Prijs van fosfaatrechten is veel te hoog

Ook Quotum is altijd te duur geweest:

De prijs van opties op fosfaatrechten is veel te hoog in relatie tot de beweeglijke melkprijs", zegt Marijn Dekkers, sectorspecialist van Rabobank Nederland. Hij adviseert melkveehouders een buffer op te bouwen in plaats van nu al fosfaatrechten aan te kopen.


Meer: boerenbusiness.nl/video/bb-tv/…

Deel dit topic

Reacties

+1
vaak
Ten tijden vh MQ reageerde hij toch zo niet.
Toen was het gewoon bijfinancieren en gaan met die banaan.
Dus..... nu ook.
+2
brabo
Quote Reactie van @vaak:
bijfinancieren en gaan met die banaan.

aldus de verkoper
Coen
@vaak , gelukkig bepaalt de markt de prijs, en niet dat maatpak van Rabo 😄
grondlozeboer
Ze gingen ze gewoon financieren zeiden ze toch, wat een gezwets, wat er nu word betaalt is een schijntje bij 12 jaar terug, en zeiden ze er toen wat van?

De mening van de rabo die wisselt nog wel s wat
matt
@grondlozeboer aldus verkoper 2
grondlozeboer
@matt ik verkoop helemaal niks.....ga ik me vervelen
Erco
@matt aldus koper? 😄😉
+1
labella
Ik ben blij dat we begin dit jaar al gekocht hebben en ik denk dat de mensen die nu voor 220 euro kopen volgend jaar blij zijn dat ze niet naar dat gezwets van de rabo geluisterd hebben.
matt
@labella blijf stug denken dat ze er volgend jaar niet zijn
labella
@matt ze zullen er volgend jaar vast wel zijn maar wel tegen een veel hogere prijs dan begin dit jaar.
weurding
@labella die 220 geven wil mag je langs sturen
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
die 220 geven wil mag je langs sturen

voor €200 worden zaken gedaan , dat weet ik uit zeer betrouwbare bron.
+1
weurding
@George ik ook 😉
Tepelvoering
Pas maar op de prijs stijgt
delavalboer
@labella wij ook voor de bui aan...scheelt zowat de helft van de huidige prijzen....een goede investering...
+1
josl
Kijk wat abnamro bij varkensboeren doet. Aflossing terugbrengen naar 16 jaar. Ook de rabo heeft leergeld betaalt bij de sterke schommeling van de melkprijs. Wij geven de rabo de schuld van het vollopen van bedrijven met vreemd vermogen, en als ze op de rem gaan staan is het ook niet goed. Volgend jaar worden de rechten duur omdat de KLW niet het gewenste effect kan opleveren en er nogmaals minstens 4% gekort gaat worden terwijl banksaldo oplopen. Boeren gaan dus rechten kopen zonder aanvullende financiering van de bank. Maar ik voorspel dat als rechten 10.000 euro kosten er ook speculanten komen net als ten tijde van de quotering die inschatten dat na de 1e hausse de rechten over een paar jaar gehalveerd zijn in waarde. Dit gebeurde ook met de invoering van varkensrechten. Daarbij zal bij ongewijzigd provinciaal beleid naar mijn inschatting 1/3 van de brabantse melkveehouders per 2022 het bijltje erbij neer gooien.
matt
@josl zeg jij nou hardop dat we volgend jaar al minstens 4 extra gekort worden.
Dat zou dan al >12 zijn.
@matt De totale korting wordt veel groter dan 12 procent en dat durf ik rustig hardop te zeggen!
+1
Erco
@Ян де веехоудер anoniem en zonder er op afgerekend te worden durf ik dat ook 😄
Coen
@Ян де веехоудер , dan komen er dus geen fosfaatrechten 😄
@Coen Waarom denk je dat?
jan w
Die fosfaatrechten komen er wel, alleen dat kan nog wel eens een jaar langer gaan duren. Ik verwacht zelf, dat men het fosfaatreductieplan nog een half jaar tot een jaar opschuift.
matt
@jan w denk het niet tegen die tijd zijn er te veel vrijgesteld.
Het wordt anders opgelost..
@matt Ja, het wordt opgelost door de anderen nog meer te korten, om op deze manier de boeren onderling nog meer tegen elkaar op te zetten. Dat doen ze immers al drie jaar?
grondlozeboer
@matt weet jij meer als de rest? Deel t ff met ons ☝☝
+2
sil
Fosfaatrechten komen er gewoon, misschien een jaar later. Dit zal afhangen van de uitspraak die de rechter in oktober gaat doen, en welke mogelijke gevolgen dit heeft dadelijk voor de fosfaatrechten. Er zal vast nog een en ander dichtgetimmert moeten worden in de nieuwe regelgeving. Korting zal inderdaad niet meevallen, laten we hem op 10 % houden. Ten tijde dat MQ werd ingevoerd moisten ook de niet uitbreiders het gelag van de nieuwe stallenbouwers extra inleveren, of dit terecht is een ander verhaal, maar zo zie ik het nu ook weer gebeuren.
Te veel belang van oa financiers in deze bedrijven, anders de nekslag voor sommige. Helaas, diegene met 60 koeien en geen financiering, gaat terug naar 54, maar zal hem niet de kop kosten.
Inderdaad niet eerlijk, maar ja.....
+1
wally
Als ze nu eerst eens beginnen om ze niet te financieren (vorige week zei hij nog van wel) en dan ook echt niet doen ook niet bij veehouders waar het makkelijk kan op onderpand grond.

dat helpt vast zeker als melkprijs weer beetje zakt.

erger is dat het voor de sector weggegooid geld is en daar gaat ten koste van investeren in andere vernieuwingen, dierwelzijn, afzet en milieu

dan ben je als bank toch wel erg kortzichtig als je dat niet snapt
Brutus64
@wally heel simpel dan ga je toch naar een andere bank, conclusie rabo gaat dit gewoon financieren
van Ittersum
De Rabobank was er voor de agrarische sector daar zijn ze groot mee geworden. Net als andere banken is dat over. Heel langzaam trekken ze zich terug. Ik kreeg vorig jaar onverwacht bericht van mijn eigen Rabo dat ik mijn accountmanager mijn zaken niet meer ging behartigen, reden; niet met zoveel woorden gezegd maar kwam er op neer:te weinig schuld en te klein. Stennis gemaakt en het is terug gedraaid maar toch, teken aan de wand.
Daarna geprobeerd informatieve contacten te leggen bij ING, ABN, antwoord: wij nemen in principe geen agrarische klanten meer aan. Bedrijven met enorme en sterk wisselende cashstromen aangevuld met externe diensten was hun groeimarkt.

Dus dat de Rabobank nu dit algemene praatje houdt snap ik wel. Individuele gevallen zullen altijd gefinancierd worden maar dat geldt niet meer voor iedereen
+1
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Stennis gemaakt en het is terug gedraaid maar toch, teken aan de wand.

Als je weinig schuld hebt en je liquiditeit is op orde heb je toch ook die hele vent/vrouw niet nodig. 😁
+1
van Ittersum
@pieta het hele idee dat je een nummer geworden bent. Dat idee op basis van cijfers , kenmerkend voor de hele samenleving dat is voor mij frustrerend

Je bent niet meer goed genoeg omdat je het goed doet, het bekende verdienmodelprincipe. U moet niet denken dat doen wij voor u, u bent er alleen voor de uitvoering
+2
pieta
@van Ittersum Bij elk bedrijf waar je zaken mee doet ben je een nummer. De een laat het wat minder merken als de ander. Familie blijft, vrienden heb je maar een paar echte en je hebt vooral veel bekenden.
Coen
@pieta , het gaat alleen om de vrije kasstroom die je beschikbaar hebt om te reserveren voor aankoop FR 😄
de generieke korting kan met deze melkprijs en de vooruitzichten van lage voerkosten (overal ruime ruwvoerposities) toch overal uit de lopende kasstromen betaald worden 😄
pietjepuk
Quote Reactie van @Coen:
toch overal uit de lopende kasstromen betaald worden

Dat zal vast wel lukken. lijkt me alleen niet verstandig de buffer die enig sinds is opgebouwd te gebruiken voor fosfaatrechten. of je moet zeker weten dat de melkprijs volgend jaar niet onder de dertig centen duikt. Klop nu liever bij de bank aan om fosfaatrechten te financieren dan dat ik volgend jaar moet aankloppen om de aflossing stop te zetten omdat ik me buffer op gebruikt heb.
+1
Noorderling
@Coen
Met 5 stuks jongvee per 10 koeien, wordt je per koe ca 4,5-5,0 kg fosfaat per melkkoe gekort.
Met de actuele prijs is dat ca 1000euro per koe. Knap als je dat zo op de plank hebt liggen, schiet je er zomaar één ton bij in en het levert niets extra op. Is toch minimaal 10cent per kg melk wat je af mag tikken om dezelfde liters te kunnen produceren.

Als je daarnaast nog een beetje buffer over wilt houden voor als we komende zomer weer onder de 30 cent zitten mag de melkprijs op korte termijn nog wel een beetje omhoog.
matt
@Coen zal wel lukken coen, het jaar er op weer de volgende korting.
Dan jaartje sparen en dan stalaanpassingen brabant weer,normale vervangings investeringen.zal wel een slecht jaartje tussen zitten ook nog, er blijft toch gewoon niks over...
pieta
@matt Ja en het ergste is dat de stoppersregeling is gesloten volgens mij. 😁
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
toch overal uit de lopende kasstromen betaald worden

10 GVE x hoeveel? duizendje of 8? 80.000! Hoeveel kleinere bedrijven leggen dat zo op tafel?meer niet dan wel
pieta
@Frans1 De korting is ruim 8%. Dus een kleinere hoeft er minder te kopen om de korting te compenseren.
BoerBart
@pieta jij hebt Jos verstraten toch al zien schrijven dat hier 4%bovenop komt. 12 % van klein bedrijf is al gauw 10 gve (incl jongvee)
+1
jg
@BoerBart Hij bedoelt nogmaals 4 % tov de verplichting die je nu in het reductieplan hebt.
+1
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
Hoeveel kleinere bedrijven leggen dat zo op tafel

volgens Coen is het een duppie per liter, en de melkprijs is dit jaar gemiddeld meer dan een duppie gestegen, dus zou moeten kunnen toch?
matt
@brabo kan wel ja maar dan is dat duppie ook weer weg..
pieta
@matt De meesten moeten over dat duppie ook nog wat belasting betalen. Zeker als ze nu een duppie extra overhouden.
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
het gaat alleen om de vrije kasstroom die je beschikbaar hebt om te reserveren voor aankoop FR de generieke korting kan met deze melkprijs en de vooruitzichten van lage voerkosten (overal ruime ruwvoerposities) toch overal uit de lopende kasstromen betaald worden

Dan wil ik die berekening hier wel even zien op het prikbord,10 % korting opvangen uit vrije kasstroom.........O ja, wacht ff ik verwacht hier ook nog een berekening van het telen van eigen kv van eigen land.Want zomaar iets roepen hebben we hier nix aan:😄
JanCees
@van Ittersum Het is een redelijk onzinnige reactie van de Rabobank. Deze discussie hadden we ook alle jaren dat het melkquotum bestond achteraf waren degene die het eerste grote hoeveelheden kochten later het best af. De geschiedenis gaat zich herhalen op de top werd er ruim 2 euro per kg melk betaald dat was toen zeg maar 16.000 tot 18.000 euro om een koe te melken. De prijs van de fosfaatrechten zal zich afhankelijk van de verdiencapaciteit in de sector ook die richting op gaan bewegen.
Het is een gevolg van het systeem van fosfaatrechten het kon en kan anders maar daar zal de huidige coalitie niet meer voor kiezen lijkt me dat zal wel in beton zijn gegoten in het aanstaande regeerakkoord.
jorisdriepinter
@JanCees zo zie je maar weer, zonder visie weet je niet of je op de goede weg zit!
BoerBart
@JanCees Morgen komt de presentatie van het nieuwe kabinet. Geloof jij echt dat ze al volop bezig geweest zijn met fosfaatrechtenproblematiek? Ik denk dat de nieuwe minister zich in gaat lezen. De beleidsmedewerkers zullen toelichten hoe het er nu voor staat. Dan is het aan de nieuwe minister om heel snel alles op alles te zetten om de fosfaatrechtenhandel vanaf 1 januari te openen. Toch zijn er wat addertjes onder het gras.
-Einde van de maand uitspraak over het fosfaatreduktieplan.
-Hoogstwaarschijnlijk een melktsunami in november/december. Omdat niemand extra koeien weg doet voor 1 laatste periode.
-Nieuwe misschien wel ontwapenende visie RFC met wellicht een standstill of fabrieksquotum.
-Nieuwe visie LTO met wellicht wat uitstel tactieken erin.
-Helma Lodders amendement dat eist een zo goed als zeker binnengehaalde nieuwe Derogatie alvorens groen licht te geven voor fosfaatrechten.
Ik ga ervan uit dat die verfoeilijke fosfaatrechten (Wie wil zoiets nou?) er voorlopig niet komen.
+1
JanCees
@BoerBart ik denk dat alles gewoon doorgaat en inderdaad er binnen het regeerakkoord wel iets over continuiteit zal zijn geregeld
KOC1981
@JanCees Hoe zie jij de duizenden knelgevallen die nu de lichte toets doorstaan hebben hier in behandeld worden? gaan ik samen met de andere niet/minimale groeiers opdraaien voor hun gratis rechten?
BoerBart
JanCees
@KOC1981 als fosfaatrechten doorgaan zal plafond blijven bestaan en dus herverdelen onderdeel zijn lijkt me niet mijn keuze maar dit is in principe vorig jaar december besloten
robbies
@JanCees dan gaan we nog een heel roerig jaar tegemoet en zal de polarisatie komend jaar alleen maar toenemen
storm
@JanCees heb jij je koeien dan niet te vroeg verkocht?
Je maakt denk ik 1 rekenfout met de bedragen die je noemt. Toen kocht je quotum en dat jongvee kreeg je er gratis bij en dat moet nu ook betaald worden immers die produceren ook fosfaat.
Jij was de eerste die begon over oplopende kostprijzen door aankoop quotummaar ik denk dat diegenen die alrjjd gekocht hebben het best af waren
JanCees
@storm iedereen maakt de keuzen op het moment dat die voor hem en haar meest passend zijn in de situatie en omstandigheden op dat moment as is verbrande turf dus daar heb ik niks mee en achteraf kijk je een koe in de kont.
Kan een fosfaatbank grondgebondenheid sturen ja zal het er van komen hoogstwaarschijnlijk niet aangezien er tot nu toe geen meerderheid was in de Tweede Kamer voor grondgebondenheid en de ZLTO het Brabantse melkveehouderijmodel van toepassing wil laten zijn op heel Nederland in plaats van Brabant aanpassen aan het overgrote deel van Nederland.
En dan ook nog raar staan te kijken dat de Brabantse politiek de veehouderij een kopje kleiner wil maken.
Als het gaat om prijsvorming van fosfaatrechten zal de markt zijn werk doen en blijft mijn stelling dat historische quotumprijzen een goede indicatie zijn voor de fosfaatrechten.
Zou een fosfaatbank en sturing in ontwikkelruimte voor de melkveehouderij tot lagere kosten leiden? Vast wel maar die is er niet en politiek niet gekozen en zal er gezien de verhoudingen in Kamer en Kabinet ook niet gaan komen.
Was ik ooit voor een quotumbank ja had deze tot lagere kosten kunnen leiden ook ja was daarmee grondgebondenheid beter stuurbaar geweest en dus veel shit voorkomen ook ja maar het is er niet van gekomen.
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
Zou een fosfaatbank en sturing in ontwikkelruimte voor de melkveehouderij tot lagere kosten leiden?

Sturing zeker. Lagere kosten cq beter verdienmodel ligt sterk aan je situatie. Ik weet nog goed waarom de quotumbank niet doorging. Draagvlak ontbrak doordat er een grens werd getrokken bij 20.000 kg per hectare.
Wellicht dat er nu wat meer draagvlak is voor een bepaalde grondgebondenheid. Maar jouw plan met 2,3 GVE/ha past mij prima maar ook een heleboel boeren totaal niet.
jan w
Ze moeten niet zitten zeiken bij de Rabobank, het zijn net een stelletje slavendrijvers. Zelf maken ze 1.5 miljard winst en de boeren gunnen ze het licht nog niet in de ogen. Kijk alleen maar naar de lange termijn. Het voor 34.5 cent melken houdt geen hond vol. Sprak laatst iemand van de bank en die vertelde dat de meeste bedrijven de liquiditeitsbegroting nog dicht konden rekenen, dit doordat er geen prive aan het bedrijf werd onttrokken.
Dus je mag of liever moet 3000 a 4000 uur werken alleen al om de koeien te verzorgen , maar je mag er geen inkomen uit kunnen halen.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @jan w:
Het voor 34.5 cent melken houdt geen hond vol.

zet alvast maar een bord in de tuin
groeier
@pietjepuk
Idd, voor veel grondgebonden gezinsbedrijven zal geen plaats meer zijn.
groeier
@pietjepuk
Durf jij je fosfaatrechten te verkopen dan?
+1
pietjepuk
@groeier Zou niet weten waarom ik de rechten moet verkopen? Hier lukt het als grondgebonden bedrijf wel om met 34,5 cent de kost te verdienen. Moet wel bekennen dat 40 een stuk leuker is.
jan w
Quote Reactie van @pietjepuk:
zet alvast maar een bord in de tuin

Dat was ik zelf niet van plan. Ik heb zelf geen opvolger, dus ik zing mijn tijd wel uit. Mochten er fosfaatrechten komen, dan is de kans wel groter om eerder ermee te stoppen.
Ik ben misschien wel van de oude stempel, maar ik blijf van mening dat er uit een bedrijf met 8 a 10 ton melk een rieel gezinsinkomen uit te halen moet zijn. En als de rabobank er dan vanuit gaat, dat de eerste 10 a 20 jaar de melkprijs niet zal gaan stijgen en de kosten gaan wel hoger worden, hoe het dan zal gaan lopen.
Dan vraag ik mij af of er nog wel marktwerking bestaat, als ze nu al weten dat over jaren de prijzen niet gaan stijgen.
Frans1
Quote Reactie van @jan w:
En als de rabobank er dan vanuit gaat, dat de eerste 10 a 20 jaar de melkprijs niet zal gaan stijgen en de kosten gaan wel hoger worden, hoe het dan zal gaan lopen.

Je moet zorgen dat je kostprijstechnisch bij de beste helft hoort,de rest is allemaal ruis.Opbrengst volgt de kostprijs echt wel,wat ze bij de Rabo ook zeggen
+4
Frans1
@jan w Jan,het spijt me zeer,maar hier zet je toch wel een jankverhaal neer wat nergens op slaat.
Waarom is het de bank zijn schuld dat een begroting rondgerekend wordt zonder prive onttrekking? Wie vraag een financiering waar die begroting voor gemaakt is?De boeren zelf gunnen elkaar het licht in de ogen niet.pachten bij inschrijving skyhigh, grondprijzen lopen nog steeds op,gaat ook nergens meer over,allemaal de schuld van de bank?
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Frans1:
allemaal de schuld van de bank?

paar type foutjes zeker. 😜

allemaal schuld bij de bank.
zoiseraltijdwat
@Frans1 dat bedoel ik nu ook, wel mega bedragen betalen voor stukje grond en dan maar janken dat de kostprijs zo hoog is. men doet het zelf!
jg
nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Lto staat achter het reductie en fosfaatrechten plan. Gevolg gigantische inkrimping veestapel en introductie van fosfaatrechten. De enige wind die er is zijn de te groot gebouwde stallen die niet volkomen. Daarvoor zijn vanaf 2018 rechten nodig , hoezo wind .
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote ">@Patrick Bramer" :
Het aloude liedje gaat weer op in de melkveesector. Als er goed wordt verdiend, brandt het geld zo kort voor de jaarwisseling bij een aantal boeren in de zakken om de winst en daarmee de belastingafdracht te drukken. Speculatie in opties op fosfaatrechten is er inmiddels dan ook volop.

Hier zit Bramer er naast. Er is nog geen duidelijkheid over de fiscale aspecten van de fosfaatrechten. Dit jaar nog (opties op) rechten fiscaal van de winst aftrekken is zeer creatief boekhouden.
dorpsrandhoeve
@Jack Rijlaarsdam Inderdaad Jack, de wijsneuzen daar vertellen soms meer dan er is.
pietjepuk
@dorpsrandhoeve die zogenaamde wijsneuzen hebben totaal geen verstand van het fiscale gebeuren. Pas nog ondervonden.
jg
Welke andere terreinen zijn er nog investeringen nodig ? Landbouw scoort kwa reducties. Invoeren van minder rechten dan dat er nu aan vee is is al een investering in klimaat.
jg
Door het aankopen van rechten voor 1 melkkoe reduceer je automatisch 10 % uitstoot van alle mogelijke vervuiling.
+1
matt
@jg ga dit maar even uileggen aan johan van den hout.
ZijzochteenFENDT
Worden de fosfaatrechten gekort tot jouw eigen grondgebondenheid niveau of gaan ze nog dieper ? (voor de categorie klein overschot)
+1
BoerBart
@ZijzochteenFENDT niemand weet het.
Standpunt LTO is denk ik collectief korten, vanwege de eensgezindheid die ze graag terug willen.
Standpunt Grondig is denk ik, de latente ruimte gratis rechten. Verder niemand meer korten dan tot grondgebondenheid.
Voor beide is wat te zeggen. Jammer genoeg praten we niet over huidige grondgebonden bedrijven. Nee, we hebben het over een aantal jaar geleden.
Het fosfaat reductie plan hield wel rekening met oktober 2016, dit moet voor grondgebondenheid ook kunnen.
grondlozeboer
Ik kan natuurlijk ook nu mn referentie van de hand doen. Koeien weg. En stel dat ze volgend jaar niet komen. Dan begin im gewoon weer opnieuw te melken.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @grondlozeboer:
Ik kan natuurlijk ook nu mn referentie van de hand doen.

wat let je dan ?
grondlozeboer
@KuikenenKoe er let mij niks. Ik zeg ook niet dat ik t doe....
cs-agrar
Op het eind weten we pas wat duur of goedkoop was..
brabo
Quote Reactie van @cs-agrar:
Op het eind weten we pas

op het eind weet je helemaal niks meer
+1
KOC1981
@brabo dan moet je eens proberen minder te drinken
cs-agrar
@brabo Mooi toch, wat doen we nu dan moeilijk..
Denk alleen dat bij veel boeren investeren in fosfaatrecht vooral investeren is in extra werk ipv winst.
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Denk alleen dat bij veel boeren investeren in fosfaatrecht vooral investeren is in extra werk ipv winst

Dat is in de landbouw over het algemeen wel de trend.
Maar dan groei je wel en ben je wel een echte zelfbenoemde ondernemer.

Al die andere zijn maar op de winkelpassende potverteerders.
Coen
@cs-agrar , wellicht voor behoud continuïteit voor zichzelf en een volgende generatie ?
stilstand is nog altijd achteruitgang gewest 😄
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Coen:
stilstand is nog altijd achteruitgang gewest

Scheelt je misschien wel paar nieuwe knieën, heupen en vrouwen. 🤔
weurding
@cs-agrar niet altijd 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
86
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0