Tochtdetectie

Aangezien mijn vrouw het niet meer eens is met het goedkoopste tochtdetectiesysteem, onze stier tussen de koeien en ik niet alles alleen wil doen ben ik opzoek naar een goed maar niet te duur tochtdetectiesysteem. Wat raden jullie aan? En wat zijn de kosten per koe,

Alvast bedankt
grondlozeboer

Laatste  |  

Reacties

+1
jan w
Opa
grondlozeboer
@jan w die is er niet meer, word dus lastig
sjoerd de melker
@grondlozeboer misschien duurt het niet zo lang voordat je zelf opa wordt
andre01
Ik geef je vrouw gelijk, en het goedkoopste maar toch goed , weet ik niet
jan w
@andre01
Helemaal mee eens.
Mijn vrouw wil ook geen stier meer tussen de pinken.
Wilbert
Zelf 3 maal daags alle koeien nalopen.
grondlozeboer
@Wilbert Ik heb een baan buitenshuis, dus daar heb ik geen tijd voor, vandaar deze vraag
+1
Wilbert
@grondlozeboer s ochtends vroeg en s avonds zijn de beste momenten om tocht waar te nemen.
Farmer_
Als je zelf melk zie je ze toch wel of worden ze slecht tochtig?
grondlozeboer
@Farmer_ de stier doet nu zn werk, maar ik heb geen tijd om t na te lopen, ga er teveel missen zoals eerder ook t geval was voor de stier zn intrede deed. daarom zoek ik een goed systeem
de hoef
@grondlozeboer ovalert
+1
labella
Wij hebben een stier tussen de koeien en 1 tussen de pinken maar als je vrouw dat niet wil moet ze zelf maar tussen de koeien.
MARTIJN G
Een stier los tussen de koeien is levensgevaarlijk. Ik kan niet anders dan je vrouw groot gelijk geven. Mogelijk is een apart stierenhok een idee.
+1
labella
@MARTIJN G valt mee, je moet niet tussen de koeien lopen als de stier er ook loopt. de stier loopt gewoon met de koeien mee om" gemolken" te worden en dan kunnen de boxen mooi even schoongemaakt worden.
+4
Wilbert
@labella valt mee... dat dachten helaas een aantal inmiddels overleden collega's ook... stier los tussen de koeien is een enorm risico.
PIONIER
@Wilbert Het risico dat je in het verkeer om komt is groter dus lekker thuis blijven en niet van je erf afkomen. Zal je net zien dat er een dubbelle montering omvalt waardoor je verongelukt.
+1
BEboer
Wij hebben thuis aan het jongvee ovalert halsbanden bij de melkkoeien delaval stappentellers. Moet eerlijk zeggen dat die van delaval niet echt een aarader zijn zeker niet tov van die ovalert banden. Had ze vroeger aan het melkvee had toen 30 banden voor 60 koeien + jongvee en deed omhangen iedere maand na het scannen. Zo blijf je met de zaak bezig en is de investeringskost niet te groot. Heb 2 jaar geleden een nieuwe stal in gebruik genomen en had toen full option van delaval en zaten die stappentellers ook bij. Niet slecht maar in vergelijking met die halsbanden van ovalert zijn ze niks. Je krijgt een smsje als een dier tochtig is gewoon super en neem het van mij aan als je het smsje krijgt is ze wel 95% zeker tochtig!
grondlozeboer
@BEboer en wat zijn de kosten voor ovalert per dier?
Noorderling
@BEboer
Ovalert halsbanden of stappentellers kun je ook voor identificatie van je koeien gebruiken.
Praktisch alle tochtdetectiesystemen die in NL verkocht worden komt bij Nedap vandaan.

Weet niet hoe het gaat als een koe twee halsbanden om heeft, hier willen sommige koeien als ze tochtig zijn hun halsband met responder ook nog wel eens verliezen en vind je ze op het land of in de mestpomp weer.
kaas
Oorsens van agis vraag maar eens prijs opgave of 15 stuks eerst 3 maand op proef
jan w
Als je eenvoudig wilt beginnen , zou je tailpaint eens kunnen gaan proberen. Heb zelf geen ervaring.
Heb in het verleden wel de Kamar tochtdetectieplakkers gebruik, gaf nog wel eens een valse tocht aan.
casev
@jan w die kamar stickers moet je wel echt op de goede plek plakken, anders heb je idd een hoop valse meldingen.
Farmer_
Als je koeien goed tochtig worden kun je dat toch niet missen, neem aan dat ze het niet goed laten zien, lijnzaad voeren dat helpt.
PIONIER
@Farmer_ Hier laten ze het zo goed zien dat ze met 7 mnd dracht nog tochtig zijn. Laat je ze opvoelen en gewoon drachtig
Farmer_
@PIONIER Dat gebeurd hier ook weleens bij langer drachtige.
jan w
@PIONIER
Zijn vooral de flecky's die dat doen
Piet1960
Duurmelken
+1
martijnham
In het verleden met dat spul van semex gewerkt. Ging heel goed. 97% tochtig. 90 banden op 150 koeien. Iedere 6 weken drachtcontrole. Werkt nu met stappentellers van nedap. Werkt ook goed.
kaas
@martijnham en waarom van merk over gestapt??
martijnham
@kaas nieuwe stal met robots. En had te weinig banden voor heel de koppel. Nu hoef ik ze niet meer om te hangen. En dat bevalt mij prima
+2
jorisdriepinter
Heb eens bij een collega gezien dat de stier een eigen hok had waar de koeien alleen hun kop via een opening in de muur in konden steken.
In de opening zat een attenne van een voerbox.
Koeien met veel stierbezoek waren geheid tochtigđŸ˜‚
Dre van Helmond
@jorisdriepinter Dat is een goede .
Zijn er ook gebruikers van andere stappentellers .En hun ervaringen.
Wij overwegen ook om de koeien te gaan insemineren.
jurian lier
Silent Herdsman van afimilk.nl
sjoerd de melker
Hoe lang gaan die olvarit halsbanden mee en wat kosten ze? Bij 150 mk elk jaar 15 vervangen voor € 1.000,-????
cs-agrar
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Bij 150 mk elk jaar 15 vervangen

kom nou, de eerste 10jr blijven die dingen toch wel werken? Heb hier nedap transponders bij die zeker 30jr zijn
de hoef
@cs-agrar klopt cees maar de ovalert is hier binnen twee jaar netjes omgerolen ,al voor dat ik het door had melden ze te veel kapot na hun idee
sjoerd de melker
@de hoef er zitten toch batterijen in? itt gewone responders
Dre van Helmond
@sjoerd de melker In gewone responsers zitten geen batterij die blijven altijd goed, maar stappen tellers zij actief dat wil zeggen met een batterij
lkool
cs-agrar
Zoldertje in de stal tikken met stoeltje en waterkoker voor de vrouw?
brabo
@cs-agrar
dat vind die bikini-babe van jouw geen goed plan denk
+2
de hoef
Quote Reactie van @brabo:
vind die bikini-babe

maar wij wel
cs-agrar
Quote Reactie van @brabo:
dat vind die bikini-babe van jouw geen goed plan denk

daarom 's zomers weiden..
sjoerd de melker
@cs-agrar die waterkoker is bedoeld om de handen te warmen als het winter is zeker?
cs-agrar
@sjoerd de melker thee zetten
Dopje
Mits je een zelfsluitend voerhek hebt en de disiscipline om dagelijks je veestapel te controleren en eventueel bij te krijten,is tailpaint en goede en zeker een goedkope oplossing.ik gebruik het zelf bij jongvee wat op afstand gehuisvest is.bezoek dit bedrijf 1 maal daags ca. 30-45min.en de tochtige er feilloos uit,maar nogmaals men dient er consequent mee bezig te zijn.de busjes tailpaint kun je bij Gea kopen en kosten ca €12.- .op een koppel van 50 pinken doe ong.twee tot drie weken met een busje.
+1
sjoerd de melker
@Dopje met het aanhalen van dicipline sla je de spijker op de kop. Zelf kijken werkt best wel als je er een goed systeem van maakt. Maar ja, na een verjaardag, vergadering, zondagochtend, rondom inkuilen etc. Olvarit slaat nooit over (als het goed is)
robbies
@sjoerd de melker
Quote:
olvarit

Mag ik hopen, want het is babyvoeding
zwier
@Dopje Hoe doe je dit? IK ken het niet maar dagelijks pinken spuiten? en dan kijken of er wat af is en die reken je dan tochtig?
Dopje
@zwier nee,je dient de staartinplant te verven,met een soort latex verf,zoals vermeld deze verfbusjes(soort knijpflesje)kun je o.a. bij Gea kopen,maar er zijn meerdere leveranciers.als geĂ¯nteresseerd bent,kun je beter op YouTube zoeken staan meerdere filmpjes op,en typisch Nederlands kijken kost niks,succes.
Koeienboer Jannes
Destijds offerte laten maken voor ovalert. Heb r voor gekozen om r wat extra rieten van te kopen. Had r ook n Pinkenstier voor kunnen kopen.
+2
de hoef
@Koeienboer Jannes das nou echt boere lochica ,je hebt de rietjes ook niet nodig als je ze niet tochtig ziet -kost nog minder
+2
Kschouten1
Wij hebben nog jongvee op de grupstal staan en ik insemineer 70 % van de pinken zonder gedragsverandering te zien . een dag voor de tocht word de kling al wat grover en rood daarna goed opletten als het dier gaat liggen komt er een lange slie af dan insemineer ik blind en is 80 % in een keer drachtig.In een ligboxenstal is dit natuurlijk veel lastiger.
+2
de hoef
@Kschouten1 jij hebt ut gewoon in de vingers klaas ,je gunt je er de tijd voor
+1
Wilbert
@Kschouten1 is in een ligboxenstal net zo makkelijk, gewoon goed en regelmatig kijken. Dat doen we dus allebei. stalsysteem is dan niet relevant als de koeien goed in hun vel zitten.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!