OM: 'Dierenarts uit Vriezenveen en melkveehouder uit Westerhaar vervalsten slachtverklaring'

Nog even en er is helemaal geen noodslachting meer mogelijk, was vroeger een humane manier om erger leed te voorkomen. Nu blijven helaas teveel koeien te lang op de bedrijven die vroeger al lang al door de noodslachter waren opgehaald:

ALMELO - Het Openbaar Ministerie verdenkt een dierenarts uit Vriezenveen en een melkveehouder uit Westerhaar van het opzettelijk vervalsen van een verklaring van noodslachting van een rund, in april 2016.

De mannen zouden een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat het verder gezonde dier door een ongeval een achterpoot gebroken had, en dat daarom een noodslachting nodig was. Volgens het OM bleek er ten tijde van de keuring voor de slacht echter geen fractuur te zijn.

Meer: tubantia.nl/twenterand/…

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Het enige wat een veearts nog doen mag is doodspuiten

Het is gewoon niet beste hoe ook deze hardewerken mensen soms boets krijgen !!
buorman
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Het enige wat een veearts nog doen mag is doodspuiten

Op het bedrijf schieten en verbloeden ook al verboden?
+2
MTSTAMMINGA
@buorman
Doodspuiten is door regelgeefing meestal een beter oplossing ,met mindere risco voor veearts en boer
+1
Wilbert
@buorman dat mag nog steeds. Zorg wel dat je eerst iemand hebt voor transport en een slachthuis. Een verbloede koe moet zsm naar het slachthuis.

In dit geval lijkt het erop dat er niet volgens de regels, namelijk alleen gezonde dieren noodslachten, is gehandeld. Jammer, dit soort figuren verpesten het voor de echte noodgevallen.
+1
pieta
@Wilbert Voor de noodgevallen is het allang verpest door de regelgeving. Eerst belde wij direct de noodslachter. Die kwam met zijn brancard, nam de koe mee en probeerde er het beste van te maken. Ooit een kleine rekening maar meestal geld ontvangen en de beslissing tot (nood)slacht wordt snel genomen. Helaas gaat het nu anders.
+1
frank post
@MTSTAMMINGA ik vind, indien bewezen, dat er geen botbreuk is, volledig terecht dat boer en veearts aangepakt worden. Ik vind het onverantwoord naar het dier en vind het onverantwoord dat je zo'n dier in de voedselketen wil laten komen. Dit soort praktijken zorgen er voor dat de rest van veehouders en veeartsen nog meer regels en beperkingen krijgen opgelegd. Economische gewin mag niet boven ethiek en voedselveiligheid staan, doe je dat wel dan is een grote geldboete op zn plaats. Ik schaam me er voor als boer als een collega dit doet
MTSTAMMINGA
[quote="@frank post" p="1470556"]Ik vind het onverantwoord naar het dier en vind het onverantwoord dat je zo'n dier in de voedselketen wil laten komen

Wat is er mis met zo,n beest trouwens ?het gebreurd vroeger een boel
+1
Piet1960
@MTSTAMMINGA Het artikel in Tubantia geeft aan dat er een in staat van ontbinding kalf in de koe zat, die zou je toch niet op willen eten.
+3
jan w
Ik vind de conclusie's die tot nu toe getrokken zijn wel wat voorbarig. Er wordt al uitgegaan van een valse verklaring, dit terwijl de veearts het van de rechtbank nog op papier moet zetten van wat er allemaal gebeurd is.
cjw73
@jan w vals lijkt mij de verklaring in ieder geval. Want iedereen weet dat dat soort papieren naar waarheid ingevuld dienen te worden. En het neemt mij aan dat die dierenarts toch wel kan constateren dat die koe geen gebroken poot had, dus dan mag dat ook niet op het formulier staan.
noordhollander
Niet alteveel aandacht aan besteden zakelijk afhandelen
+4
van Ittersum
Doodspuiten of noodslachting, wat is het economisch verschil onder de streep? Dit even puur door een economische bril gezien. Ik ben in het verre verleden nog nooit blij geworden van het netto netto verschil
+1
brabo
Quote Reactie van @van Ittersum:
economisch verschil

kan toch wel enige honderden euro's zijn, die je dan gauw verdient hebt. Ik heb hier ook liever de noodslachtingsman op het erf dan de Rendac.

vergissen is overigens menselijk. Ik zelf heb ook wel eens gedacht dat ik mijn poot gebroken had. Dit bleek later toch mee te vallen 😄
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
verschil

Factuur van de Rendac minder, verder word je dr idd meestal niet veel wijzer van...
van Ittersum
@Nick83 iedereen gaat er maar vanuit dat de keurmeester het dier ook nog goed keurt. Bij interne bloedingen of i.d is geheel of gedeeltelijk afkeuren reeel aanwezig . Maar goed uitzonderingen daar gelaten en het gevoel dat het nog iets opbrengt vergoed veel, schijnbaar
+2
jan w
@van Ittersum
Mooie dikke koe met een gebroken poot, durf ik zelf nog wel op te eten.Een zieke koe, laat maar naar Rendac gaan.
We kennen het hele verhaal erachter niet. Waarom dan oordelen.
Een buurman van mij is varkensfokker. Had een aantal jaren terug een big met een afwijking aan een achterpoot, big groeide goed en is later met de andere vleesvarkens meegegaan. Oordeel: varken had niet vervoerd mogen worden. Veehouder € 1250.= boete en de vervoerder ook € 1250.= boete.
Nico96
Lastig geval, waar geen goede regels voor zijn lijkt me. Slachten mag niet want de koe is hoogdrachtig, maar is wel in levensgevaar want het kalf is dood. Misschien had de boer de koe beter naar een gewone slachterij kunnen doen.
Wilbert
@Nico96 als de koe koorts heeft, wordt deze sowieso afgekeurd op het slachthuis. Is moeilijk oordelen, maar een veearts kan vaak wel een goede inschatting geven of een koe wordt afgekeurd.
Nico96
@Wilbert Als de koe koorts heeft, dan wordt ze inderdaad afgekeurd, ik neem maar aan dat de veearts daarnaar heeft gekeken. Dus waarom dan een noodslachting?
+2
Grasbaal
@Nico96 Mijn vader was vroeger noodslachter, een koe met een al langer dood kalf erin werd toen ook al niet geslacht.
Kschouten1
@Grasbaal Ik heb een koe gehad die in een jaar tijd 3 maal door de dierenarts als drachtig is aangemerkt maar nooit kalfde conclusie een verdroogd kalf in de baarmoeder koe is gewoon naar de slacht afgevoerd en goedgekeurd
+3
Leo,s vriend
@Kschouten1 er is een groot verschil tussen een koe met een mummie in de baarmoeder en een verrot kalf.
Nico96
@Grasbaal Ik wil je niet tegenspreken hoor, maar ik herinner me een geval van een koe met dood kalf erin die gewoon werd geslacht. Dat is wel jaren geleden hoor. Als de koe ziek is heeft dat natuurlijk geen zin. Ik begin te denken dat deze dierenarts de koe niet eens heeft gezien.
Wilbert
@Nico96 tuurlijk, iedere veehouder heeft een schietijzer en een groot mes in huis...
uiteraard heeft de dierenarts deze koe gezien.
Nico96
@Wilbert Is het verplicht dat de veearts het doet?
Wilbert
@Nico96 bij mijn weten wel.
+1
buorman
@Wilbert
Veearts moet levende keuring doen
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Nico96:
een koe met dood kalf erin

Als ie net dood is zal het nog wel meevallen maar als ie langer dood is krijgt de koe buikvliesontsteking en wordt ie altijd afgekeurd.
+1
Pluto
Door het beëindigen van de zorgslachting is het welzijn er echt niet beter van geworden !!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0