‘Nieuw mini-sterie is kwetsbaar’

De landbouw heeft weer een eigen ministerie, maar is kwetsbaar, want het heeft een klein budget.

Deel dit topic

Reacties

Groen1
Het veranderen van de namen van de nieuwe ministeries gaat miljoenen kosten
Kabinet heeft sinds lange tijd weer duo-ministers en meer ministeries. Dat gaat blijkbaar nogal wat kosten.

Het is moeilijk voor een minister-president om een goed team van ministers en staatssecretarissen op te zetten. Zeker een team waarbij het niet gaat om expertise en vakkennis, maar om beroepspolitici die allemaal ‘iets verdienen’ of een rol moeten krijgen. In de onderhandelingen bij de formatie moest besproken worden hoeveel ministeries er komen en hoeveel ministers en staatssecretarissen.

In onderhandelingen tussen vier partijen is het al snel de vraag hoeveel en wie er allemaal ministers en staatssecretarissen mogen leveren. Met vier partijen kan het niet anders dan dat er meer ministeries komen en dus meer ministers en staatssecretarissen. Iedereen moet wat krijgen en wat te verdelen hebben. Mark Harbers heeft niets met Veiligheid en Justitie, want hij was jarenlang financieel expert in de VVD. Nu moet die daar ineens staatssecretaris gaan spelen. Halbe Zijlstra heeft niets met Buitenlandse Zaken, maar heeft daarin wel een rol als minister gekregen. Iedereen krijgt op zijn tijd een beurt en een rol.

Die splitsingen en verschillende ministeries gaan natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Dat kost nogal wat geld. Meer ruimte, managers, ambtenaren, beleidsmedewerkers, beleidsteams en als laatst: de namen. Die gaan volgens insiders ook geld kosten. Het veranderen van de namen gaat miljoenen kosten. Dan kan het om namen gaat als Veiligheid en Justitie, die dan Justitie en Veiligheid moet gaan worden. Dat is symbolisch beter, want Justitie is belangrijk in een rechtsstaat dan Veiligheid. Al met al kost het komende kabinet in elke vorm meer geld, dus ook de organisatie van de overheid zelf. Het is niet zo moeilijk om met geld te strooien, al helemaal niet als het andermans geld is, die van de burger.

Bekend is dat de naamswijziging van Economische Zaken naar ‘Economische Zaken, Landbouw en Innovatie’ in 2010 maar liefst 1,5 miljoen euro heeft gekost. Twee jaar later werd het voor een vergelijkbaar bedrag weer teruggedraaid.

dagelijksestandaard.nl/2017/10/…
kanniewaarzijn
Tja, en over een jaar valt het hele zootje en kan alles weer voor miljoenen veranderd worden.
arbe
@kanniewaarzijn
En als ze dan stoppen met al de subsidies,
DIe ze nu aan de boeren geven, houden ze nog vele miljoenen over.
Harry K
@arbe .....en betalen ze nóg meer miljoenen aan duurdere voeding.
En das ongewenst jah.
Je weet wel, iets van 'brood en spelen'.
+4
George
Quote Reactie van @arbe:
En als ze dan stoppen met al de subsidies,DIe ze nu aan de boeren geven,

Dat zijn geen subsidies! Onthoudt dat goed! Geen subsidies! Dat is een verzekering van de EU Burgers voor voedselzekerheid. Altijd voldoende veilig voedsel voor een heel lage prijs. En de boer? Die ploegde voort.....
arbe
@George dat bedoel ik. En dan altijd maar klagen dat alles te weinig opbrengt. En er niet bij vermelden wat ze er zelf aan premie s en subsidies bij krijgen.zodat gemiddeld de prijzen goed zijn.
George
Quote Reactie van @arbe:
En dan altijd maar klagen dat alles te weinig opbrengt.

Dat is ook zo. Brengt allemaal veel te weinig op.
George
Quote Reactie van @arbe:
premie s en subsidies bij krijgen

Nu doe je het weer!
brabantboer1
Een goed bewindsman kan zich op alle velden begeven. Het is sturen op hoofdlijnen, niet in detail daar zijn ambtenaren voor.

En uiteindelijk is het toch de stem van de mensen die een stem uitgebracht hebben.
Pluto
@brabantboer1 En in de details gaat het de mist in en vervolgens is de minister niet meer dan een woordvoerder!!!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN