LIVE: Regeerakkoord officeel naar buiten

Het regeerakkoord is nu echt helemaal af. Informateur Zalmoverhandigt het om 13.00 uur aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, waarna het officieel gepresenteerd zal worden. Volg alle ontwikkelingen hieronder in ons liveblog.
 Rutte: Regeerakkoord is definitief klaar (telegraaf.nl)

Het regeerakkoord is volgens VVD-partijleider Mark Rutte af, maar moet nog één keer voor de zekerheid langs de fracties. Rutte zei dat dinsdag na zijn laatste overleg met zijn medeonderhandelaars en informateur Gerrit Zalm.

 Regeerakkoord aangeboden aan de Tweede Kamer (trouw.nl)

Informateur Gerrit Zalm heeft het nieuwe regeerakkoord aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Dat gebeurde in de Oude Zaal van de Kamer.

 LIVE: Regeerakkoord officeel naar buiten (ad.nl)

Het regeerakkoord is nu echt helemaal af. Informateur Zalmoverhandigt het om 13.00 uur aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, waarna het officieel gepresenteerd zal worden.

 Nieuw kabinet staat embryoselectie toe (nrc.nl)

Dit staat in het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie dinsdagmiddag hebben gepresenteerd.

 Zalm: vertrouwen in coalitie is gegroeid (tubantia.nl)

Informateur Gerrit Zalm heeft vertrouwen in de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het onderlinge begrip tussen de verschillende partijen is gegroeid, constateerde hij aan het begin van de middag tijdens de overhandiging van het regeerakkoord aan Kamervoorzitter Khadija Arib.

 Regeerakkoord: meer wijkagenten, geen gas meer in nieuwbouwhuizen (nos.nl)

Het nieuwe kabinet trekt structureel 267 miljoen euro extra uit voor onder meer wijkagenten. In het regeerakkoord staat dat de politie daarmee effectiever kan optreden. Ook de bestrijding van cybercriminaliteit krijgt meer geld, zo'n 95 miljoen euro. Onder meer de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de NCTV krijgen meer mensen en technologie. Een ander opvallend punt uit het zojuist gepresenteerd akkoord is dat nieuwbouwhuizen standaard geen gasaansluiting meer krijgen. Embryo's selecteren op geslacht Ook komt er een mogelijkheid om in heel specifieke gevallen embryo's te selecteren op geslacht. De maatregel is bedoeld voor ouders waarbij ernstige ziektes in de familie voorkomen, zoals erfelijke vormen van borstkanker of darmkanker. Soms openbaart zo'n ziekte zich alleen bij jongetjes of alleen bij meisjes. In die gevallen komt er de mogelijkheid om als aanstaande ouders voor een kind met een bepaald geslacht te kiezen. Verder wil het nieuwe kabinet meer investeren in stamcelonderzoek, om ons land op wetenschappelijk gebied leidend te laten blijven. Bekend was al dat de vier partijen niet met nieuwe voorstellen zouden komen op het gebied van 'voltooid leven'. Wel komt er een onderzoek naar de vraag hoe groot de groep mensen precies is die in aanmerking zouden willen komen voor hulp bij zelfdoding omdat ze hun leven voltooid achten.

 Regeerakkoord; gaswinning verder omlaag (dvhn.nl)

Het nieuwe kabinet wil de gaswinning in Groningen met 1,5 miljard kuub verlagen tot 20 miljard kuub. Na 2021 gaat de gaskraan verder dicht.

 Pauw baalt dat partijleiders niet aanschuiven (tubantia.nl)

Met Buma (CDA) en Pechtold (D66) die vanavond bij Nieuwsuur zitten en Rutte (VVD) en Segers (CU) bij RTL Late Night, grijpt Jeroen Pauw mis. Vanmiddag presenteren de vier partijen hun regeerakkoord. Balen, vindt Pauw-eindredacteur Herman Meijer, dat de hoofdrolspelers de best bekeken talkshow op de late avond overslaan. ,,De RVD heeft gekozen om de iets geprofileerdere programma’s erbuiten te houden.’’

 Rutte III laat basispakket zorg ongemoeid (ed.nl)

Het kabinet Rutte III blijft af van het zorgverzekeringspakket. Dat blijkt uit de financiële doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau. Het verplichte eigen risico blijft gelijk op 385 euro, maar de zorgpremies zullen daardoor oplopen.

 Na ophef: aanpassing belasting eigen woning (rd.nl)

Na alle ophef over de herinvoering van een belasting op een eigen woning zonder hypotheek, heeft de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de maatregel aan te passen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag na de presentatie van het regeerakkoord.

