Duizend Friese melkveehouders gaan voor schoon erf

Ruim een derde van de melkveehouders in Friesland doet mee aan project Schoon Erf, Schoon Water om de emissie op het erf te beperken. De duizendste boer meldde zich deze week aan.

Deel dit topic

Reacties

kanniewaarzijn
Elke deelnemende boer krijgt 1000 euro. Omkoping!
+1
cjw73
@kanniewaarzijn heb nog niks ontvangen hoor.
George
@cjw73
Dan zal jou erf
al schoon genoeg zijn
cjw73
@George dat zeker niet sjors. Maar heb mijn ooit wel aangemeld zoals zovele maar nooit weer iets gehoord en geen geld ontvangen.
van Ittersum
@cjw73 hier hetzelfde
bianca
@cjw73 Dat kan kloppen dat je niks gehoord hebt. Ze kunnen niet in 1 jaar 1000 melkveehouders bezoeken. Zie vraag en antwoord op de website www.schoonerfschoonwater.frl
+6
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
heb nog niks ontvangen hoor.

jij hebt zoveel voer liggen dat je geen erf meer over hebt
+2
komelker 2
In de brief van het waterschap stond geschreven .Als je je niet ging aanmelden, dan kan je controle van de handhaving verwachten.
deJong
@komelker 2

ze komen maar, bij ons is alles in orde. spoel plaats voor machines, vaste mest silo loopt op de put af, erf afspoeling wordt opgevangen in een bezink put. en de silo's en voerslurf plaat zitten aangesloten op een opvang tank voor mogelijke pers sappen e.d.

eigenlijk hebben wij alles al klaar. er is nog wel ruimte voor verbetering...
dorpsrandhoeve
@komelker 2 motiverend!
sjoerd de melker
@komelker 2 is voor sommigen ook 1000 euro waard
+2
storm
Pas nog bij een paar Friese bedrijven geweest en idd daar is nog wel wat werk aan het erf als je het gemiddelde daar vergelijkt met de oost of zuid Nederland. Dat schreef enkele jaren geleden Jan v Weperen ook al in z'n column. In Friesland wisten ze niet dat het oudijzer duur was en volgens mij zijn er ook geen puinbrekers!
Noorderling
@storm en de sociale controle is er een stuk minder dan in oost en zuid nederland, daar is men drukker met een ander en met wat een ander van hen vind dan met zichzelf. Daarnaast is de beperking wat betreft bouwblok veel minder.
+2
pieta
@Noorderling Toen wij nog vaker in het noorden kwamen dachten wij altijd dat ze geen 2e hands machines terugwilden bij de mechanisatiebedrijven. Het leek voor ons altijd een beetje je koopt een nieuwe machine en zet de andere voor bij de weg bij de heg. 😁 Dat zag ik bij ons in Brabant nergens.
+1
cjw73
@pieta misschien wordt het wel weer duurder naarmate het ouder wordt.
Net als antiek.🤑🤑
+1
pieta
@cjw73 Dan adviseer ik je toch het binnen te zetten. 😁
+1
weurding
Quote Reactie van @storm:
In Friesland wisten ze niet dat het oudijzer duur was

hadden ze het allemaal ingeleverd was de prijs wel gekeldert? 😁
delavalboer
@storm ja inderdaad. nu na al die regenval is het bij sommigen een enorme blubberbende.....dat je dat zelf ook wilt. Er is hier en daar nog zat werk te verzetten...
+4
klompen
@delavalboer lijkt mij het beste dat ieder zich met zijn eigen erf bemoeit in plaats dat van een ander
+1
storm
@klompen die tijd is geweest, Qlip controles gaan er ook op toezien en dat lijkt mij niet meer dan logisch.
Tankwagenchauffeurs schijnen op sommige plekken niet eens over verharding in het tanklokaal te kunnen komen.
+7
cjw73
@storm he mister perfect!! Mijn ervaring uit 20 jaar AB tijd is dat diegene die zich druk maken om dingen van een ander, thuis nog werk genoeg hebben.
+1
klompen
@storm ik hou niet zo van borstklopperij
+1
gerrie-hul
@storm Is het toezien van q lip niet een wassen neus als het om de niet opgeruimde bedrijven gaat Dit is een terug kerend probleem bij meestal dezelfden
delavalboer
@klompen ja right en hoe komt het dat hier de infectie druk zo hoog is ...dat we al bvd hebben gehad en ibr overal in de buurt....fijn dat iedereen hier zo netjes werkt...Wij zitten dan nog in de opbouwfase en hebben nog niet overal erf verharding maar werken wel netjes en zijn een gesloten bedrijf maar toch ging dat in overijssel beter qua ziekte inbreng!!
delavalboer
@delavalboer En ik vind ook dat je een maatschappelijke verantwoording hebt, de uitstraling van je bedrijf is er 1 van. Het hoeft niet allemaal super nieuw te zijn, als het maar schoon is.
Hier word ook vaak vergeten om na het maishakselen de straat schoon te maken, hier kweek je niet veel goodwill mee, ook word er over het fietspad gereden met agv dat er nadien een dikke modderlaag achterblijft. Omwonenden klagen hier over, en ook onze dochter kwam ten val doordat ze weggleed....Dit moet niet kunnen...
klompen
@delavalboer ik geloof dat je nu een aantal dingen door elkaar haalt ...
+7
klompen
Zoetjes aan mag je zelfs niet meer bepalen wanneer je melkt alles wordt al dan niet vrijwillig voor je bepaalt.
sluipender wijs heb je zelfs op je eigen erf niks meer te koop.
Je bent zoetjes aan de loopjongen van jan en alleman
+2
hans1980
@klompen weer een stokpaardje van o.a. de lto..Leuk voor nieuw opgezette bedrijven die sleufsilo's en erfverharding volgens nieuwe eisen hebben gebouwd.
Voor oudere bedrijven betekend het vooral een kostprijs verhogende aan gelegenheid en denk nou maar niet dat die gescheiden perssap systemen altijd de goede kant op staan😂
+1
George
@hans1980
LTO? Die is tegenwoordig alleen nog maar op zoek naar de vuilste tractor van Nederland.
gerrie-hul
@George Is dat geen afleiding van de andere dringende problmen
sjoerd de melker
Ideetje voor RFC: na de actie van de grupstallen mag je geen overtollige machines meer hebben
dorpsrandhoeve
@sjoerd de melker Nou Sjoerd, jij komt zeker uit Friesland, want daar heeft Qlib blijkbaar een andere "maat" om te meten dan in de rest van het land. Als hier namelijk wat oude of zelfs jonge machines op het erf staan dan krijg je bij de qlib ronde al gauw een opmerking, of zelfs een afkeuring. Zo is dat ook voor de melkstallen en meer van dat soort dingen. Dat is duidelijk.
hoest
@dorpsrandhoeve
Nou Friesland hier en hier zeurden ze zelfs over machines die wel gebruikt worden. Of ik niet ergens een plekje had waar ze binnen konden staan
dorpsrandhoeve
@hoest Ja, zeuren, maar hier is het al jaren zo dat het niet ophoud met zeuren. En daar heb je het verschil.
pieta
@hoest Is voor je machines een behoud. Maar dat terzijde. 😁
+1
hoest
@pieta
Tja ik heb ook een hele mooie loods in gedachten maar 8 jaar terug een nieuwe stal gezet waarin het voor geen meter melkt. 6 jaar terug boerderij met 15 ha land erbij gekocht en midden in de overname dus ik denk dat die loods nog wel even fantasie blijft
+1
pieta
@hoest Ik had ook wel gedacht dat je een reden zou hebben.
+1
huske
Mag het ook omgedraait worden? Laat ze eerst maar eens aantonen dat het oppervlakte water na de lozingsbuis van het erf slechter van kwaliteit is dan voor de lozingsbuis. Zo ja dan hebben ze recht van spreken om lozing tegen te gaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , erf , friesland , melkveehouders en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0