Blauwe plekken in de perspulp

We hebben steeds vaker last van blauwe plekken en/of blauwe lagen in de perspulp. Terwijl we veel aandacht geven aan het inkuilen (aanrijden, zout er over, plastic, gronddek).Volgens mij zijn de blauwe plekken schimmelplekken die veroorzaakt worden door gronddeeltjes.
Nu heb ik het idee dat dit erger geworden is vanaf het moment dat ze de perspulp brengen met dezelfde vrachtauto's als waarmee ze de bieten laden. De wagens worden wel schoongespoten, maar de chauffeurs geven zelf aan dat het nooit lukt om de bak 100% schoon te krijgen. Met name niet bij de walking-floors. Je vindt gewoon gronddeeltjes terug in de perspulp. Wie deelt deze ervaring?

Deel dit topic

Reacties

+1
pietjepuk
Hoe is je erf? kom wel eens plekken tegen waar het erf vol plassen staan en waar af en toe met een modderschuifje over gereden wordt. dan neem je veel rommel mee in de kuil.
ek
@pietjepuk Vooraf erf geveegd met veegmachine, aanrijtrekker blijft op de schone erfverharding.
+1
Jan Veenhouwer
Hier zit de pulp in een slurf, niet in contact geweest met erf of vuile banden, alleen met de vrachtauto (walking floor), als je de randjes tijdens het uithalen niet meteen meeneemt (evt handmatig) is het binnen 2 dagen blauw. Wie het weet waar het weg komt mag het zeggen.
Nick83
Misschien een optie om voortaan te eisen dat ze het in containerbakken brengen. Doen ze bij ons ook altijd, erf is te krap om met vloeren te lopen...
avondrood
@Nick83 Mooie optie hoor. Container bakken. mocht je erf geschikt zijn voor normaal transport . oftewel vrachtwagens met walking floor of starre assen is het interessant qua prijsvorming. Er gaan nogal wat karting af van de basis prijs. Het normale transport wordt volgens mijn alleen fysueel beoordeeld als ze schoon zijn (veegscghoon). Lijkt mij ook niet te doen om elke wagen te reinigen met water bij de fabriek.
m uut m
@avondrood
Wagens moeten met water zijn gereinigd.
Staat in securefeed!
+1
de hoef
Quote Reactie van @avondrood:
. Lijkt mij ook niet te doen om elke wagen te reinigen met water bij de fabriek.

hoezo niet doen ze mee vee toch ook
labella
Ik heb 'sochtends als ik wakker word ook wel eens blauwe plekken en waar die van komen weet ik ook niet altijd.
+12
zoiseraltijdwat
@labella dat is vooral bij robotboeren en noemen ze ook wel doorligplekken
Jaap40
Steeds vrachtje laten komen en weer moeten aanrijden, plastic erop etc. Veel te omslachtig met die voercontracten van duynie. Veel kans op slecht voer schimmelvorming etc etc

Volgend jaar voeren we wellicht weer perspulp, wil alle vrachten in maximaal 2 keer ingekuild hebben. Zo niet wil ik dit voer niet meer hebben. Kopen we andere bijproducten.
huub
@Jaap40 voercontract staat toch los van het leveren?
Jaap40
@huub indien je alles ineens geleverd wil hebben komt er een toeslag overheen. Korting eraf, en extra toeslag over basis prijs per %.
zoiseraltijdwat
@Jaap40 wij al jaren perspulp met maximale korting en altijd alles in 1 keer geleverd ongeveer 400 ton. Leverdatum in overleg maar wel buiten maïs seizoen
robotboertje
@zoiseraltijdwat Hier ook. Maximale korting betekent volgens mij: leveren wanneer zij willen, kan 'gewoon ineens', alle transport en wat grotere hoeveelheid. Hier komen ze woensdag 18 vrachten brengen, wilde liever een andere dag, maar ze zijn hier dan dus in de buurt aan het bieten rijden en daarmee retourvracht.
PIONIER
@robotboertje Dus ook veel zand door de pulp als ze met die auto bieten halen en pulp terug brengen
ejb
@PIONIER volgens mij is het pulp brengen en bieten op de terugweg
ek
@Jaap40 Hier gewoon 4 vrachten in één keer ingekuild hoor.
pieta
@ek Zit waarschijnlijk gewoon niet vast genoeg. Wij kuilden het vroeger ook apart in. Dit jaar geen perspulp meer gehad. Vorig jaar nog wel en daar zit absoluut geen enkel blauw plekje in. Maar wij zetten hem in de hoek van de maissilo aan weerszijden en gaan dan maishakselen. Mais er tussen en erover en geen enkele blauwe plek te vinden.
paul1
Dagje af laten koelen is soms ook nodig.
kaas
Word er tegenwoordig nog bij de suikerunie formaline gebruikt om de pulp af te koelen 20 jaar geleden gebeurde dat wel als het productie proces te heet werd en dat kon je terug ruiken in de perspulp toen had je eigenlijk nooit blauwe plekken in de perspulp alleen boven in het voer randje soms.
+1
paul1
@kaas perspulp is daarom erg goed voor de klauwen 😃
Frans1
Quote Reactie van @kaas:
formaline gebruikt

🤔
robotboertje
Hier afgelopen jaar ook gehad in 1 bult. Alleen bovenaan aan de zijkant. Heb er gewoon mezelf de schuld van gegeven dat ik daar niet genoeg zand op had... rest van de kuil en de andere (lage zomerkuil) geen last van gehad.
nederlandse boer
Blauwe en ook groene plekken ontstaan doordat de pulp veel droger is dan vroeger. Met de pulp 20-22 destijds hoefde je helemaal niets aan te rijden en schimmel eraf te scheppen. Zout erover, plastic erover, hier en daar een bandje en klaar. Tegenwoordig moet het aanrijden, afdekken met banden en/of zand en nog schimmelplekken. Alles in kader van transportefficienty (meer droge stof meenemen). Terug naar 20-22% ds zou de ontvangende veehouder veel moeite en verdriet schelen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0