Duitse zuivelleverancier verbiedt gebruik glyfosaat

Terwijl de politiek over vijf jaar een totaalverbod van het onkruidverdelger glyfosaat wil, besluit het Beierse zuivelbedrijf Berchtesgadener Land nu al dat haar leveranciers het middel niet meer mogen gebruiken.

Deel dit topic

Reacties

MARTIJN G
Dat is één. Wie volgt?
Gebruik van condooms ook maar verbieden. Wat een wereld. Denk dat de burger zelf maar voor melk moet gaan zorgen.
+2
Wilbert
@robbert-van-middelaar dit soort reacties helpt inderdaad. Wen er maar aan. Volgend jaar in de najaarsvergadering van rfc een voorstel om bewuster en minder roundup te gebruiken. Met alle administratie. En dat allemaal omdat we het "nodig" vinden om te pas en te onpas dit te gebruiken, terwijl onze bio collega's al jaren laten zien dat het ook zonder kan. Wordt een kopie van het antibiotica dossier.
cjw73
@Wilbert het is in ieder geval al zeker wanneer er nog een jaar of 5 toestemming komt worden de regels ook al aangescherpt voor het gebruik
+10
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
En dat allemaal omdat we het "nodig" vinden om te pas en te onpas dit te gebruiken

Voorbeeld is het doodspuiten van groenbemester,ploeg toch gewoon groen onder,maar omdat die adviseurs(verkopers!) met een mooi verhaaltje aankomen dat door toch maar te spuiten zodat de nutrienten uit de groenbemester eerder beschikbaar komen,wordt er massaal gespoten in het voorjaar. Leg je oor maar eens te luister wat de burgerij hier van vindt
+5
weurding
@Frans1 idd. Doen we al jaren. Heb zelf ook een hekel aan die geel gespoten velden.
cjw73
@Frans1 zal wel, ik spuit al jaren de groenbemester dood in het voorjaar, voordeel hiervan is dat ik weinig of geen onkruid heb na opkomst van de mais. En als ik de laatste jaren bij sommige zie wat voor bende het is tijdens het oogsten mag onkruid wel wat meer aandacht krijgen.
+1
huub
@cjw73 @Frans1 het voordeel van groenbemester doodspuiten is dat je tot het bemesten (half april) geen grondbewerking hoeft uit te voeren. Bij iedere grondbewerking verdampt er vocht.

Qua residuen hoef je het doodspuiten van een groenbemester niet te laten. Als ze wat willen verbieden dan moeten ze beginnen met toepassing in gewassen die nog geoogst moeten worden, in tweewassige granen gebeurt dit nog wel eens.
+1
Wilbert
@huub het massale gebruik van roundup heeft er inmiddels al voor gezorgd dat residuen daarvan overal in te vinden zijn. Ons drinkwater, melk, brood, groenten, etc. Je kan discussiëren of het lage niveau gevaarlijk is. Maar we moeten echt wel minder gaan gebruiken. Anders komt er moment dat de residuen de normen overschrijden. Dan is het dus veel te laat om iets te doen.
Twentsch Land
@huub

Voor een jaar of 10 terug was ik in Frankrijk bij een akkerbouwbedrijf, hadden 5000 Ha om de gebouwen .... echt enorm groot.....er stond daar op het bedrijf een silo als waar wij krachtvoer in opslaan...deze had een grote van ik denk toch wel dat er zeker 15 ton brok in kan.....ik vroeg wat hun daar in hadden zitten.....antwoord wat ik kreeg was Roundup .....deze akkerbouwer verbouwde veel tarwe wat naar Nederland ging en gebruikt werd voor tarwebrood.
+4
Frans1
Quote Reactie van @huub:
het voordeel van groenbemester doodspuiten is dat je tot het bemesten (half april) geen grondbewerking hoeft uit te voeren.

Je kunt door levende groenbemester ook wel bemesten hoor,hoef je echt niet voor te spuiten.ook onkruiddruk is flauwekul,als je goed ploegt heb je ook geen onkruid na opkomst van de mais,dat komt later,tenminste,hier wel. Er worden weer allemaal excuusjes gebruikt om het gelijk van de periferie(want daar gaat het weer over) aan te tonen
George
@Frans1
Inderdaad gewoon netjes infrezen. Misschien niet optimaal maar ik laat de groenbemester niet te groot worden en zaai altijd bladkool . Liever wat minder woeste groenbemester dan Round Up gaan spuiten.
pietjepuk
@George hier gewoon italiaans. afgelopen jaar een flink gewas. eerst met de bouwlandbemester er door. toen gefreesd, geploegd. zaai klaar gelegd. Dan heb je hier en daar een pol gras die toch nog aan de gang gaat. maar als dat 1 pol op de 100 vierkanten meter is houdt het helemaal op.
achterhoeker2
@huub Ja technisch weet iedere boer wel hoe het zit.
Het gaat om de publieke opinie, het imago v d landbouw , als er commentaar uit de samenleving komt moet je daar wat mee.
verwijderd
vrije boeren
@Pastor Jewel Kun je het ff vertalen ?
Hans19
Misschien moet je even mailen 😉@vrije boeren
+1
van Ittersum
Het einde van “de biologische boer” als zodanig is nabij. Straks heet dat gewoon reguliere boer.
Erco
De cono komt ook al met een millieumeetlat die we moeten invullen, het wordt steeds gekker
+1
zeppmann
@Erco Het wordt niet gekker maar realistischer. Stel je voor dat er residuen worden gevonden in Beemsterkaas, dan is de basis onder de goede Cono melkprijs weg. ( een goede naam komt te voet en gaat te paard )
Milkman4
Hoe komt het dan met de kweek bestrijding bij graslandvernieuwing?
jan w
@Milkman4 Goed.
+1
Wilbert
@Milkman4 veel kweek is een teken van slecht graslandbeheer. Ontwatering op orde en voldoende maaien en weiden houden kweek onder controle.
+1
weurding
@Wilbert kweek komt hier vooral in droge zomers opzetten. Niet altijd slecht beheer of moet het ontbreken van een haspel daar ook al onder scharen 😉
+1
pieta
@weurding Geen haspel is een beetje het probleem van grondgebonden zijn. Je hebt de behoefte niet om voer van je land te halen. Daardoor kan je mat dus verslechteren en behaal je je doel. Niet te veel gras.
MARTIJN G
+1
weurding
@pieta beregenen mag hier toch niet . Natura2000 elperstroom
Farmer_
Quote Reactie van @pieta:
Geen haspel is een beetje het probleem van grondgebonden zijn.

Je heb een haspel en ben dus niet.......
cjw73
@pieta dan moet er wel water in de sloot staan en das hier een groot probleem bij veel percelen.
pieta
@cjw73 Man man man, hier staat echt alleen water in de sloot als het veel en veel te nat is. En dan regen je hem nog snel droog schat ik zo in. Onderwaterpomp met ondergrondse leiding in de gehele huiskavel. Altijd gras, altijd groen en een zegen voor de grasmat.
Maar als je dan vervolgens grondgebonden moet worden kun je met het voer natuurlijk wat minder doen. Maar zoals wij nu boeren zijn we gewoon voor ruwvoer zelfvoorzienend. En zijn we met al ons gras blij.
m uut m
@pieta
Grasland kan best zonder beregenen.
Als je niet met al die idiote grote machines alles dicht rijdt kan gras een meter diep bewortelen. Veel vaste mest en bovengronds uitrijden van drijfmest maximaal 10 kuub per keer zorgen voor veel bodemleven wat er voor zorgt dat je meer vocht vast houdt.
brabo
@cjw73
jij zat toch tegen het IJsselmeer aan ?
water zat dan toch 😄
cjw73
@brabo dat klopt maar ik zit bovenop een bult, 8-9 meter boven nap. Dus het loopt altijd terug naar het meer. En beregenen kost gigantisch veel diesel omdat het omhoog moet.
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
kost gigantisch veel diesel omdat het omhoog moet.

hoe ver denk je dat wij het omhoog moeten pompen?
Farmer_
@brabo bij jullie heb je meteen wat mest erbij in 😄
+1
grondlozeboer
@cjw73 op n terp dus 😀
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Geen haspel is een beetje het probleem van grondgebonden zijn.

Zou zeggen: " Laat die hond nog maar even slapen". 😄
tok achterhoek
@Wilbert Als je er niet meer verstand van hebt, kun je beter nx schrijven@slecht grasland beheer
Wilbert
@tok achterhoek ai, op de teentjes getrapt?
Er is meer dan genoeg onderzoek gedaan in het verleden. Deze is bijvoorbeeld best praktisch ingestoken.
louisbolk.org/downloads/1572.pdf/
cjw73
@Milkman4 alles nog snel even dood spuiten voor het verboden is.😉
jan w
Het meeste glyfosaat wordt nog altijd gebruikt in de bosbouw
pietjepuk
@jan w In de akkerbouw wordt ook nogal gebruikt volgens mij. Ik zie ze vaak in het voorjaar met de spuit over de ploegsnede rijden. waarvoor geen idee. staat nauwlijks wat groens op. en een week later gaan ze er met de kopeg over.
Farmer_
@pietjepuk Wat in eu gebruikt wordt is een druppel t.o.v Noord America.
+1
weurding
@pietjepuk kan ook bemesting zijn.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
de akkerbouw wordt ook nogal gebruikt volgens mij. Ik zie ze vaak in het voorjaar met de spuit over de ploegsnede rijden. waarvoor geen idee. staat nauwlijks wat groens op. en een week later gaan ze er met de kopeg over.

Dat is geen Round Up ! Wordt echt niet veel gebruikt in de Akkerbouw. Dit is Dual Gold wat ze inwerken. Dit is een bodem herbicide die zorgt dat onkruid niet kiemt. Er zijn er die het in de maisteelt gebruiken en als de mais een snelle begin ontwikkeling heeft daarna niet of nauwelijks hoeven te spuiten.
Dit wordt over het geploegde land gespoten en dan ingewerkt met woeler met rol of kopeg naar gelang grondsoort. Het mooiste is als het flink erop regent zodat het goed in de grond aantrekt.
+1
pietjepuk
@George weer wat geleerd. En wat gebruiken ze voor het dood spuiten van tarwe en aardappelen?
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
weer wat geleerd. En wat gebruiken ze voor het dood spuiten van tarwe en aardappelen?

Tarwe? Geen idee. Bij aardappelen doen ze het loof doden met een soort afbrandmiddel. Ik geloof dat het Quickdown of Regloon of zoiets heet. Maar ik spuit zelf ook niet. Dus weet er maar weinig van.
m uut m
@George
Op graangewassen wordt roundup gespoten.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Op graangewassen wordt roundup gespoten.

Waarom? Rijpt graan niet natuurlijk af? Ik geloof er niks van. Mais wordt toch ook niet doodgespoten.
Wilbert
@George afrijping bevorderen, droogt de korrel.
Pagina 10: roundup.ca/_uploads/documents/…
George
Quote Reactie van @Wilbert:
afrijping bevorderen, droogt de korrel.

Ik heb mijn twijfels en heb het nog nooit gezien dat ze dat doen . Nu wordt hier niet veel graan geteeld en heb er geen verstand van. Maar een dood gewas rijpt niet verder af , tenminste bij mais niet.
pietjepuk
@George is ook een manier om wortelonkruid te bestrijden. In akkerbouw kun je in een hoop teelten maar beperkt onkruid bestrijden.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
ook een manier om wortelonkruid te bestrijden. In akkerbouw kun je in een hoop teelten maar beperkt onkruid bestrijden.