 ’Aflosboete’ verzacht (telegraaf.nl)

Het afschaffen van de ‘wet Hillen’ wordt niet over twintig, maar dertig jaar uitgesmeerd. Dat hebben VVD, CDA, D66 en CU op het nippertje besloten na kritiek op de ‘aflosboete’.

 Asielopvang op de schop (rd.nl)

Het nieuwe kabinet gaat het bestaande systeem van asielopvang anders inrichten. Asielzoekers met een grote kans op asiel gaan naar kleinere opvangcentra in de buurt van de gemeente die hen later zal huisvesten. Minder kansrijken, bijvoorbeeld uit veilige landen zoals Marokko, blijven in middelgrote centra waar zij meteen in de snelle procedure komen, waarna uitzetting volgt.

 Kabinet schuift discussie voltooid leven op de lange baan (ed.nl)

Er komt vooralsnog geen wet vanuit het kabinet Rutte III om mensen op leeftijd te helpen met sterven als ze hun leven beu zijn. Dat blijkt uit het regeerakkoord.

 Kritische reacties op regeerakkoord (tubantia.nl)

Het kabinet Rutte III staat - onder het motto 'vertrouwen in de toekomst’ - te trappelen om te beginnen, maar dat vertrouwen blijkt onder maatschappelijke organisaties niet héél groot. Van studenten, vakbonden tot ouderenorganisaties: ze reageren kritisch en teleurgesteld.

 Extra geld naar topsport (tubantia.nl)

Het kabinet verdubbelt de extra bijdrage aan topsport, om meer kansen te bieden aan onze Olympische en Paralympische teams. Dat staat in het regeerakkoord.

 Dit zijn de plannen van Rutte III (ed.nl)

Na drie maanden onderhandelen is het regeerakkoord van Rutte III klaar. We zetten de belangrijkste en opmerkelijkste plannen op een rij:

 Rutte III telt acht staatssecretarissen (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal zestien ministers en acht staatssecretarissen tellen. Informateur Gerrit Zalm schrijft in zijn eindverslag dat de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie daarover overeenstemming hebben bereikt. Volgens eerdere berichten zou er sprake zijn van negen staatssecretarissen. Het bericht Rutte III telt acht staatssecretarissen verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Coalitie past na ophef belastingplan voor huiseigenaren aan (ad.nl)

De vier nieuwe regeringspartijen hebben hun belastingplan voor huiseigenaren te elfder ure bijgesteld. Ze zijn geschrokken van alle ophef over de afschaffing van de zogeheten Wet Hillen. Dat betekent dat mensen die hun huis volledig hebben afbetaald daar belasting over moeten gaan betalen via een eigenwoningforfait. Nu zijn zij daar nog van vrijgesteld.

 CPB: bijna iedereen gaat er in koopkracht op vooruit (nos.nl)

Uit de doorrekening van de nieuwe plannen door het Centraal Planbureau blijkt dat door de bank genomen alle groepen in de samenleving erop vooruit gaan. Bijna iedereen met een baan zal meer koopkracht krijgen. Wie bijvoorbeeld bruto minder dan circa 2800 euro verdient, gaat er de komende vier jaar gemiddeld 0,8 procent op vooruit. Ongeveer 0,6 procent daarvan is een effect van de nieuwe kabinetsplannen. Maar lang niet iedereen profiteert van de nieuwe plannen. Een deel van de gepensioneerden en mensen met een uitkering zal juist iets minder te besteden hebben. Zie hieronder de grafieken van het Centraal Planbureau. Bij de doorrekening van de cijfers is rekening gehouden met verschillende groepen mensen en verschillende variabelen, zoals wel of geen kinderen of wel of geen eigen huis. De paarse lijn is het gemiddelde.

 Kabinet gaat regio- en onderzoeksjournalist steunen (nu.nl)

Het kabinet wil de komende periode investeren in onafhankelijke journalistiek op lokaal en regionaal niveau. Daarnaast trekt het kabinet geld uit voor de verbetering van onderzoeksjournalistiek.

 SP: vrienden van Rutte komen er goed van af (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - De SP noemt de plannen van het kabinet-Rutte III een voortzetting van het beleid van de kabinetten Rutte I en Rutte II ,,waar de SP duidelijk niet in past''. Het bericht SP: vrienden van Rutte komen er goed van af verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Thieme: kabinet regeert over eigen graf (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet is nog niet aangetreden, maar regeert volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) al over zijn eigen graf. Het motto van de regeringscoalitie, Vertrouwen in de toekomst, betekent vooral erop rekenen dat volgende generaties doen wat wij nalaten, denkt partijleider Marianne Thieme. Het bericht Thieme: kabinet regeert over eigen graf verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden tweede kamer en formatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!