Ez kan geen rapport lezen en Lto is niet wakker

Ik heb maar eens de moeite genomen om de MER-rapportage door te nemen. De conclusies zijn ronduit schokkend. In het rapport wordt gemakshalve aangenomen dat er in Nederland alleen met rundveemest bemest wordt. Het stuk hangt aan elkaar van aannames zonder onderbouwing. Een paar aannames: rijenbemesting in mais zal het nitraatgehalte 3 tot 5 punten laten zakken. De volgende: een goed geslaagd vanggewas na de maisteelt zorgt voor een daling van 10 tot 50 punten. Als je deze informatie koppelt aan de tabellen B5 en B6 is de conclusie helder. Op melkveebedrijven is er geen nitraatprobleem. En als je al zou willen zakken is duidelijk welke maatregel het meeste effect oplevert.
Dus een oproep aan Lto-Nederland: veeg het idiote idee van rijenbemesting van tafel met het MER-Rapport en durf te benoemen dat het probleem in de akker- en tuinbouw zit.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+6
pietjepuk
Begrijp ik het goed dat de melkveehouderij dmv rijbemesting het gemiddelde nitraat omlaag moet brengen om zo de akker en tuinbouw te ontzien. Waar heb ik dat meer gehoord? stikstof uitstoot veehouderij moet omlaag om de industrie ontwikkelingsruimte te geven.
+1
christo
@pietjepuk Precies.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @pietjepuk:
stikstof uitstoot veehouderij moet omlaag

Zelfs van dingen waar we geen invloed op hebben, "succes verzekerd" 😄
Nick83
@pietjepuk toch met derogatie ook zo? De akkerbouwers geven de derogatie de schuld van dat zij zo weinig mogen bemesten. Die denken dat als de derogatie vervalt, dat zij er ruimte bij krijgen. Terwijl bij derogatie bedrijven het water prima op orde is en bij hun het probleem zit.
Nick83
@pietjepuk toch met derogatie ook zo? De akkerbouwers geven de derogatie de schuld van dat zij zo weinig mogen bemesten. Die denken dat als de derogatie vervalt, dat zij er ruimte bij krijgen. Terwijl bij derogatie bedrijven het water prima op orde is en bij hun het probleem zit.
Henk Schoonvelde
Nou de LTO vakgroep melkveehouderij is zeker wel wakker. Hoewel jou conclusies wel erg kort door de bocht zijn en er zeker wel onderbouwing achter het geheel zit gaan wij uiteraard gebruik maken van de inspraak die er mogelijk is op het geheel. Overigens mag je dat als individuele belanghebbende ook doen. Dus wanneer je iets ziet wat volgens jou niet correct of rechtvaardig is laat niet na om van dit recht gebruik te maken, ook inbreng bij LTO is altijd welkom. Zo sparren wij ook veel met deskundigen uit de praktijk om de link tussen papier en praktijk te maken.
Dat er bij de maisteelt regionaal nog ruimte voor verbetering is hoeven we niet omheen te draaien, het blijvende grasland is de kracht van de melkveehouderij. Daar zouden de normen zelf hoger kunnen, liggen nu veelal onder het landbouwkundige optimum.
Inderdaad we kunnen ook wijzen naar anderen, nog beter is om het zelf op te lossen en uit de discussie te blijven.
George
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Dat er bij de maisteelt regionaal nog ruimte voor verbetering is hoeven we niet omheen te draaien

Wat dan?
Frans1
Quote Reactie van @George:
Wat dan?

Rijenbemesting met drijfmest George 😁
George
Quote Reactie van @Frans1:
Rijenbemesting met drijfmest George

Is dat een verbetering?
+1
gerrie-hul
@George Ik zie veel liever de kletsplaat Is toch veel leuker
Frans1
Quote Reactie van @George:
Is dat een verbetering?

Beetje ouwehoeren George

bij goede verkaveling zodat je vanaf een kavelpad kunt beginnen zou ik het nog wel willen proberen,maar liefst niet.bemesten,ploegen,bekalken,zaaiklaar maken en zaaien is hier de werkwijze,en hou ik ook het liefst zo.
Dit jaar stond de mais wel goed waar op gps was bemest en gezaaid,maar we hadden ook een ideaal jaar natuurlijk.Het probleem wordt zichtbaar bij een natte start van het groeiseizoen
+1
Frans1
@Frans1 Loonwerker hier heeft nu de maiszaaier achter een soort woelpoot,dit is wel een heel stuk beter denk ik,dat breekt de grond wel mooi los.ik volg die manier wel,vindt het wel mooi dat er iets nieuws geprobeert wordt
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Zo sparren wij ook veel met deskundigen uit de praktijk om de link tussen papier en praktijk te maken.

