#Kringloopwijzer is gedegradeerd tot alleen een management-instrument

Ik lees niet of het gebruik van dit management-instrument nu voor iedereen verplicht is:

Centrale rol voor KringloopWijzer in verduurzaming zuivelketen:

De zuivelondernemingen verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie benadrukken het belang van de KringloopWijzer als centraal instrument bij de verdere verduurzaming van de zuivelketen. De KringloopWijzer verschaft melkveehouders inzicht in de mineralenstroom op hun bedrijf. Zij kunnen daarmee zien hoe hun bedrijf op dat gebied presteert ten opzichte van andere melkveebedrijven. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de Centrale Database KringloopWijzer, die gegevens bevat van de mineralenstromen op alle melkveebedrijven in Nederland. En daarmee laat het instrument ook zien wat de daadwerkelijke situatie rond de verschillende mineralenstromen. Het instrument kan veehouders bovendien binnenkort ook inzicht geven in de uitstoot van broeikasgassen op hun bedrijf. Daarvoor is een speciale CO2-tool ontwikkeld die veehouders op hun eigen bedrijf kunnen toepassen.

De Kringloopwijzer heeft ook directe voordelen voor melkveehouders. Zo resulteert het sluiten van kringlopen op bedrijfsniveau ook in lagere input van nutriënten door veevoer en kunstmest. Dit leidt tot lagere operationele kosten en een lagere milieudruk van het melkveebedrijf.

Meer: nzo.nl/nl/blog/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Bij RFC voor invulling KLW een paar punten in FocusPlanet, niet meer en niet minder 😄
dorpsrandhoeve
@Coen Nou, iedereen blij............ Ohnee, komen die klagers hier weer!
+1
vaak
@dorpsrandhoeve Ja hoor.
Ik vul de sjoemelwijzer serieus in dus ik verwacht graag meer punten in Focus voor mijn inzet.
Wilbert
@Coen invullen blijft verplicht en je krijgt punten als je je CO2 afdruk deelt met rfc.
labella
Zal wel net zo gaan als bij Leerdammer, hoe optimaler je het invult des te meer punten je behaalt. of het ook klopt maakt niets uit.
+1
spotmelker
Ze zitten daar bij de NZO veel te veel op een roze KLW-wolk. Er is een categorie bedrijven waar het hele aardige uitkomsten oplevert waarmee wellicht voordeel te behalen is. Op bedrijven met (veel) wisselbouw en/of nateelten op percelen die voor de TSR op andermans naam staan krijg je uitkomsten die slechts de lachspieren activeren. Vervolgens een NVWA-er die je mestvoorraad wil nameten over een periode dat de koeien nog grotendeels buiten lopen en de 'borging' is compleet....
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
Vervolgens een NVWA-er die je mestvoorraad wil nameten over een periode dat de koeien nog grotendeels buiten lopen en de 'borging' is compleet

Je snapt natuurlijk wel dat je met het buiten laten lopen van je vee doorgaat met het bemesten van het land en je deze mest niet als eindvoorraad op kunt geven. Oftewel je eindvoorraad zou gewoon moeten kloppen met wat in de put zit.
m uut m
@pieta
Eindvoorraad is 31 december dan loopt er bij ons geen vee meer buiten.
+5
puntertje
Hmm, ze spreken over de 'daadwerkelijke situatie van verschillende mineralenstromen'. Hoe 'daadwerkelijk' is dat als de nvwa geen spaan heeft heel gelaten van de mogelijkheid om het instrument te borgen. De broeikasgassen-module is nog onbetrouwbaarder en zeer onvolledig maar dat wordt nu op één of andere manier het hoofddoel. Want toegeven dat het slechts een modelletje is waar je als studiegroepjes een beetje mee kunt stoeien en heel misschien dan een onderdeeltje wat breder kunt gaan gebruiken willen de heren niet. Ze hebben dusdanig zwaar ingezet dat ze zichzelf de blamage van hun acties ten koste van alles willen vermijden.
De eerste bestuurder die durft te zeggen: 'sorry, we zaten helemaal fout' moet nog geboren worden. Het zal wel komen omdat men pas bestuurder kan worden als men over een ego van hier tot Tokio beschikt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
Het zal wel komen
Vergeet ook de dubbele agenda niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veevoer , zuivel , kunstmest , uitstoot , veehouders , melkveebedrijven , melkveehouders , zuivelketen , melkveebedrijf , nederlandse zuivel organisatie en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0