FrieslandCampina wil van grupstal af

Doormiddel van de onderstaande brief zijn grupstalboeren geïnformeerd.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
oldhuus
Je kunt nog tot 1 januari 2018 je grup verlengen, daarna wil Campina je tegenhouden.
+9
de jonge
Als het aan campina ligt wordt het hier net rusland.zij bepalen en de boeren zijn het klootjesvolk wat voor een fooi dag en nacht aan het werk mag
puntertje
Grupstal gebruik is hier in Nederland bijna uitgedoofd terwijl in sommige landen het grootste deel van de dieren aangebonden staat. Maar nee, RFC probeert weer op een negatieve manier de media te halen met straks een huilende knuffelbare grupstalboer die zijn verhaal doet dat RFC er alleen is voor grote Megastalhouders. Hebben ze geen communicatiedeskundige bij RFC die Fransje en consorten eens kan vertellen dat ze vreselijk dom opereren. En dat terwijl ze ons voorhouden dat we ons meer naar de maatschappij moeten plooien. onbegrijpelijk.
+6
dwers
De consument/afnemer vraagt er naar de grupstal, doen ze dat ook niet naar weidegang ?
Waar hebben we het over een paar % grupstal boeren die moeten uit gerookt worden, maar die zelfde RFC staat wel toe dat 20 % van de bedrijven niet hoeft te weiden.
Hoe komt dat de "grote boeren"zitten in de besturen ERG LAF.
pieta
@dwers Ach gut, past het je niet? 😁 (even een grapje, ik kon het niet laten) Nou ja, je hebt gelukkig net nieuw gebouwd. Dan kun je waarschijnlijk nog wel een tijdje vooruit.
+1
komelker 2
@dwersDe stal van dwers is de mooiste stal van Friesland.
+3
dwers
Quote Reactie van @komelker 2:
De stal van dwers is de mooiste stal van Friesland

Bedankt, had gisteren nog twee veerijders die zeiden ook wat een prachtige stal, had ook een bord bij weg/fietspad staan veel aanloop gehad van burgers/toeristen alleen maar positief, verder nog wat excursies,1 boer zeurde (heeft zelf 250 koeien nooit buiten) had zeker zelf wat te verbergen.
Heb het bord nu maar bij de weg vandaan gehaald, vindt het wel even best als je uitgekotst wordt.
gerrie-hul
@dwers wat gaan ze doen met buitenlandse melk van grupstallen
gerrie-hul
@dwers wat gaan ze doen met buitenlandse melk van grupstallen
Coen
@dwers , het lijken wel de linkse praktijken van Diederik Stapel, Wakker Dier, Partij voor de Dieren etc namelijk zelf antwoorden verzinnen op zelf verzonnen vragen 😞
Porky
@Coen gek dat je ze nooit hoort over mensen die 3 (of meer) honden 6 hoog op een flat houden.
+1
Wilbert
@dwers sommige opstallers voelen zich ook uitgekotst. Jij gaat er altijd hard in als het om weidegang gaat. En nu voel jij je uitgekotst? De signalen waren er al langer, wees niet zo verbaast.
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
sommige opstallers voelen zich ook uitgekotst. Jij gaat er altijd hard in als het om weidegang gaat. En nu voel jij je uitgekotst? De signalen waren er al langer, wees niet zo verbaast.

Een draadje zetten is makkelijker dan een nieuwe stal bouwen, vanuit den haag kun je van alles verwachten, maar van je eigen cooperatie.
Wilbert
@dwers je bent zelf het bewijs dat een nieuwe stal zetten niet moeilijk is. Huiskavel vergroten is stukken moeilijker dan een nieuwe stal zetten.
Frans1
Snel wezen met je verdubbeling @jan is hobbyboer
cjw73
@Frans1 hij is vast en zeker druk bezig met bouwen, want hij last weinig vdn zich horen.
+4
Frans1
@cjw73 vind het jammer dat hij niet meer reageert,mocht zijn bijdragen altijd graag lezen
+3
robbies
@Frans1 ik ook. Ik hoop dat alles goed met hem gaat
George
Quote Reactie van @robbies:
Ik hoop dat alles goed met hem gaat

Alles gaat goed met Jan hoor.
robbies
@George gaat hij ooit nog een keer prikken hier?
cjw73
@robbies zo nu en dan geeft hij wel eens een reactie hoor.
robbies
@cjw73 als Hans van Bergen?? 😂😂
cjw73
@robbies nee dat gelukkig niet
George
Quote Reactie van @robbies:
gaat hij ooit nog een keer prikken hier?

Geen idee , hij had even wat minder zin . Heeft al eens ooit eerder een time out gehouden hier.
+1
christo
DE melkput als volgende aan de beurt? Het is toch niet van deze tijd om 60 liter koeien 2x daags te melken. Pure dierenmishandeling. Hier kunnen ze wel 5 keer per dag de druk van de melkzak halen.
+1
milka
@christo gewoon kalf bij de koe, veel beter dan een robot🤓
cjw73
@christo das ook pure dierenmishandeling, moet die arme koe steeds weer naar dat ding lopen, terwijl hij het liefst de helft van de dag ligt.
christo
@cjw73 Ontbijt, lunch,diner en twee tussendoortjes.
+2
m uut m
@christo
Rfc kan beter aan de klanten gaan uitleggen dat het welzijn van de koeien op de meeste grupstallen beter is dan in een (s)loopstal. Waar de koe bij een grupstal nog als koe behandeld wordt en niet als een fermentatievat met een melkfabriek eraan.
+4
dwers
Quote Reactie van @m uut m:
Waar de koe bij een grupstal nog als koe behandeld wordt en niet als een fermentatievat met een melkfabriek eraan.

Gisteren kwamen hier nog 3 nichtjes van me (staking school) gingen met me mee naar de stal pakten een borstel en gingen hun favoriete koe borstelen, zo iets is toch prachtig.
+1
robbies
@dwers je hoeft je hier niet te verdedigen hoor. Dit Is een hele grote inschattingsfout van RFC. De vergelijking net weidegang die @pieta maakt gaat niet op. De trend was opstallen en moest gekeerd worden. Dat is bij grupstallen niet het geval; die trend is al dalende
+2
pieta
@robbies Van mij mogen ze blijven de grupstallen. Zeker als de koeien in een luchtige stal staan op stro. Maar dat vastzetten is gewoon lastig uit te leggen.
robbies
@pieta maar wel efficiënt want elke dag koe wordt individueel gevoerd. Bij een dikke laag stro is er minder emissie van ammoniak. Ligt er maar net aan hoe je het verhaal wil uitleggen. 400 dieren op 1 locatie is ook lastig uit te leggen vanuit milieuperspectief en transportbewegingen, maar dat zul je nooit uit de mond van RFC horen
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Maar dat vastzetten is gewoon lastig uit te leggen.

klopt, maar zo zijn er nog wel meer dingen lastig uit te leggen.
waarom mag een melkstal of melkrobot niet rondom in de rooster staan, maar moet er altijd een direkte schone gang zijn om de ruimtes te betreden. En de grupstalboer mag met de melkklauw in de hand door de mestgang lopen naar de volgende koe.
+5
arie.j
Zelfs Cono of Rouwveen gaan niet zo ver voor hun speciaal kazen, waarom zou het dan wel bij FC nodig zijn?
Er komen vragen van consumenten , o ja?
Nu die komen er ook over kunstmest, en over bestijdingsmiddelen, en over antibiotica , over het kalf bij de koe enz.
En natuurlijk over boeren die het hele jaar de koeien stal hebben. En over zgn. megastallen.
Waarom boeren met een grupstal de toekomst omnogelijk maken en de rest van wat ik noemde niet?
Op een moderne grupstal waar de koeien in de zomer weidegang hebben, is er met dierenwelzijn niets aan de hand, Dat kan iedere deskundige vertellen.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Op een moderne grupstal waar de koeien in de zomer weidegang hebben, is er met dierenwelzijn niets aan de hand, Dat kan iedere deskundige vertellen.

In een loopstal is ook niets mis als je een deskundige het uit laat leggen. Maar toch moet het op weiden aan. Natuurlijk gedrag. Op de grupstal is elk beetje natuurlijk gedrag zo ongeveer uitgesloten. En een maand of zes vastgezet worden is natuurlijk lastig uit te leggen. Voor mij hoeven ze het niet te verbieden maar als je het uit wilt leggen is het gewoon goed uit te leggen maar lastig te verkopen. Eigenlijk een beetje als opstallen. Uit den boze. En nu geven ze alvast een signaal af dat je wellicht beter geen grote nieuwe grupstal kunt gaan bouwen omdat dat wel eens niet toekomstbestendig kan zijn.
+1
MARTIJN G
@arie.j Natuurlijk is met een moderne grupstal zoals bij Dwers weinig mis. Echter het grote gros van de groepstallen is meer dan 50 jaar oud. Koeien waren toen 130 cm. Nu zitten er HF koeien in van 150 cm hoog en een stuk langer. In het voorjaar komen al die strontkonten buiten en is eigenlijk geen gezicht en pure noodzaak. Na een paar flinke regenbuien lijkt het ineens weer idyllisch. Een uitsterfconstructie op grupstallen is niet meer dan terecht.
oldhuus
@MARTIJN G
Zelfde geld natuurlijk voor de eerste ligboxenstallen, die zijn ook niet voor grote HF-koeien gebouwt. Maar grotere koeien fokken is natuurlijk een keuze geweest.
+1
MARTIJN G
@oldhuus Inderdaad is het wachten op eisen hoe de melkkoeien moeten worden gehuisvest.
arie.j
Quote Reactie van @MARTIJN G:
@arie.j Natuurlijk is met een moderne grupstal zoals bij Dwers weinig mis. Echter het grote gros van de groepstallen is meer dan 50 jaar oud. Koeien waren toen 130 cm. Nu zitten er HF koeien in van 150 cm hoog en een stuk langer. In het voorjaar komen al die strontkonten buiten en is eigenlijk geen gezicht en pure noodzaak. Na een paar flinke regenbuien lijkt het ineens weer idyllisch. Een uitsterfconstructie op grupstallen is niet meer dan terecht.

Dat heeft niets met de grupstal op zich te maken, maar met verouderde gebouwen.
Als daar de motivatie vandaan komt om boeren met grupstal te gaan verbieden de stal te moderniseren met tevens een stukje eraan, dan is het wel wel enorm tegenstrijdig
Verplichte slechte huisvesting voor koeien is dan dus de wens van de consument/burger? Of jou wens?
Overigens worden koeien op grupstallen in de herfst van kop tot staartpluim geschoren.
En zijn meestal op grupstal brandschoon, véél en véél schoner dan in de doorsnee ligboxenstal
S.V.P geen zwartmakerij met verzinsels.
Het punt is dat de grupstal arbeid technisch niet geschikt meer is voor bedrijven van pakweg 50 koeien en meer.
En ook onder dat aantal hebben vrijloopstallen hun voordelen wat betreft arbeid, tochtwaarneming en dergelijke. Maar dat heeft weinig met het welzijn van het dier te maken
Wilbert
@arie.j als het aan de maatvoering had gelegen, was er geen verbod op nieuwbouw gekomen.
Het lijkt mij enkel dat het aanbinden van koeien qua welzijn en sociaal kuddegedrag niet meer van deze tijd is.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Wilbert:
@arie.j als het aan de maatvoering had gelegen, was er geen verbod op nieuwbouw gekomen.Het lijkt mij enkel dat het aanbinden van koeien qua welzijn en sociaal kuddegedrag niet meer van deze tijd is.

Men zoekt wat.
Van deze tijd ? Wat is van deze tijd? Aanslagen met machine geweren op onschuldige burgers soms?, of zelfmoordgordels? 'Niet van dez tijd' dat is een kreet nog leger dan lucht.
Kalf moet bij de koe, en de melk hoort voor het kalf te zijn, zo weet ik nog wel meer kreten van deze tijd.
Als je daar je oren naar laat hangen, dan moet je de hele melkveehouderij maar gaan verbieden.
Wanneer het over welzijn gaat, dan verwacht ik gewoon een rapport van onverdachte instantie.
En geen onzin argumenten als "sommige mens vragen ernaar"of het is niet van deze tijd"
Als het mode is om op zijn kop te gaan staan, nou dan zijn er zelfs nog wel de beweren dat gewoon met 2 voeten op de grond niet van deze tijd is 😉
+2
pieta
@arie.j Navenant dat je zo ontzettend pro weidegang bent val je toch een beetje door de mand als het over koeien vastbinden gaat. Jij vindt koeien in de wei maar heel normaal. Ik vind het heel normaal dat koeien los rond kunnen lopen (in de stal). Ik heb wel begrip voor het niet toestaan van uitbreiding/nieuwbouw van grupstallen. Behoed die leden voor het investeren in een systeem wat op zijn einde loopt. Zo hadden ze het ook met uitbreiding van dieraantallen moeten doen. Aanpakken voordat het probleem er was.
robbies
@pieta Jij bent wel een beetje hetzelfde hoor Piet. Je vindt weidegang ook niet zoveel en doet met frisse tegenzin wat kalfjes buiten. Het liefst zou je een stuk of tien koeien buiten willen doen en geen herverdeling van melkgeld erop loslaten. Terwijl je weet dat opstallen minimaal net zo maatschappelijk ongewenst is als een grupstal en dat opstallen eindig is als er niet als de wiedeweerga een kentering in de trend naar opstallen komt.
+1
pieta
@robbies Weidegang wordt ontzettend verheerlijkt. Terwijl er ook volop nadelen zijn. Verder stoelt heel je verhaal over herverdelen nergens op. Je had wellicht eens moeten lezen wat ik schreef. En dan nog een keer lezen. En dan iemand erbij halen die wel een tekst kan lezen. Dan had je mijn mening daarover geweten. En ja, ik vind dat ze ver (te ver) inbreken in de bedrijfsvoering van een boer. Maar de inbreuk bij weidegang is in mijn beleving niet veel anders als bij de grupstal. Bij het ene moet je een behoorlijk stuk van je melkprijs laten liggen bij de andere mag je niet meer nieuwbouwen/uitbreiden. Bij beide zaken is verkoop/marketing/imago de reden.
robbies
@pieta ik heb je toch meermaals neer zien pennen dat je vindt dat er een modus had moeten komen dat iedereen op zijn manier en zonder kosten kon voldoen aan weidegang. Voor de ene is dat zoveel mogelijk weiden en voor de ander is dat wat droge koeien weiden. Jij zit overduidelijk in de laatste groep.

Ik vind de inbreuk die bij grupstalboeren toch nogal een stuk forser dan bij weidegang de ene wordt gevraagd om 1000 euro te investeren in wat weipalen en draad. De ander wordt toekomstperspectief ontnomen.
+1
MARTIJN G
@robbies lekker kortzichtig. Moeten de koeien met de roeiboot door de wei?. Niet iedere bedrijfsituatie is gelijk.
robbies
@MARTIJN G dat geldt ook voor de grupstallen, die jij hierboven nog scherp veroordeeld. Niet aan de maatvoering voldoen etc. Op ruimdenkendheid kan ik jou ook niet betrappen
pieta
Quote Reactie van @robbies:
ik heb je toch meermaals neer zien pennen dat je vindt dat er een modus had moeten komen dat iedereen op zijn manier en zonder kosten kon voldoen aan weidegang.

Dat stond er dus niet. De korte samenvatting is dat iedereen bijv verplicht 5% of 10% buiten doet, liefst overdag natuurlijk en om de boerderij heen en dat dan de bijdrage zou vervallen van de 0.35 cent. En die vervalt natuurlijk voor iedereen. En wie meer weidt krijgt meer premie net als nu. Wat is het verschil dan? Dat er bij elk bedrijf melkvee/jongvee buiten loopt. Goed voor het imago. En heb je nou iemand die echt helemaal geen vee buiten kan doen, die laat je dan wat betalen bijv 0.35 cent/kg.

Overzicht om het jou nog wat te verduidelijken:

Geen vee buiten 0.35 cent/kg betalen
5-10% buiten 0
deelweidegang 0.46 ontvangen per kg
100% weidegang 1.50 ontvangen per kg

Dus ik mis eigenlijk de categorie ik wil wel het landschap, de boerderij en de omgeving wat aankleden met weidend vee maar niet met een kwart van mijn veestapel want dat past me niet. Of zie het als opstartcategorie. Hoe meer bedrijven er zijn die vee hebben wat weiden kent hoe meer kans je hebt dat ze die staldeuren een keer open gaan zetten categorie.

😁
robbies
@pieta als je genoeg categorieën maakt heb je dus een systeem wat iedereen past en niemand iets kost, zoals ik in het begin al aangaf.😉
pieta
@robbies Ik mis gewoon één categorie. Het verschil blijft hetzelfde. Het levert wel een flinke hoeveelheid bedrijven met koeien buiten op en flink wat koeien buiten op. Als ik 10% buiten doe (20 stuks) is bij een andere de halve veestapel volledig weidegang.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Als ik 10% buiten doe (20 stuks)
Dacht dat je 120 koeien had??
pieta
@kanniewaarzijn En wat jongvee slimmerik. 😁
dwers
Quote Reactie van @pieta:
En wat jongvee slimmerik

We worden toch per liter uitbetaald
pieta
@dwers Klopt, maar heeft dat er iets mee te maken?
robbies
@pieta
Quote:
20 koeien

zit ik er toch niet zo ver naast toen ik stelde dat jij het liefst 10 koeien buiten zou doen en er geen geld voor wilde betalen. Of wel soms?
pieta
@robbies Je zit er dus ver naast. Nu betaal ik en doe ik in principe geen enkele koe buiten. We zijn wat aan het oefenen met jongvee leren. Volgend jaar waarschijnlijk deelweidegang. Ik heb het gewoon over een instapcategorie erbij. RFC wil de koeien in de wei. Faciliteer dat dan. Zeg dan niet zie over een 7 meter brede sloot te springen maar begin met een slootje van een meter breed. Ze willen toch vee in de wei hebben lopen. Betalen moeten we het allemaal zelf. Ik zeg een categorie er bij waar minder voor betaald wordt dan deelweidegang en je hebt weer een heleboel bedrijven erbij met weidegang en een heleboel vee buiten lopen en elk bedrijf zo ongeveer aangekleed met buitenlopend vee. En ja, ik vind betalen voor weidegang van collegabedrijven eigenlijk net zo gek als dat ik de verbouw van grupstal naar ligboxenstal mee zou moeten betalen. Dat ze een vergoeding krijgen van de extra winst die gemaakt wordt met weidegang kan ik me beter in vinden.
+1
robbies
@MARTIJN G In dat geval moet je ook ligboxenstallen uit de jaren '70 en '80 gaan uitfaseren. voldoen vaak ook niet meer aan de hedendaagse maatvoeringen.

Niet iedereen is in de positie geweest om de omschakeling te maken naar een ligboxenstal. Denk bijvoorbeeld aan pachtbedrijven die geen financiering kregen voor een nieuwe ligboxenstal en waar de verpachter ook niet wilde investeren. Deze bedrijven verdwijnen autonoom omdat ze om diezelfde redenen niet meer overdraagbaar zijn naar een volgende generatie die wil melken aan de stalgang.

