FrieslandCampina wil verbod bouw of uitbreiding grupstal

Het coöperatiebestuur van FrieslandCampina wil per 1 januari 2018 een verbod instellen voor veehouders die een grupstal willen bouwen of hun bestaande grupstal uit willen breiden.

Deel dit topic

Reacties

+2
RFCer
Frieslandcampina wil dit en Frieslandcampina wil dat. Blijkbaar moeten we ze aankomende vergaderingen nog maar is duidelijk maken dat het enige wat ze moeten is onze melk verwerken voor zo'n hoog mogelijke prijs. Zonder geneuzel. ( extra regeltje)
moduulbouw
Wel een zo hoog mogelijke prijs maar geen geneuzel? Lijkt mij een beetje kort door de bocht. Zelf heb ik geen probleem met grupstallen maar niets mis met RFC dat ze aankondigen om in de toekomst er naar te werken na dieren niet meer aan de ketting te houden. Anticiperen op de vraag van de markt. Wat wel onredelijk is het verbod op uitbreiding en januari 2018, veels te snel. Het gaat om +/- 45.000 dieren die nu nog aan de ketting staan en het gaan er zeker niet meer worden. laat die mensen toch.
+4
johan-wessels
Dat rfc de grupstal wil verbieden slaat natuurlijk nergens op! Dat men er op toe wil zien dat de melkkoeien genoeg beweging krijgen kan ik me iets bij voorstellen.
Verder strookt het natuurlijk niet met het volgende item, steeds meer boeren in Groningen en Limburg kiezen voor opstallen, moet rfc er ook op toezien dat deze melkkoeien genoeg zonlicht krijgen en frisse lucht?
storm
Het lijkt mij niet meer dan logisch dat RFC de uitbreiding of nieuwbouw van grupstallen niet méer gedoogd. Dit systeem is echt passé en zal toch uitgefaseerd moeten worden! Ja kom maar op met de commentaren maar vergelijk het eens met de pluimveehouderij daar zijn de legbatterijeieren ook uitgefaseerd en afgeschaft.
Je moet er toch niet aan denken dat ergens nog een paar stalletjes met legbatterijen op de Veluwe zouden staan?
Zou wat leuks geweest zijn met de Fipronil affaire, wedden dat de linkse media die bedrijven haarfijn had weten te vinden.
We willen een topmelkprijs en daar horen ook eisen bij en dan vind ik dit nog een van de meest sympathieke hoe goed de boeren met grupstal ook voor hun dieren zorgen.
In de jaren zeventig werden in een bepaalde streek ook veel voerligboxenstallen gebouwd en die zijn toch ook allemaal verdwenen?
+2
robbies
@storm ze faseren zichzelf al uit. Wordt nauwelijks bijgebouwd. Daarnaast zijn het vrijwel allemaal weiders en is de ammoniakuitstoot vele malen lager. Het is allemaal prima te verantwoorden. Ligt er maar net aan waar je de accenten legt.

De vergelijking met de pluimveesector klopt niet. Er is vanuit de pluimveehouderij nooit een voorstel gekomen om de legbatterijen te verbieden. Dat heeft Den Haag gedaan. Nu RFC zelf grupstallen ongewenst verklaard is het voor de politiek een inkopper om grupstallen te verbieden.

Je creëert bewust tweederangs-leden en het schept een precedent om in de toekomst allerhande bedrijfsvoeringen ongewenst te verklaren
+1
ejb
Quote Reactie van @robbies:
Je creëert bewust tweederangs-leden

Die groep bestaat al jaren namelijk de niet weiders
robbies
@ejb onzin. Niet-weiders tweederangs-leden noemen is van Weperen-praat. Ook voor opstallen zijn genoeg goede argumenten te noemen. Alleen begrijp ik ook dat de burger een koe in de wei wil zien. Als we dat met zijn allen financieren zie ik geen probleem. Voor iedereen is er een break-even punt te berekenen. Stijgt de premie, dan komt het moment van weiden ook weer dichterbij.

Grupstalmelker wordt die mogelijkheid niet geboden. Zij worden gewoon ongewenst verklaard en voor de rest? Ze moeten het zelf maar uitzoeken en hebben geen enkele mogelijkheid om bij een maatschappelijk gewenste groep te komen.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Alleen begrijp ik ook dat de burger een koe in de wei wil zien

Jij wilt het ook niet snappen. Ik zal even je zin aanpassen: Alleen begrijp ik ook dat de burger een koe niet de gehele winter vastgebonden wil zien.
+1
robbies
@pieta pas dan mijn hele zin aan. Ze wil de koe niet het hele jaar aangebonden zien, wil geen monovergisters, wil geen megastallen. Elk systeem heeft zijn voor en nadelen. Grupstal heeft geen bewezen dierwelzijnsnadeel ( ga je scoren op cijfers -en dat doe je graag met je KLW- als levensduur en klauwgezondheid misschien zelfs wel een voordeel.) Brengt ook nog eens organische stof (=CO2) op het land en minder ammoniakuitstoot. Nadeel is dat ze x aantal maanden aangebonden staan en dat het arbeidsintensief is.

Daarom faseert het systeem zich uit. Slechts 2.5% van de leveranciers melkt in de grup en van dat aantal is 90% 50 jaar en ouder. Deze club is verwaarloosbaar klein en de impact van deze actie is zo beperkt , dat het meer wegheeft van het uitruilen van maatschappelijke ongewenstheden dan het invullen van een marktvraag
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Brengt ook nog eens organische stof (=CO2) op het land

Hoe kom je hierbij? Jij gaat op voorhand al uit van gehuisvest op stro. Dan ben je duidelijk niet op de hoogte. En met stromest breng je wel vaste mest op het land maar het is niet meer als het terugbrengen van stro wat eerder van het land afgehaald is.
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
En met stromest breng je wel vaste mest op het land maar het is niet meer als het terugbrengen van stro wat eerder van het land afgehaald is.

Jij gaat er van uit dat dan iedereen zijn eigen graan verbouwd, ik gebruik per jaar 25 a 30 ton stro dat komt van elders, maar wordt wel weer als stromest op mijn grasland uit gestrooid.
pieta
@dwers Nee nee, daar ga ik zeker niet vanuit. En ik denk dat bij jou de koeien prachtig in het stro staan. Maar om dan de CO2 vastlegging als argument te gaan gebruiken vind ik net zo raar als dat ik zeg ik voer gerst aan mijn koeien en het stro wat daar mee op het land of god weet ik waar gebleven is moet meetellen voor mijn CO2 vastlegging.
robbies
@pieta er komt per koe wel meer stromest uit grupstallen dan uit loopstallen. Maar het is inderdaad niet een bewezen voordeel.
+3
brabo
Quote Reactie van @robbies:
meer stromest uit grupstallen dan uit loopstallen

er zullen toch ook nog wel grupstallen zijn met een rubbermatje onder de koe en een handje zaagsel erop. En een roosterputje erachter om de drijfmest op te vangen.
+1
milka
@robbies hier een loopstal met lang stro in de boxen en vaste mest. De beste combinatie👌
Nick83
Quote Reactie van @dwers:
op mijn grasland uit gestrooid

Of het nou van een ander zn land komt of van je eigen land, wat maak dat uit? Bestaat jou wereld alleen uit je eigen land ofzo?
dwers
Quote Reactie van @Nick83:
Bestaat jou wereld alleen uit je eigen land ofzo?

Ja de dwers republiek.
+2
pieta
@robbies Ik paste gewoon aan wat jij schreef. Niet meer en niet minder. Ik ga niet verdedigen dat een koe vastzetten zo ongeveer zelfs goed zou zijn. Voor mij mag het blijven bestaan. Maar ik denk dat ze een hele lastige discussie voor proberen te zijn door alleen bestaand te gedogen. Als ze dit nou ook met intensiteit hadden gedaan bijvoorbeeld dan waren er ook een aantal ontzettend voor geweest. Als ze in 2010 bij RFC hadden opgenomen uitbreiding vboven de bijv 20.000 kg per hectare op de GDI staan we niet toe. Bestaand wordt gedoogd. Dan hadden ze het toen ook compleet misgedaan voor een bepaalde groep. En het was misschien wel verstandig geweest. Zo zie ik het hele grupstalgebeuren ook.
robbies
@pieta je blijft echt volharden in je vergelijkingen die geen steek houden. Er was een trend naar opstalling en intensivering die gekenterd moest worden. Het eerste heeft de zuivel ter hand genomen en het tweede de overheid. Er is helemaal geen signaal dat er meer grupstallen konen. Sterker nog; het aantal daalt jaarlijks.

Anders dan een potje willen deugen voor de Ngo's dient dit voorstel? In ieder geval niet een beweging afdwingen, want die beweging is allang gaande!!
pieta
@robbies Mijn jasje waait niet zo de wind waait.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Anders dan een potje willen deugen voor de Ngo's dient dit voorstel?

Dit is niet het eerste voorstel in datzelfde straatje. Behoorlijk hypocriet om nu met zoiets te komen als argument. Ik vind het een prima voorstel om nieuwbouw/uitbreiding grupstal te voorkomen. En van mij mogen ze het voorstel afschieten hoor. Gewoon een keer de rug rechten als coop en zeggen hier beginnen we niet aan. Maar als je mij vraagt wat vind je van een koe de hele winter vastzetten dan wil je blijkbaar het antwoord niet horen.
robbies
@pieta jouw antwoord wil ik best horen, maar je onderbouwing en je vergelijkingen gaan niet op.
pieta
@robbies Ze passen je niet bedoel je.
robbies
@pieta nee, ze kloppen niet.
+1
pieta
@robbies Ieder zijn mening. Volgens jou gaan ze vanzelf weg. Toevallig zit hier een prikker op het bord die recent een nieuwe heeft gebouwd. En die wou verdubbelen in aantallen. 😁
robbies
@pieta individuele gevallen hou je altijd. De trend is echter overduidelijk dalende. Geen noodzaak om daar beleid op te voeren. Beleid moet je maken voordat een ongewenste beweging in gang gezet wordt (TGC, bestendige vetten) of als een inzette trend de hele sector dreigt te schaden (weidegang, intensivering). Beleid maken op een klein groepje leden met een huisvestingssysteem dat zichzelf uitfaseert is pure symboolpolitiek.