Dat betwijfel ik, laatst een flink en lang gesprek gehad met iemand van zlto die op het mestgebied "deskundig" zou moeten zijn. En dan komt de aap uit de mouw, dat er van deskundigheid geen sprake is en dat er door hem in elk geval niet met deskundigen is gespard.

Zoals Pietje Puk al aangeeft, wij moeten weer aan een berg regels voldoen om de akkerbouw en tuinbouw te ontzien. En blijkbaar heeft Calon de akkerbouwer tegenwoordig zoveel invloed op iedereen dat de hele melkvee vakgroep inclusief Wil "we moeten verbinden" Meulenbroeks eigenlijk niets kan presteren.

In het hele mestverhaal heeft LTO de laatste jaren een schandalige prestatie geleverd.
+11
spotmelker
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
in elk geval niet met deskundigen is gespard.

Die zijn er helaas ook niet meer. We zitten nu al zo'n 25 jaar als een stel Jehova's vast in het geloof van de rekenmodellen waarbij de processen die in de praktijk plaatsvinden genegeerd worden.
MARTIJN G
@Henk Schoonvelde Natuurlijk is verbetering denkbaar. Lijkt mij handiger om het tijdstip van mest uitrijden op maïsland te beperken tot korter voor het zaaien. Door deze maatregel worden vele boeren geïrriteerd. Ook neemt de druk op de weidevolgels nog meer toe. Daar gaan de laatste kieviten en scholeksters.
robbies
@MARTIJN G
Quote:
Lijkt mij handiger om het tijdstip van mest uitrijden op maïsland te beperken tot korter voor het zaaien

En hoe gaan we dat controleren?
+4
MARTIJN G
@robbies Altijd maar problemen zien en de boel niet vertrouwen. Maïsland bemesten vanaf 1 april. Dus niet eind februari om het kwijt te zijn.
robbies
@MARTIJN G jij bent een eigenaardig kereltje. Als ik iets voorstel dat je niet bevalt, vindt je mij een stemmingmaker. Maak ik een opmerking bij een voorstel van jou, dan ben ik een negatieveling en zie ik problemen.

Ik vraag me oprecht af hoe je zoiets gaat controleren. Ik zie liever de optie dat we gewoon gaan meten per perceel. Daar Zie ik meer in dan allerlei gekunstelde rekenkundige modellen gebaseerd op allerlei vage aannames en veronderstellingen. Het gaat om N in het bodemwater, nou dan gaan we daar meten
+1
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Ik zie liever de optie dat we gewoon gaan meten per perceel.

En hoe wil je dat gaan controleren dan ?
Waarschijnlijk gaan dan hier de grondmonsters dan ook op de Belgische manier gestoken worden, als je begrijpt wat ik bedoel.
robbies
@brabo vertel. Jij denkt dat de Belgen dat zelf mogen doen?
brabo
@robbies
Belgen kunnen ook heel creatief zijn.........
dorpsrandhoeve
@robbies je lijkt wel een ambtenaar: "bedenken jullie de oplossing, dan bedenken wij er een probleem bij".
cs-agrar
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Lijkt mij handiger om het tijdstip van mest uitrijden op maïsland te beperken tot korter voor het zaaien

Als je de grond wil helpen moet je de gift zelfs over meerdere malen uitrijden verdelen, volvelds
Noorderling
@cs-agrar en wanneer de plant het nodig heeft.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
en wanneer de plant het nodig heef

Niet teveel naar die Amerikanen kijken. Wat een gebras op die kopakkers , ongelooflijk wat een geknoei. Alles op de kopakker naar de kloten.
+1
Noorderling
@George
Als we nooit naar hun gekeken hadden hadden we hier geen mais gehad 😉

Zet je er een klep tussen en het knoeit niet meer op de kopakker.
Het is niets anders dan beregenen van snijmais, alleen heb je dan een bemester in de hef hangen ipv het kanon. We kunnen in Nederland met een veel kleinere haspel toe. Pomp zet je in de dam en slurpt de vrachtauto's stuk voor stuk leeg. Veel ingewikkelder is het niet.

Mais kan best wel wat hebben, ze zijn er ook bij die gewoon de slang over de maisplanten heen trekken. Hetzelfde geld voor tarwe, het ziet er uit als een slagveld op het moment van bemesten, na een week zie je er niets meer van. Alles staat weer netjes overeind en bij voldoende lage bandendruk is er met de combine met opbrengstmeting geen verschil te meten tussen de rijsporen en daartussen.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Alles staat weer netjes overeind en bij voldoende lage bandendruk is er met de combine met opbrengstmeting geen verschil te meten tussen de rijsporen en daartussen.

Je ziet zelf toch ook in dat filmpje dat er van de kopakkers geen zak over is. Zal daar met die grote percelen niet erg zijn maar hier is het gewoon niks. En ik blijf er bij dat je niet naar Amerika moet kijken. Daar kunnen we echt niks van leren.
+1
diezel
Quote Reactie van @George:
Daar kunnen we echt niks van leren.

Jullie zullen binnenkort toch ook wel eigen mestregels krijgen? 😄

Budel scheidt zich af ....
speld.nl/2017/10/…
George
@diezel
Wat een vreemd bericht. Marga Vermue is al maand weg als burgemeester .
pieta
@George Speldnieuws George. 😁
Noorderling
@George
van wie zouden we in Nederland dan nog wel wat kunnen leren?
Het gaat er om dat je de drijfmest toedient na het zaaien. Hoe je dit in de praktijk doet is een ander verhaal, dat is allemaal technisch op te lossen en heeft natuurlijk allemaal zijn prijs.
Die kosten/baten berekening kun je op het einde wel maken als je knopen door gaat hakken. Als je nooit verder kijkt dan gister en in het gunstigste geval vandaag, gaat het ook nooit wat worden.

Als je ziet wat er 20-30 jaar geleden aan drijfmest werd uitgereden en kunstmest gestrooid, waar we nu allemaal de erfenis van ontvangen, zou je toch zeggen dat er niets meer zou groeien met de normen van vandaag de dag?
Het is dan juist heel interessant om te kijken naar landen of gebieden waar dierlijke mest op bepaalde plaatsen schaars is, je hoeft niet alles te kopiëren, maar neem in ieder geval de dingen mee die relatief eenvoudig iets extra's opleveren.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
van wie zouden we in Nederland dan nog wel wat kunnen leren?

Van niemand , we kennen het al en dat al vele jaren. We telen heel goede mais hier zonder flauwekul.
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
Alles op de kopakker naar de kloten

dat viel me nog wel mee, en jong plantje kan wel wat hebben. Zijn ze helemaal met mest besmeurd dan zal het wel einde verhaal zijn. Leek ook nog wel aardig wat mest bij op te gaan, denk zelf dat ie meer had aan water op dat moment
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
dat viel me nog wel mee, en jong plantje kan wel wat hebben. Zijn ze helemaal met mest besmeurd dan zal het wel einde verhaal zijn. Leek ook nog wel aardig wat mest bij op te gaan, denk zelf dat ie meer had aan water op dat moment

Bekijk filmpje eens goed . Op de kopakkers is erg veel schade.
christo
@Noorderling Geweldig systeem. Overal een b-weg aanleggen om de mais te bemesten!
Noorderling
@christo
De haspel in de laatste werkgang van de kopakker neerzetten, toevoerslang naar de pomp en het kan draaien. Het is niet veel ingewikkelder dan beregenen.
+3
christo
@Noorderling
Het is de vraag waarom je het zo moeilijk zou willen maken. Het lijkt wel of eenvoudig uit de mode is.
+6
brabo
@Noorderling
toch ook duidelijk te zien in het fimpje dat de mest precies in het midden tussen de rijen ligt.
bedoelen ze dat met rijenbemesting 😄
+1
George
Quote Reactie van @brabo:
toch ook duidelijk te zien in het fimpje dat de mest precies in het midden tussen de rijen ligt.bedoelen ze dat met rijenbemesting

En zonder onder te werken.
+2
Pluto
@Noorderling Dit is dus gewoon bovengronds uitrijden
Noorderling
@Pluto
triltandje er achter en probleem opgelost, o gewoon een element van een bemester dat een sleufje maakt. Als dat het moeilijkste is.
+3
spotmelker
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
nog beter is om

hetgeen wat de sector (modelsgewijs) aangerekend wordt eens werkelijk op realiteitswaarde te toetsen.
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
ook inbreng bij LTO is altijd welkom

Mooi man. Vraag ze dan maar even hoe het milieu gebaat is bij mest geconcentreerd in een rijtje in de grond te stoppen.
wotan2
@cs-agrar Is simpel, hoeft het plantje er niet naar zoeken en slurpt alles op = geen verlies. (Theorie) Mooi dat de praktijk weerbarstiger is: ik ben al een jaar of 3 met wisselend succes met drijfmest in de rij, bij snijmais, aan het experimenteren. Na snijmais zaai ik altijd italiaans raaigras wat ik 1 (en als het lukt 2) jaar laat staan (en daarvan oogst maar dat moge duidelijk zijn).
Twee jaar geleden had ik op het eind van het seizoen na een flinke droge periode zebra gras. Hoewel ik toch heel het seizoen bemest had (kunstmest en zodebemesten) stond er steeds om 75 cm een baantje groener gras.
christo
@wotan2 Lto-advies: het jaar daarop precies op de rijtjes mais zaaien zonder te bemesten?
pietjepuk
Quote Reactie van @wotan2:
stond er steeds om 75 cm een baantje groener gras.

heb je toevalig een woeler die op 75 cm staat.
wotan2
@pietjepuk maisstoppel trek ik los met een vastetand cultivator met ganzevoeten, die over de volle breedte de grond los snijden. Ik werk hiermee op +- 5 cm diepte. Daarna zaai ik met een rotorkopeg combinatie, en rol met een cambridge rol na.
Leo,s vriend
@wotan2 zie je hier ook in de tarwe, waar de bouwlandbemestertanden hebben gelopen is de tarwe donkerder van kleur.( vooral in droge jaren.)
wotan2
@Leo,s vriend het verschil is dat dit 1 jaar later was.
Leo,s vriend
@wotan2 Ja, snap ik, maar veranderd niets aan het feit.

Vraag me trouwens wel eens af of er een relatie is tussen rijen bemeste mais en het omwaaien van die mais.
Als de mais niet ver hoeft te wortelen, is de verankering in de bodem ook minder lijkt me.
Heb daar op een bemestingsdemo (die plotseling niet doorging) eens iets over gehoord, de met rijenbemester bemeste mais lag plat.
pieta
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
raag me trouwens wel eens af of er een relatie is tussen rijen bemeste mais en het omwaaien van die mais.

Ik zou me dan vooral eens afvragen wat de verbanden zijn tussen harde wind en het omwaaien. 😁 En wellicht nog een belangrijke ras en de bemeste hoeveelheid.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pieta:
Ik zou me dan vooral eens afvragen wat de verbanden zijn tussen harde wind en het omwaaien. En wellicht nog een belangrijke ras en de bemeste hoeveelheid.

Ja, ik ook, maar de organisatie mocht geen enkele info meer geven, en de mais werd een dag later snel gehkseld,groen !
kanniewaarzijn
@cs-agrar Zó welkom is de inbreng nou ook weer niet.... 😁
+2
christo
@Henk SchoonveldeRapport niet gelezen? Ik kan niet anders dan concluderen dat de melkveehouderij niet de sector is die zorgt voor de 50+. Zie tabel 5 en 6. Dadelijk iedereen op 15 september de mais in de kuil die met rijenbemesting gezaaid is? Dat is niet meer of minder dan boertje pesten. Dan moet men ook durven zeggen dat men van de maisteelt af wilt als men het zo speelt. De tabellen en het rapport geven precies aan waar het probleem zit. Een rapport dat als uitgangspunt heeft dat er alleen maar rundveemest gebruikt kun je niet serieus nemen. Nu er sinds 1 oktober een beetje meer grip is op de dunne zwarte-mestmarkt heb je al een serieus handvat om wat te doen. Zo zijn er nog wel een paar te bedenken waar de sector veel beter mee uit de voeten kan dan het idiote rijenbemestingsplan dat wel 3! punten nitraat kan gaan schelen volgens het rekenmodel. Groenbemester doet 10 tot 50! punten ( mooie spreiding trouwens volgens het model). Pak eerst eens een vliegenmepper i.p.v. een bazuka als het om je hoofd begint te gonzen zou ik zeggen. Men doet nu maar wat zonder onderbouwing.
+1
pietjepuk
@christo En Henk als je reageerd wel een beetje inhoudelijk graag. En niet een heel zwam verhaal typen en niets vertellen.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
. Men doet nu maar wat zonder onderbouwing.
Die hele mestwet heeft GEEN onderbouwing. Hebben jullie nu nòg niet door hoe de hele landbouw belazerd wordt? Is nu toch al vaak genoeg uitgelegd!!
+1
robotmelker
@Henk Schoonvelde ja.. die deskundige die zullen wel weten hoe men een boerderij moet runnen. Niet voor niks dat ze der geen hebben.
+1
hans1980
@Henk Schoonvelde landbouwkundig zou op maisland zelfs 70m3 RDM gereden mogen worden om aan ontrekking van P te voldoen bij ds van 20ton/ha.
Bron: Blgg

Dus genoeg te lobbyen
christo
@Henk Schoonvelde Cijfers en tabellen liegen niet. Melkveehouderij wordt geofferd. Je weet zelf ook wel dat wanneer EZ iets naar buiten brengt er net zoveel inbreng mogelijk is als bij RFC. De uitkomst staat echter al vast.

Standpunt LTO:/C:/Users/….pdf

Ik zal er niet omheen draaien. Het is een blamage dat we met rijenbemesting opgezadeld worden terwijl er zo veel eenvoudiger een daling van het nitraatgehalte bereikt kan worden.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
Cijfers en tabellen liegen niet
Degenen die ze opschrijven wel!
+1
Pluto
Derogatie is bedoeld om de onttrekking te compenseren ; het moge duidelijk zijn dat alle bedrijven die geen derogatie hebben of kunnen hebben de schade niet kunnen compenseren en derhalve de derogatie ervaren als schadelijk !!!. Andere sectoren ervaren wel degelijk schade door derogatie maar het is een misvatting om te zeggen dat akkerbouwers minder mogen aanwenden door derogatie , het zijn de melkveehouders die meer mogen aanwenden dan wettelijke normen !!.
+3
Frans1
Quote Reactie van @Pluto:
het zijn de melkveehouders die meer mogen aanwenden dan wettelijke normen !!.

Wat is dit nu voor een achterlijke reactie.Je doet net of de derogatie crimineel is.Die Europese norm van 170 kg voor het hele continent is gewoon een blamage
Wilbert
Als je met rijenbemesting net zoveel bemest als volvelds, en je oogst net zoveel, dan is de uitspoeling toch het zelfde?
Is het gehele effect van rijenbemesting toe te schrijven aan de lagere gift? Dus minder uitspoeling bij een zelfde opbrengst?
Verlaag dan de generieke norm voor N in mais en / of maak het gebruik van mineralenconcentraat mogelijk, zodat dit met het zaaien meekan.
Maisplanten ontwikkelen een uitgebreid wortelstelsel. De rijafstand zou wel smaller zijn als dat de opbrengst zou verhogen.
+4
spotmelker
Quote Reactie van @Wilbert:
Als je met rijenbemesting net zoveel bemest als volvelds, en je oogst net zoveel, dan is de uitspoeling toch het zelfde?

Ja, beide keren niks 😄
christo
jordi 1455
@christo als ik jou was zou ik de boerderij inlichten en andere pers, misschien wordt de lto dan wel wakker.
christo
@jordi 1455 Die doen daar niks op uit. Ze proberen elke week hun blad te vullen. Dat is hun taak. Het zou goed zijn dat ze het MER-rapport ook eens kritisch zouden behandelen.
pietjepuk
@christo We hebben hier een mede prikker die tegenonderzoek doet en dit aan de politiek toont. @janCees
+1
MARTIJN G
@pietjepuk Graag wel een fris jong iemand en geen oude gefrustreerde ex belangbehartiger.
+1
kanniewaarzijn
@MARTIJN G Waarom niet? Daar zit doorgaans meer kennis dan bij broekies als jij die op het HBO flink zijn gehersenspoeld.
JanCees
@MARTIJN G ondertussen op belegen leeftijd aangeland dat zeer zeker maar van alles behalve last van frustraties

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rijenbemesting , Mais , lto , tuinbouw en melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0