WHO: stop met antibiotica bij gezonde dieren

Originele beschrijving

Volgens de World Health Organization is het een groeiend probleem dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.
Veehouders over de hele wereld moeten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. Alleen dieren die echt ziek zijn, zouden antibiotica mogen krijgen. De kans op resistente bacteriën moet daardoor afnemen.

Volgens de WHO is het een groeiend probleem dat antibiotica steeds minder werkzaam zijn. De aanbeveling is ook bedoeld om "de effectiviteit van antibiotica te behouden die belangrijk zijn voor de menselijke geneeskunde".

'Vaak onnodig'

De WHO zegt dat het gebruik van antibiotica bij dieren in de meeste gevallen onnodig is. Het middel wordt onder meer gebruikt om dieren te beschermen tegen ziektes. Ook wordt het toegediend om dieren sneller te laten groeien. Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar de dierensector.

In Nederland is het gebruik van het medicijn in de veesector de laatste jaren fors gedaald. Veehouders mogen hun dieren alleen antibiotica toedienen als er een medische noodzaak is.

De Europese Unie is al langer bezig met strenger toezicht op het gebruik van antibiotica in de dierensector. Sinds 2006 heeft de EU het gebruik van antibiotica voor de groeibevordering bij dieren verboden.

Origineel artikel:
who.int/mediacentre/news/…

Deel dit topic

Reacties

+13
dewittemotor
Gisteren toevallig met de kinderen het Jeugdjournaal bekeken. Die berichtgeving daar over dit onderwerp zegt alles over de Nederlandse landbouw en zijn zogenaamde belangenbehartiging.
Bij dat programma komt compleet niet naar voren dat antibiotica verstrekking aan gezonde dieren in |Nederland verboden is en dat wij hier al jarenlang bezig zijn met reductie en daar zeer goede resultaten mee behalen. Daarbij is de inzet van 3de en 4de generatiemiddelen alleen nog in uitzonderlijke situaties toegestaan. Op dit gebied is Nederland echt een voorloper in de wereld.

Maar als kijker krijg je gewoon het beeld dat de Nederlandse veehouderij op dezelfde manier aanrommelt als in het buitenland. Het is journalistiek gewoon erg slecht gemaakt.

De oorzaak ligt echter bij ons zelf. Wij weten ons als voedselproducent totaal niet te verkopen.
Het erge daarvan is dat het helemaal niet uitmaakt hoe duurzaam je als Nederlandse landbouw wordt. Alle inspanningen zullen zich nooit vertalen in een hogere waardering van de o.a. Nederlandse consument in onze Nederlandse producten en dus in een hogere prijs voor duurzaam geproduceerde producten en dat is eigenlijk essentieel.
Dit geeft de kwaliteit als organisaties als LTO maar ook RFC aan. Men is totaal niet bezig met vermarketing van onze prestaties en produkten, althans niet goed genoeg. Deze oorlog wordt in dit mediatijdperk op internet en op de televisie en de krant uitgevochten (en niet met open dagen in een stal, dat zijn slecht achterhoede gevechten)., En daar zijn wij niet slim en overheersend genoeg aanwezig. Stelletje ouderwetse prutsers zijn het

Dus RFC, je kunt je leden opleggen wat je wilt (medicijnplannen, broeikasgasreductie, vogelthes in de wei, kringloopwijzer etc etc etc etc etc etc. maar als jij onze prestaties niet bij consument tussen de oren krijgt, zullen wij NOOIT daar een meerprijs voor bueren. Dus hup aan het werk het is al lang 5 voor 12
+2
van Ittersum
@dewittemotor je kunt ook gewoon kort zeggen dat journalisten geen onderzoek plegen maar ook maar aan het knippen en plakken zijn. Emotie scoort altijd....
dewittemotor
@van Ittersum Ja, dat doen ze. Aan ons de taak om hun voor te zijn.
dewittemotor
Dit geld trouwens voor alle agrarische sectoeren in Nederland
dewittemotor
Sectoren
Milkman4
Die zogenaamd gezonde koeien die drooggezet worden zonder een droogzetter komen niet altijd gezond uit de droogstand. Wat een dierenleed😓
Ik beschouw een droogzetter als een soort verzekering die mastitis verwekkende bacteriën de kop in drukken.
En er zit toch een wachttijd op, en als je je daaraan houdt is er niks aan de hand.
De boetes zijn ontzettend hoog als je gepakt wordt dus dat laat je wel....
oldhuus
@Milkman4
Je moet je ook afvragen hoe lang dat nog legaal mogelijk is en waarom op het ene bedrijf prima alles zonder gaat en het andere bedrijf alles moet behandelen. Hier gaat er gewoon helemaal niks in bevalt het beste, met droogzetters en proppen ook wel problemen gehad.
Milkman4
@oldhuus Proppen gebruiken we niet. Met een droogzetter helemaal geen gedonder.
oldhuus
@Milkman4
Ik stop ze gewoon met melken als ze onder de 15 liter zitten (robot), helemaal geen droogzetters of proppen, blijven zelfs in dezelfde koppel. Heb zelfs wel eens een vaars die er als 3-speen in gaat en 2e lactatie gewoon weer met 4 spenen melk geeft. Een algehele goede weerstand en schone boxen/roosters is wel van belang. Toen we alles nog droogzetten en een aparte droogstandsgroep hadden veel meer gedonder, productie is wel een paar liter lager, maar celgetal ook.
+2
robbies
Quote Reactie van @Milkman4:
Die zogenaamd gezonde koeien die drooggezet worden zonder een droogzetter komen niet altijd gezond uit de droogstand. Wat een dierenleedIk beschouw een droogzetter als een soort verzekering die mastitis verwekkende bacteriën de kop in drukken.

flauwekul. selectief droogzetten gaat echt niet altijd goed. Maar om nu zonder meer overal maar een droogzetter in te knallen vind ik echt absurd. Er zijn genoeg bedrijven waar het heel goed gaat.
+3
m uut m
In de humane sector is het probleem minstens zo erg.
Uit een Engels onderzoek bleek dat 80% van de voorgeschreven medicijnen niet nodig was.
oldhuus
@m uut m
Dat hebben de meesten nog zelf in de hand, als ik een stuk kippenvlees of een ei eet heb ik liever ook van een kip zonder antibiotica, als bepaalde dieren niet zonder antibiotica kunnen moet je je toch eens afvragen wat er mis gaat.
Dit is natuurlijk net zo in de akkerbouw bij phytophtora enz, wat steeds moeilijker te bestrijden is, het sluipt er op den duur allemaal in, maar men zou zich wel een keer af moeten vragen wat de werkelijke oorzaak is, anders ga je het op de lange termijn toch verliezen. Vroeger gingen lelietelers de grond ook ontsmetten met zwaar chemische middelen, nu is dat verboden en gaan ze afrikaantjes telen en dan is het probleem ook opgelost.
+1
Wilbert
veearts.nl/2017/silent-spring/
Humaan gebruik direct in het oppervlaktewater...
Pluto
De WHO is eigenlijk bijzonder slecht op de hoogte van het gebruik van antibiotica . Begin eerst maar eens met alles wat in de wachttijd zit niet meer te vervoeren . dit zou ook moeten gelden voor de humane sector !!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's antibiotica , dieren , veehouders , 2006 en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0