Ongeacht of RFC zich ermee bemoeit, uiteindelijk verdwijnen die stalsystemen. Dus waarom er dan beleid op maken?
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dus waarom er dan beleid op maken?

De reden is simpel. Als de ngo's of god weet ik wie hier over gaan beginnen dan kun je ze direct de wind uit de zeilen nemen door te zeggen dat je het aan het uitfaseren bent.
Het is gewoon symboolbeleid. Nu kunnen ze zichzelf direct verweren. De kwantumtoeslag is toch ook afgeschaft terwijl dat ook geen enkele verandering brengt. Ze willen zogenaamd koeien in de wei. Doe je een voorstel voor meer koeien in de wei en meer bedrijven die meedoen word je compleet afgebrand.
Wordt er een symbolische maatregel tegen grupstallen afgekondigd moeten we zo ongeveer met zijn allen de barricades op.
Ik meen trouwens dat Gommer ze op de grup had staan. Wellicht dat dat de oorzaak is? 😁
MARTIJN G
@robbies knap hoor elk uur van de dag op het prikbord. Krijg je het werk nog klaar of is dit je werk stemming maken
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Nadeel is dat ze x aantal maanden aangebonden staan en dat het arbeidsintensief is.

Kan nog wel eens zijn dat die koeien gemiddeld over het jaar meer beweging hebben dan bijv opgestalde koeien. Overgrote deel van die grupstal boeren zal wel dag en nacht weiden
pieta
Quote Reactie van @cs-agrar:
Overgrote deel van die grupstal boeren zal wel dag en nacht weiden

En waarom doen ze dat? Dat is de grote vraag.
m uut m
@pieta
Omdat het de economische beste manier van boeren is.😎
+1
pieta
@m uut m Dat ligt nogal aan je uitgangspunten.
+1
ejb
Quote Reactie van @robbies:
Niet-weiders tweederangs-leden noemen is van Weperen-praat

Nee hoor dat is praat van de boer die zijn koeien weid en zo voelen de meeste opstallers zich op dit moment ook maar nu weet jij blijkbaar ook hoe dat voelt.
Overigens heb jij zelf zeer geregeld opstallers dat gevoel gegeven dus ga nou niet de schijnheilige uithangen
jg
@robbies De vraag is of alle instemmers dit wel door hebben.
robbies
@jg er is nog niet over gestemd
jg
@robbies Werkt het zo ?
robbies
@jg het zijn nog voorstellen die eerst aan de leden voorgelegd worden. Toch?
jg
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je creëert bewust tweederangs-leden

Je bent te laat met deze protesten jongen. Daar zijn ze met weidegang al mee begonnen.
robbies
@pieta de trend naar opstallen leek ons als sector in het geheel tegen te gaan werken. Op welke manier heb jij last van die 2.5% grupstalmelker?
pieta
@robbies Voor mij hoeven ze het niet te verbieden. Laat dat duidelijk zijn. Maar als niet-weiders hebben we al zo veel over ons heen gekregen. En dan moet ik nu zeggen dat een koe vastzetten aan een paal een goed iets is. Dat doe ik niet.
robbies
@pieta dus dat is de reden. Omdat jij je benadeeld voelt, wens je dat een ander ook toe? Niet mijn coöperatieve insteek, maar soit.

ik ben ook een opstallers en heb helemaal niet het idee dat ik benadeeld of ondergewaardeerd ben. Ik heb begrip dat de koeien in de wei moeten, alleen is het in onze specifieke situatie erg lastig. Dus ik pleeg deelweidegang, wat me per saldo niks kost en voor iedereen toepasbaar is. Ik draag graag bij aan de weidegangpot omdat het alternatieve verplicht weiden me nog slechter past.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
obbies Voor mij hoeven ze het niet te verbieden. Laat dat duidelijk zijn. Maar als niet-weiders hebben we al zo veel over ons heen gekregen. En dan moet ik nu zeggen dat een koe vastzetten aan een paal een goed iets is. Dat doe ik niet.

Opsluiten in een hok natuurlijk ook niet? Zeg waar zit je verstand vandaag?
Koeien aan het voerhek vastzetten in afwachtig van de dierenarts of KI ook maar verbieden?
weurding
Quote Reactie van @storm:
Zou wat leuks geweest zijn met de Fipronil affaire, wedden dat de linkse media die bedrijven haarfijn had weten te vinden.

denk dat ze daar juist niet die fipronil aangetroffen hadden
+1
Twentsch Land
De gaande verhalen te lezen wil fc per 1 jan 18 een verbod op nieuwbouw of uitbreiding.....dit betekent niet dat grupstal boeren gelijk moeten stoppen of een toegestane stal moeten bouwen......wel is het zo dat met de regeling een uitrook beleid van start gaat. ...... maar het kan ook anders....fc subsidieert en promoot genoeg en met name in het verre buitenland met slecht resultaat......misschien beter om wat subsidie dicht bij de deur te laten en gebruiken voor grupstal boeren die een stal met het beoogde welzijn willen bouwen. Promoten dicht bij de deur is beter omdat het dan ook zichtbaar is voor de kritiek leefers.
grondlozeboer
Oh en wat vinden de burgers het toch altijd een prachtig gezicht als er een boer in het land aan t melken is zomers. Maar die groep koeien mag je dan niet meer vastzetten swinters? Complete onzin. Laat iedereen zn eigen systeem kiezen.

En de bedrijven van vroeger waren toch veel beter volgens wakker dier en consorten?
BR16
Complete onzin!
Waar bemoeien ze zich mee!
Hun taak is melk verwerken en dit voor een goede prijs verkopen.
Ze willen regels opstellen die de overheid nog niet eens heeft.
Tijd voor een coöperatie die wel aan de boeren denkt!
+1
Wiebren
RFC wilde ook geen stallen met luchtwasser, inmiddels mag het als de koeien maar vanaf buiten zichtbaar zijn.
De grupstal is wel een lastig staltype, want vanwege dierwelzijn vinden veel mensen wat van het aanbinden van de koeien (net als eerder bij kalveren).
Tegelijk is het op dit moment het meest emissiearme stalsysteem als je kijkt naar ammoniakemissie. Mest en urine scheiden, vaste mest op het land. Daarnaast doen de meeste bedrijven met de grupstal volop aan weidegang, wat ook drie duurzaamheidsdoelen van RFC dient (dierwelzijn, ammoniak en aandeel weidegang).
pieta
Quote Reactie van @Wiebren:
Daarnaast doen de meeste bedrijven met de grupstal volop aan weidegang

Nood breekt wet Wiebren. Ik ken een grupstalboer heel goed. Ik zal hier maar niet neerpennen wat ik van zijn koeien denk.
+1
Wiebren
@pieta en zulke ligboxstal-boeren ken je niet?
+4
dwers
Quote Reactie van @Wiebren:
Daarnaast doen de meeste bedrijven met de grupstal volop aan weidegang, wat ook drie duurzaamheidsdoelen van RFC dient (dierwelzijn, ammoniak en aandeel weidegang).

Mijn voorstel zou zijn grupstal verplicht 1500 uren weiden, minimaal 150 dagen weidegang.
Heb je een goed verhaal als je zegt dat grupstalkoeien ruim twee keer zo veel weiden dan de norm.
+1
robbies
@dwers dat is een stuk constructiever dan het systeem degraderen
pieta
@robbies Als je dat gaat benadrukken dan denken ze zeker dat het systeem waardeloos is.
pieta
@dwers Ik zou gaan voor huisvesting op stro.
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Ik zou gaan voor huisvesting op stro.

Stro doet het altijd wel goed, heel veel mensen in het dorp denken altijd dat ik biologisch boer (terwijl dat op grupstal niet mag) toch heb ik op mijn bedrijf 25% van mijn grond natuur/beheersovereenkomst op die percelen komt alleen maar stromest.
Leo,s vriend
@Wiebren Nou doe je net of alle grupstalboeren de koeien dik in het stro hebben staan, ik ken er nog een paar die ze op een ubo mat hebben liggen met een put er achter. En soms zelfs nog met een koetrainer er boven.
Dan gaat je voorbeeld wel heel mank.
weurding
@Leo,s vriend gelukkig zijn alle ligboxenstallen wel up to date? 😉
Leo,s vriend
@weurding nee hoor, dat beweer ik niet, maar hier wordt zo ongeveer gesteld dat alle grupstalkoeien op de manier van @ Dwers gehuisvest zijn.
En dat is gewoon niet zo. Verder geen waarde oordeel van mij.
Wiebren
@Leo,s vriend wat jij allemaal tussen de regels meent te lezen bedoel je zeker? Ik stel nergens dat alle grupstalboeren perfecte verzorging hebben en koeien diep in het stro
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Wiebren:
Tegelijk is het op dit moment het meest emissiearme stalsysteem als je kijkt naar ammoniakemissie. Mest en urine scheiden, vaste mest op het land.

Is dit tussen de regels lezen ? Je schrijft toch echt alsof dat voor alle grupstalboeren geld.
Nogmaals, ook in het grupstalsysteem heb je enorm grote verschillen.
Maar laten we nu niet van beide systemen de extremen als regel gaan stellen.
De grondloze 400+ boer met luchtwasser is niet de gemiddelde ligboxenstalboer, en de "Dwers"grupstal is ook niet de gemiddelde grupstalboer.
+6
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Uiteindelijk win je het niet van de publieke opinie. Verhaal bij RFC is best netjes. Schot voor de boeg, geen verbod, maar wel duidelijk stellen dat het geen systeem voor de toekomst is.

Eigenwijze grupstalboeren hebben nog drie maanden om te anticiperen. Koop gewoon wat gebruikte hangnylons en monteer wat bokjes en drinkbakjes in de veldschuur, machineloods, garage of bijkeuken en laat dit eind december door de RFC rayonbeheerder of Qlip afschouwen om je grupstalrechten vast te leggen. #referentiekoorts
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Eigenlijk wel vreemd dat een grupstal slecht voor het welzijn van de koeien is.
Want ga je op koppel niveau grupstal koeien met koeien uit de ligboxenstal vergelijken dan winnen de grupstal koeien op alle punten.
pieta
@m uut m We zullen beginnen met bewegingsvrijheid, vervolgens het kunnen springen om tochtigheid te laten zien enz enz. 😁
+1
m uut m
@pieta
De meeste ligboxenstal boeren zetten tochtige koeien vast uit welzijn overweging.
pieta
@m uut m Baseer je dat op je gevoel?
m uut m
@pieta
Feiten
pieta
@m uut m Doe maar even een link.
m uut m
@pieta
Elke koe een eigen ligplaats, elke koe een vreetplaats, elke koe voldoende drinkwater, enzovoort , enzovoort.
+1
pieta
@m uut m Hebben ze bij ons ook.
+1
m uut m
@pieta
Niet iedereen heeft een nieuwe stal gebouwd en die halfvol.
+1
pieta
@m uut m Jij meent dat iedereen overbezetting heeft. Baseer je dat ook op je gevoel? En er zijn nog best veel oudere ligboxenstallen die 1+1 zijn uitgevoerd. Vreetplekken zat.
m uut m
@pieta
Ik kom redelijk veel stallen tegen met overbezetting.
Al de nieuwe 0-6-0 stallen hebben sowieso te weinig vreetplekken tov van ligplaatsen.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @m uut m:
Al de nieuwe 0-6-0 stallen hebben sowieso te weinig vreetplekken tov van ligplaatsen.

onjuist
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Eigenlijk wel vreemd dat een grupstal slecht voor het welzijn van de koeien is

Jij hebt de verklaring van RFC in de folder uiteraard niet gelezen, maar daar wordt het woord welzijn helemaal niet in gebruikt.

Dit is de tekst, dan weet jij ook waar de discussie om draait:
"Geen uitbouw en/of nieuwbouw van grupstallen
Vanuit de markt en door NGO’s wordt aangegeven dat het aanbinden van
melkvee niet langer wenselijk is, omdat een koe zich dan niet vrij kan bewegen.
Klanten van FrieslandCampina vragen in toenemende mate wat wordt gedaan
om het aantal grupstallen te verminderen en of we kunnen garanderen dat de
koeien die in grupstallen worden gehouden voldoende bewegingsvrijheid
hebben. Om gehoor te geven aan de wensen en eisen vanuit de markt en NGO’s
streeft FrieslandCampina ernaar om grupstallen stapsgewijs uit te faseren.
Een eerste stap hiertoe wordt gezet met het voorstel om nieuwbouw en/of
uitbreiding van grupstallen niet langer toe te staan."
+5
robbies
@Jack Rijlaarsdam ik zal morgen eens een rondje Ngo's gaan bellen en hen vragen wat ze vinden van bedrijven met een luchtwasser, 400 koeien op een locatie, een mestoverschot op bedrijfsniveau en geen weidegang. Ik heb het donkerbruin vermoeden dat dat allemaal geen gewenste ontwikkelrichtingen zijn.

Maar juist grupstalbedrijven, die autonoom al achteruit ontwikkelen, moeten nu even ongewenst verklaard worden. Het venijn zit hem in de staart van de laatste alinea. Dit is de eerste stap, dus er komen nog meer stappen.
+1
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam Bepaalde duitse retailers vragen om melk van niet grupstalbedrijven. Ze willen geen gedoe over dierenwelzijn. RFC speelt in op deze ontwikkeling, en stelt hier een afzetmarkt mee veilig. Dat is toch wel een primaire taak van onze afzetcoop. Zorgen dat onze melk verkocht kan worden, tegen een als het kan een goede prijs.
In dat licht bezien is dit een eenvoudige maatregel met weinig impact voor het gemiddelde lid.
Er zijn andere voorbeelden die minder gelukkig uitpakken voor het gemiddelde lid!
m uut m
@jorisdriepinter
Daar veranderen deze maatregelen niets aan.
De melk van grupstal boeren wordt nog steeds opgehaald.
Volgens mij zijn er in Duitsland minstens zoveel grupstallen dan in Nederland.
dwers
Quote Reactie van @m uut m:
Volgens mij zijn er in Duitsland minstens zoveel grupstallen dan in Nederland.

Ik hoorde laatst 35% van de bedrijven
Leo,s vriend
@dwers maar ook daar is de discussie al lang aan de gang.
dwers
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maar ook daar is de discussie al lang aan de gang

Ja maar dan meer het permanent opstallen op grup
+4
John Spithoven
@jorisdriepinter Ik vind het erg dat er zo geoordeeld wordt. Als lid van een organisatie ben je allemaal gelijk. Samen heb je middels inzet van financiele middelen de organisatie groot gemaakt. De vaak conservatieve ''grupstal'' boeren hebben bestuurders meestal aan een meerderheid geholpen. Als dank daarvoor wordt je nu uitgefasseerd. Frans Kurstjens en anderen, je moest je kapot schamen. Ga eerst het handboek voor bestuurder lezen. Je hoort er voor alle leden te zijn. Als de ''markt'' daar geweld aan doet, leg je uit hoe een cooperatie werkt en geef je aan dat je geen gehoor kunt geven aan deze verzoeken!
John Spithoven
@John Spithoven Overigens voor weiders en niet weiders geld hetzelfde
Door een opstaller een keuze te geven van extra inspanningsverplichtingen op gebied van welzijn/duurzaamheid kan ook hij premie krijgen gelijk aan de weiders
Bestaande leden met bestaand gebruik hoe dan ook moeten een gelijke behandeling krijgen anders wordt het einde cooperatie!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Bestaande leden met bestaand gebruik hoe dan ook moeten een gelijke behandeling krijgen

Wanneer je geen verandering van bestaand gebruik af wilt dwingen, maar dat bestaande gebruik wel verbiedt of ontmoedigt bij anderen, behandel je deze bedrijven dus juist niet gelijk met de anderen, maar geef je hen een voorkeurspositie.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam ik denk dat we elkaar heel goed begrijpen waar de schoen wringt
De verdeeldheid in de sector komt door het hokjesbeleid van de zuivel!
+2
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Wanneer je geen verandering van bestaand gebruik af wilt dwingen, maar dat bestaande gebruik wel verbiedt of ontmoedigt bij anderen, behandel je deze bedrijven dus juist niet gelijk met de anderen, maar geef je hen een voorkeurspositie.

Mag jij uitleggen wat men doet met fosfaatreferenties, boeren met mestoverschotten etc. t.o.v. zij die dat niet hebben. Onder het mom van 'verdrag van de rechten van de mens' wordt ons wijs gemaakt dat het niet mogelijk is hier iets aan te doen. Het geven van voorkeursposities is juist de basis van alle onenigheid in de sector. Niemand van de beleidsmakers die het ook maar aandurft om zelfs maar een stip op de horizon te zetten, en de handel in fosfaatrechten neemt nu al zo'n vlucht dat men strakjes weer zegt dat het zetten van een stip niet mogelijk is i.v.m. het verdrag van de rechten van de mens.
Het maken van principiële keuzes is juist dat die niet selectief toegepast moeten worden. De zuivel- en andere -bobo's shoppen daar zeer, zeer selectief in.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Mag jij uitleggen

Dan moet je dat in de alinea die er op volgt niet zelf al doen. Juridisch gezien is het afpakken van verworven rechten voor de overheid blijkbaar niet mogelijk. Eigenlijk opmerkelijk dat het bedrijfsleven hier wel mee weg komt, zoals verbod bestaande grupstallen in de biosector.
robbies
@Jack Rijlaarsdam begin dan eens door te stellen dat je geen grupstalleden meer aanneemt. Het signaal dat je daarmee afgeeft is net zo symbolisch
+1
jorisdriepinter
@John Spithoven Wat een sentimenteel geneuzel. Een coop is er voor het vermarkten van je product. Dat vergt ondernemerschap van beide.
Als en coop een nieuwe lucratieve markt ontwikkeld vinden we dat allemaal prachtig. Maar als dat inhoud dat we mee moeten ondernemen en ons ook moeten aanpassen is de coop ineens de boeman.
Ik wil graag in de markt blijven, dat verlang ik ook van mijn coop.
Als die dat niet meer kan omdat dwarsliggers de zaak blokkeren gaan leden vertekken naar bedrijven die de markt wel aanvoelen!
robbies
@jorisdriepinter de coop heeft zich de afgelopen jaren nochtans met héle andere dingen ingelaten dan het verwerken van melk.

Quote:
Als die dat niet meer kan omdat dwarsliggers de zaak blokkeren gaan leden vertekken naar bedrijven die de markt wel aanvoelen!

Ik denk niet dat RFC dat heel erg vindt. Ze zijn alleen liever 10 grupstalboeren kwijt van 400.000 kg melk dat 2 intensieve opstallers van 2 miljoen kg melk
John Spithoven
@jorisdriepinter dus een opstaller, een grupstalboer, een groeier na 2 juli 2015 enz horen niet in de markt thuis volgens jou. Succes met ondernemen. Maar elke ondernemer is verschillend en maakt zijn eigen keuze en niet een keuze laten opdringen. En als men van leden af wil zeg dat dan , dan kan men stemmen over het beleid van het bestuur
+4
jorisdriepinter
@John Spithoven Je sleept er weer van alles bij. Coop moet de vraag uit de markt doorvertalen naar de leden. Jij, en veel anderen denken andersom. Ze moeten verkopen wat wij daar over de heg kiepen. Zakelijk gezien is dat een hopeloos model. Dus zullen coop en leden samen een weg moeten vinden zodat onze melk goed te verkopen blijft.
Bestuurders als dictators wegzetten helpt daar niet bij,
John Spithoven
@jorisdriepinter Ik gebruik het woord dictator niet, nergens. Ik geef alleen aan dat je deze discussie niet moet voeren als zuivelfabriek. Zaken tussen overheid/politiek en belangenbehartiger. Moet zaken niet verdraaien
Jan S
😀
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam er is er maar 1 die stallen kan verbieden en dat is de overheid
John Spithoven
@Wiebren Zo is het. Overheid geeft de randvoorwaarden aan, een belangenbehartiger vertegenwoordigd zijn leden in deze discussie met de overheid en een zuivelcooperatie verwaard melk.
+1
Wiebren
@John Spithoven ja, al denk ik dat bij het verwaarden van de melk we nu weer een melkbussen of KKM-fase gaan krijgen. Alleen leveren van kwaliteitsmelk is niet langer voldoende om de grote voedingsbedrijven en retailers als klant te houden. Duurzaamheidsdoelen (productiewijze) komen daarbij. Voor NL lastig omdat we in spagaat zitten mbt bedrijfstypes
+1
BoerBart
@Wiebren we hebben niet meer verschillende bedrijven dan in het buitenland.
Echt mega zie je in NL nauwelijks
Andere landen hebben nog veel meer opstellers
Andere landen hebben nog veel meer grupstallen
Wiebren
@BoerBart niet anders dan in buitenland inderdaad, we hebben hier ook alle soorten. Alleen passen niet alle bedrijfstypes in 1 plaatje. Bedrijven die gekenmerkt worden door veel weidegang, biodiversiteit en lage kosten kunnen in een aantal doelen moeilijk mee. Andersom valt het met de geconditioneerde stallen met luchtwasser, ammoniakstripper/mestverwerking en gerobotiseerd melken voeren en meerschuiven juist weer niet mee om die zaken te realiseren, maar is lage emissie/kg melk en energieproductie weer top
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
er is er maar 1 die stallen kan verbieden en dat is de overheid

Dat is natuurlijk onzin. Wanneer zuivelaars in hun leveringsvoorwaarden opnemen geen melk meer af te nemen van bedrijven die melkvee aangebonden gehuisvest hebben, dan staat dit in feite gelijk aan een verbod.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam dat kunnen ze niet afdwingen, dan regent het schadeclaims
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
schadeclaims

Gek dat dat in de biosector dan niet is gebeurd bij het verbod op de grupstal.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam de bio-regels zijn Europees vastgelegd, niet via een zuivelonderneming
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
niet via een zuivelonderneming

Invullen KLW wordt wel afgedwongen door de zuivel, juridisch dus niet houdbaar?
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam Waarom niet? Heeft er iemand schade van? De onderbouwing van een verbod op de grupstal moet wel wat meer inhouden dan het voorschrijven van een managementtool voor cijfers die de zuivelonderneming over een paar jaar nodig heeft om ‘in business’ te blijven
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
om ‘in business’ te blijven

Ik krijg sterk de indruk dat je selectief aan het shoppen bent in argumenten. RFC geeft juist aan dat zij het voorstel tot uitfasering doet naar aanleiding van vragen van afnemers en ngo's. Dus eigenlijk om in business te blijven...
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam oh ik snap prima waarom ze het willen, ik denk alleen niet dat ze het kunnen
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
ik denk alleen niet dat ze het kunnen

Goed nieuws voor de grupstallers. De ervaring leert natuurlijk wel dat niet alles uitkomt wat jij denkt.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Ja dat zal wel. Maar laten we het nu eens anders bekijken.
De markt vind dat koeien het wel erg koud hebben s'winter als het vriest bij stallen zonder zijwanden. Vraag aan RFC vanuit de markt, hoeveel van die bedrijven hebben jullie en wat gaan jullie er aan doen om het warmer voor die koeien te krijgen.

Na lang beraad dwingt RFC de NZO leden om samen de boeren met stallen zonder zijwanden uit te faseren. Vanaf 1 januari 2018 mogen zij niet meer melk leveren dan da ze nu in 2017 doen.

Overigens Jack, je hebt een prachtige stal, maar snap je nu een beetje hoe makkelijk er geoordeeld wordt.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Na lang beraad dwingt RFC de NZO leden om samen de boeren met stallen zonder zijwanden uit te faseren. Vanaf 1 januari 2018 mogen zij niet meer melk leveren dan da ze nu in 2017 doen.

Dat zie ik nog eens gebeuren ook. Niet vanwege de kou, maar vanwege de uitstraling van licht.

Ik snap best waar je heen wilt, maar uiteindelijk kom je op dat moment verder door te schakelen dan door in verzet te gaan, dat win je namelijk niet.

Voorbeeldje: van de zomer weer Qlip controle gehad, waren weer wat puntjes niet naar de zin. Ik voer koolblad van naburige tuinder, transporteer zelf, kost niks. Voerlevering rechtstreeks van boer-boer mag zonder GMP+ mits er geen derde transporteert. Ook dien je van alle aangekochte voeders de facturen te kunnen tonen. Ik voldoe dus overal aan, maar krijg toch een aantekening. Ik dien elke levering in de administratie op te nemen. Mijn argument dat dat alleen geldt voor aangekocht voer, zoals in de reglementen staat, wordt weggewuifd. Volgens de letter van de reglementen hoef ik het koolblad niet op te nemen in de administratie. Bij de hercontrole heb ik netjes een paar keer koollevering in de agenda gezet en iedereen is weer zo blij als blik. Zo ver zijn we gezakt, als er maar wat op papier staat. Men zegt "Spring!" en ik vraag gewoon "Hoe hoog?" Ook al heb ik gelijk, winnen doe je het niet zomaar van de bureaucratie.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Uitstraling van het licht door de zijgevels is op zich geen probleem.
Het probleem is meer uitstraling van licht door lichtplaten en rechtstreeks in de lichtbron kijken.
De lampen hoog genoeg hangen dus.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam och och wat flink
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Dat is zo, maar waarom wil je als zuivelbedrijf in zo'n discussie verzeild raken. Als bestuur van een cooperatie kun je het zo nooit goed doen. Als je tegen de markt zegt als zuivel, dit zijn de randvoorwaarden van de overheid en daar houden onze leden zich aan. Discussie over en als de markt echt iets met het onderwerp wil gaan ze maar lobbyen bij politiek.
Overigens zover ik het kan nagaan is het een besluit uit de hoed van de NZO, dus zullen alle zuivelfabrieken wel met dezelfde manier van uitfaseren van de grupstal komen. (misschien zit de rest van de zuivelfabrieken wel met samen geknepen billen af te wachten hoe rfc het zal vergaan)
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Als je tegen de markt zegt als zuivel, dit zijn de randvoorwaarden van de overheid en daar houden onze leden zich aan. Discussie over en als de markt echt iets met het onderwerp wil gaan ze maar lobbyen bij politiek.

Ik kan me voorstellen dat een verbod op de grupstal binnen een jaar geregeld kan worden in de huidige politieke verhoudingen. Wellicht is dit een meesterzet van NZO/RFC om zo extra tijd te kopen voor de grupstallers. Na het aannemen van dit voorstel is het uitfaseren (wat toch al bezig is) in feite geborgd, waardoor een verbod politiek gezien niet erg meer voor de hand ligt.
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam Strakke gedachte Jack
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Een verbod binnen een jaar geregeld wordt !!!
Een verbod kan ook wel binnen een maand geregeld worden maar niet ingaan op een dergelijke korte termijn.....denk dat iedere grupstal boer het recht heeft om zijn stal aan te passen of nieuw te bouwen ...... we weten allemaal wel hoelang vergunning procedures kunnen duren .... fc zal dit ook wel snappen door nieuwbouw en uitbreiding niet meer willen toestaan......maar niet een verbod op leggen.
arie.j
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik kan me voorstellen dat een verbod op de grupstal binnen een jaar geregeld kan worden in de huidige politieke verhoudingen. Wellicht is dit een meesterzet van NZO/RFC om zo extra tijd te kopen voor de grupstallers. Na het aannemen van dit voorstel is het uitfaseren (wat toch al bezig is) in feite geborgd, waardoor een verbod politiek gezien niet erg meer voor de hand lig

Dat kan ik me juist nu niet helemaal voorstellen. En ik vind die opmerking over een meesterzet maar flauwekul
Maar dat weidegang verplichten door de politiek zo geregeld is, dat weten we overigens wél .
Ben je dan ook een voorstander van het uitfaseren van opstallers? En een verbod voor hen om nieuw te bouwen of een stuk aan de schuur te zetten? Zou logisch zijn.
Weidegang is al jaren een debatpunt in de politiek met de grote massa én de politiek als sterk voorstander
..Maar wat een grupstal is weten velen uit die de massa niet eens, en in de 2e kamer in een debat heb ik het nog nooit gehoord.
Allemaal wat afleiding is het, een kluifje zoeken te geven wat zo min mogelijk boeren raakt.
En die het wel raakt hebben hebben dan pech?
Wanneer je bij een grupstal weidegang verplicht stelt, met minimaal de dubbele uren van de rest, dan zul je de burgers én de politiek niet horen. Daar ben ik van overtuigd
Overigens is een grupstal op die manier ook goed voor het milieu.
En aantrekkelijk voor burgers die graag koeien buiten in de wei zien
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arie.j:
Ben je dan ook een voorstander van het uitfaseren

Nu begrijp je me verkeerd, ik ben helemaal geen voorstander. Ik geef alleen aan hoe het loopt in ons dichtbevolkte bemoeizuchtige landje: altijd een ander de wet voor willen schrijven. Over 15 jaar zijn we allemaal verplicht biologisch en zal het nog niet goed genoeg zijn.
jorisdriepinter
@John Spithoven Droom lekker verder, de wereld zit anders in elkaar. Overheden lopen achter de feiten aan, en zijn niet meer leidend voor bedrijven die spullen verkopen, dat is de klant.

Stukje uit The Guardian

Herbicides
Ben & Jerry’s to launch glyphosate-free ice-cream after tests find traces of weedkiller
John Spithoven
@jorisdriepinter Niks dromen. De grondbeginselen van een cooperatie is belang van alle leden voorop stellen. Niemand uitsluiten.
Als je daar wel aan begint of je laat je door je omgeving dwingen daar aan te beginnen, is het het gegin van het einde van de cooperatie. Maar goed jullie ervaren het maar.
+1
pieta
@John Spithoven Lees maar eens wat ze pas als schreven bij RFC. We zijn geen schuilplaats. En dat is eigenlijk al jaren zo. Alleen ligt het tempo nu hoger en lijkt de impact groter. De melkbussen zijn ook afgeschaft. Een lid dat zijn celgetal niet laag genoeg kreeg is ook geen lid meer.
Twentsch Land
@pieta

Celgetal en dergelijk heb jezelf in de hand en is totaal niet vergelijkbaar met het grupstal gedoe.....zo Robbies onlangs als schreef....er zijn genoeg pachtbedrijven die geen hypotheek voor een stal kunnen krijgen en deze draai je nu wel de nek om ....totaal niet vergelijkbaar met celgetal en melkbus.
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Celgetal en dergelijk heb jezelf in de hand

Grupstal ook. Voor mij hoeven ze het niet te verbieden.
robbies
@pieta Een volgende stap is natuurlijk verbieden. Als ik een grupstalhouder zou zijn van rond de 50 jaar, dan zou ik me toch erg ongemakkelijk voelen. Die ongewenstheidsverklaring hangt als een zwaard van Damocles boven je hoofd. Banken durven geen langlopende financieringen meer te verstrekken, want je moet nog maar zien hoe lang je op deze manier nog mag doorboeren. Je leeftijd (en eventuele eigendomssituatie) beperken je financieringscapaciteit en op de arbeidsmarkt ben je geen flut meer waard. En dan doe jij het nog af als een keuze.

Ik denk dat jij nog eerder grondgebonden kunt zijn dan een grupstalveehouder naar een ligboxenstal heeft omgebouwd. Aangezien jij het hier altijd als schier onmogelijk uitlegt om grondgebonden te worden, weet je ook gelijk in welk parket de grupstalmelker zit
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Banken durven geen langlopende financieringen meer te verstrekken, want je moet nog maar zien hoe lang je op deze manier nog mag doorboeren.

De eerstvolgende financiering die ze afsluiten dient toch wel voor iets van een ligbox- en of vrijloopstal te zijn. En jij ziet een vijftiger met een grupstal als iemand die geen keuze heeft. Ik zie eerder iemand die nog nooit geïnvesteerd heeft in huisvesting op een uitzondering @dwers daargelaten. Ik denk dat ze het juist doen om deze groep uit te kunnen laten boeren tot hun pensioen. En het idee alleen dat ze niet kunnen investeren in een loopstal vind ik absurd. Hoe zijn ze toch ooit aan het boeren gekomen en hoe hebben ze de diverse melkprijsdalen overleefd.
+2
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
De eerstvolgende financiering die ze afsluiten dient toch wel voor iets van een ligbox- en of vrijloopstal te zijn. En jij ziet een vijftiger met een grupstal als iemand die geen keuze heeft. Ik zie eerder iemand die nog nooit geïnvesteerd heeft in huisvesting op een uitzondering @dwers daargelaten. Ik denk dat ze het juist doen om deze groep uit te kunnen laten boeren tot hun pensioen. En het idee alleen dat ze niet kunnen investeren in een loopstal vind ik absurd. Hoe zijn ze toch ooit aan het boeren gekomen en hoe hebben ze de diverse melkprijsdalen overleefd.

Wat een gezwam toch allemaal
Het punt is waarom moeten ze totaal uitsterven?
Het zijn juist de boeren die gemiddeld kleiner zijn, waar de koeien vrijwel altijd in zomer dag en nacht weiden en dat veel langer dan 120 dagen.
Breng een burger naar een grupstal waar de koeien gewoon alleen in de winter vaststaan.
En de burgers zijn enthousiant over de aaibaarheid, het stalklimaat en hoe verrassend schoon de koeien zijn.
Gewoon reclame voor de melkveehouderij.
Maar nee, ze laten in vakbladen juist die ene boer in heel Nederland aan het woord die een grupstal heeft waar de koeien ook in de zomer op stal moeten staan.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
het stalklimaat

😁 Bij 20 graden vorst?
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Het punt is waarom moeten ze totaal uitsterven?

Dit hoeven ze van mij niet.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Breng een burger naar een grupstal waar de koeien gewoon alleen in de winter vaststaan

Hier zit het probleem. Ze staan vast. Ze vergelijken het met (in het beste geval) zichzelf en vinden dat vastzetten niet kan of nog erger ze vergelijken het met hun huisdier. Hierin zul je iets moeten vinden.
+1
MARTIJN G
@pieta zeugen aan de band en later in de box zijn ook verboden. Alles in de groep is het motto tenzij het niet anders kan. Koeien die zes maanden hun kont nog niet kunnen schuren wordt door de burger niet geaccepteerd.
dwers
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Koeien die zes maanden hun kont nog niet kunnen schuren wordt door de burgen niet geaccepteerd.

Die koeien van mij kunnen net als bij jullie hun zelf likken tot aan de staart, tussen uier en been, kunnen hun buurkoe likken misschien nog wel beter dan in ligbox (minder glad.)als ze willen kunnen ze nog om de bok heenlopen bij buurkoe.
pieta
@dwers Ze lopen bijna los begrijp ik? 😁 Die van mij lopen bijna (het gehele jaar, dag en nacht) buiten. 😁
+2
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Ze lopen bijna los begrijp ik?

Vanmorgen zag ik nog een koe bij mij die ik gisteravond vergeten was vast te zetten hij is dus vannacht ondanks dat hij los was niet van zijn stal geweest, kun je niet zeggen dat hij het niet leuk vind op stal.
+1
pieta
@dwers Zal wel bang zijn in het donker. 😁 Maar het bevestigt ook wat ik al langer denk. De koe is liever binnen dan buiten. 😁
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
De koe is liever binnen dan buiten

Ja ik weet nog wel van vroeger, toen noemden ze de koeien voor de gein wel eens grazers.
+1
pieta
@dwers Het natuurlijke gedrag van een koe is dacht ik vlug een ontzettende berg voer naar binnen werken en dan op het gemak het op een schuilplaats gaan liggen herkauwen. Maar ik kan het mis hebben. 😁
+1
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Maar ik kan het mis hebben.

Misschien dat @dwers zijn buitenmelk-koeien het wel anders doen? 😄
pieta
@diezel Je bedoelt binnen vlug veel vreten en dan buiten gaan schuilen?
diezel
@pieta
Oh ja, die image-categorie is er ook nog. 😞
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Hier zit het probleem. Ze staan vast. Ze vergelijken het met (in het beste geval) zichzelf en vinden dat vastzetten niet kan of nog erger ze vergelijken het met hun huisdier. Hierin zul je iets moeten vinden.

Typisch een reactie bol van vooroordeel wat niet klopt.
Weet jij wel dat ze bij mij het hele leven op een grupstal hebben gestaan, en dat binnen de bebouwde kom, letterlijk klem aan de openbare weg met altijd open deur?
Met de verlichte boerderijen route open geweest met veel bezoek enz.
Er zijn wat burgers binnen geweest, en niet alleen van het platteland, maar nooit een negatieve reactie gehad.
Wel veel positieve, ook van burgers de uit de stad kwamen.
+2
pieta
@arie.j Weet jij wel dat de tijden verandert zijn? Weet jij wel dat wij niet weiden en ook open dag gehad hebben voor een grote fietsroute en niemand moeilijk deed en alles uit te leggen was? Weet jij wel dat ik een kameraad heb die altijd de kalfjes aangebonden had staan in een grote hooiberg aan de openbare weg en elke voorbijganger het geweldig vond en dat de NVWA het kwam verbieden?
Veel zaken zijn prima uit te leggen aan mensen die bij je op bezoek komen. Die niet komen of willen komen of degene die proberen je in een kwaad daglicht te stellen niet. Daarvoor heeft RFC dit signaal nu afgegeven. Voor mij hoeft het er qua regelgeving helemaal niet te komen. Het is en blijft net als geen weidegang een lastig verhaal voor de verkoop en je loopt risico op publieksacties van extreme organisaties. Met wat ze nu doen hebben ze een weer woord.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Weet jij wel dat de tijden verandert zijn? Weet jij wel dat wij niet weiden en ook open dag gehad hebben voor een grote fietsroute en niemand moeilijk deed en alles uit te leggen was? Weet jij wel dat ik een kameraad heb die altijd de kalfjes aangebonden had staan in een grote hooiberg aan de openbare weg en elke voorbijganger het geweldig vond en dat de NVWA het kwam verbieden?Veel zaken zijn prima uit te leggen aan mensen die bij je op bezoek komen. Die niet komen of willen komen of degene die proberen je in een kwaad daglicht te stellen niet. Daarvoor heeft RFC dit signaal nu afgegeven. Voor mij hoeft het er qua regelgeving helemaal niet te komen. Het is en blijft net als geen weidegang een lastig verhaal voor de verkoop en je loopt risico op publieksacties van extreme organisaties. Met wat ze nu doen hebben ze een weer woord.

Kletskoek, zodra burgers van betekenis moeilijk gaan doen geloof ik je .
Nu valt het in dezelfde catogorie als "Melk hoort voor de kalveren te zijn en niet voor de mensen " en " Het is zielig om beesten te houden om ze later op te eten".
En al dat soort dingen.
Ofwel, ruim 90% van de burgers haalt alleen de schouders op.
Je moet wel fantasie hebben om te geloven dat de zuivel met zoiets straks beter scoort.
Dan zullen ze toch wel zelf moeten beginnen over die grupstal waar de koeien het toch zo slecht hadden. En dat het tegenwoordig zoveel beter is met de nieuwe stallen
Bij mij is nog steeds het gevoel dat bij jou mee speelt dat ze naar jou wijzen met je koeien altijd op stal.
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Bij mij is nog steeds het gevoel dat bij jou mee speelt dat ze naar jou wijzen met je koeien altijd op stal

Ik snap wel dat je dat denkt. Maar je bovengenoemde argumenten gaan ook voor weidegang op. Een verschil is dat van de grupstalboer geen financiële bijdrage gevraagd wordt. Jij reageert als door een wesp gestoken. Terwijl onze Jan is hobbyboer hier al meerdere jaren verkondigt dat ie koeien blijft houden zolang men de grupstal toe blijft staan. En ook dat ie weet dat de grupstal als huisvesting zijn langste tijd gehad heeft. En ik snap wel dat jij bind dat de manier waarop jij boerde meer dan prima was/is. Maar zo staan opstallers er ook in. Alleen denk jij dat je grupstal huisvesting kunt verkopen omdat je ze (in veel gevallen) in de zomer weidt. Ik denk van niet.
Jan S
😀
pieta
@Jan S Dat klopt wel. Maar sommige dingen/manieren waarop je werkt raken gewoon uit de tijd. Lang geleden was roken heel gewoon en autorijden iets heel aparts. Dat is nu andersom.
+2
Jan S
😀
robbies
@pieta grondaankoop, een melkprijsdal, een hagelschade, een misoogst; jij doet net of grupstalmelkers schuldenvrij boeren. Het zijn gewoon ondernemingen met financieringen met een lange looptijd. Als ze nu ongewenst verklaard worden en over 5 jaar verboden, dan zal de bank toch zijn geld willen hebben. In plaats van met zijn 67e of 70e schuldenvrij boeren moet een grupstalmelker nog voor zijn 60e alles verkopen om überhaupt schuldenvrij te eindigen. Zeker als het bv een pachtbedrijf betreft.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
grondaankoop, een melkprijsdal, een hagelschade, een misoogst; jij doet net of grupstalmelkers schuldenvrij boeren.

Dat zeg ik niet direct. Maar je mag wel aannemen dat gemiddeld genomen de financiering niet op de gebouwen zal zitten. Nou de fosfaatrechten hebben ze ook gekregen zometeen. Als je een pachtbedrijf hebt heb je niet in grond geïnvesteerd. En ik geloof niet dat er een megakapitaal neergeteld wordt voor het eigendom of opstalrecht van een grupstal op een pachtbedrijf. Dus waarop ze wel schuld hebben mag je zelf invullen. En ja, als jij dit hele gebeuren niet kunt plaatsen omdat ze misschien een keer een misoogst hebben gehad dan kan ik het ook niet helpen. Hagelschade kun je gewoon verzekeren. Aangekochte grond is verkoopbaar.
robbies
@pieta je gooit alles op 1 hoop en trekt daar een gemiddelde conclusie uit. Dat is niet wat ik bedoel. Ik geef aan dat een grupstalbedrijf dezelfde risico's heeft en tegenslagen kan meemaken als een loopstalbedrijf en daarvoor eventueel bij een bank moet aankloppen om eea te overbruggen. Als je in een ongewenst bedrijfssysteem zit, is dat voor een bank reden om uitbreiding van de financiering te weigeren. Simpelweg omdat er geen zekerheid is over de levensduur van het systeem.

Als ik jou moet geloven, moet iedereen elke tegenslag maar uit zijn buffer betalen. Dat is echt niet het geval. Ik vind het nogal belerend dat je als weggekochte boer gaat vertellen dat je grond moet gaan verkopen of je je maar had moeten verzekeren als je niet voldoende hebt kunnen bufferen om tegenslagen op te vangen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
je gooit alles op 1 hoop en trekt daar een gemiddelde conclusie uit

Wie was het die hier begon over dat de grupstal uit zichzelf wel ophield te bestaan? Dat wil ook wel wat zeggen wat jij denkt van de leeftijdsopbouw van de ondernemers en opvolgingskansen van een grupstalbedrijf.
Twentsch Land
@pieta

De grupstal houdt op omdat het te arbeidsintensief is ..... 1 man 100 koeien op een grupstal is niet te doen.....het past fc beter deze groep boeren kwijt te zijn maar ze zeggen dat er meer vragen komen door afnemers over aanbindstallen !!!!!

Wat voor een vragen ???

Die noemen ze niet, alleen de partij van de dieren ziet dit staltype graag verdwijnen en dat is wel zalm op het toostje van fc.
robbies
@pieta ik praat over de lange termijn. Dan faseert de grupstal zich inderdaad uit om andere redenen dan calamiteiten. Schaal bijvoorbeeld of misschien zelfs wel dierwelzijnsaspecten.

Nu de grupstal ongewenst verklaren kan op de korte termijn bedrijven in problemen brengen als gevolg van calamiteiten en bedrijfsontwikkelingen als grondaankoop stagneren. Stel je een grupstalboer voor die net niet grondgebonden is. Stip op de horizon is grondgebonden worden en hij kan bij zijn buurman 2 ha kopen.

Wat zal het standpunt van zijn financier zijn als hij nu al ongewenst verklaard wordt en hij niet de intentie heeft om in de komende 15 jaar nog een nieuwe stal te bouwen?
+1
pieta
@robbies Waarschijnlijk kan ie hem gewoon kopen. Jij probeert er vanalles bij te halen. Het echte probleem is dat je compensatiepunten zou moeten hebben voor het aanbinden. RFC de wil zou moeten hebben om grupstal te vermarkten. RFC wil daar zijn energie denk ik niet in gaan steken. Bij bio hebben ze hem al verboden. Dat is ook al een probleem omdat ngo's meteen daar op zullen wijzen. Ik blijf vinden dat jij een heleboel drogredenen aan blijft dragen waarom het niet verboden/uitgefaseerd zou moeten worden. Je zal de discussie op een andere manier moeten voeren. Ze gaan de grupstal niet toe blijven staan omdat het voor de boer op een grupstal vervelend is. En voor mij hoeven ze het niet te verbieden. Maar ik ga de grupstal niet verdedigen.
Wilbert
@robbies het is tranentrekkend om te zien in welke bochten "grupstal" verdedigers wringen.
Het pijnpunt, bewegingsvrijheid, wordt zorgvuldig vermeden (hier en melkweb), andere argumenten die niet per se uniek aan de grupstal zijn worden erbij gehaald, niet relevante bijzaken.

Wat is nu feitelijk het voorstel? Geen nieuwe grupstallen. Dat zijn er nu 5-10 per jaar. Dat zijn dan max 50 boeren die in de komende jaren een andere keuze moeten maken als ze een nieuwe stal willen bouwen. Die zelfde keuze hebben al ruim 20.000 veehouders in het verleden al gemaakt, van grup naar ligboxenstal.
Een definitief verbod door de overheid is met deze sterfhuis constructie verder dan ooit, waarom zou de zich terugtrekkende overheid zich nog bemoeien met dit? Vergeet niet dat heel wat vleesvee en hobbyhouders ook de pineut zijn bij een overheidsverbod.

Over het imago, welke burger zou, als deze een zelf een nieuwe stal mocht ontwerpen, een stal ontwerpen waar de koeien 6-7 maanden vast staan? Ik ken ze niet. Natuurlijk heeft het een hoge aaibaarheidsfactor, maar past niet in de manier waarop we tegenwoordig met dieren omgaan. Zie legbatterij, dragende zeugen, kistkalveren, vleeskuikens, etc.
robbies
@Wilbert ik verdedig de grupstal omdat ik vind dat het een ongeoorloofde ingreep is op de bedrijfsvoering waarbij ik voorzie dat er bedrijven individueel in de knel komen. Een beslissing die ingrijpt op iets dat buiten de macht van een veehouder ligt, mag nooit door een coöperatie geïnitieerd worden.

Als je teruggaat in de historie zie je dat alle dossiers waarin de sector het initiatief nam (weidegang, AB, frp) er uiteindelijk een overheidsregulering overheen is gekomen. Als je nu denkt dat een grupstalverbod verder weg dan ooit is, dan ben je toch wel erg naïef. Ik denk dat je het juist versneld, want als de sector al geen grupstallen meer pruim, waarom zou Den Haag het dan nog wel toestaan?

Ook de voorbeelden die je aanhaalt in andere dierlijke sectoren zijn niet van toepassing. Plukon, Vion noch van Drie heeft ooit een vorm van huisvesting veroordeeld. Al die verdwenen systemen zijn van overheidswege verboden.
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
Over het imago, welke burger zou, als deze een zelf een nieuwe stal mocht ontwerpen, een stal ontwerpen waar de koeien 6-7 maanden vast staan? Ik ken ze niet.

Die geweldige ontwerpers van jou, zouden natuurlijk een stal ontwerpen zonder uitloop naar de wei.
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
het is tranentrekkend om te zien in welke bochten "grupstal" verdedigers wringen.

Het PLEZIER zij je gegund.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
je je maar had moeten verzekeren als je niet voldoende hebt kunnen bufferen om tegenslagen op te vangen

Wat moet je verzekeren: risico's die je niet op kunt vangen. Moet ik hier nog iets aan toevoegen?
robbies
@pieta waar kan ik me verzekeren tegen muizenschade?
+1
pieta
@robbies Jij noemde hagelschade. Ik ben het met Wilbert eens. Er wordt vanalles bijgehaald zonder het echte pijnpunt te ontkrachten. Dat is het gedurende lange tijd vastzetten. Ik denk dat je dat punt moet weten te weerleggen. Het is gewoon een beetje net als met weidegang. Je kunt lullen als Brugman maar het zal niet helpen tenzij het tij verandert.
Twentsch Land
@pieta

Het pijnpunt is idd het vast zetten....maar als je kijkt naar de levensduur en ziektes/medicijnen scoort een grupstal toch wel boven een ligboxenstal...dit geeft wel wat aan....

Laat fc maar eerst eens gaan katten op al die afnemers die de hele dag honden in een kleine bench stoppen of katten in een handtasje.
pieta
@Twentsch Land Ook jij haalt er vanalles bij behalve het vastzetten. Natuurlijk kun je wat minder uitval hebben. Ze lopen niet los rond. Kunnen elkaar niets aan doen. Kunnen de zaak maar lastig bevuilen.
Twentsch Land
@pieta

Even de eerste zin lezen 😉
m uut m
@pieta
Wees dan ook een kerel en zeg er gelijk bij dat de ligboxenstal voor de koe ook te veel beperkingen heeft.
MARTIJN G
@m uut m Hele dagen op het prikbord rondhangen en ook boer??. Jouw fantasia Jerseykoeien lopen zeker in Fantasialand.
m uut m
@MARTIJN G
Gewoon in het land en in de winter in een fantastische potstal.
pieta
@m uut m Ik vind de moderne ruim bemeten ligboxenstal een voldoende goede huisvesting voor een melkkoe. Maar een goede potstal en weidegang is zonder meer beter.
+1
robbies
@pieta het zal allemaal best Pietje. Als ik een plausibel voorbeeld geef, mag dat blijkbaar niet omdat ik het eerder niet genoemd heb.

Ik vind dat jij het heel erg eenzijdig benaderd.ik heb sterk het gevoel dat jij niet zo rouwig bent om dit voorstel, omdat je vindt dat je als niet-weider al achtergesteld bent.

In 1 van mijn eerste reacties heb ik al aangegeven dat de bewegingsvrijheid van de koe lastig uit te leggen prikkebord.nl/topic/120216/…

Er staan genoeg argumenten tegenover die een verbod op deze slinkende groep gebruikers niet noodzakelijk maakt. Het kan ze zelfs voor grote problemen zetten.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
die een verbod op deze slinkende groep gebruikers niet noodzakelijk maakt.

Je blaast de discussie enorm op. Er is helemaal geen sprake van een verbod.

Alleen bij uitbreiding dient er voor deze uitbreiding een ander stalsysteem gekozen te worden, zoals melkveehouders met een traditionele ligboxenstal bij uitbreiding verplicht emissiearm moeten bouwen. Verschil is natuurlijk degene die de verplichting oplegt. Ik heb sterk de indruk dat het jou eigenlijk niet om deze verplichting gaat, maar om het feit dat RFC extra eisen stelt aan afnemers.
robbies
@Jack Rijlaarsdam Verbod is nu niet aan de orde, dat klopt. Ik loop misschien wat op de zaak vooruit, maar ik schets wat er gaat gebeuren als je groepen ongewenst gaat verklaren. Je schept een gevaarlijk precedent.

Verder zit je er compleet naast wat betreft nieuwe eisen. Weidegang, biodiversiteit, bestrijdingsprogramma's voor IBR en BVD en extra aandacht voor kalveren; allemaal goede ontwikkelingen. Zelfs de KLW kan ik achter staan, behalve als het in de fosfaatwetgeving wordt opgenomen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Verbod is nu niet aan de orde, dat klopt. Ik loop misschien wat op de zaak vooruit, maar ik schets wat er gaat gebeuren als je groepen ongewenst gaat verklaren. Je schept een gevaarlijk precedent

Hier ben ik het mee eens. En voor mij hoeven ze de grupstal niet te verbieden. Maar ik zal niet met allerhande niet ter zake doende redenen komen om de grupstal te verdedigen. Een koe een hele winter vastzetten ga ik niet verdedigen. De reden die je hier boven noemt is een betere reden om als niet-grupstal boer RFC te wijzen op waar ze nu helemaal mee bezig zijn.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Zelfs de KLW kan ik achter staan, behalve als het in de fosfaatwetgeving wordt opgenomen

Alles mag als het jou maar past? 😁
robbies
@pieta ik ben een opstaller die niet gecertificeerd vrij is van IBR en bVD. Als ik alleen maar naar mezelf zou kijken, dan was ik het lang niet overal mee eens
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
het zal allemaal best Pietje

Vind jij zelf niet dat je behoorlijk denigrerend bezig bent door iemand zijn (nick)name te verkleinen?
+1
Twentsch Land
@pieta

Ik vondt het best positief, ik dacht bij pieta altijd aan iemand die broodje achter pieta weg had gelaten en dacht net bij het lezen van Pietje ... Pietje dat is al een hele vooruitgang 😌
robbies
@pieta ik wilde het wat luchtig houden. Inhoudelijk zijn wij het zelden eens, maar je bent wel standvastig. Ondanks dat je argumenten niet altijd houdt snijden, waardeer ik het wel als mensen een beetje ruggengraat hebben.
pieta
@robbies Mooi dat je lijkt te denken dat jouw argumenten wel hout snijden. Voor mij hoeven de grupstal niet uit te faseren noch te verbieden. Maar ik vertegenwoordig bepaald niet de publieke opinie. Ik heb ook liever geen enkele ingreep in (mijn) bedrijfsvoering. Toch zal dat, zo de tijd nu lijkt, steeds meer gaan voorkomen. We moeten steeds mee met de marktvraag volgens de deskundigen. En de marktvraag is eenmaal aan verandering onderhevig.
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Als ik een plausibel voorbeeld geef, mag dat blijkbaar niet omdat ik het eerder niet genoemd heb

Muizenschade is inderdaad een niet verzekerbaar probleem. Jij had het eerder over hagelschade. Hagelschade is gewoon verzekerbaar. Maar ik vind dit echt een beetje kleuterschoolniveau van discussie. We zijn allemaal zelfstandig ondernemer. Daar horen bepaalde risico's bij. En dat valt ooit ontzettend klote uit. Maar dat kan toch niet de reden zijn dat er niets meer gewijzigd mag worden.
John Spithoven
@pieta Rustig allemaal. Het NZO besluit schrijft het volgende voor:
1 januari 2018: Geen nieuwbouw/uitbreiding en aanname nieuwe grupstalmelkers.
1 januari 2020: Grupstalmelker verplicht zich door tekenen kontract met melkverwerker dat hij 2 maal in de week koeien losmaakt en bewegingsvrijheid geeft. Anders vertrekken

En vervolgens na enkele jaren verbod op gebruik grupstal.

Dus er is wel degelijk iets aan de hand
robbies
@pieta geef gewoon een uitzicht aan de boeren. Als je nu aangeeft dat je grupstal wil uitfaseren, geef dan ook aan welke termijn je daarvoor wilt gebruiken. En die termijn moet dan minimaal 20 jaar (gebruikelijke afschrijvingstermijn van investeringen in gebouwen en dus de garantie dat je nog 20 jaar kunt produceren in de stal ) in de toekomst liggen. Maar ik heb sterk het idee dat RFC niet nog 20 jaar de grupstal tolereert.
Twentsch Land
@robbies

Dat denk ik ook.....nieuwbouw en aanbouw verbieden per 1 jan 2018 zal wel in het regelement komen.... vervolgens zullen de komende jaren de echte fitke kloasen van qlip naar de grupstalboeren worden gestuurd....een deel van deze boeren zullen door het gefit de brui er al aangeven en vervolgens zet fc het eind jaar in voor deze boeren.....en dan gaan ze natuurlijk verder met de groep die geen weidegang toepassen.
+1
Wilbert
@robbies he, he, het hoge woord is eruit, je wilt duidelijkheid of en wanneer er een verbod komt. Lijkt mij een prima vraag voor de najaarsvergadering.
Persoonlijk zou ik niet gaan vragen om een einddatum, weet je zeker dat hij komt of naar voren wordt gehaald. Dan hebben deze bedrijven ineens wel een probleem. Deze bouwstop is ruim voldoende om de angel uit het debat te halen en aan de buitenwereld te laten zien dat je er maatregelen zijn genomen, die het welzijn van de koe alsook de levensvatbaarheid van het bedrijf respecteren.
robbies
@Wilbert we hadden het een stuk korter kunnen houden inderdaad. Neemt niet weg dat je best over de inhoud, gevolgen en consequenties van voorstellen mag discussiëren.

Ik vind het huidige voorstel nog steeds een forse ingreep op de bedrijfsvoering van grupstalmelkers.
pieta
@robbies Het huidige voorstel is dat juist niet. Ik zou als grupstalmelker vooral bang zijn voor de volgende stap. Het huidige voorstel qua geen nieuwbouw meer houdt voor de meesten niets in.
robbies
@pieta en wanneer komt die volgende stap? Want die komt, tenzij RFC deze stap niet maakt.
pieta
@robbies Los van wat er gebeurt met het voorstel geloof ik niet dat dit zomaar over gaat. De knuppel ligt in het hoenderhok.
robbies
@pieta RFC heeft Den Haag in ieder geval een vrijbrief gegeven.
pieta
@robbies En zouden ze dat zomaar gedaan hebben of zou er echt iets aan de hand zijn?
robbies
@pieta bovenin dit topic is heel duidelijk gesteld dat een grupstalverbod van overheidswege voorlopig niet aan de orde is. Voorstel is een paar jaar geleden afgeschoten.
+1
pieta
@robbies Tja, was met weidegang ook zo. Ik denk dat ze het andersom moeten gaan benaderen. Verzin iets waarmee je de grupstal geaccepteerd kan krijgen.
pieta
@robbies Ik heb ook sterk het vermoeden dat veel grupstallen al 20 jaar oud zijn. 😁
+1
robbies
@pieta de continuïteit van het bedrijf staat ter discussie en dat maakt voor de financier wel wat uit.
pieta
@robbies Jij legt van de hele discussie niets neer bij degene die met een grupstal melken. Het is een systeem uit de jaren 50 of wellicht uit het jaar 0. Hier had je je als ondernemer toch wel enigszins op voor kunnen bereiden. Zeker voor wie niet zo lang geleden heeft gebouwd. Denk bijv in de richting van vrijloopstal, mogelijk om boxen te kunnen plaatsen enz enz.
robbies
@pieta in de afgelopen decennia is dat toch ook gebeurd? Honderden bedrijven zijn omgeschakeld. Nu rest er nog een klein clubje die om wat voor reden dan ook die omslag nog niet gemaakt heeft. Ieder met zijn eigen verklaring

Maar los van de vraag of die mogelijkheid er was (bv op pachtbedrijven) waarom zou je dat doen als er geen signaal is van de overheid om de grupstal uit te faseren? Vanuit RFC had niemand dit voorstel verwacht

Ik kan aan jou de wedervraag stellen: waarom zorgde je niet voor een grondgebonden bedrijfsvoering en pleegde jij geen weidegang? Je bent het niet eens met die gang van zaken, maar dat was ook allemaal te voorzien.
pieta
@robbies Ik weet niet of jij Jan is hobbyboer kent maar die prikt dat hier al vele jaren.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik kan aan jou de wedervraag stellen: waarom zorgde je niet voor een grondgebonden bedrijfsvoering en pleegde jij geen weidegang? Je bent het niet eens met die gang van zaken, maar dat was ook allemaal te voorzien

Ten eerste zijn wij aan het omschakelen richting wat meer weidegang. Ten tweede heb ik fors geëxtensiveerd maar lag grondgebondenheid niet direct binnen handbereik.
Ik vind niet dat ik in 2008 al had kunnen voorzien dat weidegang zo zwaar zou gaan tellen. Ik heb overigens wel een bedrijf waar weidegang toe te passen is. Doordat we in 2015 (door omstandigheden) om hebben moeten schakelen op melkrobots is weidegang wel wat lastiger als gewoon de hele koppel buiten jagen.
Ik vind inderdaad de bijdrage die opstallers moeten bijdragen niet eerlijk. Ik vind dat we recht hebben op de garantieprijs. Weidegang betalen had uit de winst moeten komen. En ik vind ook nog steeds dat ze daarin wel wat meer konden stimuleren door een extra categorie weidegang voor imago/aankleding bedrijf in moeten voeren.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
hebben moeten schakelen op melkrobots is weidegang wel wat lastiger

gelul
+1
pieta
@brabo Zolang jij niet in mijn schoenen staat kun je ook niet voor mij oordelen. Ik vind het namelijk wel lastiger. Maar we hebben er een begin aan gemaakt en gaan het langzaam aan opbouwen/proberen. 😁
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind het namelijk wel lastiger.

dat komt omdat je het niet goed doet en dat heb ik je al vaker proberen uit te leggen.
dus nogmaals: de deur in het voorjaar open en in het najaar dicht. En die dus 24/24 open laten staan. Het gaat een stuk moeilijker als je denkt dat hij tussendoor dicht moet.
pieta
@brabo Alle begin is moeilijk. En ik wel eens begrepen dat jij op vrij hoog zand zit. Hier is het nog wel wat lager. En dan moeten de deuren wel eens dicht vanwege nattigheid verwacht ik.
pieta
@robbies Ik zeg niet dat ze grond moeten verkopen. Maar als ze nou (volgens wat jij zegt) nog een flinke financiering hebben en hij is ontstaan door grondaankopen van de laatste 10 jaar vind ik dat niet direct een goede reden om de grupstal maar in stand te moeten houden. In principe zou je dan tot in het oneindige een "ongewenste" bedrijfsstijl toe moeten blijven staan. Dan kun je gewoon telkens een flinke lap grond kopen als grupstalboer en zeggen dit kun je niet maken ik heb nog een dikke financiering. Dat bedoel ik.

Als je begint over financiering moet je ook er bij halen waar die financiering vandaan komt. In de meeste gevallen zal ie niet van de bouw/overname van de grupstal komen. Dat klinkt wat kort door de bocht maar ik denk dat het de waarheid aardig benaderd.
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
In de meeste gevallen zal ie niet van de bouw/overname van de grupstal komen. Dat klinkt wat kort door de bocht maar ik denk dat het de waarheid aardig benaderd.

Sorry
dwers
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Eigenwijze grupstalboeren hebben nog drie maanden om te anticiperen. Koop gewoon wat gebruikte hangnylons en monteer wat bokjes en drinkbakjes in de veldschuur

Erg flauw, die koeien van mij zitten alweer over de 3000 weide uren en die van jou.?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dwers:
en die van jou.?

Ik heb ze sinds drie dagen 's nachts binnen. Zal de 3.000 uur weer met gemak halen dit jaar. Wat heeft dat alleen met dit topic te maken?
dwers
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zal de 3.000 uur weer met gemak halen dit jaar

Prima, maar meestal zijn boeren die kritiek leveren op grupstal, zelf opstallers succes.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dwers:
boeren die kritiek leveren op grupstal

Je begrijpt me verkeerd. Ik lever geen kritiek op de grupstal. Ik geef juist aan dat het om emotie en de publieke opinie gaat. Wil je je oren daar naar laten hangen als zuivelaar dan is het voorstel tot uitfaseren van de grupstal een stuk sympathieker dan direct een verbod uitvaardigen.

De vraag aan de leden moet natuurlijk zijn: hoe ver gaan we in het voldoen aan op emotie gebaseerde duurzaamheidseisen. De kans is klein dat deze vraag door een bestuurder gesteld zal worden, dus zullen kritische leden hem moeten stellen.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
#referentiekoorts

lol
+1
Wat is de volgende stap,de ouderdom v/d ligboxenstal soms,FC is gewoon aan het selecteren,over een jaar of 10 hebben we alleen nog grote megabedrijven over,ik wens de opvolgers veel succes,is dus niet meer over te nemen, bij deze melkprijzen.
pieta
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Allemaal vooroordelen. Overname is maatwerk. Een klein bedrijf kan wel moeilijker zijn als een groot bedrijf. Ligt helemaal aan de situatie.
jg
Woonbootmelk wordt de norm in Nederland.
m uut m
Laten we 1 ding vooropstellen dat de ligboxenstal niet is bedacht voor meer welzijn van de koe.
Maar dat de ligboxenstal is ontwikkeld om meer koeien per man te kunnen melken.
Vooral qua stress is de ligboxenstal geen vooruitgang.
Wiebren
@m uut m klopt, en qua mestsoort en opslag is het een regelrechte mislukking
+1
milka
@Wiebren niet alle ligboxenstallen hebben drijfmest
+1
Jaap40
@Wiebren jammer zo'n ongenuanceerde uitspraak, doe je niet vaak.
christo
@Wiebren Emissie-arm ook?
dwers
Op 4 plekken in Nederland heeft FC een "tijdelijke rechtbank" daar horen de grupstalboeren hun oordeel.
MARTIJN G
@dwers Nu niet gaan janken. Er is niks aan de hand. Alleen je mag geen nieuwe grupstal bijbouwen.
John Spithoven
@MARTIJN G Toch betekend uitfaseren iets anders. Zoek maar op.
Twentsch Land
@MARTIJN G

Het betreft een uitrook beleid.
+2
sorry
Hier een mooie voor fransje;


sorry
Waren daar geen vragen over van de afnemers....
kanniewaarzijn
@sorry Goed punt. Maar dan hebben we het over de "echte ondernemers". En die moeten nu eenmaal gered worden ten koste van wie of wat dan ook.
-Jan-
Waar is Jan is Hobbyboer?? Ligboxenstal aan het bouwen??
sorry
Waarschijnlijk werden zijn reacties verwijderd door iemand uit oeffelt
+1
puddingbroodje
@-Jan- is druk om FC op zijn eigen wijze te bestoken!
hans1980
Kunnen we de RFC BOBO'S nog op andere gedachten brengen??
+3
Jaap40
Wat is Friesland Campina weer een oerdomme discussie begonnen. Lijkt op het begin van de weidegang discussie. Kunnen ze nu werkelijk niet die grote monden eens een paar jaar dichthouden? Wat een gedoe krijg je hier weer van. Bovendien zal sowieso het aandeel grupstalmelk vanzelf minder worden, waar maakt Friesland Campina zich toch druk om niets.
+1
arjank110
+2
kanniewaarzijn
@arjank110 En gelijk heeft ze!
hans1980
@arjank110 Mooi filmpje..
RFC bobo's uitgenodigd laat ze aub dit niet uitvoeren!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bouw , frieslandcampina , grupstal en veehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
229
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
0