Boer wil voederbiet op derogatielijst

Melkveehouder Henk Zemmelink uit Hengelo voert zijn koeien al jaren voederbieten. Hij ziet dat steeds meer boeren daarvoor kiezen. Ook Bert Wissels. Zijn doel is om voederbieten op de derogatielijst te krijgen.
'Ik vind het een zeer positief gewas met hoge opbrengst en hoge voederwaarde', vertelt Zemmelink. 'Het is ook een gewas dat het qua productie en meststoffen het heel efficiënt doet.'

Melkveehouder Bert Wissels is benaderd om mee te doen aan een voederbietenproject. Zijn doel is om voederbieten op de derogatielijst te krijgen. 'Ik weet dat het waterschap ook mee doet aan het project. Het project is in aanvraag en ik hoop dat het doorgaat en dat we met cijfer kunnen aantonen dat het niet onderdoet qua nitraat onttrekking als grasland.'

Deel dit topic

Reacties

+3
de hoef
In de 80% bedoeld hij dan neem ik aan ,lijkt mij ook prima
+2
jan w
@de hoef
De voederbiet gaat dan onder met motto van grasland vallen.
+1
labella
Tegen de tijd dat hij dat gered heeft is de derogatie al lang verdwenen.
+3
de hoef
@labella als er niemand begint lukt het nooit
huub
De opbrengst, en daarmee de onttrekking, is misschien hoog. In het blad zit ook 80 tot 100kg N, als je dat niet oogst gaat die N verloren, voor een groenbemester valt de oogst namelijk te laat. Ik denk dat het daarom een minder milieuvriendelijke teelt is dan sommige boeren willen geloven.
de hoef
@huub 4 sept rooiden we al 80 ton ,dan kan groen bemesten nog makelijk
+3
spotmelker
Quote Reactie van @huub:
gaat die N verloren,

Hoezo? Zakt het zo het oppervlakte of grondwater in? Ik heb hier na de pootaardappelen grasklaver gezaaid net voordat de moesson (200+ mm) in september kwam. Geen mest en/of kunstmest op gestrooid. Wat schetst mijn verbazing; ik kan nu de strooibanen van de laatste stikstofbemesting in de aardappels in het gras zien liggen. Dus die veronderstelde uitspoeling kan je ook wel met een korreltje strooizout nemen.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
ik kan nu de strooibanen van de laatste stikstofbemesting in de aardappels in het gras zien liggen

Wel slecht gestrooid dan. 😁
+1
pietjepuk
@pieta vindt je het gek als je om de 35 meter een keer met de kunstmeststrooier er door rijd. En dan doet men doen geloven dat je met de moderne strooiers ook nog een geer kunt strooien.
jan w
@huub
Dat wil niet zeggen dat die 80 tot 100 kg N direct uitspeolen.
Snijmais onttrekt na de bloei bijna geen N meer aan de bodem, daar zit het probleem. Op snijmaispercelen zijn de nitraatwaarden ook veel hoger dan op graspercelen als je die in het najaar meet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , grasland , waterschap , melkveehouder , boer , meststoffen , voederbieten en nitraat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0