Als er onkruid in graanland zit dan doet men het wel over de stoppel spuiten na de oogst en niet voor de oogst.
Farmer_
Quote Reactie van @George:
Als er onkruid in graanland zit dan doet men het wel over de stoppel spuiten na de oogst en niet voor de oogst.

Toch wel, heb dat al vaker gezien, 2 wkn voor combinen.
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Toch wel, heb dat al vaker gezien, 2 wkn voor combinen.

Hoe weet je dat het weer na twee weken goed is?
Ik heb het hier nog nooit gezien.
Farmer_
@George Als er teveel (groen)onkruid in staat doen ze dat, net voor oogst.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Als er onkruid in graanland zit dan doet men het wel over de stoppel spuiten na de oogst en niet voor de oogst.

Kleefkruid en bv kweek kan je voor het dorsen bestrijden, vooral kleefkruid bemoeilijkt het dorsen, en je krijgt het stro moeilijk droog.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
afrijping bevorderen, droogt de korrel.Pagina 10: roundup.ca/_uploads/documents/…

We zitten hier niet in Canada of Amerika!
Wilbert
@George in Nederland wordt ook nauwelijks baktarwe geteeld. Tarwe bespoten met roundup kiemt niet meer en daarom niet geschikt voor bierbrouwers.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
Tarwe bespoten met roundup kiemt niet meer en daarom niet geschikt voor bierbrouwers.

Volgens mij moeten die gerst hebben Jonguh. Brouwgerst.
Ik geloof niet dat er in NL veelvuldig graan wordt doodgespoten met Round Up om afrijping te bevorderen. Ik heb het hier nooit gezien of gehoord.
Nogmaals ik heb er geen verstand van maar jullie volgens mij ook niet. 😂
+3
m uut m
@George
Wordt niet veelvuldig gebruikt.
Wordt voornamelijk gebruikt als gewas niet homogeen afrijpt.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Wordt niet veelvuldig gebruikt.Wordt voornamelijk gebruikt als gewas niet homogeen afrijpt.

Zou kunnen , ik weet het echt niet en heb het nog nooit gezien. Ik denk dat het echt een noodgreep is en de kwaliteit niet altijd te goeden komt. Natuurlijke afrijping zal wel het best en meest voorkomend zijn.
overstekend wild
@George dat duel gold is pas echt een zootje bende! Praktijk voorbeelden bekend van plekken waar het gras niet opkwam doordat er in de voorgaande teelt duel gold gespoten was
+1
George
Quote Reactie van @overstekend wild:
dat duel gold is pas echt een zootje bende! Praktijk voorbeelden bekend van plekken waar het gras niet opkwam doordat er in de voorgaande teelt duel gold gespoten was

Dat kan . Weet ik niet. Zal er aan liggen hoe lang dat ervoor is gebruikt. Mais wordt gezaaid en kan er tegen. Ik gaf alleen als antwoordt op pietjepuk dat akkerbouwers dat spuiten over het geploegde land en geen Round Up. Meer niet , het is allemaal gif en zo ook Dual Gold.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Dat is geen Round Up ! Wordt echt niet veel gebruikt in de Akkerbouw. Dit is Dual Gold wat ze inwerken. Dit is een bodem herbicide die zorgt dat onkruid niet kiemt. Er zijn er die het in de maisteelt gebruiken en als de mais een snelle begin ontwikkeling heeft daarna niet of nauwelijks hoeven te spuiten.Dit wordt over het geploegde land gespoten en dan ingewerkt met woeler met rol of kopeg naar gelang grondsoort. Het mooiste is als het flink erop regent zodat het goed in de grond aantrekt.

Als er gespoten wordt en een week later ingewerkt is het zeker geen bodemherbicide, na een week inwerken heeft geen enkele zin.
Het principe van een bodemherbicide is juist NIET meer aankomen, het ontkiemende onkruidje sterft af als het door het bodemherbicidefilmpje breekt.

