Fosfaatuitspraak treft grondgebonden boer

De uitspraak van het gerechtshof in Den Haag is als een mokerslag aangekomen bij vele honderden melkveehouders die grondgebonden werken, onomkeerbare investeringen hebben gedaan vóór 2 juli 2015 en na die datum zijn gegroeid: zij moeten tóch hun veestapel inkrimpen. In een eerder vonnis oordeelde de rechtbank nog dat ze waren vrijgesteld van het fosfaatreductieplan. Die reductie is nodig omdat de veehouderijen gezamenlijk, na het einde van de melkquotering in april 2015, meer waren gegroeid en meer mest en dus meer fosfaat produceerden dan met Brussel was afgesproken.

Meer: frieschdagblad.nl/index.asp/?artID=73586

Bron

Friesch Dagblad
frieschdagblad.nl

Deel dit topic

Reacties

vrije boeren
Met deze melkprijs gewoon vol gas doormelken . Die derogatie loopt toch op zijn einde .
+2
RFCer
@vrije boeren Er komt gewoon een nieuwe, en wie niet mee wil werken om aan de voorwaarden te voldoen gaat betalen en fors ook.
klompen
@RFCer wacht eerst maar eens af wat die nieuwe derogatie inhoudt mss wordt jij daar niet vrolijk van
Jannus
Quote Reactie van @RFCer:
en wie niet mee wil werken om aan de voorwaarden te voldoen gaat betalen en fors ook.

Er lopen toch nog wel een flink deel aan vrije melkers die het financieel kunnen trekken om te betalen,die kunnen gezamelijk een flinke bom blazen onder het derogatie verhaal en vallen geen buil als de derogatie verdwijnt want ze hebben grond genoeg
@vrije boeren Een week geleden stond er ineens iemand van Eurofins op de stoep of hij even grondmonsters moest nemen voor de nieuwe derogatie. Ik heb hem weggestuurd. Zijn ze nou helemaal gek geworden. Eerst moet er maar eens zekerheid zijn en eerder worden er hier geen monsters genomen. Een jaar zonder derogatie is heus zo slecht niet.
Frans1
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Een week geleden stond er ineens iemand van Eurofins op de stoep of hij even grondmonsters moest nemen voor de nieuwe derogatie

Actieve verkoop noemen de commerciele jongens dat 😄
Hier is ook iemand geweest,laat helemaal niet meer door Eurofins monsteren 😄
pietjepuk
@Frans1 wie monstert er nu bij jou?
+1
Frans1
storm
Weer een groep die zich benadeeld voelt. De rechter heeft gesproken en daarmee uit.
Ggb boeren die zijn gergroeid na 2 july moeten dus ook gewoon voldoen aan het FRP begrijp ik nu. Moet eerlijk zeggen dat ik daar blij/verrast door ben.
Maar moeten ze dan volgend jaar ook Fosfaatrechten aankopen voor alles wat ze gergroeid zijn na 2july of hoe zit het?
+1
MARTIJN G
@storm Dat heb je goed opgemerkt. Terug na 2-7-15 of bijkopen
+4
huske
Ze zijn maar hardleers die grondgebonden boeren. Snappen nog steeds niet dat het fosfaat plafond nog niet gekoppeld is aan grond. Beginnen wat op de bio boeren te lijken. Die snappen er ook nog niet alles van
+1
klompen
@huske nee jij snapt het....
+3
huske
@klompen vertel dan maar hoe het fosfaat plafond wel gekoppeld is aan grond. Leg je het dan ook uit hoe het zit met de andere sectoren die ook een fosfaat plafond hebben. Veel succes!!

Stel we hadden toendertijd ingezet op de visie van LTO "grondgebonden melkveehouderij". En er waren een boel slimmeriken die samenwerkingsverbanden aan gingen met akkerbouwers, zelfs dan hadden we op een punt kunnen komen dat we over het fosfaat plafond gingen. Dan had de overheid ook ingegrepen. Misschien dan ook met fosfaatrechten
+2
cornelissen
Quote Reactie van @huske:
die samenwerkingsverbanden aan gingen met akkerbouwers

Zoals hier al eens vermeld wordt het nog een hele kluif om bv @george zijn land op jouw gecombineerde opgave te krijgen en zo zal het wel bij meer akkerbouwers zijn.
Twentsch Land
@cornelissen

Dan moet die kluif gesmeed worden.....je zoon aan de sjans zien te krijgen met George zijn dochter 😉🍻
+2
de hoef
Quote Reactie van @Twentsch Land:
George zijn dochter

daar kun je gerust mee voor de dag komen
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
zoon aan de sjans zien te krijgen met George zijn dochter

Is al weer enkele jaren bezet.
Erco
@George alles kan kapot
klompen
@huske dus die akkerbouwer kreeg voor dat ie de samenwerking aan ging met melkveehouder geen mest op het land?
+1
George
Quote Reactie van @klompen:
geen mest op het land?

Jawel , misschien wel van een varkensboer. 😄
De keuze is reuze , er is meer dan mest genoeg op de markt.
+2
Wimblij
Grondgebonden is iedere koeienboer! De een heeft grond gekregen van pappie. De ander heeft grond gekocht, de ander huurt/pacht en de ander laat zijn ruwvoer door iemand anders telen. Melk, maïs en gras komen niet uit een fabriek!
+2
George
Quote Reactie van @Wimblij:
Grondgebonden is iedere koeienboer!

Nou nee dat denk ik niet. Dan zijn varkensboeren ook grondgebonden. Hun mais en bijproducten uit granen en aardappelen en de grondstoffen uit het krachtvoer zijn ook ergens op grond geteeld.
+1
Frans1
@George Het verhaal wordt altijd zo gedraaid zoals het het beste past. In principe hebben ze wel gelijk,maar hoeveel van de boeren met die werkwijze heeft zijn mestplaatsing bij aanvang van het seizoen helemaal geregeld?
+1
George
Quote Reactie van @Frans1:
Het verhaal wordt altijd zo gedraaid zoals het het beste past. In principe hebben ze wel gelijk,maar hoeveel van de boeren met die werkwijze heeft zijn mestplaatsing bij aanvang van het seizoen helemaal geregeld?

Dat klopt. Helemaal met je eens. Ze noemen zich grondgebonden maar hebben geen duurzame afspraken met mensen die de grond bezitten. In plaats daarvan zitten ze te miepen op het prikbord wat de mestafzetkosten en maisprijzen zijn en de een kan nog goedkoper mais kopen en van zijn mest af dan de ander. 😄

En ze hebben altijd de meest opmerkelijke feiten. Ik heb me door de jaren al wat voorbij zien komen hier. Overvolle kuilplaten gras , varkensboeren die geen geld hebben en hun mais verkopen , Biovergisters die stil staan in Duitsland etc. België is het goedkoper 😄
+6
Wimblij
Boeren met groene trekkers moeten wel meer fosfaatrechten krijgen, daar schrikken weidevogels minder van dan van rode of blauwe trekkers.
buorman
@Wimblij

Oke, heb je een punt
Maar dan moeten die met groene machines extra inleveren, die zien de broedende vogels niet aankomen.
+5
sjoerd de melker
Van mij mag dat grondgebonden gemekker stoppen. Een akkerbouwer die een varkensstal of kippenstal wil bouwen moet ook varkens- of kippenrechten kopen
+3
storm
@sjoerd de melker vind ik ook anders is het einde zoek.
Ze kunnen nog onbeperkt geiten of schapen gaan melken als ze dat melken nu ineens zo leuk vinden.
Jarenlang hebben ze de kans gehad om uit te breiden maar toen deden ze het niet, een aantal heeft net op tijd opgeschaald of is begonnen te melken maar sommigen waren oh zo bang dat ze ook maar een euro superheffing moesten betalen.
+1
groeier
@storm
Dat zal een knelgevallen commissie begin 2018 moeten gaan bepalen, daar komen wij hier niet uit. In de melkveehouderij is nu vooral behoefte aan duidelijkheid, want zo kan 't niet langer blijven duren.
adriaan33
@groeier in 1983 met de superheffing mochten de braafste het meeste inleveren op wettelijke basis. We wisten toen ook allemaal dat er een beperking op komst was. Wel kregen we een tijdelijke premie over de extra ingeleverde liters voor knelgevallen. Als er geprocedeerd gaat worden waarom zal de uitkomst met hetzelfde wetboek dan anders zijn?
cornelissen
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Een akkerbouwer die een varkensstal of kippenstal wil bouwen moet ook varkens- of kippenrechten kopen

Hebben nog jaren de tijd gehad om een kippenstal te bouwen bij de invoering van pluimveerechten op basis van latente ruimte
pieta
@cornelissen Weet je dat zeker?
+1
cornelissen
@pieta Klopt inderdaad niet helemaal,toen waren het nog grondgebonden mestproduktierechten
+1
stan-roozen
@sjoerd de melker
Ja, maar LTO en de politiek hebben in de jaren voor 2015 wel steeds verkondigd dat we naar een grondgebonden melkveehouderij zouden gaan.
pieta
@stan-roozen We zijn nog steeds onderweg en de koers is tot en met de meet. Misschien in 2030 als de definitie van ggb genoeg opgerekt is?
George
Quote Reactie van @pieta:
ggb

grote gang bang ?
+5
Frans1
Quote Reactie van @George:
grote gang bang ?

Waar het hart vol van is 😁
Erco
@Frans1 ik denk met stip op 1 op george zijn bucketlist 😁
nature.liquid
Overal in Europa worden de limieten voor nutriënten in vloeibare mest aangescherpt. Maar er zullen ook aanzienlijke verminderingen zijn in de uitstoot van ammoniak, methaan en stikstofoxide.
Tegelijkertijd moeten we op zoek naar alternatieven die al veel eerder hadden moeten komen en de boeren en het milieu rechtvaardig zijn. Gewoon een win-win-win-situatie.
Er zijn oplossingen die nog niet definitief zijn vastgesteld of waar het idee van gebrek aan ondersteuning niet voorkomt. Vaak mist alleen de pioniersgeest van de gebruikers iets om te proberen. Het is beter om een goed idee te hebben, dat een kans heeft om de problemen op te lossen, zoals het elk jaar doet om te investeren in nieuwe fosfaatrechten. Een sollche-idee is hier te vinden: .natureliquid.eu
+1
Harry K
@nature.liquid Tja, voor de goedgelovigen onder ons..
Wanneer met jullie middel werkelijk aantoonbare resultaten verkregen werden, hadden jullie deze onafhankelijke onderzoeksrapporten natuurlijk wel breed uitgemeten op jullie site gezet, maar helaas...
Ongewenste spam dus.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , fosfaat , melkveehouders , boer , uitspraak , grondgebonden , brussel , veestapel , den haag en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0