Boerin diep geraakt door 'aanval' op grupstalhouder

Deel dit topic

Reacties

+3
storm
Of RFC de juiste communicatie strategie heeft betwijfel ik langzamerhand maar de tijd van vrijblijvendheid is toch echt voorbij.
Over twintig jaar is er geen grupstalboer meer en degene die er nu nog 1 wil bouwen die moet je behoeden voor een misstap. Niemand zegt dat bestaande grupstalboeren moeten stoppen.
Je kunt bij elke maatregel wel een tegenstander zoeken en een podium geven maar dat lijkt mij niet zinvol.
puntertje
@storm Over 20 jaar ook geen opstallers meer, dat is politiek gezien al zo dichtbij geweest. maar ja, dat mag je dan natuurlijk weer niet zeggen, Fransje weidt ook niet. En hij heeft ook geen tijd om de KLW in te vullen, maar dat geeft niet, hij snapt het toch ook niet echt.
+1
pieta
@puntertje Dat weet ik zo net nog niet als ik kijk naar de schaalvergroting. Maar het zou zomaar kunnen. Ik ga er nog steeds vanuit dat RFC de grupstalhouders mede in bescherming probeert te nemen door dit voorstel. Dit voorstel ligt er om te voorkomen dat bepaalde clubs een verbod gaan proberen af te dwingen. Met dit voorstel proberen ze de benodigde tijd te kopen. Als dit anders ligt mogen ze zich wat mij betreft dood gaan schamen.

En nu zie je filmpjes met een mooie grupstal maar als de tegenstander komt dan heeft die vast minder leuke beeldvoering en communicatie.
+5
cjw73
@pieta denk eerder dat dit de zoveelste poging is om van een groepje relatief vrij kleine boeren af te komen. Hier in de buurt zitten zo hier en daar ook nog een paar van die kleine met rond de 10 koeien, nou ze zijn ze liever kwijt dan rijk hoor.
+4
pieta
@cjw73 Ik ben niet zo van de complottheorie.
cjw73
@pieta ik weet dat de grote frima eerder een poging heeft gedaan om het minimaal aantal liter per keer leeghalen omhoog te krijgen. Dit konden ze er niet door krijgen omdat het in strijd is met de coöperatieve regels.
pieta
@cjw73 Jij vindt dat de coops de hoeveelheden te leveren melk niet op mogen rekken maar ondertussen lever je zelf aan een fabriek die waarschijnlijk elke kleinere doodleuk weigert evenals misschien wel grupstalboeren. Ik ken uit mijn tijd in de accountancy nog steeds die ene klant die eind jaren 90 nog altijd drie koeien met de hand molk. Die zal inmiddels wel gestopt zijn maar daarvoor hebben ze nu de 100 euro vaste kosten per maand.
cjw73
@pieta ho sorry piet we begrijpen elkaar verkeerd. Uit mijn ab tijd weet ik dus ook nog kleine boeren. En ik kwam in het verleden soms bij 1 met 8 koeien en op een bepaald moment vertelde in boer mij dat rfc het niet meer wou ophalen want er moest minimaal 500 liter per 3 dagen in de tank zitten. Is overigens niet doorgegaan vanwege de afnameplicht van de fabriek. Maar iedereen weet dat ze liever grote dan kleine klanten hebben.
+1
pieta
@cjw73 RFC heeft pas geroepen dat ze geen schuilplaats zijn. Ik kan me er gewoon iets bij voorstellen dat je op een gegeven moment toch wat eisen gaat stellen aan minimale hoeveelheden. De tijden veranderen nu eenmaal. Dat bedoel ik maar. En daarmee hoeven ze voor mij zeker niet direct leden weg te jagen. Maar het moet ook niet andersom zijn.
+4
Twentsch Land
@pieta

Het woord schuilplaats is al fout......ook al ben je boer met 8 koeien in een vrijloopstal met weidegang.

Waar het omgaat is dat fc is onstaan uit meerdere kleine coöperaties en dat ze van ieder die lid is een verwerkingsplicht hebben.......door nu groepen uit te sluiten voldoet geen recht.....ze verlummelen her en der genoeg geld......als ze graag van een bepaalde groep af willen moet het niet op een slinkse wijze maar gewoon door het dan fatsoenlijk, maar dan ook echt fatsoenlijk af te kopen.
pieta
@Twentsch Land Mogen ze volgens jou geen eisen stellen dan? Er zijn namelijk ook al ooit boeren gestopt omdat ze van de melkbus naar de melktank over moesten. Dat was ook niet vrijwillig.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Dat was ook niet vrijwillig.

