Jaring Brunia is een jonge boer met een missie

Van de lijst groene doeners en denkers zijn de onderste 25 namen bekend. Een jonge ‘boer met een missie’ is een van de nieuwkomers.

De melkveehouderij lag afgelopen jaar zwaar onder vuur: te veel koeien, te veel mest, kale graslanden. Toch komt een jonge boer met melkkoeien de Duurzame 100 binnen. De Fries Jaring Brunia (31) staat als nieuwkomer op plaats 90.

Brunia doet het dan ook anders: met meer plezier, minder financiering en oog voor de natuur, zoals hij uitlegt. Ingewikkeld? Helemaal niet, ervaart Brunia. Hij stel zichzelf simpele vragen. “Waarom antibiotica gebruiken? Dat belemmert het zelfherstellend vermogen van de koe.” En: “Waarom zou je veevoer kopen als er gras beschikbaar is?” Inmiddels heeft Brunia het certificaat ‘biologisch’ en houdt hij onder aan de streep geld over. Hij zette een stukje van zijn land onder water voor de weidevogels. “Ik doe iets terug voor de natuur. Dat is mijn plicht als boer.”

Lees hier het hele interview met Jaring Brunia: trouw.nl/groen/…

Deel dit topic

Reacties

jandb
Deze boer heeft wel een goed verhaal en ik denk dat er zeker toekomst in zit.
+4
dewittemotor
Van mij mag het allemaal, maar zet dan het complete verhaal van zo'n bedrijf erin.

Hij is 31. Hij doet het anders. werken met een lage financiering. Dat is compleet niet toepasbaar op het gros van de bedrijven. Ouders hun oude dag, er zijn meerdere kinderen die iets van de koek willen. en er zal grond onder moeten. In de meeste bedrijven zit gewoon miljoenen aan vermogen.(ook als je geen nieuwe stal hebt)

Bij hem zal het wel allemaal pacht/huur zijn, anders kan het compleet niet. Als hij 60 is kun je hem op z'n kop hangen en dan rolt er nog geen stuiver meer uit z'n zakken. Je bouwt niks op zo
Nick83
Quote Reactie van @dewittemotor:
werken met een lage financiering

Idd. Geen broers zussen ofzo, farm gratis gekregen? Ik zou daar ook wel eens wat meer over willen weten...
Frans1
Beetje rooskleurig verhaal denk ik.hij kon starten zonder geld omdat er een stal was,en de grond? Grondgebonden melkveehouder worden met lage financiering is op een uitzondering na schier onmogelijk volgens mij.
Maar ook op traditionele bedrijven wordt wel iets verdient hoor, qua omvang en resultaat liggen we dicht bij elkaar,met het verschil dat ik wel enigszins bepakt ben met financiering
dewittemotor
Vorig jaar verdiende hij 50.00 euro. nou nou

Ja gangbaar verdiende vorig jaar 30.000 en dit jaar 130.000, terwijl hij dit jaar ook maar 50.000 verdient. (het gaat mij om het idee, niet om de exacte getallen.

Daarbij is het leeuwendeel van die 50.000 van hem afkomstig van allerllei subsidies, want daar zal wel vol op ingezet zijn (mag van mij, daar is het voor), maar dat wil de maatschappij nu ook net weer niet
christo
Stuur hem een bosje veren.
Wiebren
@christo de pek krijgt hij hier wel
+1
pieta
@Wiebren Een bedrijf beginnen met een lage financiering is in de landbouw voor de meesten niet weggelegd en/of een onwenselijk bedrijf. Pachtgrond/boerderijen liggen in NL niet voor het oprapen. En als je bijv als geitenboer begint met een paar oude loodsen vol te stouwen met melkgeiten zonder grond dan ben je weer niet echt gewenst bezig. Dus het is voor de meeste niet weggelegd.
+1
pieta
@Wiebren Vind je het gek dat hij de pek krijgt? Ik heb het even gelezen. Hij wil een lage financiering en het gaat allemaal zomaar even. Maar de vraag beantwoorden hoe hij aan een lage financiering komt wordt niet beantwoord. Ik gok dat ie de grond en gebouwen van zijn ouders "heeft" hoe weet ik niet. Maar het zal wel niet zo duur zijn.
Frits1
Quote Reactie van @pieta:
Ik gok dat ie de grond en gebouwen van zijn ouders "heeft" hoe weet ik niet. Maar het zal wel niet zo duur zijn

