Boer Frans uit De Lutte krijgt boete van bijna 1 ton

DE LUTTE - Boer Frans uit De Lutte is boos. Hij heeft een boete van 91.000 euro gekregen en moet gedwongen terug van 146 koeien naar 79.

Hij kan het niet met droge ogen aanzien. De tweeling Huub en Marlie - in februari twee jaar - prikt stukjes brood met gebakken ei, van hun eigen kippen. Onbekommerd. Geert van net drie eet stoet op de voest. Boer Frans krijgt het te kwaad. "Ik wil deze boerderij en dit landschap, met koeien in de wei, netjes door kunnen geven", wijst hij naar zijn smullende kroost.

Zanderink bezit 19 hectare bos in het Lutterzand, inclusief het mooiste stuk: een steile rivierwand. Hij overweegt de toegang tot het natuurgebied aan de Dinkel, waar wandelaars, fietsers en mountainbikers van genieten, af te sluiten. "Wij geen koeien, zij geen natuur", vat hij deze mogelijke ‘wraakactie’ samen. Misschien dat burgers dan ‘voelen’ dat boeren niet alleen voor melk en mest zorgen, maar ook aan onderhoud van het landschap doen. Ook om door te geven aan volgende generaties.

Meer: tubantia.nl/losser/…

Deel dit topic

Reacties

+1
harke
Dit had frans ook aan zien komen.
Beetje makkelijk om nu naar een ander te wijzen.
Ik ben het niet oneens met frans maar vind het kortzichtig
storm
@harke ik ken die hectares bos van Frans niet maar inclusief die steile rivierwand heb ik er wel belangstelling voor. Misschien is daar meer mee te verdienen als met die 60 koeien extra.
Zie er dan wel brood in als ie ze kwijt wil.
stefan56breizh
@storm Een storm baan aanleggen?
+2
Koeien boertje
Die keuze om dat te doen was en is iedereen vrij in
+6
storm
Tja zo kent iedereen in zijn omgeving wel een boer waar je zo medelijden mee krijgt. Maar Frans wist dat hij de rechtszaak verliezen kon en zoals hijzelf zegt is hij grondgebonden dus ik zie het probleem niet zo!
Hij redt zich wel volgens mij en is niet armlastig.
Kan ook kijken wat ie wel heeft😀 een gelukkig en gezond gezin.
+7
kanniewaarzijn
Tjongejongejonge, al die ellende vanwege een niet bestaand milieuprobleem! Lekker doorgaan zo mensen en vooral niet zelf even nadenken!
+1
hans1980
En bij een gelijk dan??
De niet groeiers belonen met 10-15% extra korting boven de 8,3% is dat fair ?
Dan is de korting bij niet groeier +/- 20% van vb. 150gve = 30 x €10.000,- = € 300.000,- en dat staat niet in het dagblad!
+7
komelker 2
Boeren met 79 melkkoeien wat is daar mis mee ??
+2
dewittemotor
@komelker 2 Dat die geen enkele toekomst hebben in Nederland regeltjesland. Volstrekt onvoldoende om genoeg inkomen te genereren om de komende 20 jaar zijn kotertje groot te krijgen. Dus zijn inkomsten zullen uit iets anders moeten komen dan koeien melken de komende jaren.
+2
devaluwe
@dewittemotor Ben ik niet helemaal met je eens. Wanneer je lekker stevig melkt en je kostprijs ligt zo rond de 0,30 cent mag ik hopen dat je daarmee uit de voeten kan.
robotmelker
@devaluwe jij kon op dat filmpje van boer Frans ook zien dat daar een relatief nieuwe stal stond..... kostprijs 0.30 cent en de rest ja..... in ons landje kunnen en willen wij niks verdienen... altijd wel een slappe regel die weer iets verbied. Kosten zijn te hoog opbrengsten te laag.... gevolg flinterdunne marges... en daar heeft boer Frans ook last van
+3
dorpsrandhoeve
Ik vind het een beetje erg kinderachtig van boer Frans. Hij wist waar hij aan begon toen hij meer koeien ging houden, en hij wist ook goed dat het zomaar kon zijn dat de hoge rechter in zijn nadeel ging beslissen. Soms doe je een gok, en valt het goed uit, soms niet.
+1
arie.j
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Hij wist waar hij aan begon toen hij meer koeien ging houden, en hij wist ook goed dat het zomaar kon zijn dat de hoge rechter in zijn nadeel ging beslissen. Soms doe je een gok, en valt het goed uit, soms niet.

Dat lijkt me ook, en ik wil me buiten de verdere discussie houden.
Maar er is direct duidelijk aangegeven dat ieder die zich tot de uitspraak in hoger beroep niet aan de fosfaatreductieregeling hield een risico geheel voor eigen rekening nam, laat dat helder zijn.
Zie o.m.
nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
Wel zijn nogal wat zich deskundig noemende personen nadien geweest die dachten te weten dat de Staat het niet zou winnen, en dat heeft boeren mogelijk wel wat op het verkeerde been gezet
dorpsrandhoeve
@arie.j lol @ zich deskundig noemende.
de jonge
@arie.j en zo is er door dijksma ook gezegd dat groei na 2-7-2015 geheel voor eigen risico was en zie daar.........degenen die de stal tot de nok hebben volgestapeld worden beloond. die hoeven niet terug naar 2-7-2015 -4% die hoeven maar 12% terug vanaf okt 2016 !!!!!!!!
+5
pieta
@de jonge Die hebben nog een stap te zetten om vanaf 2018 te voldoen.
+2
dorpsrandhoeve
@pieta Inderdaad, hoef je niet echt jaloers op te zijn.
de jonge
@pieta dat is nog maar af te wachten. waarom zou dit beleid niet kunnen doorgetrokken worden op dezelfde manier als 2017. en diegenen hebben in 2017 aardig meer melkgeld gebeurd dus hebben ook meer apart kunnen houden om straks fosfaatrechten bij te kopen
dijkstra uit w
Er is een behoorlijk risico genomen door alle mensen die hebben geprocedeerd en wel zijn blijven melken, veel groeiers hebben hier in de omgeving toch al redelijk snel referentie en dus rechten van stopper overgenomen. laatst nog een voor 8000 per koe... en gefinancierd op aandringen van de Rabo. geen groei was blijkbaar nog een slechter alternatief.
+1
boertje009
@dijkstra uit w geen groei was blijkbaar nog een slechter alternatief.

Raar hé, je kosten opbrengsten met 80 koeien ipv 130 lukt nauwelijks. Fijn voor hun dat ze de ruimte hebben om nóg bij te kunne kope voor 8000 p koe.
+4
vrije boeren
Boetes van die orde geef je aan zware criminelen niet aan hardwerkende ondernemers
+4
arie.j
Quote Reactie van @vrije boeren:
Boetes van die orde geef je aan zware criminelen niet aan hardwerkende ondernemers

Boetes aan ondernemingen hebben te maken met economisch voordeel enz.
Kletspraat om dat met criminelen te vergelijken.
Wie in het verleden flink over zijn quotum molk kreeg ook de rekening die niet mals was.
Heel wat grote onderneming hebben met boetes van miljarden te maken gehad, Neelie was er goed in.
Of een ondernemer hard werkt is iets wat al helemaal niet er zake doet.
Of moet een hardwerkende belastingontduiker ook minder boete dan een minder hardwerkende?
klant
@vrije boeren heeft het melkgeld ook gebeurd toch
+6
brabantboer1
Jank, Huil, Jank. Hij heeft ook melkgeld ontvangen, wordt niet over gesproken. Denken dat je het probleem oplost met wraakacties. Tsjonge Tsjonge Tsjonge. Bij iedere uitspraak of ditje of datje dezelfde jankers aan het woord. Wij konden het niet weten, vergunningen afgegeven, koeien naar de slacht, financieel moeilijk. Stelletje ......................
Farmer_
Quote Reactie van @brabantboer1:
Hij heeft ook melkgeld ontvangen,

Dan komt alles goed.
vrije boeren
@brabantboer1 last van je maandelijkse probleempjes ?
+5
KuikenenKoe
Ik zou elke bezoeker van het bos een euro vragen om die ton bij elkaar te krijgen ipv dichtgooien want dan heb je niks

dus frans eerst ff nadenken en dan in oplossingen denken
dwers
Mensen niet meer in het bos, wat een dwerskop.
dorpsrandhoeve
@dwers dat hij het bekijkt met zijn bos.
avondrood
@dorpsrandhoeve
Als het hem niet aanstaat gaat hij misschien wel schieten. Dat kan ie!!!
de Tank
Onderdeel van ondernemen is het uitsluiten van risico's, menigeen heeft dat punt keer op keer genegeerd. Resultaat is bekend.
weurding
Moeten burgers dupe worden van iets wat de staat beslist? Beetje kortzichtig om een natuurterrein ontoegankelijk te maken
hans1980
Hij zat ruim in de grond dus gewoon 10ha.. In erfpacht en fosfaatrechten kopen simpel
+1
George
Quote Reactie van @hans1980:
Hij zat ruim in de grond dus gewoon 10ha.. In erfpacht en fosfaatrechten kopen simpel

Heb jij je nog nooit opgegeven voor het beste idee van Nederland?
sjoerd de melker
@George zal wel niet, te briljante ideeën waarschijnlijk
+1
hans1980
@George je moet wel begrijpen dat de Rabo geen rechten gaat financieren wanneer je die niet binnen 5 jaar hebt afgelost (terug verdiend) dus bij €10.000,-/koe in 5 jaar is €2.000,- / koe winst draaien.
Lukt dat niet dan is de vraag of die 80 koeien de financiering kunnen trekken
Vandaar dat (beste) idee
+3
matt
@hans1980 je moet niet alles geloven wat de rabo zegt
Frans1
@hans1980 jij hebt destijds ook al grond verkocht voor melkquotum?
Plusje was misser btw
+3
Frans gewoon 20 bunder verhuren voor bloembollem, 3200 euro per bunder, heb ie duuzend euro in de week, en minderderderderderder werk.
+1
yes sir
Begrijpen deze boeren wel, dat als ze hun zin hadden gekregen de rekening bij een collega boer wordt gelegd.
cornelissen
@yes sir Ja , de verdeeldheid is nu enorm in de sector. Overigens voor de klachten moet je bij deze man zijn en zijn organisatie, die zou het wel regelen want ja ook grondloze boeren moesten kunnen groeien.langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
+1
anonymous_292
@yes sir Zeker weten met naam en toenaam in de vakbladen dat ze toch wel de ondernemer zijn om op het juiste moment te schakelen ( fors uit breiden ) En wel een heel groot risico genomen hebben maar dat hoort bij ondernemen , met een grote glimlach ,met andere woorden is niet voor mensen die alles van te voren willen zeker weten.
Maar nu wel piepen
+1
Piet1960
67 koeien verkopen, boete bijna betaald.
Nick83
@Piet1960 iets te kort door de bocht... maar je bent zeker wel een heel eind op weg...
+9
storm
Ik krijg toch langzamerhand een raar smaakje in mn mond van dat hele RTV-oost. Vorige week hadden ze een item over een boertje uit Usselo om de zendtijd te vullen en nu deze week hebben ze boer Frans weer uit de kast getrokken om de tijd te vullen.
Gaat die stoere boer Frans ook nog janken voor de camera en van de stress nog meer roken.
Tijdje terug was dit de boer voor niks en niemand bang die de overheid wel eens een lesje zou leren over de rug van z’n collega’s die maar een paar % extra moesten inleveren voor zijn ondernemerschap.
Natuurlijk ik gun iedereen het beste maar kijk nou eens wat je wel hebt, een gelukkig en gezond gezin en die lege plaatsen in de stal die komen wel weer vol vroeg of laat.
De media komt jou echt niks brengen en medelijden daar koop je echt niks voor.
gerrie-hul
gerrie-hul
@storm En gisteren een item over de geiten boeren in Overijssel Gewoon de journalist als hoogte punt [ dieptepunt ]
Jan-T
Ik lees het hier al, Ik heb nog recht op 5 cent extra melkgeld.
Want door dat alle, ik en de rest kan stikken figuren, heb ik jaren te weinig melkgeld gehad.
Zij hebben de productie opgeschroefd op een manier die niet bij de mest wet regelgeving past.

Wat een gejammer allemaal, Wie houd nou wie voor de gek, met een jaren 80 melkprijs.
Idioten zijn het Pfffffffffffffff
Grasbaal
Hier de video op Youtube:

+2
Jannus
@Grasbaal Fransje moet nog even leren bepaalde zaken te scheiden van de emotionele,het is nu eenmaal geen filantropische gebeuren in de harde zakenwereld.

Toen de Quotering kwam waren er boeren die jankten,tijdens de mkz waren er ook die jankten,van een verloren slag wil niet zeggen dat de oorlog verloren is,bekjk je mogelijkheden en pak je kanzen want anders zie ik hem van de mannen gescheiden worden
+2
George
Quote Reactie van @Jannus:
want anders zie ik hem van de mannen gescheiden worden

Zijn de melkers of zogenaamde blijvers de mannen?
Tja dan ben ik waarschijnlijk ook geen man meer. Frans had beter wat meer op zijn motor gaan crossen dan die grote stal gebouwd omdat iedereen dat deed.
klant
@George dat is de makkelijkste weg ja.
+1
George
Quote Reactie van @klant:
dat is de makkelijkste weg ja.

Ja ik begrijp niet waarom iedereen voor de moeilijkste weg kiest.
weurding
Quote Reactie van @George:
Frans had beter wat meer op zijn motor gaan crossen dan die grote stal gebouwd omdat iedereen dat deed.

van beide kun je een scheur in je broek oplopen 😉
George
Quote Reactie van @weurding:
van beide kun je een scheur in je broek oplopen

Waar zou jij het liefst je broek aan scheuren?
Jannus
Quote Reactie van @George:
zogenaamde blijvers de mannen

Degenen die zich niet uit het veld laten slaan om hun ambities waar te maken
Erco
@George wel geweest?
+1
gerrie-hul
@Jannus Ik vind de mkkz crisis heel iets anders dan dit fosfaat gebeuren De mkz crisis hakte er enorm in Je staat raar te kijken dat er op het bedrijf de dieren worden afgemaakt En dan ook nog een organisatie hebben die het alleen maar had over ruimen en dat het zo n succes was geweest
storm
@Grasbaal dit filmje bedoel ik nou. Zou het zelf niet plaatsen grasbaal.
als je het zo bekijkt dan krijg ik ook medelijden met de man en zo te lezen ook de gemiddelde RTV-Oost kijker maar daar koopt Frans niks voor.
Gewoon mogelijkheden zoeken want die zijn er vast.
+3
KuikenenKoe
He frans niks mis mee ff je hart luchten ,maak vooral van je hart geen moordkuil na deze domper
zou het persoonlijk zelf niet voor de camera doen ,maar elk zijn eigen
maar niet bij pakken neer gaan zitten ,de kop ervoor en door
als men er zin aan heb vindt men meestal wel weer een weg om er te komen ook als is die soms hobbelig
vaak
@KuikenenKoe Als ik een auto koop die 200 kan en ik rijd harder dan 120 en ik krijg een boete dan leg ik de rekening toch ook niet neer bij de fabrikant. Is mijn gebruikersrisico.
De gokkers hebben uitgebreid met geldige vergunningen en financiering.
Alles binnen de kaders.
Nu je de stal niet vol mag zetten Is het ondernemers risico.
De gemeente en bank geven geen garantie dat hetgeen wat vergund en gefinancierd Is ook benut kan worden, dit Is ondernemers risico. Ook de gevolgen.
cornelissen
Quote Reactie van @vaak:
ondernemers risico.
??
Het "roven "van latente ruimte. Dat is gewoon overheidsingrijpen.
Twentsch Land
@cornelissen

Zo zou je het kunnen noemen als fosfaatrechten niet verhandelbaar zouden zijn maar omdat het wel verhandelbaar wordt kun je rechten kopen voor je latente ruimte en om die reden is het niet roven.

Het blijft zuur dat je voor latente ruimte rechten moet kopen !!
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Twentsch Land:
latente ruimte rechten moet kopen !!

