Het wil maar niet met de nederlandse koe

Over topmelkers staat het blad Veeteelt vol. Maar over de gehele breedte stijgt de productie per koe maar 43 kg. Als excuus wordt nu aangevoerd de standstill actie van RFC en het fosfaat reductieplan. Terwijl wij -volgens Veeteelt- de beste genomics stieren ter wereld hebben, stijgt de productie nauwelijks. Waar gaat het dan mis?

Deel dit topic

Reacties

+2
nederlandse boer
Hoe kan dat. Heel simpel. Niet genetica maar voer(kwaliteit) is de beperkende factor in NL. Kun je je afvragen in hoeverre investeren in genetica zin heeft!
+3
vrije boeren
@nederlandse boer te weinig fosfaat in de grond
grondlozeboer
@nederlandse boer in mijn ogen niet. Doe nergens aan mee. De stier tussen de koeien en melk 9500 liter gemiddeld in de tank
+1
labella
Op papier hebben wij de beste stieren maar ja, papier geeft geen melk!
arjankok
@labella ja ki leven van hoge indexen niet van de melk
+1
oldhuus
Men zegt dan, het ligt aan de omstandigheden. Nou die omstandigheden zijn, met al die nieuwe MDV-stallen, stoppersregeling, alleen maar verbeterd, steeds meer mengwagens, melkrobots, 3x daags melken. En steeds betere genetica. Maar uiteindelijk, kg's vet en eiwit daar draait het om. Juist met de reductieregeling zijn de slechte koeien opgeruimt en de hogere melkprijs word er harder gevoerd en is de productie per koe gestegen zijn.
Noorderling
Quote Reactie van @oldhuus:
uimt en de hogere melkprijs word er harder gevoerd en is de productie per koe gestegen zijn.

Door het hele fosfaatgebeuren komt er nog meer gras, en vooral de mindere kwaliteit gras beschikbaar voor het melkvee. Waar je voorheen de laatste twee snedes aan het jongvee kwijt kon, houdt het met het scherp zitten in jongvee nu met één snede wel op.

Op weidebedrijven is er amper een flinke koppel jongvee die na het melkvee de weides na graast, dat betekend dus vaker schoon maaien wat resulteert in nog meer slecht te benutten voer op het erf.

Om de genetica te benutten moet er gewoon geconcentreerd voer de koeien in. Het milieu waar 9/10 stieren en stiermoeders weg komen is nogal anders dan in Nederland waar we het met vooral gras moeten doen. In Noord Amerika doen ze niet anders dan mais en nog meer mais voeren. Dan is het niet vreemd dat de Holsteins op veel nederlandse melkveebedrijven als kapstok omschreven worden, als je ze niet voert komt er ook niets uit.

Voor bedrijven met een ruwvoeroverschot kan het wel eens heel aantrekkelijk zijn om wat hectares onder het melkveebedrijf vandaan te halen en buiten de derogatie om extra krachtvoer te gaan telen. Bijvoorbeeld CCM of MKS op zandgrond en wintertarwe op de klei. Tarwe kun je ontsluiten voor het melkvee, heb je super voer voor ca 15cent. Stro komt wel weer van pas in het rantsoen van de droge koeien en jongvee, die hebben het toch al gauw te goed. Dat levert meer op dan gras oppotten.
Jaap40
@Noorderling kun jij voor 15 cent tarwe verbouwen dan?
Noorderling
@Jaap40
Gaat om de toegerekende kosten. Met een knappe opbrengst van ca 10 ton lukt het voor 10cent ook nog wel. Kun je het voor 3 cent laten pletten/aanzuren, in een slurf persen of ontsluiten.
Heb je ook nog 4 ton stro wat je voor 25euro per ton geperst in de schuur hebt staan.

