMV/DDB hadden het veel beter voorzien. Maar die werden door de meeste boeren niet voor vol aangezien omdat ze alleen maar aan groeien dachten en dat we moesten profiteren van de groeiende welvaart en wereldbevolking. Ze werden brul 10 jaar geleden en begonnen vanaf toen de grootste ligboxenstallen allertijden te bouwen met klaar voor de toekomst verhalen en tot Bevrijdingsdag werden de gekste lease- en quotumprijzen betaald , superheffing voor lief genomen want in 2015 kon je die koeien alvast maar beter hebben las ik hier vaker. Compleet gekkenhuis want er is en was geen reden om in 2015 de productie op te voeren want er was geen nieuwe zuivel consumerende planeet ontdekt! Daarom 2016 een melkprijs om van te huilen en grote gaten in de begroting bij vele groeiers om vervolgens in 2017 de meest draconische maatregelen te verzinnen om derogatie te behouden. En de schuld kreeg natuurlijk van Dam. Hahahaha wat een sector....
+1
matt
Overheid kan nu gewoon besluiten,de fosfaatrechten niet in te voeren omdat er geen zicht is op een nieuwe derogatie.
Mag iedereen zijn stal vol zetten,hoeven ze niks te vergoeden.
+1
huske
Beetje stemmingmakerij jack deze column. Is de sector ooit eensgezind geweest. Volgens mij nog nooit. Maar ja als we dat elkaar maar vaak genoeg vertellen dan word het vanzelf de waarheid.
hans1980
@huske Het zijn gewoon feiten, de waarheid
+1
huske
@hans1980 jou buurman had een paar jaar geleden meer voor jou over dan nu? Is toch allemaal onzin wat hier neer word gezet. Eigen bedrijf gaat toch voor die van iemand anders. Is nu zo maar pak hem beet 10 jaar geleden ook zo. Gewoon stemming makerij en we hebben er niks aan. Ja pagina opvulling in een blaadje. Niks meer
+1
Wilbert
Sympathieke column, mooi doel, maar die financiële compensatie is kansloos. Kun je ook afleiden uit het oordeel van de rechter, iedereen wist dat er een nieuwe beperking zou komen.
Nu zou je als belangenbehartiger kunnen strijden voor compensatie, maar daar houdt je alleen jezelf en je leden mee voor de gek.
Wat betreft de referentieperiode en de korting voor niet-groeiers, mee eens, doch juridisch lastig. Toch maar een rechtzaak aan wagen, wie weet wat de rechter er van denkt.
En tja, die saamhorigheid is er wel op hoofdlijnen, we houden allemaal van ons vak. Op richting verschillen we qua mening, is ook inherent aan het feit dat we allemaal een eigen, uniek bedrijf hebben opgebouwd. Op lange termijn zie ik de zuivel de belangenbehartiging en een deel van de regelgeving overnemen. Zij doen dat stukken handiger dan de boerenorganisaties. Een eerste aanzet is al in het regeerakkoord opgenomen om Algemeen verbindend verklaringen makkelijker af te geven.
Twentsch Land
@Wilbert

Wat betreft de referentieperiode en de korting voor niet-groeiers,

Indirect heeft de rechter daar zijn gedachte al over uitgesproken !
Piet1960
En toch veegt de "onhafhankelijke" rechter het straatje van de overheid schoon.
jan w
Niet alleen de korting op de fosfaatrechten zijn wanbeleid,Sjakie!
Het hele mestbeleid is wanbeleid van DenHaag.
Eigenlijk zou DenHaag iedere boer die de vergunningen allemaal op orde hebben, De fosfaatrechten moeten geven. Laat DenHaag maar zorgen dat ze dure rechten bij stoppende veehouders moeten opkopen. Kom je ze tenminste eens aan de portemonnee, Gaan ze misschien eens een keer anders denken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN