'FrieslandCampina blaast te hoog van poedertoren'

FrieslandCampina is flink in beweging. Zo is er de roep om minder melk, maar wist de coöperatie eerder de tongen al in beweging te brengen door een verbod op uitbreiding en nieuwbouw van grup- en aanbindstallen. Henk Kooistra, melkveehouder uit het Groningse Lellens, is een betrokken lid van de coöperatie en geeft zijn opinie over de huidige stand van zaken.

Deel dit topic

Reacties

+5
pieta
@robbies Wellicht iets voor jou om te lezen. Hij zegt best wel een paar zinnige dingen.

Hier alvast een quote:

Het begint al met de (financieel) opgedrongen weidegang. Het is prima om tegen de samenleving te zeggen: als jullie graag koeien in de wei willen, dan gaan we daarvoor zorgen tegen een prettig bedrag. Maar zeg er tevens bij, dat er ook allerlei goede argumenten zijn die pleiten voor opstallen, zoals milieutechnische en wellicht ook dierenwelzijnsargumenten. Hetzelfde geldt voor veel andere onderwerpen

😁
+1
Jan S
😀
+1
pieta
@Jan S Niet de KLW an sich. De eenzijdige manier waar ze hem misschien op in wilden zetten weer wel. Ik heb hier al vaker geprikt dat ik voorstander ben van KLW en een zekere mate van grondgebondenheid. En in die grondgebondenheid moet dan een zeker aandeel gras (in het rantsoen) worden afgedwongen. En bij de KLW moeten de voordelen tov de fosfaatrechten zeker beperkt worden.
+2
JAAP-AAP
AH, Lidl en Aldi denken precies te weten wat de consument wil. En die stellen dus de eisen.
+3
Jan S
😀
pieta
@Jan S Je had ook gezien dat hij lid was van een natuurclub omdat de geldelijke voordelen hoger zijn dan de contributie. Ook dat ie er nooit kwam en niemand van kende en verder ook niets mee deed.
Jan S
😀
+2
ek
@Jan S Je kunt het als individuele veehouder niet eens zijn met de visie die de voorzitter formuleert. Maar RFC heeft niet voor niets een ledenraad en een bestuur/RvC met een aantal veehouders. Maar democratie betekent niet dat iedereen gelijk kan krijgen. We produceren met zijn allen voor een markt, dus marktgericht. En je kunt signalen uit de markt best negeren, maar dan schiet je uiteindelijk in je eigen voet. Lezersonderzoeken zeggen me niet veel, iedereen kan, zonder kennis van zaken, best van alles roepen. Zorg voor goede ledenraadsleden die een goede afweging kunnen maken tussen signalen uit de markt en de dagelijkse praktijk op het boerenerf.
+2
Jan S
😀
+1
Wilbert
@Jan S gelul, iedereen kan zich kandidaat stellen als ledenraadslid. En je kan nog gekozen worden ook.
Ps. Zijn zelfs grupstalboeren die voor gestemd hebben bij de herverkiezing van bestaande ledenraadsleden.
Het is makkelijk om kritiek te geven. Maar als je het zelf beter kunt, stel je kandidaat. Zo niet, zorg dat je tijdig en proactief je mening geeft. Niet achteraf als iedereen er al zijn plasje over heeft gegaan.
+1
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Het is makkelijk om kritiek te geven. Maar als je het zelf beter kunt, stel je kandidaat. Zo niet, zorg dat je tijdig en proactief je mening geeft. Niet achteraf als iedereen er al zijn plasje over heeft gegaan

Dit is natuurlijk wel een beetje dubbel. Moet ik telkens gaan benadrukken wat mij past omdat ze wellicht iets willen veranderen. Het zou toch andersom moeten werken. We willen iets veranderen en gaan met de leden(raadsleden) overleggen. Of moet ik nu alvast elke week met de verschillende ledenraadsleden en rayonadviseur gaan bellen dat ze de ligboxenstal niet gaan verbieden?
Jan S
😀
+2
KOC1981
Quote Reactie van @Jan S:
en ik ben niet eens lid:

wel knap dat jij kan weergeven hoe het gaat terwijl jezelf geen lid bent.
je hoeft geen handtekeningen te verzamelen om te solliciteren.
maar als ik het bij ons zo hoor is het een hele opgave om mensen te vinden die bereidt zijn zich vrij te maken voor deze functie.

indien er reeds een kandidaat is voor gedragen, dan kan je jezelf tegenkandidaat stellen, en heb je inderdaad een aantal handtekeningen nodig.

Maar zelfs dat kan, Cor Hoogeveen is daar het voorbeeld van, hij is een aantal jaren geleden op die manier in de districtsraad gekomen, en wordt nu lid van het hoofdbestuur.

Dus vind ik je commentaar erg ongenuanceerd, fout en zelfs ongepast voor een niet-lid.
Jan S
😀
+1
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
Maar jezelf kandideren, dan moeten je meestal wel een tig aantal handtekeningen verzamelen

Begrijp ik hier nou uit dat jij die niet bij elkaar zou krijgen? Dat zegt behoorlijk wat over je. 😁
Jan S
😀
+1
pieta
@Jan S Veel tekst en geen antwoord. Je kunt zo de politiek in. En ja, als je over het DDB-gedachtegoed begint worden mensen wel wat kritisch op je. 😁
+2
Jan S
😀
+1
pieta
@Jan S Als je nu enigszins zelfkritisch was en begrijpend lezen kon had je een andere reactie geplaatst. 😁
Jan S
😀
pieta
@Jan S En hier moet ik dan uit begrijpen dat je gewoon niet genoeg stemmen bij elkaar kunt krijgen? 😁 De reactie was een lolletje. En je ziet het gewoon niet. Je zegt tegen mij dat ik antisociaal, niet empathisch ben en alleen aan mezelf denk. En ik wil gewoon in geen enkel bestuur zitten maar de handtekeningen zou ik zo bij elkaar hebben schat ik zo in. En jij kunt nog geen antwoord geven op die simpele vraag. En voor wat het DDB-gedachtegoed betreft: ik ben op het idee van de DDB helemaal niet zo tegen maar de realiteit ligt heel anders. De toonzetting en de timing van de DDB is ook vaak slecht geweest. Maar de gedachten die ze hebben zijn voor de boeren helemaal niety zo verkeerd. Ik melk ook liever wat minder voor hetzelfde of meer geld. Maar ik krijg dat alleen niet voor elkaar.
Jan S
😀
pieta
@Jan S Balen als je bij het groepje zit wat niet lacht omdat ze hem niet door hebben. 😁
Jan S
😀
pieta
@Jan S Ik ben niet van het iemand uitlachen. Maar een lolletje moet een keer kunnen. En als je zou even terugleest dan zie je toch zelf ook wel dat je er met gestrekt been tegen me in komt terwijl het helemaal nergens op slaat. En dan krijg je een koekje van eigen deeg. 😁
+1
tok achterhoek
@Wilbert Ledenraadsleden mogen zich ook alleen maar uitlaten over de randvoorwaarden, dat wil zeggen waar de komma mag staan en helemaal niet waar de punt mag staan
hans1980
Te lang is er gezegd dat RFC DE ENIGE goede melkfabriek was o.k. Ze doen het niet slecht maar als je altijd alleen DOC als alternatief noemt met z'n foliekaas.
Europees is RFC gewoon een middenmoter Franse fabrieken doen het vaak beter fn dat zonder alle eisen
+1
pieter p
Quote Reactie van @hans1980:
Franse fabrieken doen het vaak beter fn dat zonder alle eisen

