De #Koolstofboeren komen eraan

Koolstof wordt een hot item. Vastleggen in de bodem is goed voor imago en portemonnee. De hamvraag: wordt het vrijwillig of verplicht? Sommigen hebben het over een tientje per ton CO2 voor de koolstofboeren van de toekomst.

De klimaatakkoorden van Parijs vinden hun weerslag op het boerenerf. Als het aan LTO ligt, wijst het nieuwe kabinet binnenkort landbouwgrond aan als een van de methoden om vanaf 2020 het broeikasgas CO2 vast te leggen. Dat kan door het gehalte organische stof te verhogen. Dat bestaat voor de helft uit koolstof, gevangen uit de lucht door planten. Dat moet dan voor lange termijn in de bodem worden opgeslagen. Dat is allemaal nog niet zo simpel.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Hoe hoog moet het OS gehalte zijn om CO 2 neutraal te zijn (aantal koeien per HA)
hans1980
Blijvend grasland dus!
En eigenlijk hoeft de lto hierin geen schakel te zijn het gebeurd gewoon altijd jaar in jaar uit ...
+1
puntertje
Hmmm, let op, iemand met een hoog os-gehalte in de grond, die het dus altijd goed heeft gedaan, kan het natuurlijk niet meer verhogen en krijgt niets. Mensen die hun grond hebben misbruikt en geen os meer over hebben kunnen weer verdienen door het op te krikken. Want veroorzakers van problemen worden altijd bevoordeeld in de regelingen waar de sector graag zelf over wil meepraten.
hans1980
@puntertje Ha , ha
Ja echt gaat de lto door om de Boeren die niet hebben gegroeid en die niet aan roofbouw hebben gedaan alweer straffen...
Bah LTO Bah.....
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @puntertje:
Want veroorzakers van problemen worden altijd bevoordeeld in de regelingen waar de sector graag zelf over wil meepraten.

LTO boeren?
JanCees
@puntertje daar heb je een sterk punt @puntertje daar ben ik ook mee bezig om te kijken hoe we historisch goed handelen en dus niet Co2 uitstoot veroorzaken kunnen meewegen. Is lastig maar moet iets op te vinden zijn lijkt me.
dorpsrandhoeve
@JanCees Nou, ik hoop het JanCees, ik kan namelijk aantonen in mijn bodemmonsters van de laatste 30 jaar dat de 1 op 5 rotatie met mais en gras mijn os gehalte is gestegen.

Ook een perceel dat we 30 jaar continuteeld mais hebben gehad is sinds 1992 1 % os gestegen. (Toen begonnen we groenbemester te telen, wij zijn destijds voor gek verklaard dat we een flink grote snijrogge volledig inwerkten.)
+2
spotmelker
Bemestingsnormen verruimen zodat we weer optimaal de gewassen kunnen laten groeien. Elke hectare een tonnetje of 20 aan CO2 vastleggen, ka$$a..😁
Druk
@spotmelker
Het oude, vertrouwde gemengde bedrijf met twee-derde grasland verplichting komt weer tevoorschijn 😄
+10
JanCees
@spotmelker Heb je inderdaad een punt en wat nog beter werkt is kunstmest inruilen voor dierlijke mest. Geeft meer organische stof lager verbruik fossiele grondstoffen hogere biodiversiteit meer waterbuffering en minder mestafzetkosten. Gezond boeren verstand is zo gek nog niet
spotmelker
Quote Reactie van @JanCees:
Gezond boeren verstand is zo gek nog niet

Het telen van eigen ruwvoer en het verwaarden daarvan is wel een beetje een ondergeschoven kindje geworden in de melkveehouderij.
Coen
@spotmelker , eigen geteeld ruwvoer moet via de magen van eigen rundvee 😄

verkoop overtollig ruwvoer levert geen enkele toegevoegde waarde, aankoop ruwvoer gaat richting intensieve melkveehouderij en dat moeten we als sector ook niet willen
brabo
Quote Reactie van @Coen:
aankoop ruwvoer gaat richting intensieve melkveehouderij en dat moeten we als sector ook niet willen

je kunt ook blij zijn dat er in ieder geval nog een intensieve kant in NL is, zodat je overtollig voer nog iets opbrengt
dorpsrandhoeve
@spotmelker Nou, dat doen we anders nog dagelijks
spotmelker
@dorpsrandhoeve Kindjes onderschuiven? 😄 Nee ik hoor, lees en zie veel boeren die teveel gras zouden hebben maar tegelijkertijd wel veel (bij)produkten aankopen.
+1
dorpsrandhoeve
@spotmelker Nee ik bedoelde eigen voer verwaarden. Wij zijn heel erg van het "eigen voer eerst".
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
wat nog beter werkt is kunstmest inruilen voor dierlijke mest

Niet vergeten, scheelt stuk chemie gebruik en wat er nog meer aan vast hangt maar dit is wel schoppen tegen heilige huisjes.
+1
JanCees
@cs-agrar heilige huisjes? Die kennen we niet.
Mogelijk al eind November zal Boerderij een minisymposium organiseren waar een Mesdagonderzoek een nadere toelichting krijgt over toepassing en verschillen in uitspoeling tussen dierlijke mest (rundvee) en kunstmest . Als er al heilige huisjes zijn zullen die enigszins gaan kraken
Jaap40
@JanCees ik hoop dat je de handen op elkaar krijgt. In Groningen zullen ze je dankbaar zijn, dat er maar weer minder gas gewonnen gaat worden ten behoeve van kunstmest industrie.
Coen
@Jaap40 , was het niet zo dat 40% van het jaarlijkse gasverbruik in NL bestemd is voor het maken van kunstmest ?
+2
oldhuus
@JanCees
Kunstmest strooien = organische stof verbranden, dat het ook nog een negatief effect op het bodemleven heeft is al sinds 1861 bekent, nota bene uit een onderzoek van de uitvinder van kunstmest zelf (von Liebig).
+1
KuikenenKoe
Eigenlijk gewoon een dotje CO2-emissierechten kopen op de markt ,dingen kosten bijna niks
geeft trouwens wel aan hoe die markt is
Pluto
Het kabinet en LTO wil wel , en de boer die wordt gesaboteerd door RVO. Want regels zijn regels en vrucht wisseling blijft strafbaar!. Wat in 10 jaar is vernielt kan niet in 30 jaar worden hersteld .
Om het org stof gehalte in de bodem met 1% te verhogen is minimaal elk jaar 75 Ton stalmest nodig per ha gedurende 5 jaar, dus al zou je het spul hebben dan nog laat de wetgeving het niet toe !!.
Wilbert
Vind het opvallend dat iedereen hier zo lyrisch over is, terwijl er nog geen meetmethode en voorwaarden zijn. Als dit doorgaat, betekent het concreet dat een derde tot de helft van het maisland in Nederland omgezet moet worden in blijvend grasland. En of daar iedereen blij van wordt?
En als we vervolgens met een tier 3 model gaan werken om de methaanemmissie uit de pens te berekenen, verliezen we het voordeel weer doordat we minder mais en meer gras voeren. Netto zijn we dus als sector niets opgeschoten.
Minder jongvee, hogere voerefficientie en besparen op fossiele energie hebben meer toekomst. Bijv kunstmest gemaakt met biogas of groene stroom.
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Bijv kunstmest gemaakt met biogas of groene stroom.

Kunstmest vervangen door drijfmest. Geen energie nodig voor kunstmest en minder transport en duurzaam voor de portemonnee.
Grasbaal
Ook Shell wil CO2 in de grond brengen:

Oliemaatschappij Shell stapt samen met het Franse Total en het Noorse Statoil in een project om CO2 op te slaan in een reservoir onder de bodem van de Noordzee.

Jaarlijks moet er 1,5 miljoen ton CO2 worden opgeslagen van fabrieken in Noorwegen. Statoil gaat het project, dat gesteund wordt door de Noorse overheid, leiden. De drie oliemaatschappijen leveren geld, mankracht en ervaring.

Meer: nos.nl/artikel/…
JanCees
@Grasbaal in de USA en Canada is Shell betrokken bij een project om C vast te leggen in de grond bij boeren via organische stof opbouw er zijn sprekende video's van google maar eens op Carbon Cowboys
oldhuus
@JanCees
Men hoeft nu niet het wiel opnieuw uit te vinden, de VBBM heeft alle kennis al in huis.
En zoek op Youtube maar eens naar Savory Institute, men kan met goed geplande begrazing, koeien/schapen, zelfs dorre gebieden weer vruchtbaar maken.
+1
jorisdriepinter
@oldhuus Daar is JanCees al lang achter hoor!
+1
JanCees
@oldhuus Allen Savory en Carbon Cowboys hebben veel met elkaar te maken en VBBM heeft inderdaad heel veel kennis in huis al zou ik niet beweren alle, want we leren nog steeds alle dagen en van de bodem en de processen in de bodem weten we nog maar een heel klein beetje er komt binnenkort weer wat nieuwe kennis bij over stikstof depositie en de vermeende schade aan de natuur die er wel is maar niet door stikstof wordt veroorzaakt.
+2
Jan S
😀
kanniewaarzijn
@Jan S Precies. En als die zgn. opwarming van de aarde op dezelfde manier wordt berekend als de mestwet, dan is het effect wel duidelijk. Ook daar gelooft iedereen de "uitspoeling" en "uitstoot". Zo houd je de "problemen" wel in stand.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , bodem , boerderij en imago geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0