Groen leven Solar Friesland campina

Weet iemand het verdien model van groen leven/ friesland campina.
Hoe meer ik mij er in verdiep hoe meer ik het gevoel krijg dat ik het dak voor een kleine vergoeding beschikbaar stel, Friesland campina met de eer gaat strijken van co2 neutraal,en groen leven de lachen de derde is en er met de grote winst vandoor gaat .Wie heeft hier meer informatie over.

Deel dit topic

Reacties

+8
dorpsrandhoeve
Ha ha ha, Je hebt hier in 4 regels je antwoord al zelf gegeven. Hier komen ook zonnepanelen dit jaar nog. Maar dat doen we gewoon zelf, want als een ander er aan kan verdienen dan kan ik het ook.
Coen
@dorpsrandhoeve , op dit soort investeringen zit voor de investeerder een zeer behoorlijke fiscale aftrekpost in het vat, zij maken de hoge winsten waarop deze fiscale aftrekpost toegepast kan worden.
de vergoeding die zij geven is klein geld ten opzichte van de winst die zij na deze betaling nog maken, die investeerders zijn echt geen filantropen.

als ik zie wat wij aan echte winst (dus na afschrijving) nog maken per paneel dan weet je wel wie bij die investeringen aan het langste eind trekt.
Piet1960
@Coen Wat hou je per paneel over dan, netto per jaar?
Coen
@Piet1960 , ons technisch rendement zit nog op 88% van de capaciteit,
wij hebben panelen met capaciteit van 270 Wp (inmiddels ruim 3 jaar oud),
wij ontvangen ook nog een kleine maandelijkse bijdrage vanuit SDE/RVO.

na afschrijving in 8 jaar (en zonder rente) hebben wij een winst van ongeveer 10 euro per paneel, gerekend met actuele tarieven en 'de andere emolumenten'.
aldert
Ik heb in een eerder topic al gezegt : ze betalen hier veels te weinig voor,3x zoveel lijkt mij fair.
+1
DutchDairyFarmer
@aldert helemaal mee eens. Is maar goed dat die boeren niet allemaal rekenen komen ze erachter dat hun afnemer ze soort van bedriegt ook nog coöperatie
klant
@aldert vindt ik ook ze betalen je wat zakgeld en strijken zelf de winst op.
dewittemotor
Het kost je niets, dus het geld wat een ander aan zonnepanelen spendeert, kun je in andere zaken investeren die ook weer rendement opleveren. Daarbij legt GroenLeven veel meer meters vol, dan jezelf vol legt. Dus totaal is het toch nog een aardig plaatje
+1
de hoef
@dewittemotor en na 15 jaar zijn ze helemaal gratis van jou
+1
hde
@de hoef Zijn ze dan niet versleten(minder/weinig rendement) en mag jij ze afvoeren.
de hoef
@hde da dacht ik ook
Wilbert
@hde rendement wordt geschat op 70-80% na die tijd. Daarnaast zijn zonnepanelen vrijwel 100% recyclebaar.
Het wordt duur als de omvormers na die tijd kapot gaan en vervangen moeten worden. Als deze net voor het eind van de huurperiode kapot gaan, heb je gratis nieuwe omvormers die weer 15-20 jaar meekunnen.
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Daarnaast zijn zonnepanelen vrijwel 100% recyclebaar.

Zetten ze dat even voor je op papier? Ik zou daar toch wel graag zeg maar garantie op hebben.
KOC1981
@pieta er zit inderdaad in het contract dat ze gratis terug kunnen. en verder kan je als je tussentijds de staatsloterij wint, het geheel kopen. weet niet hoe dit fiscaal dan uitpakt?
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Zetten ze dat even voor je op papier?

is nu ook al mee het wasmachine en koelkast zit bij de koop in
+1
oldhuus
@de hoef
Bij de gemeente kun je ze hier gratis inleveren, maar niet een kipper vol. Net als asbest in kleine hoeveelheden.
oldhuus
@pieta
Asbest is ook 100% recyclebaar, maar dat zegt niets over de kosten!
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
vrijwel 100% recyclebaar.Zetten ze dat even voor je op papier?

asbest golfplaten zijn ook vrijwel 100% recyclebaar.
+1
cjw73
@Wilbert 15 a 20 jaar ik weet genoeg waar de omvormer het geen 5 jaar vol houd.
oldhuus
@cjw73
Bij Chinese panelen is zoveel % bij nieuw al kapot, maar hoe ga je zeggen welke panelen precies kapot zijn zodra ze boven op je dak liggen.
de hoef
@oldhuus die van rfc komen uit noorwegen
+1
pieta
@de hoef Das mooi dan hebben ze waarschijnlijk nog geen zon gezien. 😁
Harry K
@oldhuus Technisch gezien is dat te doen: Overdag per paneel tijdelijk afdekken (met zwart doek) en ondertussen de opbrengst van de gehele installatie digitaal monitoren.
+1
wotan2
@oldhuus Zo kan het ook
jan.1
Quote Reactie van @de hoef:
en na 15 jaar zijn ze helemaal gratis van jou

Als de schuur niet voortijdig affikt,vlakbij een hele loods in de as,als het een lb stal was geweest was de ramp niet overzien.
+1
jan w
@dewittemotor
Allen je moet ze niet op een stal met melkkoeien willen hebben liggen. De eerste jaren zijn er hoegenaamd geen problemen maar naar een jaar of 8 als de rubbers beginnen te slijten, gaan de panalen stroom lekken en dat moet de in een stal met melkkoeien net willen hebben. Ervaring in Duitsland.
+1
Wilbert
Zelf alles regelen is inderdaad veel lucratiever. Aan de andere kant wel wat eigen risico als er omvormers kapot gaan.
Bij solar wordt alles "ontzorgt", ook de monitoring, onderhoud, kapotte onderdelen en evt schoonmaak. En daar staat uiteraard een vergoeding tegenover voor Groenleven, zij werken immers niet voor niets.
Sowieso zou ik iedereen aanraden om serieus naar zonnepanelen te kijken, zowel in eigen beheer als via solar, bij beide houdt je er een mooi zakcentje aan over 😄
robbies
Rfc gaat met de SDE lopen. Dat is de belangrijkste inkomensbron. Ik hoop dat alle leden meedoen. Dan hebben we dankzij de SDE een mooie plus op de melkprijs. 😉
+1
de hoef
@robbies da denk ik niet groen leven vraagt hem aan niet rfc
+1
cjw73
@robbies de SDE is voor groen leven en gister stond er net een stuk over in de Leeuwarden courant. Ze boekten de laatste jaren een groei van meer dan 400 % dus ze varen er wel bij.
putjesschepper
@cjw73 bent u gisteravond nog naar Sneek geweest aware?
cjw73
@putjesschepper nee sorry absent.
harke
Hier afgelopen maand bericht gekregen van solar dat de subsidie is toegewezen.
maar wilde niet meer via solar panelen plaatsen vanwege de slechte opbrengstprijs.
dit aangegeven maar het blijkt zo te zijn dat ik niet een andere leverancier mag uitkiezen en ook niet de subsidie op naam kan krijgen.
ik dacht geen probleem dan vraag ik met de subsidieronde van oktober opnieuw aan op eigen naam.
nou dat mag dus ook niet van solar want ze hebben ons dak geclaimt
+1
A. Eshuis
@harke Reactie maar aangepast, vond het niet kunnen voor mijzelf... Maar ze hebben je mooi bij de benen, helaas is niet anders. Daarom ook gewoon zelf leggen en de poet binnenhalen. Of anders gewoon afwachten op betere tijden! Sorry, voor de eerste reactie.
Albert
A. Eshuis
@Albert Sorry, floepte eruit, niet persoonlijk bedoeld, nogmaals excuses. Maar zonnepanelen, zeker met SDE+ subsidie moet je zelf leggen, desnoods met hulp van een adviesbureau die je de papierwinkel regelt, maar zeker niet aan FrieslandCampina overlaten. Die schepen je met een fooi af. Ik had het niet zo moeten neerzetten.
+2
dorpsrandhoeve
@A. Eshuis Dit is dus net wat ik in eerste instantie dacht, en de reden dat ik niet met dat volk in zee wilde.
Sunpowersystems
Velen zullen zeggen: Je was er zelf bij toen je de handtekening zette. In feite is dat ook zo, maar als je als zonnepanelenleverancier op deze manier je geld moet verdienen......