In verhouding tot de markwaarde klopt dat, maar dat is bijna bij iedereen zo in Nederland.
+2
pieta
@Frits1 Kan wel zijn maar stel dat ie (hij koopt geen krachtvoer meen ik) 10.000 kg per ha zou melken en hij wil laag gefinancierd zitten dan kan ie niets in eigendom hebben. Zelfs niet vanuit familiebezit. Stel dat ouders zeggen 20.000 per ha is genoeg. Dan heb je het nog over 2 euro per kg. En dan heb je nog geen gebouwen.
christo
@Wiebren Ik kan me niet voorstellen dat je dat raar vind.
+1
Wiebren
@christo nee op zich niet, schizofreen geprik is aan de orde van de dag. Kwaad over een te makkelijk oordeel van burgers over boeren en tegelijk net zo’n makkelijk oordeel klaar over collega’s die een iets andere bedrijfsopzet hebben.
+1
christo
@Wiebren Goed diplomatiek antwoord. Zou jij medicatie nemen wanneer je ziek zou zijn?
Wiebren
@christo Dat weet ik niet, de huisarts kent mij niet en ik de huisarts niet. Toen onze oudste dochter is geboren stond ze (huisarts) voor de deur en ik wist niet wie het was.
Terug naar mijn punt: vind je het normaal om over iemand te oordelen waar je amper iets van weet?
christo
@Wiebren Ik veroordeel het niet geven van medicatie. Als jij daar voor kiezen kan ik mee leven. Als ouder of veehouder heb je een zorgplicht. Medicatie is daar gewoon een onderdeel van. Maar zodra het een soort religie wordt om dat niet te willen haak ik af. Op mijn bedrijf bestaan geen koeien die afvallen doordat ze niet in het systeem passen. Dan zou de verzorging tekortschieten.
Jan S
😀
Frans1
@christo Wat is bij jou de gem leeftijd bij afvoer dan?
christo
@Frans1 5.03
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
5.03

En voor het fosfaatreductieplan?
christo
m uut m
@christo
Dat is voor verbetering vatbaar laten we maar zeggen
christo
@m uut m Zijn we mee bezig.
m uut m
@christo
Voor iemand die zegt dat bij hem geen koeien afvallen omdat ze niet in het systeem passen heb je toch een verrekte lage leeftijd bij afvoer. Systeem niet toereikend zullen we maar zeggen.
christo
@m uut m Eerste zin klopt. Tweede moet je meer inzicht hebben in de afvoerreden. Tip; geen benen,uier,stofwisseling of melkproductie.
m uut m
@christo
Blijft afvoer reden nummer 1 over.
Krijg koe niet drachtig.
christo
@m uut m In 1x goed!
m uut m
@christo
Dus jouw koeien vallen wel af door jouw systeem!
Uitval door vruchtbaarheid is vaak niet 1 ding waar het aan ligt. Maar meer de som van kleine management fouten.
Het systeem moet dus op de helling.
christo
@m uut m In het systeem zit een foutje. We zijn aan het zoeken waar het zit. Zelfs ik maak schijnbaar foutjes.
Nick83
@christo nou... heb je veel jongvee zeker? Hier 7.5 jaar.
Wilbert
@Nick83 dan hoor je bij de beste 1% van Nederland, netjes.
Hier 7.02
pietjepuk
@Wilbert gaat er dan ook nog wel eens vee voor het leven weg wat ouder is dan 2 maanden.
Wilbert
@pietjepuk Eigenlijk nooit. Afgelopen jaar dragende 1 vaars, zuiger, naar hobbyboer.
pietjepuk
@Wilbert dan heb je maar 4 stuks jongvee per 10 melkkoeien. dat is heel scherp.

Ik redt het hier belangen aan niet 7,5 stuks jongvee op tien melkkoeien. en afvoer leeftijd 5 jaat en 3 maanden. In mijn idee ligt dit vooral aan een handje vol vaarzen die me naar het kalven niet zinnen. deze vertrekken dan ook na een jaar.
christo
@Nick83 Volgens mij niet veel. Krap 5 per 10 melkkoeien. Op basis van een getal kan ik geen conclusie trekken. Vervangingspercentage 20%.
+2
Frans1
@Wiebren niet zo zeuren Wiebren,de reacties hier gaan over zaken die verteld worden.Ik heb mijn twijfels bij zijn verhaal qua weinig financiering,Christo haakt in op geen antibiotica.zijn beide dingen waar hij heel goed zonder kan,wij hebben onze vraagtekens over de invulling daarvan,want dat vermeld het artikel niet.
Maar ik snap je defensieve houding wel 😉
christo
En een flesje depo. Geweldige dierenmishandeling door de keuze te maken geen medicijnen te geven. Wat zou hij voor zichzelf beslissen als hij ziek zou worden. Mijn vader vertelde mij eens van een buurman die ernstig ziek was een tijdje na WOII. Hij woonde 500 meter verderop, zijn geschreeuw was hier in huis nog te horen.
Jan S
😀
+1
christo
@Jan S Zieke dieren moet je net als zieke mensen behandelen. Ffff een toevoeging voor jouw hersenspinsels: ik heb geen landbouwkundige opleiding.
Jan S
😀
+1
Wilbert
@Jan S een ziek dier medicatie onthouden is niet goed voor het welzijn. Dat jij dat niet doet, zit tussen jouw oren. Als de koe kon kiezen, graag wel de medicatie en weer sneller gezond met minder pijn.
Ps. Ik neem aan dat jij tot je dood geen medicijnen gaat gebruiken?
christo
@Wilbert Ut bunt een stelletje dierenmartelaars.
+1
Jan S
😀
christo
@Jan S Je kunt ze ook gewoon executeren. Oh nee, dat het aanpassen aan het systeem. Weke koe dat niet kan valt af. En dat zijn er heel veel als je de vervangingscijfers bekijkt.
Jan S
😀
+1
christo
@Jan S Het maakt me niks uut welk soort koe we het over hebben. Als veehouder heb je een (ver)zorgplicht. Niks uit laten zieken, maar gewoon je werk doen.
Jan S
😀
christo
@Jan S Geinig hoe jij denkt te weten hoe ik ben, werk en handel. Paulien Hogenkamp zei tijdens een ronduit boeiende inleiding: de kans dat aannames kloppen is ongeveer nihil. Zo ook in dit specifieke geval.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
de kans dat aannames kloppen is ongeveer nihil
Ga ze dat in Wageningen maar eens vertellen.
+1
Jan S
😀
christo
@Jan S ik heb het idd niet door. Ik tik dat het onthouden van medicijnen dierenmishandeling is. Niet meer en niet minder.
Jan S
😀
+2
m uut m
@Wilbert
Wie zegt dat jan een ziek dier medicatie onthoudt.
Jan gebruikt geen antibiotica maar er zijn meer middelen.
christo
@m uut m Euthaniseren?
+1
m uut m
@christo
In Amerika hebben ze onderzocht dat in 50% van de gevallen mastitis de koe uit zichzelf hersteld. Meermalen daags uittrekken en met uiermint insmeren heb je al 80 % van de mastitis gevallen behandeld. De rest wordt 3speen.
+1
christo
@m uut m Triest.
m uut m
@christo

Wat is triest
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
50% van de gevallen mastitis de koe uit zichzelf hersteld.

met antibiotica kom je kort bij de 100% uit, dus slechte zaak om ze dit te onthouden
+2
m uut m
@brabo
Wat vreemd dat ik dan hoor dat boeren hoog celgetal koeien moeten ruimen als bijna 100% geneesd.
Even voor de goede orde ik gebruik wel antibiotica maar lang niet in alle gevallen.
Bij een koe met een pijnlijk hard uier wordt gelijk antibiotica ingezet plus een pijnstiller.
Frans1
@m uut m ik ook niet.alleen als de koe er echt last van heeft.is het uier alleen vol en wat vlokjes en de koe vreet gewoon kijk ik het eerst even aan, gaat ook wel vanzelf weer over.met droogzetten gebruik ik ook alleen Orbeseal ongeacht celgetal
pietjepuk
Quote Reactie van @brabo:
met antibiotica kom je kort bij de 100% uit, dus slechte zaak om ze dit te onthouden

jij als robot boer zou toch beter moeten weten. Kijk de laatste vier koeien die je behandeld hebt voor mastites maar is na. Hoeveel melk gaven de koeien voor de mastites uit het kwartier en hoeveel er na.
+1
brabo
@pietjepuk
hier registreert de robot niet de hoeveelheid melk per kwartier, wel de tijd dat ze gemolken wordt per kwartier. En daarin zie ik geen grote verschillen.
Maar goed, er zullen best wel eens dieren bij lopen die het na hun ziekte minder doen. Maar ik vind een 50 % slagingskans te weinig om het ontnemen van antibiotica bij de koeien te gaan proberen. Als je er op tijd bij bent dan heb je met antibiotica een veel hoger slagingspercentage.
Alleen bij acute coligevallen heb ik uiteindelijk wel eens een koe die als 3 speen verder moet.
pieta
Quote Reactie van @brabo:
wel eens een koe die als 3 speen verder moet.

Hier blijven ze eigenlijk altijd 4 spenen houden. 😁
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
+1
Wilbert
@Jan S klinkt als de Oostvaardersplassen. Prima dat je zelf al over je eigen toekomst hebt nagedacht. Al is het nu, als gezond persoon, makkelijk gezegd.
Jan S
😀
+1
casev
@Jan S wat doet jou veearts dan met een koe na een keizersnede? Zo'n koe geen antibiotica geven.... kan je hem beter meteen met de rendac meegeven....

Overigens gebruik ik hier op het bedrijf ook geen droogzetters, maar door te roepen dat je nooit niks aan medicijnen gebruikt moet je er ook bij vermelden dat je zeer waarschijnlijk vaker de rendac op de stoep heb, of koeien met minder kilo's naar de slacht stuurt...
+1
Jan S
😀
MARTIJN G
@Jan S Welk superras heb je dan?
+1
Jan S
😀
+1
brabo
Quote Reactie van @Jan S:
Koop af en toe wel eens kalveren aan

en die leer je ook om te gaan zitten? 😄
Wilbert
@Jan S dat je veel Hollandse rassen houdt vind ik dan weer wel mooi.
+1
oldhuus
@MARTIJN G
Heb ook een keer montbeliarde met uierontsteking gehad, maar werd wel 3-speen en ook zo weer genezen, en na de droogstand (zonder penicilline) gaven alle kwartieren ook weer melk. Jan heeft wel gelijk dat je zo ingewikkeld boeren kunt als je wilt, hier ook al jaren geen droogzetters of droogstandsrantsoenen meer en melkziekte komt ook maar paar keer per jaar voor. Keizersnee alleen bij HF, en koeien die problemen geven moet je ook niet verder mee fokken, helaas zjin dat vrijwel altijd zuivere Holsteins.
pieta
@oldhuus Ik heb ook een keer een kruisling gehad met Coli. Die ging gewoon dood ondanks alle goede zorgen.
+1
oldhuus
@pieta
Was dat vlak na het afkalven, hier ook wel coli gehad met 2 kruislingen die monti en en halve deens rood, beide direct behandelt waren zo weer hersteld, alleen die Deen bleef uierproblemen houden vorige week geslacht toch 340kg na 2,5 lactatie.
Nick83
@pieta dan ben je er te laat bij + onvoldoende weerstand van de koeien.
pieta
@Nick83 Sommige hebben dat nooit dat ze er te laat bij zijn. Hier gebeurt dat wel ooit. En ook een kruisling kan dan gewoon het loodje leggen.
+1
oldhuus
@pieta
Heb dat jaren terug gehad, was net afgekalfd van tweeling dus dachten te gauw aan melkziekte.
Maar tegenwoordig bij koude oren of iets anders direct temperaturen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's platteland , duurzaam en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN