Dierenbescherming en FrieslandCampina in actie voor betere kalveropfok

De Dierenbescherming wil dat kalveren minimaal 28 dagen op het melkveebedrijf blijven, om te kunnen voldoen aan het Beter Leven-Keurmerk. Daarnaast wil FrieslandCampina de kalveropfok opnemen als onderdeel binnen het kwaliteitssysteem Focus Planet.

Deel dit topic

Reacties

RFCer
Als kwaliteit maar uitbetaald werd. Worden de kalveren vanzelf beter.
+3
mlkvhoudr
@RFCer kwaliteit word uitbetaald
RFCer
@mlkvhoudr Het verschil tussen goed en gewoon is veel te klein. Al is het nu wel tijdje beter als wat het geweest is.
+4
Porky
@RFCer Beginnen met VOLDOENDE biedt geven, en voldoende melk geven, en niet mauwen "als ik ze teveel geef gaan ze aan de diarree " ze drinken naar behoefte, kan natuurlijk altijd beter maar laatste 5 stieren €160.00 gebeurt, en waren gem. 16 dagen oud. Gewoon goed nalopen dan hoeft er niet één 28 dagen op bedrijf te blijven.
+8
Noordoost
RFC bemoeit zich weer eens met dingen wat hun niet aangaat
Porky
@Noordoost ook mee eens
+1
robotmelker
Ik zie onze topbestuurder halverwege dit jaar een petitie in ontvangst nemen van de stichting dier & recht, met een glimlach van oor tot oor.
Naar zijn eigen zeggen; ik wist dat ik die dames in de zak had. Onze topbestuurder doelde daarmee al op het kalvervolgsysteem dat in ontwikkeling was....

Ik vroeg mij toen al af wat voor dierenclub de volgende steen zou gooien. Afijn dat weten we dus ook alweer. 28 dagen kalveropfok is de eis van de dierenbescherming. Straks leveren we vette kalveren af voor een schijntje.

Ik zeg hiermee dus niet dat het niet kan ....maar mag ik ook geld naar werk krijgen?
robotmelker
@sorry ja dat is hem....
+4
BernieX2
@sorry Je wilt als topbestuurder van FC toch niet met een dood kalf op de foto? Torenhoge kalversterfte? De laatste cijfers hierover van Wakker Dier (of vriendjes) raakten kant noch wal....

Onvoorstelbaar!
brabo
Quote Reactie van @BernieX2:
laatste cijfers hierover van Wakker Dier (of vriendjes) raakten kant noch wal

hoe hoog is eigenlijk het gemiddelde in NL ?
de hoef
@brabo je kalver sterfte is altijd hoog want ze pakken de dode en delen dat door het gene dat je aanhoud
Weidezicht
@BernieX2 dat je als Lto en rfc wat mee wil of moet ok. Maar met zo n foto en zo n Smilde van oor tot oor. Onvoorstelbaar stom. Romein heeft er meer moeite mee zo te zien. Of hij kijkt zo zuur omdat er een mooie dame was toegezegd.......
+5
John Spithoven
@sorry Meer dan schokkende foto. Lachend bij een foto van een dood kalf.
Belangenbeharting Frans?? Wat heeft jou hoofd op deze foto nou met melk verwaarden te maken. Handeling van onvernogen.
+3
grondlozeboer
Manmanman, wat is frieslandcampina toch goed bezig, grrupstal weg, kalveren straks net als in noorwegen pas weg als ze van de melk af zijn en dan regelt de melkfabriek ook de afzet. en dan niks meer beuren voor alle werk, wie is er nu gek?
hoest
@grondlozeboer
Rfc maar waarom vraag je dat? Das toch algemeen bekend?
+10
John Spithoven
Jullie weten wat jullie te doen staat komende najaarsvergaderingen. Zeg IN de vergadering wat je DAARBUITEN roept en laat de bestuurder gaan voor hetgeen jullie willen en haal ze anders van die bestuurstafel weg. Deze vrijerij met jan en alleman schaad alleen jullie positie.
ejb
Sinds Cor wat te vertellen heeft/krijgt bij RFC is het er bij RFC niet beter op geworden.
Is dit toeval?
Of is hij is staat dit allemaal terug te draaien?
+1
Frans1
@ejb Wat een suggestieve bijdrage.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @ejb:
Sinds Cor wat te vertellen heeft/krijgt bij RFC is het er bij RFC niet beter op geworden.Is dit toeval?