Als de SDE op een bepaalde postcode is toegewezen maar niet wordt gebruikt kan er drie jaar lang op die postcode geen nieuwe SDE worden aangevraagd.

Ik kan niet beoordelen in hoever de claim op het dak rechtsgeldig is. Wel zijn er nog steeds boevenbedrijven actief in de zonnepanelen wereld jammer genoeg. Als Groen Leven dergelijke praktijken er op na houdt wil ik hen ook onder deze noemer plaatsten. Onbegrijpelijk dat een coöperatie als RFC haar leden hieraan blootstelt. Zouden zij in deze nog wat voor u kunnen betekenen?
+2
pieta
@Sunpowersystems Wij hebben ook meegedaan en de spelregels waren vantevoren bekend.
Coen
@pieta , hoe zit met met toestemming van de financierende bank?

gronden verhuren die belast zijn met hypotheek, daar krijg je geen schriftelijke toestemming voor, maar hoe reageren ze op verhuurde daken?
pieta
@Coen geen idee
+1
harke
Ik weet uit betrouwbare bron dat hier veel meer veehouders mee zitten bij frieslandcampina
+1
Flinstone
Ach wat een gezeur zeg! Je verhuurt je dak 15 jaar en daar beur je geld voor met zonnepanelen zoveel als je er zelf niet zou leggen! Geen werk mee en ook geen investeringsruimte kwijt!
Na 15 jaar zijn ze van jou en dan zien we wel weer! Ik denk gewoon 4000€!perjaar waar je niks voor hoeft te doen! Daar kun je toch mooi de rente van 2 ton financiering mee betalen🤗🤗
+2
puntertje
@Flinstone Ik denk ook dat dat het idee was, geen kopzorgen en toch geld. Maar ja, dan blijkt dat een andere partij er ook aan verdient (wat had je dan gedacht?) en dan gaan we klagen want dat willen we natuurlijk niet. Koop ze dan zelf, maar niet gaan klagen als omvormers weer een stuk zijn, of de zonnepanelen smerig worden en weinig opbrengst meer hebben.
A. Eshuis
@puntertje Als je goede omvormers koopt en ze stofvrij houdt (regelt RFC dat ook, net als schoonmaken van de panelen, kost zomaar 500 euro voor 500 vierkante meter dak, ook inbegrepen? Is op een stal elk jaar wel nodig) gaan omvormers jaren mee, de onze hangen er al weer 7 jaar....
Erik 1979
@Flinstone ik heb ervaring met dak verpachten. Als alles goed gaat is het makkelijk geld. Bij een bedrijf met een waarde van enkele miljoenen in Bijv Nederland nooit aan beginnen met rendementen van bijv 4.000. Dat maakt de waarde van je bedrijf kapot. En dat voor een fooi. Nogmaals
NOOIT DOEN!
harke
Ik bedoel hier eigenlijk alleen mee te zeggen dat je dus niet blindelings op het cooperatieve gevoel moet afgaan.
verder wachten tot ze ons dak weer vrijgeven maar dat blijkt nog een lange weg te gaan.
ze willen niet meer met me praten.
terwijl ik geen onredelijke dingen heb gezegd
joske1980
Hebben jullie dan allemaal zo’n zware industrie aansluiting en zo niet wie betaald dat dan en meterhuur en huur stroomkastje? Dat liep hier nogal in de papieren.
Flinstone
Hebben we hier niet en dat regelen zij en verders maak ik me er niet druk om!
Ik maak niet zoveel winst dat het belastingtechnisch zinvol is om ze zelf aan te schaffen en anders heb ik wel andere aftrekposten!
Als er boeren zijn die hun grond verhuren voor €5000/ha voor zonnepanelen waarom zou ik dan geen €4000 kunnen vangen voor een paar daken!
Dat Solar het niet voor niks doet dat weet ik ook wel en dat zou ik zelf ook niet doen!
In een tijd dat alles duurder wordt leggen ze de panelen nu bij dit prijspeil, over 5 jaar is de energieprijs,arbeid en panelen veel hoger en dus kosten ze mij stel als ik ze dan zou overnemen nog maar een schijntje!
Nico96
@Flinstone wat het over 5 jaar is weet je niet, maar er komen veel zonnepanelen bij dus die hoge energieprijs zou ook zomaar tegen kunnen vallen overdag.
Erik 1979
@Flinstone heb je er aan gedacht dat het afbreken een probleem kan worden. Asbest was vroeger ook super. Kijk wat ze nu weten. Voor 4.000 per jaar niet aan beginnen. Kunt beter ieder jaar 500 m2 grond verkopen als je het geld nodig hebt. Of wat fosfaat rechten. Op die miljoenen wat jullie bedrijven waard zijn is het een fooi. Geloof mij ik spreek uit ervaring.
KOC1981
@Erik 1979 in het contract met groenleven staat dat ze na 16 jaar (als SDE afloopt) de keuze aan jouw is, ofwel hou je ze en heb je gratis stroom + groencertificaten voor wat het geheel dan nog opbrengt, wil je ze er op dat moment af, dan haalt groenleven kostenloos de panelen er terug af.
+2
Harry K
@KOC1981 Voor zover Groenleven dan nog bestaat..
Erik 1979
@KOC1981 ga er maar van uit als het zo'n product lijkt als asbest dat ze failliet zijn. Daarvoor is het bedrijf mooi leeg geplukt. De verpachter blijft met de problemen zitten. En dat voor 80.000. In 16 jaar. Is een lachertje. Leg ze er zelf op of laat je vingers eraf! Zo simpel.
tok achterhoek
Hier ook alles zelf geregeld. Binnen het jaar had ik de kosten eruit. Ik heb ze niet opgegeven bij fc.
Met die panelen kun je een beter rendement halen als met melken.
+2
brabo
Quote Reactie van @tok achterhoek:
Met die panelen kun je een beter rendement halen als met melken