Er wordt nog wel eens gedacht dat gras allemaal gratis in de bult komt. Die laatste hectares die altijd ingekuild moeten worden ben je ook zo 300euro voor kwijt als het al bij huis ligt. Komt de diesel er van maaien schudden en harken nog overheen. Kunstmest op de tarwe of gras is ook om het even. Als je voorraden ook nog eens oplopen wordt het ook nog eens niet terug verdient incl verlies in de loop van de jaren.

Tarwe kan best af zonder drijfmest als je het in rotatie teelt met gras waar in die jaren wel drijfmest op komt, kun je de drijfmest die niet op de tarwe komt op het grasland uitrijden zodat je daar betere kwaliteit gras vanaf haalt.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Met een knappe opbrengst van ca 10 ton lukt het voor 10cent ook nog wel.

Is dat niet maar amper genoeg voor de huur van het land?
oldhuus
@Noorderling
Dat slechte gras moet je helemaal niet meer inkuilen, schapen of naar de mestbult, die kuil ben je pas 2019 aan toe maar dan heb je al lang nieuwe gaat het alsnog op de meststrooier of weggeven.
oldhuus
@Noorderling
Dat van de meeste HF klopt wel, die passen gewoon niet op een extensief grasbedrijf. Veel tarwe of mais telen kan dan wel als je de grond ervoor hebt, dat heeft ook behoorlijk kosten, en dan moet er ook weer (aangekocht) eiwit bij. De vraag is of dat ook een economische lange termijn manier van boeren is.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @oldhuus:
e grond ervoor hebt, dat heeft ook behoorlijk kosten, en dan moet er ook weer (aangekocht) eiwit bij. De vraag is of dat ook een economische lange termijn manier van boeren is.

Je met voldoende rustig zetmeel ook wel iets pittiger gras oogsten. Als je de pens goed voert kun je met 150-155RE in het rantsoen ook nog wel leuk melken, met een ureum onder de 20 heb je ook nog een scherpe mestproductie.
+1
brabo
"Waar gaat het dan mis?"

Gaat het mis dan?
ik dacht dat we wat gemiddelde levensproduktie betreft nog altijd tot de absolute wereldtop behoren.
+1
dorpsrandhoeve
@brabo Ach man, er moet gewoon weer wat te zeiken zijn. Meer is het niet.
puddingbroodje
Het verschil tussen het laagste en het gemiddelde bedrijf en de absolute top is gigantisch!
+1
Piet1960
Misschien willen boeren gewoon een boterham verdienen en dat doe je nu eenmaal niet met de hoogste produkties.
oldhuus
@Piet1960
De hoogste producties zitten meestal ook op de klei, neem bijvoorbeeld Drenthe, waar we alleen zand en veengrond kennen, daar zit de top altijd nog een stuk lager als de landelijke top. Er zijn hier wel eens boeren met de hoogste landelijke productie geweest, maar dat waren vaak bedrijven met 40 koeien en vaak hadden ze gewoon een top-veestapel die ook nog eens heel hard gevoerd werd.
pieta
Quote Reactie van @oldhuus:
De hoogste producties zitten meestal ook op de klei, neem bijvoorbeeld Drenthe, waar we alleen zand en veengrond kennen, daar zit de top altijd nog een stuk lager als de landelijke top