Dat is makelijk gezegd, de franse fabrieken betalen gem. minder uit aan de boer. Dan kan je als fabriek al snel beter draaien
RFCer
@hans1980 Dat is ook niet zo raar als je je melkprijs koppelt aan anderen. De nabetaling maakt het verschil. En die is al een paar jaar op prima niveau.
tok achterhoek
@RFCer De nabetaling zal nooit veranderen, daar passen ze het inversterings niveau op aan. Alleen vorig jaar toen kwamen ze tekort, moest iedereen melkgeld inleveren
dwers
Gisteren bij najaarsvergadering FC geweest in foqus planet een klein beetje over grupstal, verder was het wel een gezellige avond was pas 03.00 uur thuis
Twentsch Land
@dwers

Lekker veel bier gehad jonge 🍻 👍🏻
Stadsboer
@dwers niet gesproken over een eventuele stand-still?
kaas
@Stadsboer belangrijke zaken worden liefst niet aangehaald op de rfc vergadering of antw we nemen het mee [en doen er niks mee]
+8
dwers
Quote Reactie van @kaas:
belangrijke zaken worden liefst niet aangehaald op de rfc vergadering of antw we nemen het mee [en doen er niks mee]

Ik heb na de vergadering mijn bordje (logo) Friesland Campina ingeleverd bij het bestuur, ik zei dit mooie bordje op een grupstal draagt nu niet meer bij aan het imago van FC, had er ook nog een gedicht op geplakt en ik heb gezien ze hebben het mee genomen.
pietjepuk
Quote Reactie van @dwers:
Ik heb na de vergadering mijn bordje (logo) Friesland Campina ingeleverd bij het bestuur

hebben ze nadien nog melk op gehaald? misschien vatten ze het wel op als einde lidmaatschap. 😉
dwers
Quote Reactie van @pietjepuk:
hebben ze nadien nog melk op gehaald? misschien vatten ze het wel op als einde lidmaatschap

Natuurlijk hebben ze de melk nog wel opgehaald, bordje was symbolisch voor het feit dat ik nu ongewenst lid ben.
dwers
Quote Reactie van @Stadsboer:
niet gesproken over een eventuele stand-still?

Uiteraard, de laatste dagen worden we er door FC mee overspoeld via de mail.
KOC1981
@dwers en wat wisten ze te vertellen over de standstill?
dwers
Quote Reactie van @KOC1981:
en wat wisten ze te vertellen over de standstill?

Om de standstill te voorkomen moet iedere veehouder proberen een zo vlak mogelijke melkaflevering te hebben.
Denk ook dat er eind dec. begin jan. veel pinken zullen afkalven
+2
KOC1981
@dwers belangrijkste is volgens mij de vraag hoe ze denken te voorkomen dat iemand die braaf de regels heeft gevolgd opnieuw de dupe is van iemand die egoïstisch doorgeduwd heeft?
robbies
@dwers tuurlijk gebeurt dat. Sla de communicatie over het FRP van begin dit jaar er maar eens op na. Maatregel was van tijdelijke aard, in 2018 waren er fosfaatrechten dus kon je groeien als je zou willen en nog meer van dat soort kreten. CRV-cijfers meldde dat er tussen december en maart nagenoeg geen pinken geinsemineerd zijn. Als je dan in oktober er achter komt dat je teveel melk gaat krijgen, dan ben je toch wel aardig te laat
+2
@robbies Het FRP is enkel en alleen ingesteld om de hoeveelheid melk te reguleren, een verkapte qoutering !!!
+1
dwers
Quote Reactie van @robbies:
Maatregel was van tijdelijke aard, in 2018 waren er fosfaatrechten dus kon je groeien als je zou willen en nog meer van dat soort kreten.

Op de vergadering werd ook gemeld dat melkveehouders denken dat ze in 2018 fosfaatrechten gaan kopen, maar de vraag is vele malen groter dan het aanbod, ja als je er in het begin van het jaar vanuit gaat dat je in de loop van het jaar rechten koopt, dat zal het zeker mis gaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , nieuwbouw , melkveehouder en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0