dat zegt wel heel veel over jouw rendement van het melken.
en dan zou ik maar heel gauw de koeien een enkele reis geven
Sunpowersystems
Beste Brabo, u zult ongetwijfeld een goed renderend melkveebedrijf hebben. Zonnepanelen kunnen echter zowel per vierkante meter oppervlakte, per geïnvesteerde euro als per arbeidsuur soepeltjes concurreren met melkvee. Waar melkvee beter mee scoort is landschapsaanzicht.
+1
pieta
@Sunpowersystems Ik denk dat dat nogal afhankelijk is van je uitgangspunten. Ik verwacht dat je iets te kort door de bocht gaat. Ik zal je even een simpel voorbeeldje geven. Je had per 1 januari 2015 wat te besteden en je zou moeten kiezen tussen melkvee en zonnepanelen. Denk die eerst maar even door.
+1
Sunpowersystems
Ik mag toch aannemen dat u begin 2015 grof ingezet hebt op melkvee en nu voor goudgeld een mooie partij fosfaatrecht kunt verzilveren. Nee???? Waarom niet? Omdat de peildatum pas achteraf is vastgesteld. U zou kunnen overwegen beurshandelaar te worden? Daar hebben zich intussen veel meer kansen voorgedaan, als je alles van te voren maar wist. Maar zo is het helaas niet.
+1
brabo
@Sunpowersystems
als de panelen op je dak meer opbrengen dan de koeien die er onder staan , dan doe je toch echt iets niet goed.
Of zou het dan toch waar zijn dat die panelen zoveel straling veroorzaken dat het met je koeien niet meer wil ???
Sunpowersystems
Ik heb niet gezegd dat de panelen op het dak meer op gaan brengen dan de koeien die er onder staan, maar een melkveebedrijf heeft toch meer vierkante meters dan de stal waar het vee in staat? Uit uw tweede opmerking maak ik op dat u geen voorstander van zonnepanelen bent, zo heeft ieder zijn voorkeuren.
+1
brabo
@Sunpowersystems
ik ben zeker geen voorstander van zonnepanelen, ik zou ze nog niet voor niks op mijn dak willen hebben.
Het rendement van de panelen houd toch ook allemaal niet echt over. Als je er een paar duizend euro mee verdiend dan zijn veel boeren hier schijnbaar al blij mee. Maar het risico dat je hierdoor wat mindere resultaten krijgt met je vee kan wel eens een veelvoud hiervan gaan kosten.
+1
Sunpowersystems
Kijk, op dit punt hebben we dan toch wel weer raakpunten. Ik was namelijk ook niet van plan ze voor niks weg te geven.
pieta
@Sunpowersystems Hij heeft helemaal geen dak die @brabo maar slechts een tentje waar ie wat koeien in heeft lopen. 😁
+1
tok achterhoek
@brabo dat zegt wel heel veel over jouw rendement van het melken.
en dan zou ik maar heel gauw de koeien een enkele reis geven.

Dat zegt genoeg over jouw kennis van rekenen. Hoop dat je in de stal beter rekent, maar kan me haast niet voorstellen dat je met je botjes en de rest van je geinvesteerd vermogen een hoger rendement haalt dan 10%. succes. Als je met boeren 2% haalt doe je het vaak niet slecht
pieta
@tok achterhoek Ik weet niet hoe jij die 10% rendement op je zonnepanelen berekent. Ik weet ook niet hoe jij het rendement van je melkveetak berekent. Maar elke berekening die je maakt hangt van de uitgangspunten af. Dus als jij even je rendementsberekeningen hier neerzet dan wil ik wel kijken of ik er ook iets mee kan.
tok achterhoek
Quote Reactie van @pieta:
weet niet hoe jij die 10% rendement op je zonnepanelen berekent. Ik weet ook niet hoe jij het rendement van je melkveetak berekent. Maar elke berekening die je maakt hangt van de uitgangspunten af. Dus als jij even je rendementsberekeningen hier neerzet dan wil ik wel kijken of ik er ook iets mee kan.

Binnen 1 jaar afgeschreven. Investering 40k, opbrengst saldering en overig levering ruim 4000. Hou ik het allemaal nog aan de krappe kant aan.
pieta
@tok achterhoek Je schrijft het in 1 jaar af en vanaf dan is het 10% winst? Vind ik een rare redenatie. Heb je ook wat nieuwe trekkers lopen die in de VAMIL zaten? Die kun je ook in 1 jaar afschrijven. Dan kosten ze vanaf jaar 2 ook niets meer. 😁 Als je 40 k investeert en het brengt jaarlijks bruto 4.000 op dan is de terugverdientijd 10 jaar. Nu heb je waarschijnlijk in jaar 1 een fiscaal voordeel dat kun je dan weer in mindering op het investeringsbedrag. Daarmee word je terugverdientijd korter. Na de terugverdientijd komt pas het eerste rendement. Is er nog niet met rente gerekend.
+2
kanniewaarzijn
@pieta Soms moet je je als boer wel eens rijk rekenen 😂
tok achterhoek
Quote Reactie van @pieta:
Nu heb je waarschijnlijk in jaar 1 een fiscaal voordeel dat kun je dan weer in mindering op het investeringsbedrag. Daarmee word je terugverdientijd korter. Na de terugverdientijd komt pas het eerste rendement. Is er nog niet met rente gerekend.

Hier had ik in dat jaar verlies, zodoende kon ik nog wat extra terugkrijgen. Ik had nagenoeg mijn geinvesteerde geld direct terug. Normaal klopt dat wel wat je zegt, je krijgt de helft altijd maar terug invergelijking als je het op de bank zet.In mijn geval mag je dan wel rekenen[volgens mij] met die 40k als 0 post. En dan is het wel netto dat je krijgt als rendement. Wat reken ik dan verkeerd volgens jullie?
pieta
@tok achterhoek Het wordt nog erger. Bij verlies ben je de ondernemersaftrek kwijt volgens mij. Je mist de MKB-winstvrijstelling. Je gebruikt dat jaar je belastingvrije voet niet. En bij het verrekenen van verlies kun je in oude jaren ook de benutting van je belastingvrije voet kwijt zijn. Dat je 40 K terug hebt gehad van de belasting kan wel deels door je zonnepanelen komen maar om dat exact te berekenen zou ik meer gegevens van je moeten hebben(die ik niet wil). Je hebt misschien wel 40 K belasting teruggehad maar die teruggave is niet enkel veroorzaakt door de aanschaf vd zonnepanelen denk ik zo.
tok achterhoek
@pieta Wat heb je aan die post als je verlies hebt?
pieta
@tok achterhoek Waarom investeer je in zonnepanelen als je al verlies maakt? Dezelfde soort vraag.
tok achterhoek
Quote Reactie van @pieta:
aarom investeer je in zonnepanelen als je al verlies maakt? Dezelfde soort vraag.

Dat noemen ze nou vooruitdenkend investeren
pieta
@tok achterhoek Met dezelfde soort vraag bedoel ik domme vraag. Ik snap wel dat je investeert in duurzame energie. Het tijdstip van investeren (een verliesjaar) kan ik zonder de rest van je gegevens niet plaatsen.
+1
brabo
Quote Reactie van @tok achterhoek:
als je verlies hebt?

dan krijg je toch gelijk dat je panelen meer opbrengen 😄
Coen
@brabo , en je dus na dat 1-ste jaar misschien wel 45% belasting moet betalen omdat je geen afschrijvingsposten meer hebt 😞

onze strategie is altijd per vennoot de 1-ste belastingschijf volledig volledig vol maken 😄
pieta
@Coen Dan mag je je winstgevendheid op gaan schroeven. Volgens mij wordt per 2021 de laagste schijf fors opgerekt. 😁
tok achterhoek
Quote Reactie van @brabo:
dan krijg je toch gelijk dat je panelen meer opbrengen

Zo was het antwoord niet bedoeld, maar klopt wel
brabo
Quote Reactie van @tok achterhoek:
zegt genoeg over jouw kennis van rekenen

kan best zijn dat je daar aan twijfelt, ik neem ook niet zomaar alles aan wat hier verteld wordt.

Als ik op dit moment nog graag rendabel zou willen investeren in mijn bedrijf dan denk ik toch eerder in extra koeien dan in panelen waarvan je niet zeker weet wat de bijwerkingen zijn.
+1
Chocomel
@brabo Vindt het wel grappig dat je allerlei bijwerkingen zoekt achter de zonnepanelen. Zo wil ik geen melkrobots, omdat ik daar allerlei bijwerkingen van verwacht 😉
robbies
Quote Reactie van @Chocomel:
omdat ik daar allerlei bijwerkingen van verwacht

ga dan maar eens bij Brabo kijken. Was één van de eersten met een botje geloof ik.
putjesschepper
Laat fc zich bezighouden met zuivel. Als ik lc zit te lezen vanmorgen kan rfc nog niet eens kwark leveren van weidemelk. Retail haalt dat uit Frankrijk. Volgens keurentjes konden ze er niks mee verdienen. Of ze zijn te duur?
+1
Coen
@putjesschepper , en dan die walgelijke opmerking van FK op het vooraanstaande zuivelcongres in Bolsward over RFC "het is tegenwoordig in om ons te bashen"
putjesschepper
@Coen vreselijk
putjesschepper
@Coen trouwens elke keer als ik een foto van hem zien moet ik aan mr bean denken.😉
Flinstone
@Coen ik moet FKnhelemaal niet maar dat ben ik wel helemaal met m eens! Geschiedenis herhaalt zich altijd lekker naar DOC destijds en nu einde bedrijf of armoede
puntertje
Quote Reactie van @Coen:
"het is tegenwoordig in om ons te bashen"

Tja, de meesten doen het hier wel
pieta
@puntertje Aldus een van de gangmakers. 😁
+1
putjesschepper
@puntertje Ze kunnen ook eens gaan nadenken waarom dat gebeurt. Alleen keurentjes heeft blijkbaar geen spiegel.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @putjesschepper :
Alleen keurentjes heeft blijkbaar geen spiegel.

Nee, da snap ik wel, die is ook verrekte lelijk.
+1
puntertje
@putjesschepper Als je denkt dat de huidige problemen zijn te wijten aan het beleid van FK denk ik dat je mis zit. De mammoettanker is veel te laat bijgestuurd en dan krijg je noodgrepen. Toen het goed ging had een andere koers ingezet moeten worden maar de toenmalige voorzitter vreesde voor zijn positie en deed niets. En nu moet veel heftiger bijgestuurd worden. De meerderheid steeds tevreden proberen te houden is een zeer slechte basis voor een goede lange termijn strategie.
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
De meerderheid steeds tevreden proberen te houden is een zeer slechte basis voor een goede lange termijn strategie

Je wilt eigenlijk zeggen dat de minderheid het beter weet? Jij bent een goeie voor een dictatuur of voor het communisme. Al moet ik eerlijk toegeven dat het beleid van RFC van kom maar op met die melk wel heel erg slecht ingeschat blijkt te zijn.
puntertje
@pieta Dat zeg ik niet, ik zeg dat doen wat de massa op de korte termijn graag wil slecht voor de strategie is. Het mañana mañana syndroom. Net als in Zuid Europa niet de noodzakelijke maatregelen treffen en dan blèren als je op een gegeven moment in de problemen komt. Doen wat de grote massa op dit moment wil moet je niet verwarren met democratie.
pieta
@puntertje Je probeert er mooi onderuit te kruipen. Echte draaikont dus. Je kunt zo de politiek in. 😁 Of een of ander bestuursfunctie aannemen.
puntertje
@pieta Als jij van mening bent dat altijd gedaan moet worden wat de meute op dat moment schreeuwt lijk jij mij bij uitstek geschikt voor de politiek. Die doen niet anders maar hebben dat net als jijzelf niet door.
pieta
@puntertje Lees maar ff op het prikkebord wat mijn mening was over ongebreideld uitbreiden. Dan weet je in ieder geval dat ik niet met de meute meeloop. En ik zit je maar wat te stangen. 😁
+1
Coen
@pieta , en toch heeft RFC nadien een zeer stevig investeringsprogramma uitgevoerd om 20% meer melk te kunnen verwerken.
die extra verwerkingscapaciteit staat nu renteloos omdat ze menen die extra melk niet met een positief resultaat te kunnen verwaarden 😞
+1
pieta
@Coen Ik weet niet of het klopt wat jij stelt. Volgens mij hadden ze een investeringsplan obv 20% meer melk tov 2012 ofzo en die zou er dan pas in 2020 zijn. De 20% meer was er in 2015 direct.
Coen
@pieta , die extra verwerkingscapaciteit is er inmiddels al 😞

en nu frustreren ze (grote) leden zodanig dat die met hun hele melkplas vertrekken, met gevolg onderbezettingsverliezen 😞
pieta
@Coen Afzetmarkten vergroten moet natuurlijk ook nog wel even gebeuren.
putjesschepper
@puntertje mee eens alleen Frans moet niet zielig doen.
+1
Piet1960
Zonnepanelen worden 't nieuwe asbest.
+1
Erco
@Piet1960 dan laat je ze over 20 jaar weer saneren voor 8,50 euro de m2 en vang je 4 euro subsidie terug 😉
JHMvB
Jawis
Heeft iemand ervaring met zonnepanelen via windunie?
En kun je groencertificaten ook verkopen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0