Misschien hebben ze hem wel gekneveld en iets verderop in een boom gehangen, werd hij te gevaarlijk
cs-agrar
Nou dat heeft die rfc toch zelf in de hand, de melkprijs naar beneden krijgen de kalver vanzelf weer rauwe melk ipv poeder en nog ruim ook
+1
robbies
Ik zie het probleem niet zo. De varkenshouderij komt ook terug van 3 weken speenleeftijd. Een weekje langer laten lopen is geen probleem, mits ze maar goed drinken.
BernieX2
@robbies heerlijk die verdeeldheid in de sector en wakker dier en co spelen het heerlijk uit...
+2
mlkvhoudr
@robbies denk dat jij niet zelf de kalfjes voert of het geweldig onderschat hoeveel extra tijd en geld er in gaat zitten. Het begint bij 2 keer zo veel eenlingboxen. Niu hebben wij ze van alpuro destijds gekocht en bevallen super maar zijn bepaald niet goedkoop. Is zo n hutje met 5 op rij
milkman3
@robbies Nu kunnen de kalveren met 14 dgn weg, dat is wel wat anders dan wat jij zegt een weekje langer.
+1
robbies
@milkman3 komt toch ergens in het midden uit
m uut m
@robbies
2 week langer kost mij 60 euro per kalf aan melk.
pieta
@m uut m Moet je een Holsteiner gaan houden voor de kalvermelk. 😁
+1
m uut m
@pieta
Die past niet meer in de melkstal.
pieta
@m uut m Handmelken. Biologisch verantwoord en een hoog Ot en Sien gehalte.
+1
m uut m
@pieta
Dat lukt mij lichamelijk helaas niet meer.
jan w
@robbies
Hoeft voor mij echt niet, afgelopen week nog 2 BWB vaarskalveren weggegaan, 1 van 56 kg en 1 van 58 kg. Brachten samen meer op dan een vaars die haar klauw bezeerd had tijdens de tocht, en volgens de klauwbekapper nooit weer goed zou komen.
robbies
@jan w dat zijn mooie gewichten. Misschien moet het gewicht leidend worden?
cjw73
@robbies het gewicht is toch ook leidend, ze worden bij de verzamel centrum ook op gewicht ingedeeld volgens mij. Want opkopers willen graag uniforme koppels kalveren en niet groot en klein door elkaar.
robbies
@cjw73 gewicht ook leidend maken op het boerenerf. Dus een minimum van 42 kg ofzo, ongeacht het aantal weken
+1
m uut m
@robbies
Ligt aan ras cq kruising.
jan w
@m uut m
Kruislingen met of alleen yersey en noord-europese rassen is misschien een ander verhaal maar voor andere rassen en kruislingen zou het geen probleem moeten zijn. Of je moet van die met inteelt gefokte kapstokken van Holsteiners hebben.
robbies
@m uut m als jij bang bent dat je geen afzet hebt voor jouw Jerseys, dan is dat jouw probleem. Je kunt van de kalverhouderij niet verwachten dat ze zich schikken naar elke trend die zich in melkveelabd voordoet.
m uut m
@robbies
Een zuivere jersey krijg ik niet op 42 kg in 2 week een bb×jersey met gemak.
Ik wou aangegeven dat als je een hf×bb op 2 week maar op 42 kg hebt dat het dan een slecht kalf is daar zou de ondergrens hoger moeten zijn.
Zo zou je voor elk ras en geslacht verschillende ondergrenzen moeten hebben.
En dan is 42 kg op 2 week een lachertje.
cjw73
@robbies zou kunnen maar je blijft met de 15 dagen zitten voor ze weg mogen.
Mesterij wil geen jongere kalveren hebben vanwege andere regels.
robbies
@cjw73 als ze dan het gewicht hebben mogen ze toch weg? Dan hoef je ze geen 28 dagen te houden.
cjw73
@robbies ja dan wel maar ik bedoelde ook alleen de eerste 14 dagen want die blijven toch. Want kalfjes moeten de eerste 14 dagen op stro zitten en de kalver mesterij wil geen stro.
Fokkalveren gaan hier soms al wel met een dag of 10 naar de opfokker.
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Ik zie het probleem niet zo.

Er is ook geen probleem,de kostprijs gaat gewoon verder omhoog,want er moet gewoon een paar weken langer gevoerd worden,en er zal meer ruimte moeten komen om de kalveren te huisvesten,want het gem. aantaal gaat ook omhoog als alle kalveren bestemd voor de mesterij een paar weken langer moeten blijven.Niet meer en niet minder.
+2
milkman3
Vroeger bemiddelde onze coöperatie ook in het melkleasen.
Ze zijn op een bepaald moment ermee gestopt, reden..... het was geen kerntaak.
Vraag ik me af, dit is ook geen kerntaak.
+3
dorpsrandhoeve
Sjonge jonge, wat een gezever weer. Het is terecht dat Frieslandcampina bang is voor slechte berichten in de media. Juist een goed imago is voor een goede melkprijs van levensbelang. Als dat niet vanuit de sector zelf komt, dan zal men het bij Frieslandcampina gewoon ook aan de focusplanet kapstok hangen. Als het nodig is om de kalveren een week langer te houden, dan houd ik ze gewoon een week langer.
de hoef
@dorpsrandhoeve ik moet ze altijd al een week langer houden om het zelfde kalf te krijgen als melkveehouder die kan gewoon beter voeren dan wij, dus bij ons geeft die 21 dagen niks
+2
Weidezicht
@dorpsrandhoeve eens. Als je hier leest lijkt het wel of een hoop boeren een hekel hebben aan kalveren. Als je soms ziet wat een slappe zooi er met de handelaar meegenomen moet worden moeten die boeren zich schamen. Voor die paar liter melk. Diegene die wel de kalveren netjes oppassen krijgen ook een veel negeren prijs. En soms eens wisselen van handelaar helpt ook nog wel eens.
+4
Martijn@martijn
@Weidezicht helemaal mee eens,ik kijk ook elke keer in de veewagen en wat ik daar soms zie, wordt je niet vrolijk van. Denk dat voor kalveren van dat soort boeren nog beter is dat ze na 1 week al weg gaan naar een mester. Als je ze de eerste dagen goed biest geeft en daarna goed voerd( dus niet alleen voeren om ze in leven te houden) kun je elk kalf, op een enkele 2-ling na, wel op 50 kg krijgen in 2 weken.
cs-agrar
Quote Reactie van @Martijn@martijn:
Als je ze de eerste dagen goed biest geeft en daarna goed voerd( dus niet alleen voeren om ze in leven te houden) kun je elk kalf, op een enkele 2-ling na, wel op 50 kg krijgen in 2 weken.

Zo is dat , heb je ook geen speciale extra pilletjes en poedertjes voor nodig. Als je veel schijterij onder kalver heb, laat de veearts dan eens oordeel geven over een paar mestmonsters, kan je veel gedoe en ergernis schelen.
Een weekje extra is niet zo erg, als kalf goed drinkt heb je met een paar tellen je werk af, mikt melk in emmer en wat stro int hokje. Als kalf niet goed drinkt, tja, kan ze eigenlijk toch niet weg of je krijgt er geen klote voor.
Toch vindt ik niet dat dit een zaak voor RFC of welke melkfabriek ook is, duurt niet heel heel lang meer voordat meneer v3, eh het volgkalfsysteem aangeeft waar je als kalvermester beter niet kopen kan.
+1
pieta
Quote Reactie van @cs-agrar:
och vindt ik niet dat dit een zaak voor RFC of welke melkfabriek ook is, duurt niet heel heel lang meer voordat meneer v3, eh het volgkalfsysteem aangeeft waar je als kalvermester beter niet kopen kan.

Het is natuurlijk eigenlijk wel een goede manier. Alleen past ie op sommige plaatsen niet zo goed.
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Het is natuurlijk eigenlijk wel een goede manier

er zijn meerdere goed manieren, maar je moet ze wel eens ontdekken.
+2
sjoerd de melker
Wij zijn dit voorjaar gebeld door rfc voor een bezoek van de weidecoach. Vlgd jr zal er wel een kalvercoach bellen
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
lgd jr zal er wel een kalvercoach bellen

