FrieslandCampina en protestboer Gommer komen er nog steeds niet uit

Melkveehouder Henk Gommer in Zevenhuizen vangt opnieuw bot bij FrieslandCampina. De Zuivelcoöperatie blijft van mening dat alle aangesloten boeren hun Kringloopwijzer moeten invullen.

Gommer is een 'grondgebonden' boer, wat inhoudt dat hij alle mest die hij produceert, op zijn grond wordt uitgereden. Er blijft geen mest over die hij moet overdragen andere agrarische bedrijven. Maar FrieslandCampina vindt toch dat ook Gommer de Kringloopwijzer moet invullen, omdat dat nodig is voor 'de verdere verduurzaming van de zuivelketen'.
 RFC blijft bij besluit KringloopWijzer (boerderij.nl)

Melkveehouder Henk Gommer blijft verplicht om de KringloopWijzer in te vullen, net als alle andere leden van FrieslandCampina. Dit heeft FrieslandCampina besloten.

 FrieslandCampina en protestboer Gommer komen er nog steeds niet uit (rtvnoord.nl)

Melkveehouder Henk Gommer in Zevenhuizen vangt opnieuw bot bij FrieslandCampina. De Zuivelcoöperatie blijft van mening dat alle aangesloten boeren hun Kringloopwijzer moeten invullen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+6
dwers
Echt schandalig dat de heer Gommer zijn melk nog niet geheel betaald krijgt, als hij nou weigerde een biovergister te nemen, dan kon ik me nog voorstellen dat FC maatregelen trof.
hoest
@dwers
lol
grondlozeboer
@dwers is idd belachelijk, ze verwerken het wel en ze verdienen er ook aan, ik vind dit schandalig, eigenlijk laat frieslandcampina zich gewoon te kakken zetten door Gommer,
puntertje
Mestfraudeurs die de zaak bedotten en dus ook de KLW bewust foutief invullen krijgen wel gewoon de volle melkprijs. Ik kan me niet voorstellen de een rechter de gang van zaken accepteert. Ik kan me ook bijna niet voorstellen dat men bij RFC zo onnozel is dat zij dit zich niet realiseren. Maar ik verbaas me wel vaker.....
Nu volgt weer een media-nederlaag van RFC waarin zij wederom als arrogant en hautain zullen worden weggezet. En het klopt ook nog.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
bedotten
Als er iemand de zaak aan het bedotten is, is het RFC zelf wel. Het dwingen van mensen tot het doen van dingen op straffe van melkweigering of welk ander dwangmiddel dan ook (als jij niet doet wat ik zeg dan....) is altijd een teken van corruptie. Kijk ook maar naar de idioot hoge heffingen en boetes bij de ondeugdelijke mestwet, heeft niet anders dan tot doel om de boel in het gareel te houden.
labella
''ís nodig voor de verdere verduurzaming van de zuivelketen.'' Dat is allemaal bullshit, er wordt helemaal niets met die ingevulde kringsloopwijzers gedaan.
Wilbert
Volgens rtv noord stapt hij misschien over naar aware... dat daar ook de klw verplicht is, maakt niet uit, is immers een particulier en dan doet gommer het wel?? Dus al zo ver ingegraven dat een klw invullen bij rfc inmiddels geen optie meer is?
Denk trouwens dat aware zich wel 3x bedenkt voordat ze hem als lid aannemen.
pieta
@Wilbert Nemen die nog grupstalboeren aan? Ik meen dat Gommer ze ook op de grupstal had?
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Nemen die nog grupstalboeren aan? Ik meen dat Gommer ze ook op de grupstal had?

Gommer staat nu twee keer op de zwarte lijst.
m uut m
@pieta
Bij de meeste fabrieken gaat de discussie niet over grupstallen maar over weidegang.
Bij geen weidegang nemen ze je niet zomaar aan.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Bij de meeste fabrieken gaat de discussie niet over grupstallen

Is het bij alle biologische verwerkers niet de eerste reden tot het niet ophalen van melk?
m uut m
@pieta
Gaat de discussie niet over.
Bij gangbaar is de eerste vraag aan nieuwe leden / leveranciers of ze aan weidegang doen.
pieta
@m uut m Er staat gewoon meeste fabrieken. Dus . 😁
Noordoost
@m uut m klopt niet, Aware zal het een vreugde wezen of je nou weid of niet
m uut m
@Noordoost
vraag dat maar eens na
cjw73
@m uut m ze hebben er nog iets van gemeld of ze nu buiten of binnen lopen.
Tenminste niet tegen mij.
Noordoost
@m uut m hebben we gedaan
m uut m
@Noordoost
Prima.
Ik had anders begrepen.
KOC1981
@m uut m hij heeft nog tot 1 januari de tijd als hij op de grup melkt, dan willen ze NZO-breedt afspreken geen nieuwe leden/leveranciers aan te nemen die de koeien in een grupstal huisvesten. dus ook A-ware. maar je van een particulier accepteert hij dat?????????
m uut m
@KOC1981
Jij ziet ze vliegen
KOC1981
@m uut m boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

zo staat het er toch echt, mensen met een grupstal kunnen na 1-1-18 niet meer van melkafnemer wisselen
John Spithoven
@KOC1981 Klopt. Het NZO besluit schrijft voor na 1 jan 18 geen uitbreiding en geen nieuwe leden aannemen wat betreft grupstalmelkers. Ik vraag me af of dit juridusch mag. Want je dwingt een grupstal boer om niet meer te veranderen. Een soort beroving van vrije keuze.
pieta
@John Spithoven Bij RFC nemen ze ook alleen weiders aan. Dus RFC zou het wel kunnen eisen maar bijv A-ware niet omdat die ook niet-weiders aannemen. En volgens mij hebben ze over het algemeen ook maar weinig belangstelling voor de kleinere melkveehouder.
John Spithoven
@pieta Nee het redeneren van de andere kant. Een grupstalboer mag niet meer veranderen na 1 jan 2018. Want dat is het gevolg van het besluit. En dat mag juridisch niet
pieta
Quote Reactie van @John Spithoven:
Een grupstalboer mag niet meer veranderen na 1 jan 2018.

Ik zou dus niet weten of dat mag. De andere kant is natuurlijk wel dat het raar is dat iemand "ongewenste" leden/leveranciers aan zou moeten nemen. Als elke melkafnemer weidegang zou eisen zou dat niet mogen omdat boeren die de koeien niet weiden niet meer over kunnen stappen.
m uut m
@KOC1981
Ik lees de boerderij niet.
Maar dit moet niet gekker worden.
KOC1981
@m uut m
Hier de passage waar ik naar verwees:
Met dit besluit volgt de gangbare veehouderij binnen NZO de biologische; daar is sinds 2016 een verbod op grupstallen voor meer dan tien runderen. Dierwelzijn is een van de speerpunten voor de Duurzame Zuivelketen, laat de NZO weten. Op basis daarvan willen de aangesloten zuivelondernemingen per 1 januari 2018 geen nieuwe leden/leveranciers met een grupstal accepteren. Bij bestaande leden/leveranciers is nieuwbouw of uitbreiding niet meer toegestaan.
m uut m
@Wilbert
Zeker nemen die Henk Gommer aan al zouden ze het alleen voor de publiciteit doen.
cjw73
@m uut m bio mag toch allang niet meer op de grupstal
m uut m
@cjw73
Klopt
hebben nog wel wat meer eisen
storm
Gewoon invullen die KLW, met de stroom meezwemmen kost veel minder energie als er tegenin!
En als Henk Grommer gaan wil dan is het toch ook goed, wie wil hem hebben zou ik zeggen!
robbies
@storm waarom zou niemand hem willen hebben? Omdat het een luis in de pels is? Omdat hij maar een kleine veehouder is?
pieta
@robbies Misschien omdat de volgende keer een cijferslot op het tanklokaal moet komen en meneer dat niet wil.
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Misschien omdat de volgende keer een cijferslot op het tanklokaal moet komen en meneer dat niet wil

Ik als keuterboertje heb zelfs al een cijferslot op mijn tanklokaal, en automatisch licht bij betreding tanklokaal (toch nog een beetje modern)
robbies
@pieta van Weperen liet het Heerenveenstadion afhuren. Nooit heb ik iemand de vraag horen stellen wie van Weperen zou willen
pieta
@robbies Dat snap ik ook wel. Veel melk op te halen. Is misschien ook nog wel grondgebonden. En heeft denk ik de melkkoeien niet op de grupstal. 😁
robbies
@pieta dus zo werkt het? Als je de massa hebt mag je zoveel tegen de coop schoppen als je wilt en wil iedereen je toch hebben. Maar als je je als krummelboertje hetzelfde doet mag je blij zijn dat ze je melk nog komen halen?
+1
pieta
@robbies Als je de grap niet ziet houdt het op. En Van Weperen heeft zich bij mijn weten gewoon aan de regels gehouden. Gommer houdt zich er niet aan. Dat heeft niets met krummelboertje te maken. Hij probeert meelij op te wekken. En jouw meelij heeft ie schijnbaar al. De mijne niet.
MTSTAMMINGA
@robbies
De roddel gaat dat hij ondertussen bij A-Ware zit
Bron een vreemde vertegenwoordiger voor mij
+1
jan w
@storm
Op zich ben ik wel blij met zo'n boer. Over een paar jaar zijn we zover dan wordt het volledige melkgeld ingehouden en kunnen het dan nog weer een keer terug verdienen door aan allerlei eisen te voldoen.
Ik ben zelf wel voor de KLW. Maar naar mijn mening heeft RFC het zelf verzaakt door gemakszucht en is er een hoop boerengeld verspild aan Zuivel.NL die er een kringloopwijzer heeft neergezet waar we als boer niks mee kunnen.
Het is een bot middel, die niet eens nauwkeurig ingevuld hoeft te worden en waarbij het niet mogelijk is om er lering uit te trekken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
Ik ben zelf wel voor de KLW. Maar naar mijn mening heeft RFC het zelf verzaakt door gemakszucht en is er een hoop boerengeld verspild aan Zuivel.NL die er een kringloopwijzer heeft neergezet waar we als boer niks mee kunnen.
Je geeft aan dat je vóór de KLW bent en tegelijkertijd dat "we er als boer niets mee kunnen" ??
jan w
@kanniewaarzijn
De KLW van Zuivel.nl zou op 1 januari 2016 operationeel zijn, maar dat is die in mijn ogen nog steeds niet. Je moet altijd controleren of de gegevens die er automatisch inkomen wel kloppen, niet dat er bv varkensvoer bij in zit. Het is een star programma, met de gegevens kun je niks.
Ik snap het wel dat het ook voor de betrouwbaarheid is.
Maar je hebt ook nog de versie van de WUR, die je op je pc installeert. Hiervan zin de gegevens te vergelijken met andere bedrijven. Hier zijn veel meer gegevens uit te halen. Het moet een leerproces worden.
Maar als je dan leest dat onze voorzitter Keurentjes en ook Wunnekink de KLW in laten vullen door een externe partij, dan doen zij er dus ook niks mee. En dan zakt mijn broek echt af.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
dan doen zij er dus ook niks mee.
Dat verbaast mij helemaal niets. Die Keurentjes schijnt net zoveel koeien als hectares te hebben, dus die heeft er helemaal niets aan. Integendeel. Dit nog los van de onzin die we aan het berekenen zijn; in tegenstelling tot wat men beweert, kan je onmogelijk je mineralenstromen met de KLW inzichtelijk maken en dat weten zij daar dondersgoed.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
. Maar naar mijn mening heeft RFC het zelf verzaakt door gemakszucht en is er een hoop boerengeld verspild aan Zuivel.NL die er een kringloopwijzer heeft neergezet waar we als boer niks mee kunnen.

Je moet maar rekenen dat ze naar de Retail hoog opgegeven hebben over dat klw, en nu gezichtsverlies lijden als ze toegeven
Detukkeroettwente
@cs-agrar Ja en dan als de vraag word gesteld wat men met de KLW doet, en het antwoord niks is, is de bespottelijkheid compleet voor DE TOP /Ledenraad /En Fransie !!!!
+4
kaas
Petje af voor gommer de hoge heren leggen je veel meer dingen op waar je niks weer van terug ziet in de opbrengst prijzen
+1
George
Goed bezig Gommer. Die RFC zijn me toch ook een stelletje mierenneukers tegenwoordig.
kanniewaarzijn
@George RFC is gewoon een zinkend schip.
Frans1
@kanniewaarzijn Dat vind jij van de hele melkveehouderij toch,nu de verwerkers ook al 😄
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden frieslandcampina , boeren , melkveehouder en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!