Akkerbouw brand de ploegsnede nogal eens schoon met glyfosaat.
+1
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Akkerbouw brand de ploegsnede nogal eens schoon met glyfosaat.

Klopt niet! Dat werkt toch niet. Round Up wordt opgenomen door blad. Dus over geploegd spuiten heeft echt geen enkele zin. Nooit eerder gehoord of gezien.

Dit staat overal te lezen:
Roundup wordt enkel door het blad opgenomen. Wanneer het in de bodem terecht komt, verliest het zijn werking zonder het doel bereikt te hebben, maar het kan wel naar het water afspoelen.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Dus over geploegd spuiten heeft echt geen enkele zin. Nooit eerder gehoord of gezien.

Gaat ook op voor akkerbouwers in de klei. die hebben de grond dan al een maand of vier,vijf geploegd liggen. het onkruid gaat in maart april dan te groeien.
Kan alleen niet volgen waarom dat ze dan spuiten als je er een week later met de kopeg overgaat. al het onkruid is dan toch ook weg.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Gaat ook op voor akkerbouwers in de klei. die hebben de grond dan al een maand of vier,vijf geploegd liggen. het onkruid gaat in maart april dan te groeien.Kan alleen niet volgen waarom dat ze dan spuiten als je er een week later met de kopeg overgaat. al het onkruid is dan toch ook weg.

Oké klei heb ik geen verstand van en dat maakt het anders.
Leo,s vriend
@George Ik had ook iets duidelijker moeten zijn, gaat idd over klei.
Wortelonkruiden en andere lastige soorten kan je zo ,voor het kopeggen , bestrijden.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @jan w:
Het meeste glyfosaat wordt nog altijd gebruikt in de bosbouw

Las ik al eerder, waar haal je die gegevens vandaan?
+2
van Ittersum
Het idee dat er glysofaat middels voeders doodgespoten gras in de melk gevonden kan worden ... dan sla ik die melk ook over.

Het juiste gebruik van glysofaat zal niemand tegenstaan, maar zoals altijd de smeerkezen onder ons zorgt elke keer weer voor dat de lat hoger wordt gelegd. Dus wat achter het bureau niet controleerbaar is verbied je, simpel thinking😞
Farmer_
@van Ittersum Wat denk je van de soya die hierheen komt, meeste is van roundup-ready soya gewassen, dat is nou net het gewas waar de meeste roundup voor gebruikt wordt.
Huppel
@Farmer_ daarom gaat zoiets voor Nederland erg lastig worden.
Jaap40
@Farmer_ en dan te bedenken dat de meeste soja ook nog eens rechtstreeks voor humane consumptie is.
Farmer_
@Jaap40 Zo komt het in de kringloop.
Wilbert
@Jaap40 bron?
Mij is iets anders bekend.
Jaap40
@Wilbert wereldwijd meest in humane consumptie. Voor de rest 5 kg soja voor 1 kg vlees, is intensieve veehouderij.
Verder gebruikt melkveehouder natuurlijk het restproduct sojaschroot.
Vergeet niet dat wat Nederland binnen komt het meest als doorvoer product naar elders in Europa wordt vervoerd.
Wilbert
@Jaap40 nogmaals, bron?
Jaap40
@Wilbert klopt, wereldwijd staat er niet goed. In Nederland de helft van daadwerkelijk gebruik is voor humane consumptie. Meer dan 1 miljoen ton! (Wiki) het zit bijna overal in....
Farmer_
Quote Reactie van @Jaap40:
de meeste soja ook nog eens rechtstreeks voor humane consumptie is.

Dat is denk ik meer de olie die eruit geperst wordt en overal weer in verwerkt wordt, consumptie bonen zijn meestal niet roundup ready
adriaan33
@Farmer_ vraag me af hoe ze round-up ready doodspuiten voor de oogst
George
Quote Reactie van @adriaan33:
vraag me af hoe ze round-up ready doodspuiten voor de oogst

Echt ? Jij denkt dat er alleen maar Round Up bestaat ?
Ik heb er geen verstand van maar ik weet niet of dat soja doodgespoten moet worden voor de oogst. Rijpt dat niet natuurlijk af?
overstekend wild
@George is GMO gewas. Genetisch zo aangepast dat het bestand is tegen glyfosaat. Dus kun je in de teelt gebruiken om onkruid te bestrijden, lekker goedkoop
George
Quote Reactie van @overstekend wild:
GMO gewas. Genetisch zo aangepast dat het bestand is tegen glyfosaat. Dus kun je in de teelt gebruiken om onkruid te bestrijden, lekker goedkoop

Natuurlijk dat begrijp ik . Maar we moeten aub niet naar Amerika kijken met hun genetisch gemanipuleerde zooi en Round Up Ready spul. Monsanto is daar oppermachtig.
Farmer_
@adriaan33 Roundup ready soya bonen is een makkelijk gewas, ook om het land ff onkruidvrij te maken, spuiten ze 2 x , is goedkoop en onkruid is weer weg, bij mais is dat moeilijker omdat die te hoog wordt voor 2de x spuiten.
Frans1
Quote Reactie van @Farmer_:
bij mais is dat moeilijker omdat die te hoog wordt voor 2de x spuiten.

Als de bodem bedekt is ontwikkeld het onkruid toch ook niet meer echt?
Farmer_
@Frans1 Bepaalde onkruiden blijven toch komen, oa milkweed, soya bedekt niet echt.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Farmer_:
soya bedekt niet echt.

Dat zou kunnen,dat weet ik niet.mais wprdt hier ook maar 1 keer gespoten,later hoeft het niet meer
Frans1
Quote Reactie van @adriaan33:
doodspuiten voor de oogst

🤔
+1
Jaap40
@adriaan33 het zijn geen aardappelen. Gewoon als tarwe oogsten.
Boer Kees 2
Technisch is het mogelijk om ook maar de kleinst mogelijke hoeveelheid van een stofje terug te vinden.
Een glas bier in het Veluwemeer is technisch op te sporen.
Dus de opmerking dat er Roundup in voedsel zit zegt niets!
De boer die met het product werkt staat aan zeer veel grotere hoeveelheden bloot dan de burger die die een hamburger eet.
Boeren die jaren met Roundup werken hebben geen verhoogde kans op kanker of wat dan ook.
Dat voedsel veilig moet zijn is evident, maar wel op basis van feiten en duidelijke cijfers en niet achter elke hype aanlopen en hier klakkeloos conclusies aan verbinden.
Terecht dat de EU geen verbod heeft ingesteld ondanks alle drukke hieromheen.
+1
diezel
Quote Reactie van @Boer Kees 2:
Dat voedsel veilig moet zijn is evident, maar wel op basis van feiten en duidelijke cijfers en niet achter elke hype aanlopen en hier klakkeloos conclusies aan verbinden.Terecht dat de EU geen verbod heeft ingesteld ondanks alle drukke hieromheen.

Sinds dat associatieverdrag met de Oekraïne speelt en nu is goedgekeurd, was het toch wel duidelijk dat er nooit géén Roundup-verbod zou komen.
Net zoals een blind paard ziet dat in januari 2018 de EU zal beslissen dat Bayer Monsanto toch mag overnemen. Monsanto heeft al vele honderdduizenden hectares grond in eigendom in de Graanschuur van Europa. (en toekomstige kippen-/varkensschuur van Europa)
De geschiedenis en wreedheden van zowel M-on-Santo als Bayer AG zijn je bekend?

Dat voedsel veilig moet zijn is evident?
Hoe eens op met die gekheid. Enkel geld-macht en geopolitiek is evident. 😄
Boer Kees 2
Roundup is een merknaam, glyfosaat is de werkzamestof waarvan het patent is verstreken.
Het kan en mag nu door iedereen gemaakt worden. China is nu een grote leverancier.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's glyfosaat , politiek en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0