Hier wel hoor,men heeft op het laatst besloten om de kosten van het bussentransport bij de "genieters " neer te leggen, was op het laatst 8 guldencenten per liter en dan "bloedt"het wel dood
pieta
@cornelissen Dat komt op hetzelfde neer als niet vrijwillig.
Jan S
😀
pieta
@Jan S Als de weidepremie naar 4 eurocent gaat gaat denk ik elke koe weidegang krijgen. En ja, ik kijk wel naar mijn eigen situatie. Maar dat wil niet zeggen dat ik anti-sociaal ben. Dat heeft er weinig mee te maken. Mbt bijv de grupstal en die minimale hoeveelheid melk hoeven ze van mij niets te veranderen. De vraag daar naar komt ergens anders vandaan. De coop zit er om onze melk te verwaarden. Ik vind dat ze tegenwoordig al behoorlijk neigen naar dat ze de melk willen die ze goed kunnen verwaarden. En dat is niet hetzelfde als onze melk zo goed mogelijk verwaarden.
+2
Twentsch Land
@pieta

Ja ze mogen eisen stellen maar er is een grens.

Er is een spreuk die zegt....je moet appels niet met peren vergelijken....het voorbeeld van de melkbus gaat zelfs nog verder dan de appel en peer.

Melkproductie nam fors toe en was met de melkbus geen haalbare positie meer....fabrieken vernieuwde en moderniseerde en daar paste de melkbus niet meer bij......fc wil nu bewust een groep boeren uitroken terwijl daar geen bedrijfstechnische fabriek aanpassing voor nodig is.
pieta
@Twentsch Land Het ging mij om het feit of ze eisen mogen stellen. Dat mogen ze. Is al vaker gebeurd. Het zomaar uitsluiten van bedrijfstypes kan natuurlijk niet aan de orde zijn. Maar als de grupstal een probleem is/gaat worden in de marketing moet je misschien toch wel iets. Ik kan dat niet inschatten. Wellicht dat ze zometeen moeten stellen we kunnen de melk net als niet-weidemelk minder goed vermarkten en gaat er een x-bedrag van hun melkprijs af. En dan denk ik weer dat er ook weer veel grupstalhouders zijn die zullen zeggen doe mij maar het volledige melkgeld en een verbod op uitbreiding en uitfasering. Maar weten doe ik dat ook niet.
Frans1
Quote Reactie van @cjw73:
Maar iedereen weet dat ze

Ze zijn wij he!
+1
cjw73
@Frans1 aangaande de klw en nu de grupstal perikelen denk ik dat de top van rfc iets anders over wij denkt dan de leden.
Frans1
Quote Reactie van @cjw73:
de top van rfc

En wie bedoel je hiermee? het bestuur van de UA of de NV
cjw73
@Frans1 geen idee welke letter. Ik bedoelde de hoge heren. Keurentjes en dergelijke heren en zijn voorgangers roelofke enz.
+1
robbies
@cjw73 je bent niet precies op de hoogte van de structuur binnen RFC
cjw73
@robbies dat kan ook niet anders. Ben geen lid. Maar die ik noem zijn wel de personen die communiceren met de buitenwereld. Maar hoe de structuur is geen idee zegt me ook geen reet.
de hoef
@Frans1 dat wij dat was heel vroeger ,het is nu joosten en wij moeten luisteren ,hoop dat deze nieuwe weer een betere bestuurder is dan joosten [die dramt te veel
+1
oldhuus
@cjw73
We hebben bij RFC ook jaren de quantumtoeslag gehad, dat koste ons met 70 koeien al geld, iemand met 10 koeien nog meer. Gelukkig is dat afgeschaft, het bleek in de praktijk alleen maar subsidie op meer melk leveren, in het bestuur zitten meestal ook alleen maar grotere boeren en al helemaal geen grupstalhouders.
Jan S
😀
+3
Jannus
Quote Reactie van @storm:
Over twintig jaar is er geen

geen boerin zonder krultang meer als het aan RFC ligt...
+1
van Ittersum
Zitten de andere melkfabrieken dan wel te wachten op deze soort stallen? Ze zwijgen en officieel zullen ze zeggen; wij zien dat niet als een probleem. Het kapmes werkt altijd (in alle sectoren)van onderen af nooit van boven. Vroeg of laat is u of ik aan de buurt, tenzij we nog harder gaan lopen c.q draven c.q sprinten. Gaat veel sneller dan u denkt. Daarom is een links geluid niet altijd verkeerd, het remt de rat race af of in iedere geval het vertraagt het. Overdenkertje voor dit weekend zou ik zeggen👍🏻
+3
cjw73
@van Ittersum de rest ook niet omdat het zogenaamd door de nzo bedacht is.
Wij als aware leveranciers hebben ook al een email gekregen met dezelfde strekking, alleen is er bij ons geen verzet tegen om de simpele reden dat zij geen grupstal boeren hebben.
+2
van Ittersum
@cjw73 bij de ingang al geweigerd dus. Gisteravond op mijn biljartavondje dit even in de groep gegooid . Duidelijk dat de “burger” bij ons vond dat de grupstal diervriendelijker oogt dan dat de koeien door hun eigen uitwerpselen kunnen lopen. Zomers lekker buiten en swinters liggend op een pak stro. Die Ot en Sien beeld bestaat dus nog echt
+2
dwers
De grupstalboeren zullen bij de najaarsvergadering de koffie en het bier wel zelf moeten betalen.
dwers
@buorman puur voor de "Hollanders".
Groen1
@buorman Het is de herfst. De betegelde weiden worden achtergelaten. Door de overstromende regen is de maïs hier en er is een modderbal. Ik zag een middag in het voetbalstadion tijdens een waardevolle wedstrijd in vluchtganzen. Dat zei tegen mij dat het tijd is dat de schaap de weiden blijft bezetten, omdat het echter moet worden bevroren door de Engelse raiders te laten groeien. Met trekkers in het land kan bijna niet meer verdrinken.

De koeien die nog een week of een paar comfortabel waren in de zon, verdwenen tot de andere lente. In de buskaartjes rennen ze 24 uur per dag door hun eigen stap. Denk je dat Droog altijd de deur tussen de melodieën. Ik weet, de vloer is nu en dit schoonmaken, maar als je de koeien van de koeien zorgt, zijn ze niet schoon. Ik ben geen activist, ik heb geen moeite, maar het is zo.

Friesland campina, de zuivel, kwam deze week weer in het nieuws. Zij willen het zogenaamde groepsgebouw verlaten. Het gebouw waar de munt aan een ketting is bevestigd. Dit zou niet onvriendelijk zijn. Onder druk van de dierentuin heeft Friesland Campina deze positie ingenomen.

Mag ik een verhaal vertellen? Het speelt in Oranjewoud. Daar boeren een boer. Hij had 35 koeien, die van het vroege lente tot de late herfst liepen. Als ze mocht worden gemolken, kwamen ze naar de boerderij waar ze naar hun eigen plek in de Friese stal liepen. Ze steken de bult over en laten ze de emmer goed bakken. De boer stond ze stevig, niet alleen met een ketting, maar ook de staart met een tailline die in een steen was gevuld, zodat ze niet in de pot stonden en dus schoon bleven.

Ze lagen in een dikke pap, de klieren drogen, en ze waren nooit echt gek. De gemiddelde munt was tussen vijf en tien jaar. De voedingsdeskundige kwam nauwelijks naar deze boerderij, het vee was erg ziek. Dit was omdat ze het hele jaar door in bloeiende en croissante weiden waren geblazen en de winter had de kou en de hooi van hetzelfde land of wortels. Toen het land nat was, maakte de boer de bar schoon met de helm en werd voor de winter opgericht.

De zoon kon in de avond vaak zelfs zinken, en dit was zijn beste daglicht. De hele lange rij met 25 koeien was comfortabel om op hun schone stammen te rijpen. De bespotting veroorzaakte dat de mest op de dungbolt kwam, de dunne pot werd afgescheiden en eindigde in de colt. Een van de koeien, ze noemden Henriëtte 9, telde dat de zoon zelfs naar haar kwam en op haar schouder zat. Toen zette ze haar wrokkop op haar voeten, haar ogen sloop en krabden, dus ze moest naar deze vreselijke Friese groep kijken.

Ik heb nooit het idee gehad dat er een koe op deze boerderij in de grote minder dan kon door FrieslandCampina oanrikkemandeare lisboks, waar de klauwen van de koeien nog zacht zijn, omdat hun hele leven door de modder moeten banjerje in een worden verstrekt .

Maïtiïsten werden op deze boerderij in Oranjewald, ruwe mest, gevangen waar veel graslandvogels kwamen. Als er een vos was, redden de jagers het.

Friesland is getransformeerd door scaling en beeldhouwers in een groene miljardair. Monocultuur en economisch verantwoorde landbouw. Hier en daar is nog steeds een goed sleutelsburgerinitiatief, maar ik denk dat de rol van Friesland Campina zo langzaam loopt. Praat nu op het podium dat ze zo goed met de koeien zijn.

De koeien in Oranjewoud, Campinas Camp, hadden een leuk leven. Met wisselende frets die ze zelfs zouden kunnen bepalen. Met zingende vogels om hen en bijna geen predatie. Zelfs het geslacht was beter, want er was een kom voor de natuurlijke dekking. Je impuls om terug te gaan naar de basis is misleidend en steken.

Ik ben die zoon.
+1
brabo
@Groen1
google translate heeft ook weer een update nodig zie ik.
robbies
@brabo zelfs Google begrijpt die Friezen niet
buorman
@Groen1

Oftewel; volledig van 't padje die RFC

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0