Dan krijgt hij te horen dat hij weg kan blijven, zo'n besmettende wijsneus die overal bij die zieke kalveren komt.
+3
komelker 2
Waarom scheren ze alle melkveehouders over een kam. Ze kunnen zo nagaan wie er niks van bakt met zijn kalveren. Laten ze die maar aanpakken.
Wilbert
@komelker 2 dat kunnen ze nu nog niet, maar volgend jaar wel, mits die probleemboeren de kalf score invullen. Je kan, als je denkt slecht te scoren, ook niets invullen, weten ze het nog niet.
jan w
@komelker 2
Dat is altijd moeilijk te zeggen. Dit jaar tot augustus bijna geen problemen gekend. Toen in 6 weken 6 dode kalveren 2 x een 2ling. 1 ervan heb ik er zelf af kunnen krijgen en een 2 ling heeft de veearts er af moeten halen, kon het zelf niet voor elkaar krijgen en een heel klein stierkalfje van een vaars die het niet gehaald heeft en een kalf met coccidiose, wat hem niet meer ging worden.
komelker 2
@jan w Doodgeboorte gaat niet meetellen.
hans1980
Als je wil laat je het kalf langer in het hok maar om nu weer dingen te verplichten omdat RFC geen ruggegraad heeft??
josl
Het is heel simpel. Sinds dat de veestapel is gaan groeien stijgt het percentage dode kalveren. Dat moet weer terug naar het oude niveau en liefst nog lager. Aangezien de euro's die je voor een kalf krijgt blijkbaar niet voldoende stimuleren om er goed voor te zorgen gaat de zuivel zich er mee bemoeien. En terecht. Want kalveren zijn onlosmakelijk met melk verbonden.
Uit onderzoek blijkt dat het percentage dode kalveren zwaar beïnvloed word door relatief weinig bedrijven met absurd hoge kalversterfte. Die mogen zich druk gaan maken over het probleem wat ze voor zichzelf en de sector creëren.
+1
John Spithoven
@josl Een dierenwelzijn probleem bij elke hoeft niet de hele sector op te lossen. Er wordt gemonitort dus de problemen zijn individueel aan te pakken. Overigens wat heeft de afschaffing van de productieregulering ons toch veel tramalant gebracht. Misschien was een andere weg beter geweest.
Wilbert
@John Spithoven en hoe wil jij die individuele gevallen aanspreken? Of wil jij wachten tot de 2e kamer een absurd ingewikkeld voorstel aanneemt?
Daarnaast heeft de afschaffing van quotum mij al mooi meer opgeleverd door extra melk, waarvoor geen rechten nodig zijn, en die momenteel goed betaald wordt 😄
Twentsch Land
@Wilbert

Waar het omgaat is dat ze zich steeds meer met zaken bemoeien ..... als dit steeds maar door gaat komt er een dag dat ze zelfs willen bepalen welke vrouw of man geschikt is om de bedrijfsopvolger/opvolgster te huwen.
m uut m
@Wilbert
Dat is toch niet zo moeilijk alle gegevens zijn bekend.
Antibiotica gebruik kalfjes is bekend.
Uitval kalfjes is bekend zowel dood geboorte en tot 24 uur en oudere kalfjes alswel de uitval bij de mesters.
Dan is het toch een klein kunstje om hier eens met de betreffende veehouder een verbeteringsplan op te stellen.
Wilbert
@m uut m gegevens zijn bekend? Bij wie? En wie is eigenaar en met wie mag dat gedeeld worden?
Ik denk dat er geen enkele instantie is die weet wie een probleembedrijf is. En wie moet zo"n adviseur naar de boer sturen? En wat als de boer deze met een riek weer wegjaagt?
robbies
@Wilbert pijnlijke vergissing. Handelaren weten van welke UBN's ze geen kalveren hoeven aan te leveren bij het opvangcentrum
+2
huske
@Wilbert blijkbaar heb jij nog nooit het bedrijfsgezondheidsplan melkvee met die dierenarts besproken. Daar staat duidelijk in hoeveel dode kalveren je heb gehad. Aangeleverd door de rendac. Ook hoeveelheid dode koeien
Wilbert
@huske blijkbaar voldoe ik volgens jou niet aan een essentiële eis van rfc... lekker vooringenomen.
komop, iedereen maakt zo'n plan, waar wat als je er vervolgens niets verbeterd? In het ergste geval moet je op zoek naar een andere dierenarts. Het is naïef dat je denkt dat iedere veehouder keurig de bevelen van de dierenarts opvolgt. Weet de dierenarts ook. Anders hadden we namelijk deze discussie niet gehad. Sterker nog, dan was de kalversterfte in Nederland de laagste ter wereld.
+2
jan w
Quote Reactie van @huske:
blijkbaar heb jij nog nooit het bedrijfsgezondheidsplan melkvee met die dierenarts besproken.

Welke boer doet er wel wat met zijn bedrijfsgezondheidsplan. Denk dat 99% na het bespreken in de map beland en er verder niks meer mee gebeurd.
Het is ook al zo'n papier kwestie, omdat het moet. De veearts heeft er hier een grote hekel aan dat papierwerk.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
Welke boer doet er wel wat met zijn bedrijfsgezondheidsplan

ik. Je kan het zien als ballast, je kan er ook wat mee doen, minder kan je er dan toch niet van worden? Ik ben niet zo'n fan van mankerende dieren, geven minder melk en meer werk.
ntd79
Dit staat toch allemaal op je cdm?
m uut m
@Wilbert
Rfc neemt het al op in focus planet.
Wil je niet meewerken wordt de melk niet meer opgehaald.
jan.1
@josl Waarom een hele sector op kosten jagen,Altijd is het cripto met rota corona er overheen,kalf zal op dag 10/11 dood gaan. Is te voorkomen met enting bij de koeien in droogstand tegen de rota corona.Om daarvoor een kalf nog 14 dagen langer op het erf te houden heeft geen toegevoegde waarde voor een gezond kalf.Spoor de bedrijven op en geeft ze begeleiding daar is kalf en boer echt bij gebaat.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @jan.1:
Spoor de bedrijven op en geeft ze begeleiding daar is kalf en boer echt bij gebaat.