Dit heeft helemaal niets met dierwelzijn te maken, maar is pure symboolpolitiek van FrieslandCampina. Ten laste van een kleine groep nog even deugen voor de NGO's. Als ik aan een grupstal zou melken, dan zou ik naar zo'n bijeenkomst gaan en al mijn collega-grupmelkers oproepen om een jaar de koeien binnen te houden. Dan raken ze bij RFC in de stress, want een daling van 2,5% aan weidegaande koeien kunnen ze nog slechter verkopen aan hun klanten.
KOC1981
Quote Reactie van @robbies:
In dat geval moet je ook ligboxenstallen uit de jaren '70 en '80 gaan uitfaseren

Hé lijkt wel wat de provincie Noord-Brabant wil? Hoe zit het trouwens met ammoniak en grupstal? zijn zij normaal wel 2022-proof in Noord-Brabant?
robbies
@KOC1981 Ammoniakfactor van grupstallen is 5,7 kg NH3, vergelijkbaar met een stal met chemische luchtwassers.
wetten.overheid.nl/BWBR0013629/2017-04-12/
oldhuus
@robbies
Er zijn dit jaar al genoeg gestopt, dus bij Frl. Campina mogen ze niet klagen en het zijn ook niet de aantallen, maar voor het landschap en imago hebben juist die kleine bedrijven wel een hoog Ot en Sien gehalte wat men juist zou willen, alleen die pachtbedrijven waar niks investeert word, gebrekkige erfverharding en achterstallig onderhoud, word vaak toch een bende en daar houden ze bij Frl Campina dan weer niet van, het liefst alles net zo schoon en hygiënisch als bij de melkfabriek.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @oldhuus:
schoon en hygiënisch
Maar men wil ook biodiversiteit op het erf. Dat strookt dan weer niet met dit beeld.
oldhuus
@kanniewaarzijn
Ik ruim ook alle bosjes etc rondom het erf op, jammer voor de vogels, maar je met Qlip krijg je er alleen maar gezeik van.
kanniewaarzijn
@oldhuus Dat bedoel ik!
Wilbert
Bij biologisch is de grup al verboden.
Is niet van deze tijd om koeien 60 -70 % van hun leven in een veredelde ligbox te houden. Er zijn zelfs nog wat opstallende grupstal boeren.
Is geen direct verbod, enkel een signaal dat het niet toekomstbestendig is. Net als dat de stijgende weidepremie een signaal is dat opstallen niet toekomstbestendig is.
arie.j
Quote Reactie van @Wilbert:
Bij biologisch is de grup al verboden.

Jij wilt alles wat bio boeren niet mogen, of juist moeten ook voor de gangbare boer?
Nou dan ook maar voor alle gangbare boeren verplicht weiden en een verbod op kunstmest.
Zodra er in grupstallen meer welzijns problemen van betekenis worden vastgesteld, dus ook in de moderne grupstalkun je gelijk krijgen.
Anders is het alleen maar wat gekakel in de ruimte.
puntertje
Quote Reactie van @Wilbert:
enkel een signaal

Nog geen enkele discussie gehad met leden hierover, en nu wordt over uitfaseren gesproken. En wat doen ze in de ledenraad? Of stonden die allemaal achterin aan de bar te dringen toen dit werd besproken?
Weidezicht
De kinderen van rfc leden krijgen ook richtlijnen voor de afmetingen van het konijnenhok en de kooi van de parkiet. ...... als rfc dan echt ballen wil tonen moeten ze weidegang verplichten. Dit is klein groepje in de hoek drukken.
kanniewaarzijn
Toegenomen vragen van afnemers hebben ze het over. Heeft iemand daar ooit een bewijs van gezien?
+3
JohnDeere6serie
Totaal verbijsterd. Zo hebben ze de welbekende grupstal boer in Zevenhuizen alsnog te pakken. Ongelofelijk dit verbod. Als ze echt naar koeien en de cijfers zouden kijken zouden ze zien dat koeien op de grup van tegenwoordig er super uitzien en dat ze gemiddeld veel ouder worden. In de US en Canada, eigenlijk overal ter wereld zetten sommige topfokkers hun 90+ punten showkoeien in een grupstalletje, of in een apart gedeelte van de stal vast. Ra ra ra wie is er nu gek???
dewittemotor
@JohnDeere6serie jij, als jij duur sperma van die overgewaardeerde stiermoeders koopt
+1
komelker 2
Als de melk 100% grupstal vrij moet zijn dan ook 100% weidegang.
harke
Laat ze bij fc maar eens uitkijken in het buitenland met die grove financiële blunders.
Ipv boeren die op de grup super hun best doen
gerrie-hul
@harke boeren met geld van een ander is wel heel makkelijk
harke
Misschien kunnen ze nog wat leren van de grupstalboer
+2
jg
Lijkt me dat de koeien in een modern aanbind systeem zeer efficiënt zijn. Geen verliezen door ellenlange loopafstanden en geen verliezen door tochtigheids-gedrag. Afzuigsysteem voor de koeien installeren om methaan op te vangen , ook best wel veel kansen. Welk bedrijfssteem is het volgende dat ongewenst wordt verklaard ?
pieta
Quote Reactie van @jg:
Geen verliezen door ellenlange loopafstanden

