Marktgericht produceren- Column Toos van Soest, Agraaf

We mogen weer! Afgelopen week viel hij weer in de brievenbus, de uitnodiging van onze melkfabriek om mee te denken met het beleid voor de komende jaren. Ik vind dat altijd leuke bijeenkomsten, 'Strategisch management' was mijn beste vak op de HAS, maar waar wij met ons bedrijf een paar jaar geleden nog op tv mochten fungeren als boegbeeld voor de melkfabriek, moeten we met ingang van 2018 ineens flink ons best doen om niet geconfronteerd te worden met kortingen op de melkprijs. Het kan verkeren.
Begrijp me niet verkeerd, het is wat mij betreft geen enkel bezwaar dat de melkfabriek eisen stelt aan de kwaliteit van melk en hoe die tot stand is gekomen, de consument stelt nu eenmaal eisen aan dat wat er in het winkelmandje verdwijnt en het is goed dat melkveehouders daar via hun melkfabriek op gewezen worden. Ik ben er alleen niet zo van overtuigd dat met de nieuwe basiseisen aan melk die gepresenteerd zijn we de juiste richting in gaan. Want zouden er werkelijk mensen in de supermarkt voor het zuivelschap staan en denken: "Van dit merk ga ik een product kopen, want boeren die hiervoor leveren hebben de Kringloopwijzer ingevuld"?! Ik betwijfel dat ten zeerste.
Ik volg discussies over 'wat de consument wil' redelijk intensief. In die discussies komen twee thema's vaak naar voren, 'koeien mogen niet meer in de wei' en 'dieren worden volgepompt met antibiotica'. Ik zou denken dat dat dan dé onderwerpen zijn die als basiseisen gepresenteerd worden waarop je punten kunt scoren. Beide komen niet voor in het lijstje…. Nou vooruit, met punten voor een laag celgetal wordt een halfslachtige poging gedaan aan te tonen dat onze koeienuiers gezond zijn, maar wie weet hoeveel medicijnen daarvoor nodig zijn geweest?
We worden veel te technisch, en vraag me af of dat nu is wat de consument van ons verwacht. Volgens de nieuwe regels van de melkfabriek kunnen boeren die in een high-tech 'megastal' hun 300 koeien het hele jaar binnen houden, met een dierdagdosering van 12 en onder hun bedrijf slechts 5 hectare land hebben, maar wel een landschapsbeheerovereenkomst, Kringloopwijzer en ecologische voetafdruk hebben ingevuld meer punten scoren dan de grondgebonden collega die de koeien zo lang buiten laat als het weer het toelaat, nauwelijks antibioticum gebruikt, maar niet zoveel zin heeft in extra administratie. Is dat werkelijk wat de melkfabriek in de toekomst verstaat onder 'marktgericht produceren'? Ik niet.

Deel dit topic

Reacties

+1
kanniewaarzijn
Helemaal mee eens!
+2
Wilbert
Maar niet zoveel zin heeft in extra administratie...
Alleen voor niets gaat de zon op.

Verder is het inhoudelijk een zeer zwakke column, slecht ingelezen en de weidepremie wordt voor het gemak even vergeten?
O, en bedrijven met een ddd van 12 hebben het echt niet leuk meer...
Noordoost
Wil Toos niet de nieuwe voorzitter worden van RFC ??
Jan3
Helemaal eens met de column.Alleen de Dierdagdosering van 12 is niet helemaal realistisch, want bij een ddd van 6 moet je al actie ondernemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0