Milieudefensie hekelt rol Rabobank bij uitbreiding melkveehouderij

'Stel je eens voor...' dat is de slagzin van de Rabobank in een reclamespot waarin de bank stelt het wereldvoedselprobleem op te lossen. In werkelijkheid financiert diezelfde bank een voedselproductie die afbreuk doet aan mens, dier en milieu. Dat stelt Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel bij Milieudefensie. Hij hekelt vooral de opstelling van de Rabobank bij de uitbreiding van de Nederlandse melkveehouderij.

Volgens Van Opzeeland heeft de Rabobank de afgelopen jaren aan meer dan tienduizend melkveehouders in Nederland een lening gegeven om verder uit te breiden, waardoor het mestprobleem in Nederland groter werd. Dankzij de Rabobank is de melkveehouderij verder geïntensiveerd en daarmee is de gezondheid van mens, vee en landschap steeds verder onder druk komen te staan.

Boeren worden door de mestproblemen gedwongen minder koeien te houden maar de stallen die de Rabobank financierde moeten wel worden afbetaald. De Rabobank voert op deze manier niet alleen de koeien maar ook de melkveehouders rechtstreeks naar de slachtbank, aldus Van Opzeeland.

Zie voor meer informatie de site van Milieudefensie: milieudefensie.nl/nieuws/pers/…

Deel dit topic

Reacties

+7
storm
De slagzin in de reclame is ook bij veel boeren niet in goede aarde gevallen. Wat een hypocriete idioten bij die bank, daar heeft mileuedefensie helemaal gelijk aan.
+4
Sunpowersystems
@storm Je kunt het spotje inderdaad toch niet met droge ogen aanzien. Dit soort reclame sluit meer aan bij banken als ASR en Triodos. Als ik denk aan Rabobank schiet gelijk fraude met Libor, doping gebruik bij de wielerploeg, betrokkenheid bij witwassen van Mexicaans drugsgeld en rentederivaten met een luchtje door mijn hoofd.
Twentsch Land
@Sunpowersystems

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden .... een andere bank benaderen met een grotere kans dat die failliet gaat of eerst flink sparen en dan pas kopen....heb je geen bank nodig.

Nogmaals geen enkele bank is een liefdadigheidsinstelling !!!
+1
Sunpowersystems
@Twentsch Land Een bank hebben we tegenwoordig allemaal nodig, of je nu een bedrijf hebt of een privépersoon bent. Het gaat er even om hoe de Rabobank zich in het spotje profileert. Niet failliet gaan is in mijn beleving iets anders dan zich inlaten met criminele activiteiten.
Twentsch Land
@Sunpowersystems

Ik denk dat wanneer je de kans krijgt om bij de meeste banken eens goed achter de deur te kijken het niet anders zal zijn.

Met bank failliet wordt bedoeld....kijk eens naar een aantal jaren terug hoe sommigen enorm te pas zijn gekomen door geld en projecten te steunen met name in het buitenland.

Maar idd in het spotje geven ze wel aan waar ze voor staan.
Coen
@Sunpowersystems , voorheen was de triple-A status hun kenmerk, nu is dit hun kenmerk.
ik waardeerde hun verloren materiele en rationele status toch aanmerkelijk hoger dan dit immateriele en emotionele gedoe 😞
+5
Wimblij
Milieudefensie kletst ook maar wat. Als we gaan produceren hoe die idealisten graag willen gaat de productie per ha en dier fors naar beneden en moeten er of extra hectares grond bijkomen (ontbossen) of we moeten mensen laten verhongeren. In ieder geval is het zo als de westerse mensen allemaal biologisch gevoed willen worden er geen (betaalbaar) voedsel is voor de armsten en de wereld geconfronteerd wordt met oorlogen en vluchtelingenstromen. Enkele honderden jaren geleden wisten vele wijze mensen al dat politieke stabiliteit alleen lukt met brood en spelen voor de mensen.
+1
jg
@Wimblij Er wordt nu anders gedacht , brood in overvloed en vervuilende spelen zit niemand op te wachten.
+1
Wimblij
@jg je hebt gelijk als voor jou Amsterdam een afspiegeling is van de wereld. Helaas denken primaten als bij milieudefensie en wakker dier op die manier.
+2
jg
@Wimblij Het voedsel tekort komt er nooit, verdeling kan wel een probleem zijn. Teelttechnieken verbeteren ca 2 % per jaar.Voldoende om aan de extra vraag te voldoen. Retoriek over honger en ontbossing is zwaar overdreven.
+1
KOC1981
@jg vervuilende spelen zit ongeveer iedereen in de westers wereld op te wachten. het is zo ongeveer de grootste oorzaak van de CO2 uitstoot, en dat is verre vakanties met vliegtuig of cruiseschip. en geen enkele politieker die er iets over durft zeggen. net zoals 1000 jaar geleden: brood en spelen houden het volk rustig
+1
jg
@KOC1981 We denderen hypocriet door.......
+1
Jan S
😀
m uut m
@Wimblij
De enigste manier om de wereld te voeden is biologisch!
Je moet meer lokaal produceren.
+6
robbies
@m uut m je plaat blijft een beetje hangen
cjw73
@m uut m das lukt niet is allang bekend.
Dan maar er wel een keer zoveel landbouw grond komen om genoeg te krijgen.
m uut m
@cjw73
De enigste manier om in die landen de voedsel productie weer op gang te krijgen is biologisch.
Er zijn nu al verschrikkelijk veel ha door roofbouw verloren gegaan en dat blijft doorgaan op deze manier.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
roofbouw

Wat is roofbouw? Volgens mij er meer afhalen dan er gebracht wordt. Daar heb je met bio dan een grotere kans op
+2
pieta
@cs-agrar Ik wil ook graag roofbouw voorkomen. Vlug zo maken dat je met de KLW aan mag tonen dat je meer oogst en daar de bemesting op aan mag passen.
j h p
@m uut m
Ja dat lukt niet met plastic uit de vega fabriek
paul1
@j h p plastic is niet vega, het is gemaakt van aardolie, en hoe is dat ontstaan ? Juist, levende organismen.
j h p
@paul1 Alles wat groeit en bloeit zijn levende organismen en toch schelen margarine en halvarine meen ik maar 1 molecuul met plastic. 🙃
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
De enigste manier om de wereld te voeden is biologisch!Je moet meer lokaal produceren.

Dan houd het in sommige werelddelen wel op bij zandtaartjes
de Thijs
@m uut m Produceer lokaal maar eens een paar koffiebonen en een banaan.
+3
jorisdriepinter
@Wimblij Een tekort aan voedsel! Het spul is zo goedkoop dat boeren wereldwijd nauwelijks inkomen hebben, of roofbouw moeten plegen om dat te voorkomen!
+5
George
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Een tekort aan voedsel! Het spul is zo goedkoop dat boeren wereldwijd nauwelijks inkomen hebben, of roofbouw moeten plegen om dat te voorkomen!

Er is gewoon een fikse overproductie van voedsel. Dit houden ze gewoon in stand. In heel Europa hebben we het GLB en we leveren voor half mei netjes aan wat we gaan telen , aan granen , mais , aardappelen etc. hoeveel vee en dergelijke we houden , kortom alles weten ze van ons en in ruil daarvoor geven ze wat betalingsrechten en moet je aan allerlei randvoorwaarden voldoen en kun je een vergroeningspremie vangen. Voldoe je ergens niet aan dan korten ze je en zo hebben ze de boeren in de tang. Die betalingsrechten worden heel vaak subsidie voor de boer genoemd maar in feite is het gewoon een verzekering van de bevolking voor voedselzekerheid en lage voedselprijzen. Meer is het niet. En wat kunnen ze de boeren toch telkens vette worsten voor houden. In 2012 schreven ze nog dat de productie van granen de vraag niet bij konden houden tot 2020. Graanprijzen zouden enorm stijgen. Tja..... Melkquotum moest weg want we moesten kunnen profiteren van de enorm groeiende wereldbevolking en de welvaartstoename in de wereld. Met bieten hetzelfde verhaal , bietenquotum moest weg want er was een grote toekomst voor suikerbieten . Ze konden van bieten petflessen maken en andere mooie producten. Direct voeren de boeren hun producties op als deze berichten de wereld in geholpen worden. Boeren worden geleid en gefopt door banken en multinationals.
+1
Jan S
😀
Coen
@Jan S , BIG-Agri heeft zijn winsten binnen, ze laten de melkveehouder nu achter met een pot doffe ellende
+2
pietjepuk
@Coen @jan S nou nou wat een geklaag weer. kijk maar uit dat je niet depri wordt.
+1
Jan S
😀
+4
van Ittersum
Zijstraatje maar het blijft leuk
Fellow2
Nou rabo vergeet zeker dat ze groot gemaakt zijn door de boeren was vroeger toch boeren leen bank. Ze zijn niet wijs daar denken allleen maar aan hun eigen en aan het buitenland.Ze moesten eens weten wat ze te weeg gebracht hebben .Dikke tranen en een hoop stress.Komt ze goed uit weer een paar boeren naar de klote
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Fellow2:
Ze moesten eens weten wat ze te weeg gebracht hebben .Dikke tranen en een hoop stress.Komt ze goed uit weer een paar boeren naar de klote

Niet vergeten he, je gaat zelf een lening aan, je hoeft je handtekening niet te zetten.
Frans1
Quote Reactie van @cs-agrar:
je gaat zelf een lening aan

Denk dat hij eerder het weigeren van een lening bedoelt
hans1980
Walgelijke reclame..Over de rug van de Boeren en dan geweldig duur en lang!
Het is duidelijk dat ze zweten met de vele miljoenen die ze verdienen ...geen cooperatieve houding door winsten terug te laten vloeien naar leden (of minder rente) Dan groener als gras presenteren en boeren die de bank groot hebben gemaakt laten stikken door geen hypotheken meer te verstrekken in minder linkse ideeen..
de Tank
De bank is voor mij niets anders dan een instelling waar je geld koopt, als de voorwaarden voor mij kloppen doe ik daar zaken mee, de rest is allemaal ruis, geen aandacht aan schenken.
+1
Sunpowersystems
@de Tank Dat had jij gedacht. Een bank gaat richting een dienstverlener die naast het verstekken van geld, zoals jij dat noemt, ook een maatschappelijke rol heeft. Niet investeren in de wapenindustrie, of daar waar sprake is van bijv. kinderarbeid. Wel in bijv. schone energie (niet omdat ik nou toevallig in de zonnepanelen zit) en bedrijven die minder milieubelastende technieken ontwikkelen.

In de aannemerij worden inschrijvers op overheidsprojecten ook beoordeeld op zaken als milieu belasting. Welke brandstofefficiëntie hebben de banden die onder de bedrijfswagens zitten. Zamel je afvalstromen gescheiden in.

Ook de melk die je produceert is meer dan de witte afscheiding van de melkklieren van een vrouwelijk rund. Daar hoort ook een stapel aan papier bij. Geen directe kwaliteitstoevoeging, maar wel lisence to produce. De maatschappij verandert.
oubi
@Sunpowersystems banken worden ict verleners en ict bedrijven worden ook banken; je hoeft straks alleen nog maar data digitaal aan te leveren en de computer bepaalt of je geld krijgt. kan google en facebook net zo goed als de rabobank. alleen de kosten van google en facebook zijn lager.
de Tank
@Sunpowersystems had ik zeker gedacht. Ik gaf ook aan dat het voor mij zo is, wat een ander belangrijk aan een bank vindt moet hij/zij weten. De bank heeft de status die je er zelf aan geeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , druk , koeien , milieu , milieudefensie , voedselproductie , gezondheid , landschap , stallen , rabobank , vee , melkveehouders , bank , lening , voedsel en mestprobleem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0