Weidegang maar direct afschaffen? 😁 Op die efficiënte manier hielden ze vroeger ook kalveren.
+1
jg
@pieta De regelgeving hier wordt met als argument : afzet van zoveel mogelijk melk, steeds extremer. Weet zeker dat er ook voldoende klanten zijn voor grupstalmelk 2020, dus met veel stro welzijn rust efficientie en individuele aandacht. Schijnbaar lukt het RFC niet om afnemers de diversiteit en positieve punten van de verschillende bedrijfssystemen te laten zien. Door de keuze voor onbeperkte afname van volume van groeiers moet iedere eis van de afnemers ingewilligd worden. Door de dwang van onbeperkt volume wordt iedere vorm van marktmacht weggeven. Schijnbaar is dat de keuze en lukt het de bestuurders nog niet om ook eens andere keuzes te maken die niet alleen het belang van de grote groei en de periferie /toeleveranciers dienen.
+2
Twentsch Land
Hoeveel vragen en wat voor vragen heeft fc eigenlijk gehad over grupstallen door afnemers, moet toch wel behoorlijk veel zijn om tot dit besluit te komen..........of gebruikt fc dit als argument om alvast van deze groep af te komen !!! vaak gaat het om kleinere bedrijven en die zijn minder interessant voor fc.
+1
kanniewaarzijn
@Twentsch Land Dat laatste vooral!
+1
arie.j
Wat er werkelijk aan de hand is kan ik wel wat raden.
Er wordt gedacht: we moeten ergens mee proberen goede naam te maken voor dierenwelzijn. (met nadruk op de 'naam maken' en niet de nadruk op welzijn)
En dan is het groepje grupstalboeren het eerst aan de beurt.
Die zijn klein in getal , niet groot wat betreft aantal koeienen en toch al uitstrervend.
Het kost de grotere boeren niets aan geld of moeite.
En kan mooi de aandacht afleiden van grote megastallen enz., dus die grupstalboeren mogen nu geslachtofferd worden.
Coen
@arie.j , over dierwelzijn gesproken: hoeveel oude ligboxenstallen met (veel) te krappe maten, te weinig licht en lucht voor melkvee zijn er nog in gebruik ?

die gaan in de volgende saneringsronde voor de bijl ?
waarom bemoeit een zuivelverwerker zich zo met de bedrijfsstructuur van haar leden/eigenaren ?
+1
MARTIJN G
@Coen lijkt mij niks meer dan terecht. Dierwelzijn moet centraal staan.
m uut m
@MARTIJN G
Dan kan de ligboxenstal er snel achteraan.
Vanaf 1 januari 2019 mogen er alleen nog vrijloopstallen worden gebouwd.
MARTIJN G
@m uut m Blijkbaar heb je weinig verstand van de praktijk. Dat leer je bij milieudefensie niet. De vrijloopstal is nog niet praktijk rijp. Ga maar eens een keer kijken bij je BIO vriendje in de Achterhoek met een vrijloopstal.
m uut m
@MARTIJN G
Een vrijloopstal met een kunststofvloer werkt niet en gaat ook nooit werken.
Een vrijloopstal met een organische bodem kan zeer goed werken.
Vraag Gidi Smolders maar eens.
+1
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
vrijloopstal met een kunststofvloer werkt niet en gaat ook nooit werken.

als ze nooit iets zouden proberen dan komen we er ook nooit achter, dus gewoon blijven proberen.
Maar voor elke vrijloopstal is er maar 1 ding echt belangrijk, en dat is vierkante meters per koe.
Als dit hoog genoeg is dan maakt het materiaal van de bedding niks meer uit.
m uut m
@brabo
Kijk eens op dairy campus
brabo
@m uut m
vertel
m uut m
@brabo
De kunststof vloeren zijn gestrooid met stro.
+1
m uut m
@brabo
Bij de kunststofvloer kon je van te voren wel nagaan dat het niet kon werken.
Een nieuwmelkt koe schijt nu eenmaal geen paardekeutels.
brabo
@m uut m
ik weet niet wat voor kunstvloer hun hebben. Ik heb wel eens afkalfstal gezien met schuimplaten en daarover heen een topdoek, zeg maar ongeveer hetzelfde wat je ook in de ligbox kunt hebben.
Bedoel je dat?

Hopelijk ben je het wel me eens dat als er nergens iets geprobeerd wordt , dat we dan zeker niet vooruit gaan. Iets proberen om te weten hoe het niet moet kan ook belangrijk zijn.
pieta
Quote Reactie van @brabo:
Ik heb wel eens afkalfstal gezien met schuimplaten en daarover heen een topdoek, zeg maar ongeveer hetzelfde wat je ook in de ligbox kunt hebben.

Dat hebben wij. Werkt perfect. Alleen ongeschikt om koeien op te houden de hele dag. Veel te vies.
Frans1
@pieta eerlijk antwoord.heb ook wel eens beelden daar van gezien,zag er niet mooi uit.gaat niks boven stro in een afkalfstal
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Werkt perfect. Alleen ongeschikt om koeien op te houden de hele dag.

dan heb je toch een rare definitie van perfect
pieta
@brabo Nee hoor, in een ver verleden hebben wij ooit koeien gekocht en daarmee para binnengekregen op het bedrijf. Een afkalfhok op dit soort matten heb je in twee minuten brandschoon. En dat was heel belangrijk voor mij. Nu zijn we inmiddels para vrij. Ik zou de matten er uit kunnen halen en maken er een strohok van. Maar dat ga ik niet doen. Maar ik laat er alleen de koeien in kalven. Ze staan er niet in gehuisvest. Pas als ze aan het kalven zijn zet ik ze er in.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Pas als ze aan het kalven zijn zet ik ze er in.