Ga je toch schapen houden 😀
Twentsch Land
@MTSTAMMINGA

Doe ik al 😁
MTSTAMMINGA
@Twentsch Land
Zodoende dat die slachtprijs zo slecht is van die beesten 😃
+1
Twentsch Land
@MTSTAMMINGA

Haha die 2 schapen die wij hier nog hebben lopen hebben vast niet de slachtprijs beïnvloed...😉👍🏻
MTSTAMMINGA
@Twentsch Land
Het verschil tussen te veel en te weinige ,is maar heeeel weinige 😅
hookwood
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Ga je toch schapen houden

Die latente ruimte kan je idd ook invullen met dieren waarvoor geen rechten nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf stieren afmesten. Uitgangsmateriaal is al beschikbaar.
MTSTAMMINGA
@hookwood
Gewoon melken melken is het makkelijkst dus rechten kopen
Zal een kennis van me na A-Ware dus de ruimte voor de melk is er wel 😀
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Zal een kennis van me na A-Ware dus de ruimte voor de melk is er wel

Ja dat kun je het beste verpoederen en opslaan in interventie. Ze hebben misschien alweer een beetje plaats.
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Gewoon melken melken is het makkelijkst dus rechten kopen

Als je niet beter weet wel misschien....
Farmer_
Quote Reactie van @hookwood:
Je kunt bijvoorbeeld ook zelf stieren afmesten.

Die schijten geen fosfaat.
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Die schijten geen fosfaat.

Minder 😄
Farmer_
@George Geven geen melk da zal het wel zijn.
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Geven geen melk da zal het wel zijn.

Zijn dus gunstiger voor de zuivelmarkt.
Farmer_
@George Past beter in het beeld van de mileu mafia.
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Past beter in het beeld van de mileu mafia.

Nee in dat beeld past niks dan wilde zwijnen ,vossen , distels , netels en andere ruwe zooi.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Zijn dus gunstiger voor de zuivelmarkt.

iedere boer een stuk of 5 stieren tussen de koeien moet je is kijken hoe gunstig dit is voor de zuivelmarkt over een maand of tien. 😁
George
@pietjepuk
Dan daalt in ieder geval de gemiddelde tussen kalf tijd.
Farmer_
@George Vaarzkalven als stier aanmelden.
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Vaarzkalven als stier aanmelden.

En dan?
brabo
@George
kun je over een paar jaar een stier melken
+1
buorman
Quote Reactie van @hookwood:
Die latente ruimte kan je idd ook invullen met dieren waarvoor geen rechten nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf stieren afmesten. Uitgangsmateriaal is al beschikbaar.

En daar heb je ook gelijk de gekte, het heeft dus met milieu en p plafond niks van doen, alleen met sectorplafond mv houderij.
In Fryslan hebben we een gezegde; ''it is de boer like folle, as de ko skyt as de bolle''
Maar nee de geleerden, overheid, LTO en NZO [fc] willen geen kruiwagen mest van een extra melkkoe, een put vol stierenmest is veel beter voor het milieu/fosfaatplafond.
Het zal toch niet met melk en de verwerkingscapaciteit van doen hebben?
hookwood
@buorman als iedereen op die manier zijn latente ruimte op gaat vullen dan kun je er op wachten dat daar dan ook weer beperkingen komen....
Nick83
Quote Reactie van @buorman:
Het zal toch niet met melk en de verwerkingscapaciteit van doen hebben?

En als dat zo zou zijn, wat is daar dan het probleem aan?
+3
vaak
@cornelissen Roven?
Het Is afnemen wat je eigenlijk ten onrechte hebt genomen ten koste vd niet groeiers.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @vaak:
vd niet groeiers.

aan groeiers kon jij volgend jaar wel eens meer aan gaan verdienen dan aan de niet groeiers
Farmer_
Niet zo moeilijk 😁
newholland6640
Twee maanden boete betalen is 1000 euro per koe.
Koe afvoeren is ook 1000 euro.
Nog twee maanden melkgeld. ik zie het probleem niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , netjes , onderhoud , bos , koeien , melk , kippen , boete , natuurgebied , boerderij , landschap , burgers , boer , wei , brood en tweeling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
48
WEERGAVES
0