'Opkopen van melkpoeder voor interventie is ineffectieve steunmaatregel voor melkveehouders'

Het opkopen van melkpoeder en boter voor interventie is geen efficiënte maatregel om de melkprijs voor melkveebedrijven in de Europese Unie te ondersteunen. Het zou beter zijn om veehouders direct steun te geven wanneer de melkprijs onder een bepaalt minimumniveau daalt. Dat betoogt universitair docent en onderzoeker dr. ir. Roel Jongeneel in een economie-blog op de website van Wageningen University & Research.

Deel dit topic

Reacties

Wilbert
Helemaal mee eens. Is ook een stuk beter uit te leggen aan de burger. Boeren direct ondersteunen in mindere tijden ipv producten op te kopen waar geen markt voor is.
Frans1
@Wilbert jij bent zo'n fan van de vrije markt.en nu pleit je voor directe steun?
Man man
Wilbert
@Frans1 als tussenstap, is niet reeel om te denken dat de rest van Europa in 2019 wil stoppen met reguliere landbouwsubsidies.
Huppel
Voorstel van Hogan was gisteren om de interventie voor mager melkpoeder in 2018 naar 0 te verlagen.
Jaap40
@Huppel geen bodemprijs voor poeder, boter is niet meer nodig.
Bij ook maar een beetje schaarste ga je sky high prijzen krijgen. Gaan ze straks ingrijpen omdat de prijzen te hoog worden.

Conclusie: voedsel is geen materie voor te lage en te hoge prijzen. Alles loslaten en marktwerking komt niet goed. Overheden/consumenten moeten gewoon accepteren dat voedsel productie ondersteund en begrensd moet worden en prijs op een stuk hoger niveau moet liggen als het huidige.

Doe je dat niet komt er van alle kanten chaos.
+1
KuikenenKoe
Is een stap in de goede richting maar beter nog is helemaal geen steun
een markt reguleert hem zelf wel ,maar moet je hem wel ff de tijd geven
+1
josl
De fransen en duitsers denken daar anders over......
Directe steun dan wel koppelen aan minder melk produceren, snijdt het mes van 2 kanten.
Jos1980
@josl
Zoiets als rfc deed in januari
jg
@Jos1980 en mogelijk weer GAAT doen in januari .....?
Wilbert
@jg waarom? Heb begrepen dat Borculo beter aan het draaien is, daar kan nog heel wat melk naartoe. Daarnaast lopen er nog heel wat rechtenloze koeien rond, meer koeien dan rechten, dus er moet nog vee uit bij een groot aantal boeren, helaas.
familie pelle
@josl hier pleit de nmv/ ddb al jaren voor. Helaas worden ze tot heden tegengewerkt.
jg
@familie pelle Tis zo simpel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkpoeder , melkprijs , ir , veehouders , melkveebedrijven , boter en interventie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0