De oorzaak zou natuurlijk ook kunnen zijn dat in Drenthe voorheen de grond zo goedkoop was dat elke boer over een ruim areaal beschikte. Daarmee beschikte hij vaak over een heleboel gras. En voerde hij de koeien soberder.
oldhuus
@pieta
Nee de grond is gewoon veel schraler, rond 1900 was het nog 1 groot natuurgebied met her en der wat esdorpjes en veenontginningen er in. Ik ben nu aan het stalvoeren, de oudste percelen hebben een dikkere bouwvoor en daar komt gewoon het beste gras af, om te melken.
+1
pieta
@oldhuus In Brabant zitten anders op schrale grond echt wel topmelkers. Die hebben waarschijnlijk wat minder grond en voeren wat meer mais, perspulp ed.
oldhuus
@pieta
Ja in Brabant heb je ook genoeg van dat klapzand, maar zoals je zegt zijn ze daar meestal wat intensiever en dus meer bijproducten om uit te selecteren. Hier de topmelkers voeren ook veel tarwe enz aan.
assets.kennislink.nl/system/files/…
pieta
@oldhuus En misschien zijn ze wel intensiever omdat de grond daar van oudsher duurder is omdat er nogal wat veehouderij aanwezig is.
oldhuus
@pieta
Dat is een beetje het paard achter de wagen spannen, waarom moet iemand met 40ha zonodig van 80 nog doorgroeien naar 200 koeien, ik denk dat er ook te veel boeren zijn, grote gezinnen, altijd wel een paar die kunnen metselen, en op de hoge zandgrond gaat dat ook wat makkelijker.
Ik denk ook dat een boer tussen de boeren ook sneller zal uitbreiden als eentje in de middle of nowhere, waar je mee omgaat word je mee besmet zeggen ze. Hier heb je net zo goed intensieve buurten waar het soms lijkt dat ze tegen mekaar op boeren wie het meeste koeien heeft.
pieta
@oldhuus Je kunt er natuurlijk vele redenaties op nahouden. Hoe iets ontstaan is en waar het door kwam. Feit is in ieder geval dat ik de tijden nog ken dat Brabantse boeren grond kochten in Drenthe voor 15.000 gulden per hectare op een apart mestnummer om daar vervolgens op de thuislocatie jongvee op te houden op de grondgebonden hoeveelheid fosfaat. Hadden ze nou het zelfde geld op de thuisbasis geïnvesteerd dan hadden ze plm 20% vd vierkante meter kunnen kopen, was het veel te weinig om apart op een mestnummer te zetten om jongvee op te houden en waren hun niet gebonden fosfaatrechten in de grond gezakt. Zomaar wat feiten die invloed hebben op bedrijfsontwikkeling. 😁
oldhuus
@pieta
Ja klopt helemaal, paar km verderop ligt ook van dat apeland wat hier niemand wou hebben maar wel Brabanders en nu 2x per jaar geklepelt word alleen maar voor de mestplaatsing.
Maar zijn hier ook wel Brabanders die hier gewoon een bedrijf kochten en het in Br. duur verkochten, maar dat is voor vele een stap te ver, kan ik mij voorstellen.
pieta
@oldhuus Wij hebben ooit naar Friesland overwogen maar ik had drie zussen die moord en brand schreeuwden. En dan gaat het niet door. 😁
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Wij hebben ooit naar Friesland overwogen maar ik had drie zussen die moord en brand schreeuwden.

Was ik juist heel ver gegaan
pieta
@cs-agrar Ik had niet zoveel in te brengen, ik was een jaar of 15 a 16.
+2
buorman
@cs-agrar
We zullen die zussen eeuwig dankbaar zijn 😃
Noorderling
Quote Reactie van @oldhuus:
Maar zijn hier ook wel Brabanders die hier gewoon een bedrijf kochten en het in Br. duur verkochten, maar dat is voor vele een stap te ver, kan ik mij voorstellen.

Het eerste hobbeltje moet je even overheen, van de eerste Brabanders die naar het noorden zijn gekomen zaten de meesten binnen 10 jaar in Canada.
m uut m
@oldhuus
De Drenthen zijn beter in rekenen.
oubi
Bij de huidige melkprijs is gas geven met de krachtvoerboxen voluit wellicht het economische interessantste. Bij melkprijs van 3 dubbies ligt dat wellicht anders.
jg
@oubi Economie heeft ook een lange termijn, verkeerde keuzes nu lopen je later voor de voeten . Er is nu al teveel melk .
friesboertje
Er zijn ook bedrijven biologisch geworden. Tellen deze ook mee bij het jaaroverzicht?
cs-agrar
Steeds meer weiders 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0