Nitraat uitloging van drijfmest in vergelijking met kunstmest toegepast op grasland of kuilvoer maïs in Nederland

Voorwoord
Nitraat uitloging van melkveehouderij kan bijdragen tot de vervuiling van grond- en oppervlaktewater. In Nederlandse melkveehouderij, grasland en kuilvoer maïs zijn de overwegend geteelde gewassen en beide zijn
bevrucht met een combinatie van melkvee vloeibare mest en kunstmest synthetische calcium ammonium nitraat. Het gebruik van beide typen meststoffen is beperkt om te voorkomen dat buitensporige nitraat uitspoeling. Echter, het is niet duidelijk als of welke verschillen bestaan in de relatieve bijdrage van dit type meststof aan nitraat uitloging. De resultaten van deze analyse van de literatuur bijdragen aan het begrijpen van de processen en managementpraktijken die nitraat uitspoelingspotentieel van beide typen van de meststof toegepast om te bepalen grasland en silage-maïs en aan te geven van de verschillen in de uitloging waarvan kunnen worden verwacht.
Dit onderzoek werd gefinancierd door Stichting Mesdag Zuivelfonds. De herziening van dit verslag door Hein ten Berge
(Wageningen plantenonderzoek, Nederland), Patrick Forrestal (Teagasc, Ierland), Nyncke Hoekstra
(Louis Bolk Instituut, Nederland) en Cecile de Klein (AgResearch, Nieuw-Zeeland) was sterk gewaardeerd.

edepot.wur.nl/425920/

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
En nu in het Nederlands:
boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Pluto
@oldhuus Of zoals Wiebren van Stralen zei na het debacle over het ammoniak onderzoek dat de nieuwe bevindingen geen aanleiding zijn het beleid inzake de ammoniak regelgeving te wijzigen. En dat zal nu niet anders zijn !!.
wotan2
En dit onderzoek word weer gebruikt om de werkingscoëfficienten verder op te schroeven?
+3
dwers
Dan zullen de koeien wel 1 september op stal moeten, en van FC moeten mijn koeien juist los je blijft lachen.
+1
familie pelle
Wederom een baanbrekend onderzoek met zeer opvallende uitkomsten!! Het onderzoek toont aan dat we al jarenlang (bewust) op het verkeerde been worden geZet. Hoe ist het in vredesnaam mogelijk, met al onze deskundigen in onze sector, dat dit nu pas aan het licht komt. Maar een nog belangrijkere vraag; wat gaan onze belangenbehartigers hier mee doen?
dwers
Quote Reactie van @familie pelle:
wat gaan onze belangenbehartigers hier mee doen?

Die sliepe gewoan troch.
Boerderie
@dwers echtnet... Dit stiet sekers op de agenda!
familie pelle
@dwers dat slechte Nederlands aan het begin van deze topic is besmettelijk.....😉
Pluto
En weer is het anders dan gedacht !!. In het regeerakkoord wordt nitraat uitspoeling in al zijn facetten als bewezen verklaard door uitgebreide onderzoeken die dus nu het tegendeel ..............?
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
nitraat uitspoeling in al zijn facetten als bewezen verklaard door uitgebreide onderzoeken

Dat is het gevolg van zelfontwikkeld rekenwerk overgoten met een dun politiek sausje. Sommetje maken, uitkomst niet toetsen aan praktijkwaarden en dan onwetend toedichten aan nitraatuitspoeling. Voer voor KLW-enthousiastelingen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0