Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt de nieuwe minister van Landbouw in het kabinet Rutte III. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen.

Deel dit topic

Reacties

+2
BoerBart
Fantastisch. Ze is financieel expert! Dit gecombineerd met het christelijk gedachtengoed waarin we zorg hebben om de ander is super!
Koeien boertje
@BoerBart en de vrouw die Griekenland de schulden kwijt wou schelden. Als ze dat ook voor de boeren gaat doen komt ze er wel
devaluwe
@Koeien boertje Wel realistisch, dat geld komt toch niet meer terug..
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BoerBart:
Ze is financieel expert
In dit land ben je nogal gauw expert! We struikelen over de experts en deskundigen.
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
We struikelen over de experts en deskundigen.

En nog is het een puinhoop
Hans van Bergen
@BoerBart Opvallend des temeer omdat jullie van de natuurhoek juist zoveel boeren ze snel mogelijk kapot willen maken en daarmee veel leed veroorzaakt. Opvallend dat juist jij nu compassie gaat staan preken
kanniewaarzijn
@Hans van Bergen Ho ho, BoerBart is voorstander van de KLW hoor. Hij hoopt zelfs nog eens koploper te worden!
+3
BoerBart
@Hans van Bergen Ik hoop dat iedere boer doorgaat. Dit betekent wel dat er dan geen schaalvergrotingstoestanden mogelijk zijn. Dit neem ik voor lief.
Met zijn allen de puntjes op de i zetten en met gezamenlijke trots onze sector weer echt op de kaart zetten.
In een (te) vol landje dwingt iedere groeiboer een collega tot stoppen.
Het gevolg is grotere bedrijven en minder boeren. Dit mag wat mij betreft een halt toegeroepen worden. Ik word niet blij van het vooruitzicht van de varkenshouderij.
Bijna alle varkensboeren zijn moeten stoppen en alleen nog de grotere directeuren met al hun satelliet bedrijven verpesten de zin van het boeren.
+1
pieta
Quote Reactie van @BoerBart:
In een (te) vol landje dwingt iedere groeiboer een collega tot stoppen.

Het is en blijft andersom.
+1
BoerBart
@pieta Ik hoop dat ieder boer doorgaat! Dan zullen we is kijken hoe de koek verdeelt wordt.
+2
Jan S
😀
pieta
@Jan S Volgens mij stoppen de meeste melkveehouders vrijwillig om voor zichzelf goede redenen. En dan ontstaat er ruimte. Daar heeft de overheid een leemte in laten vallen.
+1
robbies
@pieta
Quote:
vrijwillig

Of gefrustreerd.
+1
hans1980
@Jan S andersom niet groeier moet krimpen ten gunste van groeier..
How bizar..😤
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Het is en blijft andersom.

De prijzen van de produktiemiddelen doen anders vermoeden Piet
pieta
@Frans1 Hoezo? De prijzen zijn zo hoog omdat niemand het voor weinig van de hand wil doen. Dus wil je als groeier ruimte krijgen begint het met flink investeren. En je kunt eigenlijk alleen uitbreiden (eerst melkquotum, toen een korte leemte en zometeen fosfaatrechten) als een andere boer zelf besluit dat hij ze gaat verkopen. Dwingen kun je ze als groeier niet. Je moet ze eigenlijk lokken met een dikke portemonnee. Dat bedoel ik.
Frans1
@pieta de kopers bieden tegen elkaar op,dat drijft de prijs op.als de kopers wegblijven zakt de prijs vanzelf,of de verkoper dat nu wil of niet.
pieta
@Frans1 Het wordt pas echt erg als de kopers wegblijven Frans. Dan wordt er al of heel lang niets meer verdiend of we zijn slechts met een paar overgebleven. Maar er is ook dan toch nog steeds geen enkele groeier die iemand tot stoppen dwingt. Het is een beetje dubbel. Door de hoge prijzen die een groeier wil betalen maakt hij stoppen mogelijk en door de hoge prijs voor groei redden sommige bedrijven het op de heel lange termijn niet. Maar dat ligt dan waarschijnlijk buiten geen ambitie vooral aan een tekort aan verdiencapaciteit.
+1
robbies
@pieta
Quote:
tekort aan verdiencapaciteit.

Of aan realiteitszin.

Dapper dat je discussie durft uit te kleden, maar zo simpel als jij het stelt is het niet.

Als ik mijn situatie neem: verouderde gebouwen, veel grondgebruik maar relatief weinig eigendom, matig verkaveld in Brabant. Ik ga dolgraag door, melk het liefste koeien. Ik zou graag wat meer melken met het oog verbetering structuur (meer eigendom grond/grotere huiskavel ivm weiden) en aanpassingen in het kader van de Brabantse regelgeving. Ik heb de oppervlakte, de vergunningen en de stalruimte. Wil ik 30 koeien meer melken, dan heb ik de komende 5 jaar geen mogelijkheid om te investeren in mijn stallen. Koop ik ze niet, dan mag er ook niet teveel tegenzitten wil ik in 2022 de stal op orde hebben voor Brabant en al het asbest gesaneerd hebben voor 2024.

Realiteit is de rechten die ik heb verkopen en wat anders gaan doen. Jij legt dat uit als een vrijwillige beslissing. Ik zie dat toch echt wat anders. Bij wat gunstigere prijzen wordt het voor mij toch makkelijker
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Realiteit is

Dat eigenlijk de meeste boeren die nog een tijdje door willen hier mee zitten, hooguit met een van andere invulling voor kritische punten
pieta
@robbies Valt het bij jou niet onder de leemte in de regelgeving? Zeg maar te laat de uitbreiding in aantal koeien gedaan. Stel: ze hadden geregeld dat het melkquotum omgezet werd naar fosfaat. Dan had je andere keuzes gemaakt.
Daarna valt het onder tekort aan verdiencapaciteit.
robbies
@pieta tuurlijk had ik dan andere keuzes gemaakt. Dan had driekwart hier andere keuzes gemaakt. Gaat erom dat er gekozen is om met een rechtenstelsel te werken die vrij verhandelbaar zijn. Daarmee is het een prijsopdrijvend systeem geworden. De enige die het echt kunnen permitteren om 10.000 euro per koe weg te tellen zijn boeren die al langer boeren én hun korting terug willen verdienen of boeren die hun omzet veilig gesteld hebben door heel intensief te groeien. De rest zal het wel kunnen, maar de vraag is of het verstandig is. Dat is bij mij ook het geval.

Naast het prijsopdrijvend effect kregen we hier in Brabant ook nog eens strenge regelgeving eroverheen die niet voorzienbaar was toen ik de boel overnam. Omdat dan allemaal maar onder het kopje verdiencapaciteit te duwen vind ik iets te gemakkelijk. Op zichzelf een rendabele bedrijfsvoering, maar door de regelgeving en vooral door gasgevende collega's op termijn misschien wel onrendabel.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
hun korting terug willen verdienen

Dit had ik graag gewild met de KLW. 😁
pieta
@robbies Het is natuurlijk lastig om hier kritisch te zijn op jouw bedrijfsvoering. Je maakt eenmaal de keuzes die je maakt. De provincie met zijn burgers maakt ook de keuzes die het maakt. Maar mijn zwager boert ook in Brabant. Die zit financieel ook niet heel makkelijk. Die heeft een nieuwe stal gezet maar die heeft hem ook volgezet. Die heeft hem volgezet omdat ie met een stal die niet vol zou zijn het financieel niet trekken kon. Dat is dan zeg maar een risico-calculatie. Jij bent er (achteraf) iets te makkelijk vanuit gegaan dat jij ten allen tijde gewoon meer koeien mocht gaan houden. En dat bleek dus een echt risico te zijn. Dat is ook wel een onderdeel van ondernemen. En dat pakt dan in deze heel vervelend uit.
+1
robbies
@pieta ik ben er vanuit gegaan dat iedereen zijn eigen problemen moet oplossen, met of zonder derogatie. Jouw zwager zou misschien bij verlies derogatie ook een andere keuze moeten maken omdat de mestafzetkosten hem daartoe dwingen en hij zijn nu volbezette stal voor een kwart leeg moet laten staan.. Is dat dan voorzienbaar? Het is maar net hoe het kwartje valt. Zonder rechten ziet het er voor mij weer beter uit.

Maar om terug te komen op de discussie die jij voerde: Ik ben van mening dat de keuze van verkoop niet altijd vrijwillig is. De kapitaalkrachtigere boeren duwen de prijs zo omhoog dat andere boeren andere afwegingen moeten maken. En zodra mogen moeten wordt, is er geen sprake van vrijwilligheid meer
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik ben van mening dat de keuze van verkoop niet altijd vrijwillig is

Dat zijn we eens. Maar dat staat dan ook al in mijn eerste reactie.
robbies
@pieta prikkebord.nl/topic/121661/…

Ik lees hier toch echt wat anders. De ontketende ratrace met hoge prijzen dwingen anderen een andere richting op
pieta
@robbies Er staat toch dat de meesten vrijwillig stoppen. Dat is hetzelfde als niet allemaal. Jij reageert nog met iets van gestopt uit frustratie en daar geef ik je nog een plusje voor. Daar stoppen er ook voor. En dan stopt er nog een categorie uit nood.
robbies
@pieta Onder welke categorie zou je mij dan scharen?
+1
pieta
@robbies Ik heb zo geen idee. Je hebt niet geïnvesteerd? Je draaide voor de afschaffing vd quotering ook al met deze aantallen. Dus ik vraag me een beetje af waar de bottleneck zit in vergelijking met voor de afschaffing melkquotum?
pieta
@robbies Je mist de essentie van mijn reactie. Je maakt een berekening, plan of wat dan ook. Daarvoor neem je wat uitgangspunten. De uitkomst is afhankelijk van de uitgangspunten. Dus op de uitgangspunten moet je een risico-analyse loslaten. Een van jouw uitgangspunten is blijkbaar geweest dat je zeker die koeien mocht gaan houden. Daar had je een keer wat aan moeten rekenen als dat nou niet mocht. Dan was je wellicht eerder al tot de conclusie gekomen dat je al wat eerder "zonder winstoogpunt" meer koeien had moeten gaan melken.
robbies
@pieta dat heb ik gedaan. Ben uit gegaan van een scenario met en zonder derogatie. Achteraf had ik grond moeten verkopen en een nieuwe stal moeten bouwen. Maar je gaat uit van de uitgangspunten die dichtbij de bestaande productiemiddelen staan. Een intensieve groeiboer schrijft ook geen scenario waarin hij biologisch wordt
pieta
@robbies Je hebt oudere stallen zeg je dus de stalcapaciteit was er op 2 juli 2015. Het simpelste zou mij dan lijken om gewoon eerder voor koeien gezorgd te hebben. Wij hebben hier iemand op bezoek gehad in die tijd. Die waren druk aan het bouwen. Plaats aan het maken voor een zestig koeien. Die zei letterlijk: als de melkprijs van april 2015 meer dan 25 cent is dan lopen er 1 april dus ook zestig koeien in die stal.
+1
Twentsch Land
@pieta

Achteraf is een en ander ook makkelijk zeggen ..... begin 2015 werd door boekhouders en belangenbehartigers gezegd dat een eventuele nieuwe referentie in het verleden zou liggen.
Erco
@Twentsch Land ook @Wiebren was dat toch?
+1
robbies
@pieta je hebt absoluut gelijk. Ik ben waardeloos in anticiperen. Nooit ontkend ook. Al ben ik er het afgelopen jaar wel beter in geworden.

Maar goed; ik ben blij dat ik met oude gebouwen zit en niet met een fonkelnieuwe stal die half bezet is. In het slechtste geval kan ik de boel voor veel geld verpatsen en wat anders gaan doen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik ben waardeloos in anticiperen

Dat is geen anticiperen maar een goed doordacht bedrijfsplan waarin je risico zoveel mogelijk probeert buiten te sluiten. In anticiperen ben ik ook gewoon slecht. Wij hadden op 2 juli wel de veestapel die we wilden hebben maar ook de stallen bij lange na niet vol. Maar nu moet ik er ruim 8% van inleveren. Is gewoon jammer maar helaas.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
risico zoveel mogelijk probeert buiten te sluiten

Je maakt hoogstens een inschatting van wat er kan gebeuren. Op het moment van mijn bedrijfsplan (2013-2014) was derogatieverlies het enige risico dat er boven de sector hing. De emissieverplichtingen in Brabant waren nog vastgesteld op 2028, dus nog 15 jaar weg. Dan zijn je uitgangspunten: zorgen dat je in 2028 voldoende afgelost hebt om een nieuwe stal te financieren en zorgen dat je je beoogde aantal koeien ook kunt melken zonder derogatie.

Nu mag ik niet eens mijn beoogde aantallen koeien melken, dus 2028 zou eerder 2032 worden. Daarbovenop komt dat ik niet tot 2028 heb, maar tot 2022. Eventuele uitbreiding na 2022 wordt ook moeilijk, want banken financieren geen stallen waar geen rechten voor zijn, dus moet ik ook nog rechten kopen. Voorlopig zit ik dus nog niet aan mijn beoogde aantallen. Zie je de patstelling? Als jij dit allemaal in een bedrijfsplannetje kon stoppen, dan ben je een kundig man en begrijp ik eigenlijk niet dat je nog zo loopt te lobbyen voor de KLW om je korting terug te verdienen. Dat had je dan ook wel kunnen voorzien. Of zag je de KLW als gratis groei?

De groeiers drijven de prijzen zover op dat ze ruimte in de markt creëren voor zichzelf. Niet omdat anderen graag stoppen, maar omdat ze niet meekunnen in de ratrace. Dat heeft niets met frustratie, financiële nood of vrijwilligheid te maken.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Op het moment van mijn bedrijfsplan (2013-2014) was derogatieverlies het enige risico dat er boven de sector hing

Waarom zag jij dit als risico? Ik zou als risico zien dat ik mijn aantallen niet mocht houden.
robbies
@pieta Derogatieverlies beschouwde ik als een dusdanig risico dat ik een grote groeisprong niet verantwoord achtte bij derogatieverlies. Dat scenario heb ik niet overigens niet echt onderzocht. Financieringsruimte was beperkt en ik ben geen 200+ boer.
pieta
@robbies Een van de weinige dingen die ik echt gemist heb als risico is dat ze een maand of drie na einde quotering koeien bij mij uit de stal zouden komen halen(generieke korting) terwijl je zoveel geeneens gegroeid bent.
robbies
@pieta Dat risico heb ik ook gemist, of althans het effect onderschat. Ik ging ervan uit dat wanneer je mestplaatsingsruimte hebt, je ook niet op hoefde te draaien voor diegenen die gefinancierd zijn op mestafzet en voeraankoop en waar onverhoopt problemen ontstaan als derogatie verloren raakt.

jij bent van het scenario's schrijven. Hoeveel van die groeiplannen in den lande zijn gebaseerd op een scenario waarin derogatieverlies aan de orde is? Mijn beste inschatting is dat dat misschien bij 10% het geval is geweest. Nu mag iedereen meebetalen omdat een groot aantal dat risico niet hebben ingecalculeerd. Jij bent geneigd om die intensieve bedrijfsvoeringen hier te verdedigen, maar wijs je hen ook op hún ontbrekende risicoanalyse?
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik ging ervan uit dat wanneer je mestplaatsingsruimte hebt, je ook niet op hoefde te draaien voor diegenen die gefinancierd zijn op mestafzet en voeraankoop en waar onverhoopt problemen ontstaan als derogatie verloren raakt

Bij het bereiken is door Bleeker in 2011 toch al gesteld dat er dierrechten zouden komen. Dat zou mij de belangrijkste risicofactor lijken. Gewoon simpel dat je de koeien niet mocht houden door de aanwezigheid van dierrechten. Verlies van derogatie is toch pas wat later actueel geworden dacht ik. Hier op het prikkebord zat een bekend LTO-werknemer toch nog lang te prikken dat we toch echt niet door het plafond zouden gaan.
En ik denk inderdaad dat in veel plannen een verlies van derogatie niet is meegenomen. Maar een verdubbeling van de mestafzetkosten wel. Het probleem van het intensief boeren is eigenlijk heel simpel. Hoe groter je het maakt hoe rendabeler. Simpel sommetje: mestafzet 6 cent, voerkosten 15 cent, omzet en aanwas valt weg tegen veekosten en als je dan al aan het bouwen gaat zet je de stal wat groter want die laatste boxen zijn niet zo duur.
En zelf heb ik al jaren geen plannen meer geschreven. Ik ben in 2003 gestopt met buitenshuis werken.
MARTIJN G
@pieta Dat er een beperking zo komen na het melk quotum wist (bijna) iedereen. Hoe de vorm er uit zou zien niet. Nu zijn het fosfaatrechten geworden i.p.v dierrechten.
robbies
@MARTIJN G toch apart dan dat 1 op de 3 boeren momenteel zich een knelgeval noemt 🤔
Coen
@robbies , ruim 2 jaar na dato (2 juli 2015) is haast iedereen een knelgeval 😄
MARTIJN G
@robbiesHouden zichzelf voor de gek. Alles onder het mom van niet geschoten is altijd mis.
robbies
@MARTIJN G dat zullen we zien
robbies
@pieta
Quote:
Verlies van derogatie is toch pas wat later actueel geworden dacht ik

Dat zou het gevolg zijn bereiken van fosfaatplafond. En ik denk dat je er compleet naast zit met het rekenen van verdubbeling van mestkosten, los vd vraag of je überhaupt afzet vindt
pieta
@robbies In mijn beleving heeft het bereiken vh fosfaatplafond als gevolg dat er dierrechten komen. Dat was dan in ieder geval mijn verwachting dan. Niet dat we dan de derogatie kwijt zouden raken maar dat ze dan de veestapel zouden beperken. Anders zouden we met mestverwerking oneindig kunnen groeien. En dat in de kritische NL-maatschappij.
pieta
@robbies Ik zit er niet naast. Ik denk dat het in de praktijk zo berekend is. Even voor de goede orde: ik heb helemaal niets berekend.
robbies
@pieta
Quote:
mestafzet 6 cent, voerkosten 15 cent, omzet en aanwas valt weg tegen veekosten en als je dan al aan het bouwen gaat zet je de stal wat groter want die laatste boxen zijn niet zo duur.

Arbeid tellen we voor het gemak niet?
pieta
@robbies De een is de hele week druk met 80 koeien in een oude stal. De ander kan een nieuw bedrijf met 4 melkrobots en een voerrobot/zelfrijder en 250 koeien aan. Vandaar dat arbeid moeilijk in te schatten is. Maar ook vaak sluitpost is. En ik zal ook niet zeggen dat ik die bedrijfsplannen op die manier zou willen. Ik heb het slechts over de praktijk.
+1
Coen
@robbies , het meest nijpende is dat in veel bedrijfsplannen is uitgegaan van 'gratis groei', geen vervangende kosten voor de toenmalige melkquotumkosten.

iets duurdere mestverwerking en iets duurdere aankoopkosten ruwvoer was het enigste dat was ingecalculeerd in die bedrijfsplannen, dan krijg je dus snel 'op papier' een gunstige toekomstige situatie bij schaalvergroting (via verdubbeling van bedrijfsaantallen melkvee) en een sterke intensivering.
pieta
@Coen Papier is geduldig en elke berekening is volledig afhankelijk van de gekozen uitgangspunten.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dan zijn je uitgangspunten: zorgen dat je in 2028 voldoende afgelost hebt om een nieuwe stal te financieren en zorgen dat je je beoogde aantal koeien ook kunt melken zonder derogatie.Nu mag ik niet eens mijn beoogde aantallen koeien melken

Met deze uitgangspunten hoef je dus in geen enkel scenario mest af te zetten. Waarom zie je verlies van derogatie dan als risico? Dat is dan in jouw geval helemaal geen risico. Jouw risico was het niet mogen melken van het beoogd aantal koeien.
robbies
@pieta tja, het enige reële risico waarom dat ik mijn beoogd aantal koeien niet mocht melken, zou mestwetgeving kunnen zijn. Ik zag geen andere beperkingen. Toen niet en nu niet.
pieta
@robbies Dat klopt. Maar je hebt de daarop volgende actie die je had moeten doen achterwege gelaten. En dat is zorgen voor vee in je stal. Ik weet dat dit heel vervelend klinkt. Maar dat was je beste verzekering tegen dit risico. Zeker als ik je ooit hoor dat je 30 koeien tekort komt. Dat is wel een behoorlijk aantal.
+1
robbies
@pieta tenzij RFC met een blijvende standstill komt. Dat kon jij ook al vooraf vertellen 😁
dwers
Quote Reactie van @robbies:
tenzij RFC met een blijvende standstill komt. Dat kon jij ook al vooraf vertellen

RFC regelt alles in landbouw, fosfaat, verbod grupstal, tijdelijk nieuw melkquotum.
Dan zijn er ook nog boeren die blij zijn dat we weer een minister van landbouw hebben, nou ik zou echt niet weten wat die "stakker" moet doen.
Twentsch Land
@dwers

Luisteren naar fc en achter hun besluiten staan 😁
+1
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
grond moeten verkopen en een nieuwe stal moeten bouwen

dat zullen we nog is zien
+3
de hoef
@robbies hier precies het zelfde verhaal ,maar waarschijnlijk gaan we elk jaar toch wat veranderen en vooruit ,en ook nog 8% korting volgend jaar ,niet teveel rekenen en door gaan bevalt hier het best
+5
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Het gevolg is grotere bedrijven en minder boeren.

Daar verbaas ik me nog steeds over,vooral de jeugd vergaapt zich aan het groter en grootst,terwijl dat voor een deel van hun de nekslag betekent.Stukje groei is gezond,maar de groei is verworden tot een concurrentiestrijd waarbij bedrijven elkaar uit de markt drukken
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
,vooral de jeugd vergaapt zich aan het groter en grootst

Dat is niet zo verwonderlijk. Dat is de generatie die is opgegroeid in een tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden, zij hebben nooit anders gezien dan dat alles kon; het geld kwam met bakken binnen (steeds maar bijlenen op de overwaarde van de grond, daarvan investeren met de nodige belastingvoordelen). Wat ze even vergeten is dat er daarna een andere kant komt: aflossen en belasting betalen. Een draai van 180 graden.
+3
Frans1
@kanniewaarzijn wij heben ook wel wat eigen grond, maar deze grammofoonplaat die jij hier steeds afdraait komt me toch niet bekend voor.als je wilt financieren moeten de rekeningen wel betaald kunnen blijven worden,op onderpand wordt geen financiering verstrekt,er moet geld verdient worden
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
er moet geld verdient worden
Ook dat gaat een stuk makkelijker met ieder jaar gratis toegenomen eigen vermogen.
+1
Frans1
@kanniewaarzijn nee,de kostprijs van eigendomsgrond gaat niet omhoog,maar als het goed is elk jaar wat naar beneden Door aflossing.Dat wij grond gekocht hebben toen de mogelijkheden zich voordeden was puur uit de visie dat je op die manier een solide basis onder je bedrijf hebt en niet gevoelig voor schommelingen in pacht/huur,voeraankoop.en, of mestafzet.
Destijds was het dom om je geld vast te leggen in grond,en nu ben je een geluksvogel omdat je wat hebt😉
George
Quote Reactie van @Frans1:
Daar verbaas ik me nog steeds over,vooral de jeugd vergaapt zich aan het groter en grootst,terwijl dat voor een deel van hun de nekslag betekent.Stukje groei is gezond,maar de groei is verworden tot een concurrentiestrijd waarbij bedrijven elkaar uit de markt drukken