Een adviseur heb je niets aan, het draait allemaal om discipline. Iedereen weet wel hoe het moet maar handelt er simpelweg niet naar. Overal zijn 10 excuses voor om iets niet te doen, alleen zoek nu die ene reden om het wel te doen!

Het is niet meer dan hokjes schoonspuiten na elk kalf en zo snel mogelijk de koe melken na het kalven en het kalf 4liter biest geven. Spannender is het niet.
cs-agrar
@Noorderling Spannender hoeft het niet te zijn, maar om daar te komen kan je nog wel eens wat andere probleempjes eerst moeten wegwerken.
jan.1
Quote Reactie van @Noorderling:
Een adviseur heb je niets aan, het draait allemaal om discipline. Iedereen weet wel hoe het moet maar handelt er simpelweg niet naar. Overal zijn 10 excuses voor om iets niet te doen, alleen zoek nu die ene reden om het wel te doen!Het is niet meer dan hokjes schoonspuiten na elk kalf en zo snel mogelijk de koe melken na het kalven en het kalf 4liter biest geven. Spannender is het niet.

Precies ,alleen af en toe kom je ook andere problemen tegen,dan is het goed dat er samen met veearts of een deskundige het probleem wordt aangepakt,want vergis je niet het kan 20 jr goed gaan en in 1 x loopt even het niet meer,en zeg maar nooit het overkomt me niet,iedereen komt een x aan de beurt..
cs-agrar
Quote Reactie van @josl:
Uit onderzoek blijkt dat het percentage dode kalveren zwaar beïnvloed word door relatief weinig bedrijven met absurd hoge kalversterfte

Eh ja, je hebt in principe wel gelijk, maar hoe is die berekening opgebouwd, schijnt ook niet geheel evenredig te zijn.
josl
@cs-agrar maakt niet uit hoe je het berekend, conclusie blijft hetzelfde. Dood is dood, of je het nu berekend tov het aantal geboortes of tov het aantal aanwezige kalveren.
+4
MARTIJN G
@josl Natuurlijk maakt het een wereld van verschil. Stel je hebt 100 geboortes per jaar en je houdt 30 vaarskalveren aan. 3 kalveren sterven na de geboorte. 3% of 10% is een heel verschil.
+2
josl
Wat Melkvee hier doet is 2 zaken op 1 hoop gooien.
de zuivelverwerker gaat inzicht vragen in je rendac gegevens en gaat boeren 'helpen' het beter te doen, combi maatschappelijk druk en omdat we het zelf willen. diegene die het niet wil zou het moeten willen. De kalf ok score is ontwikkeld, gaan de meesten van ons volgend jaar gratis en voor niets krijgen waardoor het inzichtelijk is hoe je presteert tov je collega's.
Bedrijven met hoge sterftecijfers worden achter de broek aan gezeten.

De dierenbescherming die wil iets geheel anders: haar sterren/beter leven systeem uitbreiden naar de melkveehouderij. Vleesvee, kip, varken hebben we al.
Sterren betekent je onderscheiden van de standaard en daar een meerwaarde voor creëren.
Dat wil niet zeggen dat alle kalveren 28 dagen op je bedrijf moeten blijven, maar wel die kalveren die aan het eind vd rit eindigen in de supermarkt met een of meerdere beter leven sterren. Oftewel ketenconcept.
Ik vind het een prima ontwikkeling.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @josl:
Ik vind het een prima ontwikkeling.

Dat vind ik ook Jos, maar helaas zit er elke keer weer een addertje onder het gras.
MARTIJN G
@josl Het hele beter leven verhaal van de dierenbescherming is ook een verdienmodel voor hun. Hier hoef je als sector niet mee te werken. De zuivel is prima in staat om eigen eisen op te leggen.
jan w
Het zou nuttig zijn dat de mensen die in de top zitten van RFC ook eens verplicht een 14 dagen bij een melkveebedrijf stage zouden moeten lopen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , kalveren , frieslandcampina , dierenbescherming , melkveebedrijf , focus planet , kalveropfok en kwaliteitssysteem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0