dat vind ik dus niet perfect 😄
hier kalven de meeste gewoon in het gehele koppel van droge koeien in de compost. Pas uit de groep halen na het kalven geeft een veel makkelijker en sneller afkalfproces.
pieta
@brabo Werkt perfect waar het voor bedoeld is: om een koe te laten kalven in een hygiënische omgeving. Ombouw naar stro/composthok heb ik nog steeds niet serieus in overweging omdat het me op deze manier prima bevalt. En makkelijk kalven doen ze bij ons ook.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Coen:
waarom bemoeit een zuivelverwerker zich zo met de bedrijfsstructuur van haar leden/eigenaren ?

Waarschijnlijk omdat de heren melkveehouders niet met de tijd mee willen, en derhalve een blok aan het been worden van de melkveehouders die wel met de tijd mee willen misschien????
+1
Jan S
😀
dwers
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Waarschijnlijk omdat de heren melkveehouders niet met de tijd mee willen,

Ik ben weer helemaal bij de tijd, frisse lichte stal gescheiden mest, weinig ammoniak uitstoot, mestopslag onder de stal is niet meer van deze tijd(gevaar voor mens en dier)
Nee maar zonder gekheid, een belangrijke reden om weer voor een grupstal te kiezen was dat ik een hekel aan dat snijden in de grond heb, nu met vaste stromest en veel weiden kan ik dat tot het minimum beperken.
+4
cjw73
En een ideale manier om weer van wat kleine boertjes af te komen.
+3
dewittemotor
Er zal wel een of andere dierenwelzijnsclub bij RFC gedreigd hebben met een negatieve reclameactie (aanbindmelk of zoiets). Tja en dan springen ze bij RFC direct in gelid. Je eigen verhaal vertellen en voor jezelf opkomen, dat kennen ze daar niet meer.

En dat gaat ons nog grote problemen opleveren de komende jaren
Wilbert
Nu menen sommigen dat grupstallen het walhalla zijn voor koeien. Kan iemand mij uitleggen waarom ze bij biologisch al verboden zijn?
Afnemers zijn vragen gaan stellen, de aanzet is gekomen toen het bij bio werd verboden. Dan is het namelijk wel erg slecht voor het welzijn.
Mbt opstallen, er komen geen nieuwe opstallers meer bij, door de hoge premie. Grupstallen worden er nog steeds bijgebouwd. Of zullen we een korting van 2 cent hanteren op het melkgeld als je een nieuwe grupstal bouwt? Wordt er ook geen meer bijgebouwd.
robbies
@Wilbert hoeveel grupstallen zijn er vanaf 2010 bijgebouwd? Voor hoeveel koeplekken?
Wilbert
@robbies in 2014 nog 7
veeteelt.nl/nieuws/…

Andere jaren kun je zelf nazoeken.
robbies
@Wilbert dit kunnen net zo goed vervangen melkinstallaties zijn, dus niet perse nieuwbouw.
christo
@Wilbert Wat is nu echt belangrijk? Het welzijn van de koe. Zet dat dan centraal. Puur het aanbinden van de koe kan niet de reden zijn om grupstallen te verbieden. Ik wel eens met die vragenstellers in gesprek. Lijkt mij weer een typisch gevalletje NIMBY.
Wilbert
@christo welzijn is subjectief. Als jij vindt dat koeien 6 maanden aanbinden goed is voor de koe, mag dat. Dat een ander dat minder goed vindt, mag ook. Uiteindelijk bepaalt de klant wat er gekocht wordt. Voor mij hoeft het allemaal ook niet zo, maar we kunnen de vragen van klanten niet volledig negeren.
arie.j
Quote Reactie van @Wilbert:
Nu menen sommigen dat grupstallen het walhalla zijn voor koeien. Kan iemand mij uitleggen waarom ze bij biologisch al verboden zijn?Afnemers zijn vragen gaan stellen, de aanzet is gekomen toen het bij bio werd verboden. Dan is het namelijk wel erg slecht voor het welzijn.Mbt opstallen, er komen geen nieuwe opstallers meer bij, door de hoge premie. Grupstallen worden er nog steeds bijgebouwd. Of zullen we een korting van 2 cent hanteren op het melkgeld als je een nieuwe grupstal bouwt? Wordt er ook geen meer bijgebouwd.

Nu schrijf je toch wel behoorlijke onzin.
Wie wil opstallen blijft dat doen als hij dat wil.
Men is al heel erg blij als het aantal boeren tot 20% zou zijn te beperken, aantal koeien is uiteraard veel meer. Dat er geen opstallers bijkomen heb jij geen enkele zekerheid over.
En een verbod in de toekomst denkt men in de zuivel niet over, zeker niet bij FC
Wat is dat eigenlijk van je? Maak jij grupstalboeren graag het leven zuur ?
Als Wakker Dier nu over de grupstallen zou beginnen, maar nee, het het FC
Voor zoiets moet een goede reden zijn, en niet een vaag verhaal over: "er zijn sommigen mensen die vragen stellen"
Een Endendijk is er als opstaller met grupstal, enorme uitzondering , maar ik denkt dat van de rest grupstalbedrijven er wel ongeveer 100% de koeien zomers in de wei heeft.
-
Bij de buren zit de hond, (Duitse herder), de ganse dag in bench (traliekooi) behalve een keer of 5 per dag aan de lijn uitlaten. En zo zijn er zoveel gevallen met huisdieren.
Ze houden zoveel van een hond, en ik moet niet over welzijn beginnen.
Maar dat beest heeft er wel last van dat hij vast zit. Maar over honden die de ganse dag binnen moeten zitten stelt blijkbaar niemand een vraag.

Over biologisch moet je niet beginnen, daar moet nog véél meer.
Zoals 180 dagen verplicht weidegang bv., daar dan eerst als gangbaar maar mee beginnen.
En bij biologisch dynamisch moeten zelfs horens op de kop staan, hoornloos mag niet.
robbies
@Wilbert CBS praat over 236 koeplaatsen sinds 2010

cbs.nl/nl-nl/maatwerk/…

Lijkt me nou niet echt nodig om daar een sterfhuisconstructie op toe te passen én een precedent te scheppen om in de toekomst elk onwelgevallige vorm van veehouderij ongewenst te kunnen verklaren
Wilbert
@robbies ik zie 98 nieuwe grupstallen in dezelfde tabel.
robbies
@Wilbert klopt. Maar die tabel maakt geen onderscheid tussen melkvee en vleesvee.
+2
KOC1981
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Kijk dat werpt weer een ander licht op de zaak, als dit artikel klopt is het NZO breed, dan snap ik alleen niet waarom het niet zo gecommuniceerd wordt?

Lijkt wel de standaard procedure. Men spreekt iets af met NZO, laat RFC het aankondigen en de shit over zich heen krijgen, en al de anderen sluiten stilletjes achteraan in het rijtje aan zonder dat er een haan naar kraait.
+1
m uut m
@KOC1981
NZO doet wat RFC wil.
m uut m
@KOC1981
Op de site van nzo is niets te vinden over grupstal.
+5
dwers
Vandaag de koeien nog weer 6 uur weidegang gehad, wordt nu wel wat nat maar ik zei tegen de koeien jullie moeten van FC, op stal is ook geen optie meer.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @dwers:
op stal is ook geen optie meer.

gelukkig maar ,de boosheid is omgeslagen in vindingrijkheid, zo had ik je ook al ingeschat, die dwers krijgen ze niet klein en die laat zich niet in een hoek drukken

gewoon op zijn nieuw zeelands 365 dagen dag en nacht weiden
komelker 2
.
+3
Porky
De politiek heeft besloten het NIET te verbieden omdat er niet veel meer zijn,omdat het alleen maar afneemt, en nu gaat het RFC het verbieden? Wie denken die arrogante klootzakken onderhand wel niet dat het zijn ! ! , hier zit er nog Eén, zeeeeeer laag cel getal, antibiotica gebruik : 0.0, klauwgebreken : geen. Aldus de veearts met wie ik het er juist vd week over had. Wat een stelletje kwallen onderhand daar bij RFC onderhand, laat ze hun mond eens open doen over die spleetoog in China die 379 miljoen heeft achterover gedrukt.
dwers
Quote Reactie van @Porky:
De politiek heeft besloten het NIET te verbieden omdat er niet veel meer zijn,omdat het alleen maar afneemt, en nu gaat het RFC het verbieden?

Zo is het, de politiek heeft in 2014 de motie van PvdD over verbod grupstal verworpen, maar FC is weer roomser dan de paus.
KOC1981
@dwers RFC gaat het niet verbieden, enkel nieuwbouw.als de politiek het niet verboden heeft omdat het er niet veel meer zijn/het alleen maar afneemt zoals je zegt, zeg je eigenlijk ook dat de politiek/maatschappij het niet het gewenste systeem vindt. blijkbaar deelt RFC die visie en handelen ze daar ook naar.
robbies
@KOC1981 de politiek en de maatschappij willen ook minder mest. Daar ook maar naar handelen dan?
KOC1981
@robbies daar zijn we toch met z'n alle mee bezig? Fosfaatreductieplan heet dat geloof ik.
robbies
@KOC1981 ondanks het FRP kent Nederland nog steeds een mestoverschot.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
kent Nederland nog steeds een mestoverschot
Ze kunnen boeren van alles wijsmaken.
Jan S
😀
dwers
Quote Reactie van @KOC1981:
blijkbaar deelt RFC die visie en handelen ze daar ook naar.

Er stond anders wel in dat het voor sommige bedrijven ingrijpend kon zijn
KOC1981
@dwers ja, maar er staat niet dat ze het verbieden of de melk niet meer halen of minder betalen. enkel geen nieuwbouw of uitbreiding
dwers
@KOC1981 We horen het ooit wel eens.
robbies
@KOC1981 wat zijn je perspectieven dan nog?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
131
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0