Ik zie hier vaker dat pa van ruim 50 - 55 een stuk gedrevener is en zich meer vergapen op groei dan de jeugd.
cs-agrar
Quote Reactie van @Frans1:
vooral de jeugd vergaapt zich aan het groter en grootst

Das toch gewoon een status-verhaal. Als je op een school niet de hipste smartphone hebt of nieuwste merkschoenen val je snel buiten de boot.. Besef komt later pas, is gewoon zo
Jan S
😀
Frans1
Quote Reactie van @Jan S:
Die onbeperkte concurrentiestrijd van groot, groter, grootst heeft niets meer met inkomens verwerving te maken

Dat zeg ik Jan,dat is elkaar uit de markt drukken geworden.
Brutus64
Volgens mij in ze boerendochter en is geboren in West Brabant, eindelijk weer eens een minister met boeren roots sinds Braks, ook een Brabander.
Foutje ook Bukman en Veerman hadden boeren roots
+1
brabo
Quote Reactie van @Brutus64:
geboren in West Brabant,

Den Bosch is niet echt West Brabant.
pieta
Quote Reactie van @brabo:
Den Bosch is niet echt West Brabant

Den Bosch is Best Brabant. 😁
Brutus64
@brabo ze groeide op op een boerderij in Giessen en dat ligt toch duidelijk in west Brabant , in de prov. Noord Brabant , dat wel.
brabo
@Brutus64
opgroeien is iets anders dan geboren 😄

omroepbrabant.nl/…
Brutus64
@brabo ze groeide op op een boerderij, ze is niet katholiek, misschien geboren in ziekenhuis in Den Bosch, daar groeide ze vast niet op knipoog 😉
George
Quote Reactie van @Brutus64:
ze is niet katholiek

Is dat belangrijk voor je?
Brutus64
@George nee, ik zei dat om aangegeven dat ze niet uit Den Bosch komt
George
Quote Reactie van @Brutus64:
niet uit Den Bosch komt

Wonen daar alleen Katholieken denk je?
+1
gerrie-hul
@brabo En de grote vraag is wat heeft ze over gehouden van de opgroei op de boerderij De meesten die van de boerderij afkomen zijn dat vergeten en nemen dan heel andere besluiten
+2
de hoef
@brabo is zo ongeveer mijn buur meisje en je kunt er gerust blij mee zijn
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
o is zo ongeveer mijn buur meisje en je kunt er gerust blij mee zijn

Dit verhaal uit het AD van een goed jaar geleden, klopt dat een beetje?
ad.nl/nieuws/wegduiken-was-geen-optie~a8d0f044/
kanniewaarzijn
@arie.j Ik heb het gelezen. Mij viel de zin op: "Eerlijkheid is voor mij zo'n kernwaarde om na te streven......" Als er nu had gestaan: "Eerlijkheid is voor mij een kernwaarde". Maar met de eerste zin in het achterhoofd kan je best minister worden van het meest corrupte ministerie van het land.
de hoef
Quote Reactie van @arie.j:
, klopt dat een beetje?

wat ik er van weet lees ik hier ook terug ,en hoe een ieder het uitlegt is niet mijn verantwoording
persoonlijk ben ik er wel blij mee -vind wel dat de cu er meer voor de ontwikkelings landen boer is dan voor de nederlandse ,maar dat zal nu snel veranderen
+1
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
wat ik er van weet lees ik hier ook terug ,en hoe een ieder het uitlegt is niet mijn verantwoordingpersoonlijk ben ik er wel blij mee -vind wel dat de cu er meer voor de ontwikkelings landen boer is dan voor de nederlandse ,maar dat zal nu snel veranderen

Even afwachten of ze werkelijk wordt.
Als kamerlid doet ze het in ieder geval goed, dat klopt wel met het verhaal over haar dat inmiddels op de Boerderijsite staat
boerderij.nl/Home/Achtergrond/…
+4
delavalboer
@de hoef Ik ben ook blij met haar, ze heeft samen met haar moeder en zussen het bedrijf voortgezet nadat haar vader was overleden..
Ze nam het voor ons op in ons betoog tegen Thieme net als Mona Keizer. Ik vind dr top!!
Ze heeft echt wel kennis van zaken.
de hoef
@delavalboer klopt ja heb het toen gezien
George
Quote Reactie van @delavalboer:
ben ook blij met haar, ze heeft samen met haar moeder en zussen het bedrijf voortgezet nadat haar vader was overleden..

Klein verschilletje over dat voortzetten. Was maar enkele jaartjes. Maakt verder ook helemaal niks uit.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Was maar enkele jaartjes
En dat op 9-jarige leeftijd. Wat zal ze dus een kennis hebben over de landbouw.....
delavalboer
@George enkele jaartjes.....ga dr maar aan staan. ...
George
Quote Reactie van @delavalboer:
enkele jaartjes.....ga dr maar aan staan. ...

Heel erg. Mijn vader is overleden toen ik 19 was en ik heb met moeder bedrijf voortgezet. Ik weet hoe moeilijk het is . Jij gaf aan dat ze bedrijf hebben voortgezet en ik relativeer alleen maar dat het slechts enkele jaartjes was. Bovendien zo'n meisje van 9 jaar dat naar Basisschool ging en tot haar 13de of 14 op boerderij heeft gewoond om die daardoor direct een grote affiniteit met de landbouw of melkveehouderij toe te dichten gaat me wel wat ver. Mijn dochter is ook een boerendochter maar heeft er ook helemaal niks mee. Ik wacht eens rustig af wat ze gaat betekenen voor de landbouw in Nederland. Puur gekeken naar afkomst lijkt het alvast niet verkeerd maar dat zegt niet veel , dus we wachten het af.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
heeft er ook helemaal niks mee
Precies deze tekst stond gisteren in de Volkskrant m.b.t. Carola Schouten.
arie.j
Quote Reactie van @Brutus64:
@brabo ze groeide op op een boerderij in Giessen en dat ligt toch duidelijk in west Brabant , in de prov. Noord Brabant , dat wel.

Giessen hoort bij het Noord-Brabantse gebied dat van Holland afkomstig is en daar altijd bij hoorde.
Na de Franse tijd, in 1814 werd het pas bij Brabant gevoegd.
Het land van Altena toen nog niet, dat volgde een jaar later.
Die historie is nog altijd terug te zien, in verschillen van godsdienst van de bevolking met de rest van Brabant enz.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Die historie is nog altijd terug te zien, in verschillen van godsdienst van de bevolking met de rest van Brabant enz

En zijn die Hollanders daar dan beter dan de echte oerbrabanders Arie? 😄
arie.j
Quote Reactie van @George:
En zijn die Hollanders daar dan beter dan de echte oerbrabanders Arie

Beter? Nee, het is er anders.
Kleigrond met van oudsher merendeel protestantse bevolking , dat kom je bij jou in de buurt niet tegen.
Veenprut
@Brutus64 Gerda Verburg ook hoor....
Brutus64
@Veenprut oja die was ik vergeten
basbes
@Brutus64 En Bleeker niet te vergeten (PenW- memobriefje aan Mauro, er vandoor met de voorlichster etc.etc.)
Brutus64
@basbes Bleeker was goed voor de boer, maar geen boerenzoon
basbes
@Brutus64 Je hebt gelijk, hij fokte pony 's.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Brutus64:
boeren roots

Nou ja, dan is haar start in ieder geval hoopvoller als bij een Brinkhorst, Dijksma, van Dam en van Aartsen. We zullen zien, ze heeft haar initialen al mee 😄
achterhoeker2
De nos heeft het over de huidige burgemeester v deventer heidema ook cu
+2
DualPower
Fantastisch! Een boerendochter met verstand van zaken uit een partij met een deugend landbouwprogramma!! 😀
tok achterhoek
Altijd tegenstrijdege belangen, dus zal mij benieuwen.
+4
hans1980
Nou nu : eerste plan afschaffen fosfaatrechten , naar GVE per ha. 2,5

Duidelijk /simpel / eerlijk / duurzaam
+1
MARTIJN G
@hans1980 droom maar verder
milka
@MARTIJN G fosfaafosfaatrechten afschaffen zal niet gebeuren, maar die grondgebondenheid komt er zeker. En ga er maar vanuit dat dat minder dan 2,5 gve per hectare wordt.
+2
brabo
Quote Reactie van @milka:
dat minder dan 2,5 gve per hectare wordt.

oke, 2,5 gve per halve ha dan
Hans van Bergen
@milka Precies en omdat de p rechten er komen komt de grondgebondeheid erniet. Snap je het nou nog. dan moet je biologisch worden dan ben je wel grondgebonden.
milka
@Hans van Bergen binnen nu en 15 jaar is gangbaar wat biologisch nu is. Wen maar aan het idee.
+1
Hans van Bergen
Je hebt niet inde gaten dat sommigen zoals ik heel makkelijk de milieumaffia herkennen in dit sooort forums. bio is nog steeds maar 600 melkveehouders. De overige 16000 zijn gangbaar. wen daar maar aan.
+2
Jan S
😀
Wilbert
@Hans van Bergen bent zeker vergeten dat het aantal bio boeren groeit en het aantal gangbare boeren daalt? Vroeg of laat ben je in de minderheid. Tenzij gangbaar steeds verder naar bio opschuift en bio zich steeds verder zal ontwikkelen.
MARTIJN G
@Wilbert Ik snap niet dat de extensieve melkveehouders geen BIO worden. Kun je het snelst een plus in de omzet genereren. Of wil je zuivel niet alle melk afnemen van de omschakelaars.
Wilbert
@MARTIJN G er is een wachtlijst...
Twentsch Land
@Wilbert

Bij welke onderneming niet ?
Coen
@Hans van Bergen , wen der maar aan dat jouw intensieve melkveehouderij eindig is, binnen1 generatie 😄
kanniewaarzijn
@Coen Welnee, dat is wat met de mond beleden wordt. De daden zijn tegengesteld.
+2
pieta
@Coen Pas reageerde je hier nog een keer dat ieder in zijn eigen omstandigheden boerde en daar het beste van moest maken. Heb je je schaapskleren weer uitgetrokken? 😁
Coen
@pieta , klopt, maar er zijn bedrijfsvormen die naar onze visie niet-houdbaar zijn 😄
daar kun je altijd nog op voorsorteren in plaats van (zoals HvB doet) je kop in het zand steken
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
klopt, maar er zijn bedrijfsvormen die naar onze visie niet-houdbaar zijn daar kun je altijd nog op voorsorteren in plaats van (zoals HvB doet) je kop in het zand steken

Jou visie dus:😀
pieta
@Coen Dat mag je ook vinden. Maar in andere delen van het land steekt de grondwereld wat anders in elkaar. En daar mag best enigszins rekening mee gehouden worden. Met de nadruk op enigszins.
Coen
@pieta , er komt echt geen gedifferentieerd beleid voor melkintensieve regio's, maar een keiharde sanering in de intensieve regio's.
dat kun je niet leuk vinden, maar veranderen die je het niet 😄
tijdig anticiperen is dan de juiste strategie 😄
robbies
@Coen waarom regiobeleid? Er zijn intensieve bedrijven in extensieve gebieden en vice versa.

Hier in Brabant ondervindt heel Brabant al de gevolgen van wat er in Oost-Brabant zich afspeelt. Het is toch raar dat bv @de hoef, die dichterbij Amsterdam woont dan bij Eindhoven, de lasten moet dragen voor iets wat 150 kilometer verderop afspeelt?
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
er komt echt geen gedifferentieerd beleid voor melkintensieve regio's, maar een keiharde sanering in de intensieve regio's.dat kun je niet leuk vinden, maar veranderen die je het niet tijdig anticiperen is dan de juiste strategie

Een intensief bedrijf gaat veel efficienter om met grondstoffen en heeft een veel lagere co2 uitstoot per kg melk,een extensief bedrijf heeft veel onrendabele te dure grond nodig.Een extensief bedrijf heeft gem meer kapitaal en arbeid nodig,op de lange duur zal een extensief bedrijf in nl uitgefaseerd worden.
kanniewaarzijn
@jan.1 Dat is wat ik bedoel. Maar wel door een door de overheid BEWUST misleidend beleid.
Coen
@jan.1 , de burger en de politiek heeft niets met jouw economie, het gaat hen daarbij alleen om ecologie.
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
de burger en de politiek heeft niets met jouw economie, het gaat hen daarbij alleen om ecologie.

Gelukkig krijgen we met Rutte 3 een kabinet wat economie weer belangrijk vind,afgelopen jaren kregen enkele harde schreeuwers wat mij betreft te veel aandacht met hun ecologie.(gebaseerd op grote leugens,cq foute aannames)(zure regen!!ammoniak ,Stikstof,fijn stof,en nu weer de insecten)
Nogmaals, een groep burgers belijd met de mond ecologie,maar in de super economie....
Hier vinden de bezoekers het geweldig om op ons bedrijf een rondleiding te krijgen ,veel vragen maar ze snappen drommels goed dat ot en sien het verleden is.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
grote leugens,cq foute aannames)(zure regen!!ammoniak ,Stikstof,fijn stof,en nu weer de insecten
Klopt helemaal wat je hier zegt! Maar helaas....hetzelfde geldt voor de "efficiëntie" van intensieve bedrijven: die berekeningen kloppen net zo min, omdat de omzettingen niet worden meegenomen en alles gelijkwaardig wordt opgeteld.
+4
Jan S
😀
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
De manipulatie van Big Agri en met name Wageningen heeft goed gewerkt. Maar het is volstrekte flauwekul die die zogenaamde efficiëntie van intensieve bedrijven. Want ze vergeten gemakshalve alle energie kosten vanhet produceren van krachtvoer en tractoren (ook van loonwerkers) e.d. mee te nemen. Zo kan ik het ook. Iemand die 100% ruwvoer voert en niets aanvoert wordt vergeleken met iemand die maar 40% ruwvoer voer. Als je het goed beschouwd wordt in zo'n verhaal ook maar 40% van het energieverbruik meegenomen. Dan wordt het wel erg simpel om weinig energie te verbruiken. Want alles wordt berekend per kg melk. En met krachtvoer melk je meer dan alleen ruwvoer.Als je een goede vergelijking wil maken moet je alle energie verbruik meenemen en dan wil ik nog wel eens zien of intensieve bedrijven werkelijk wel zo efficiënt zijn als ons voorgespiegeld wordt.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
Jan S
😀
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
Dat bedoel ik nu met de eenzijdige benadering van Big Agri.

Wel bij het onderwerp blijven!
+1
Jan S
😀
+3
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
Dat doe ik toch. Wageningen onderdeel van Big Agri maakt de berekeningen zodanig dat het (intensieve) smartfarmers bedrijf goed uit de bus komt. En in het artikel dat jij linked wordt dit gepromoot door de bank, ook onderdeel van Big Agri.Volgens hun berekeningen zijn boeren zonder input van produkten minder efficient als bedrijven met een hoge input. Met andere woorden wat de natuur doet is super slecht. De natuur werkt slechts met wat ze zelf produceert. Dat is circulair.Ze draaien alles om. Zij beweren in wezen hoe meer "rommel" je aanvoert hoe beter. Dat is absoluut niet hoe de natuur werkt.

Je maakt er gewoon een groot probleem van dat de reguliere landbouw het laagwaardige afval van de voedings industrie opwaardeert!Is zelfs voor alle partijen een goed verdien model en ook circulair,wat verder als je eigen erf kijken noemen we dat.
Jij mag daar anders over denken natuurlijk,niet alles is zwart of wit..
pieta
@Jan S Hier heb je een goed punt maar dat doet niet perse iets af aan de KLW van een wat intensiever bedrijf. Op een intensiever bedrijf wordt vaak wat meer ingezet op eigen ruwvoerproductie en daar zou je dan eigenlijk de gewasbemesting op af moeten mogen stemmen. Dan ga je ook energie besparen op mesttransport, evt kunstmest en minder N/P/K aanvoeren omdat je het met de drijfmest thuis houdt.
Jan S
😀
milka
@jan.1
Quote:
Een intensief bedrijf gaat veel efficienter om met grondstoffen en heeft een veel lagere co2 uitstoot
Wat is er nou precies zo efficiënt aan het al hoogwaardige grondstoffen van de andere kant van de wereld in een koe stoppen, en die er vervolgens met veel methaanuitstoot (nog iets schadelijker dan co2) in de vorm van melk er weer uit halen? Want dat is in principe het verschil tussen intensief en extensief, de eerste voert wat meer krachtvoer.
+1
jan.1
Quote Reactie van @milka:
Wat is er nou precies zo efficiënt aan het al hoogwaardige grondstoffen van de andere kant van de wereld in een koe stoppen, en die er vervolgens met veel methaanuitstoot (nog iets schadelijker dan co2) in de vorm van melk er weer uit halen? Want dat is in principe het verschil tussen intensief en extensief, de eerste voert wat meer krachtvoer.

Onze koeien eten de rommel op die niet voor menselijke consumptie geschikt is,Perspulp,aardvezel ,voertarwe, hullen,citrus pulp,raapschroot, sojaschroot,enz
En maken er een hoogwaardig product van geschikt voor menselijke consumptie...
+1
milka
@jan.1 deels waar, bierbostel perspulp enzovoort zijn mooie bijproducten die tot waarde worden gebracht, maar dit is in combinatie met mestafvoer naar akkerbouw ook grondgebonden en extensief wat mij betreft. Bij soja van de andere kant van de oceaan ligt dat iets anders, omdat jij zoveel betaalt voor de schroot is het rendabel om dat hierheen te halen.
jan.1
Quote Reactie van @milka:
deels waar, bierbostel perspulp enzovoort zijn mooie bijproducten die tot waarde worden gebracht, maar dit is in combinatie met mestafvoer naar akkerbouw ook grondgebonden en extensief wat mij betreft. Bij soja van de andere kant van de oceaan ligt dat iets anders, omdat jij zoveel betaalt voor de schroot is het rendabel om dat hierheen te halen.

Dan moet je de olie uit koeweit ook maar weigeren dus.Het hout uit Brazilie of het staal uit Rusland,de wijn uit Zw Amerika ...
milka
@jan.1 is ook niet duurzaam idd.
+1
pieta
Quote Reactie van @milka:
Want dat is in principe het verschil tussen intensief en extensief, de eerste voert wat meer krachtvoer

Daar heb je niet helemaal gelijk in. Een intensief bedrijf wil nog wel eens wat meer voer per ha telen en snijmais/perspulp/bierbostel/aardappelsnippers/TGC aankopen. Dat is allemaal niet aan de andere kant van de wereld te doen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Een intensief bedrijf wil nog wel eens wat meer voer per ha telen
En hoe zou dát nu toch komen?
Wilbert
@milka als je methaan belangrijk vindt, stop je zo weinig mogelijk gras en ruwvoer in de koe.
Typisch geval klok en klepel.
Jan S
😀
Wilbert
@Jan S Jij schijnt gestudeerd te hebben. Dus je weet ook heel goed dat jouw manier van melk produceren hoogstwaarschijnlijk een vrij hoge methaan uitstoot heeft per kg melk.
Als ik jou een tip mag geven, ga lobbyen bij ngo's / politiek om methaan uit de pens buiten alle klimaatdoelstellingen te houden. Zelfs als er via een forfaitaire manier afgerekend gaat worden op methaan, staat jouw systeem er minder florisant op. Het zou oprecht jammer zijn als dat vervolgens uitgefaseerd zou worden.
milka
@Wilbert Klopt, ik probeerde alleen aan te geven dat koeien vanwege hun methaan uitstoot niet heel efficiënt zijn wat co2 uitstoot betreft. Om de methaanuitstoot te beperken is het aantal koeien verminderen effectiever dan geen gras meer voeren. De koe staat daarnaast in de korte kringloop waarbij de uitstoot juist weer wordt vastgelegd in het grasland, per saldo dus klimaatneutraal.
Wilbert
@milka in de berekening dat methaan 28x erger zit al een correctie voor de opname van CO2 door het gewas.
Methaan uit fossiele oorsprong (gas / aardolie) is 30 x erger als CO2.
We moeten er voor zorgen dat men accepteert dat methaanproductie uit de pens inherent is aan het omzetten van laagwaardig voer in hoogwaardige eiwitten voor mensen.
+1
Jan S
😀
adriaan33
@Jan S waar gaat dat broeikasgas eigenlijk over? Er word aangenomen dat broeikasgassen de uitstraling van het aardoppervlak tegen houden. Ik loop al wat jaartjes mee en constateer dat de lucht veel zuiverder is dan 50 jaar geleden. Toen had je na een mooie dag met blauwe hemel de volgende dagen smog uit alle windstreken. Ook vaak mist, nu veel minder en alleen met oudjaar door de vieze vuurwerklucht. Als de hemel blauw is wil dat zeggen dat de uitstraling niet terugkaatst in de atmosfeer. Ook de instraling van de zon is dan groter. Als temperatuurstijging het probleem kunnen we 3 dingen doen: 1-Minder energie opwekken en gebruiken.2-Plantengroei maximaliseren. 3- Zonlicht direct terugkaatsen naar de ruimte. Zonnecellen werken averrechts. Ze geven veel warmte af en de opgewekte electriciteit geeft bij gebruik ook warmte af. Net als aspergeboeren die de grond temperatuur temperen met wit plastic kunnen we ook het klimaat regelen.
pieta
@Coen Dat geloof ik direct. maar ik verwacht een beleid wat de intensiefste pijn gaat doen en wat extensieve te zwak beleid vinden. Je weet wel polderen. Ze regelen zometeen de aantallen met fosfaatrechten. En er komt wellicht een bovengrens aan GVE/ha wat je mag hebben. En dan denk ik eerder aan meer dan 3 GVE/ha dan minder.
+2
huske
@Coen jij leest de regels maar je moet tussen de regels door lezen. En dan zal je er achter komen dat men intensief nog steeds omarmt.
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
grond moeten verkopen en een nieuwe stal moeten bouwen

dat zullen we nog is zien
+3
Pluto
Binnen kort gaat ze op werkbezoek naar enkele landbouw bedrijven met in haar kielzog een horde fotograven die geilen op een mooi plaatje . Daar komt ze met de mededeling dat ze verrast is door het enorme innovatieve en gepassioneerde betrokkenheid van de sector met het klimaat en enz enz . Ze wordt dan op handen gedragen om haar geweldige inzicht in de sector , en over 6 weken krijgt iedereen een trap in de rug en blijkt dat ze niet meer is dan een woordvoerder van het diplomaten apparaat !!!!!!.
jorisdriepinter
@Pluto Nee, ze moet zich houden aan het regeerakkoord.
CU is een linkse partij.
Dijksma was ook van een linkse partij, maar voerde gewoon VVD beleid uit, zoals was afgesproken in het regeerakkoord.
Gaat nu weer gebeuren waarschijnlijk!
Verschil is dat er nu 4 partijen regeren. Dan is er wel meer kans op verschuivingen.
kanniewaarzijn
@Pluto Dat is inderdaad de "normale" gang van zaken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
159
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN