Koe in de wei is beter voor koe, milieu en mens - Opinie - Voor nieuws, achtergronden en columns

Het is terecht dat de meeste mensen de koe in de wei willen zien grazen. Dat is voor alle partijen beter, betoogt Bert van den Berg van de Dierenbesch

Deel dit topic

Reacties

dwers
Dierenbescherming en een dierenarts die het niet met elkaar eens zijn, dat is lachen, ze kunnen mooi samen in een discussie programma op tv.
labella
@dwers Wij mogen er van uit gaan dat de dierenarts er meer verstand van heeft dan de dierenbescherming, die roept alleen dingen om donateurs voor zich te winnen.
christo
@labella Scherp.
+1
Wimblij
Wageningen heeft al eens een overzicht gepubliceerd van de voor- en nadelen van weiden en opstallen. Voor- en tegenstanders gebruiken de punten die hen het beste uitkomen.
+3
christo
@Wimblij Als je naar Wageningen rijdt kun je alleen maar linksaf. Je kunt er wel prima rapporten kopen. En wie betaalt, bepaalt.
christo
@Wimblij De voordelen van weiden worden tenietgedaan door de nadelen. Als marketingstool blijft weiden wel bruikbaar. Consument snapt toch geen reet van het hele verhaal. Daar moet je gebruik van maken. Maar het liefst maken we elkaar kapot. Lijkt de prehistorie wel!
m uut m
@christo
In de beperkte ruimte die we nu krijgen worden we meer concurrenten dan collega's.
+1
christo
@m uut m Hoezo worden? Koffie nog niet op? Wat zijn collega,s? Die type's van grondig die met hun overweldige 100 zielen tellende achterban de hele sector naar de kloten willen helpen ten faveure van hun eigen gerief? Niet mijn collega's.
cornelissen
@christo Ik zie overigens weinig kwaad in grondgebonden melkveehouderij , maar de echte fout is natuurlijk gemaakt door het "roven"van latente ruimte, daarmee krijg je melkveehouders tegen je, dus verdeeldheid
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
de echte fout is natuurlijk gemaakt

door het ontbreken van beleid.
robbies
@pieta
Quote:
door het ontbreken van beleid

dankzij LTO
+1
m uut m
@robbies
Voornamelijk VVD en ZLTO
pieta
@robbies beleid=overheid=verantwoordelijkheid. Al vind ik zeker dat LTO/NZO geen glansrol vervult heeft. De overheid heeft het laten liggen. Ze geven bijv gewoon de vergunningen af om 2.5 miljoen melkkoeien in NL te houden en snappen vervolgens niet dat het aantal melkkoeien zo snel toeneemt.
robbies
@pieta de overheid waarschuwde voor dierrechten, maar LTO wist ze te overtuigen dat de sector het zelf wel op kon lossen. Ze hadden geen enkele notie hoe ze dat zouden gaan doen. Maar een nieuwe beperking konden ze in 2013 -na jaren roeptoeteren dat het quotum het marktpotentieel van de NL melkveehouderij frustreerde- konden ze al helemaal niet verkocht krijgen aan hun achterban
+1
cornelissen
@robbies Je kunt het de overheid zeker achteraf kwalijk nemen ,dat ze geloof hechten aan onnozele K. Romijn ( en ook P.Boer ) , dus in dat opzicht kwam hij toen t.ov. de overheid kennelijk toen niet onnozel over
+2
Twentsch Land
@cornelissen

Flauwekul .....

De overheid heeft het aan de sector overgelaten met jullie kunnen het proberen en indien het niet goed komt grijpen we in ...........en dat hebben ze gedaan.
pieta
@robbies Jij klinkt een beetje als een bokser die na verlies de tegenstander de schuld geeft. Hij had mij niet mogen slaan.
robbies
@pieta ik zie mezelf niet als verliezer hoor. Bij de huidige prijzen voor de rechten hebben we zojuist 1.5 miljoen euro in de schoot geworpen gekregen.

Ik duid alleen waar ik denk dat de verantwoordelijkheden liggen. Jij geeft de overheid de schuld, omdat LTO een geluid verkondigt heeft dat jou wel beter past. En mij niet zo.
+1
pieta
@robbies De verantwoordelijkheid ligt gewoon bij de overheid en niet bij een van de vele belangenbehartigers. De bokser die de ander de schuld geeft ben niet jij maar is de overheid. De overheid had gewoon bindend kader uit moeten zetten. En eigenlijk zouden we ze als sector met zijn allen op de blaren moeten laten zitten ipv het in de sector uit te vechten. Gewoon voor goede schadevergoeding gaan.
m uut m
@pieta
En wie zou volgens jou dan de schadevergoeding moeten hebben.
Stallenbouwers of boeren met plaatsingsruimte.
pieta
@m uut m Degene die investeringen heeft gedaan die niet benut kunnen worden en wel geld kosten. Dus een stallenbouwer zeker, iemand met plaatsingsruimte is natuurlijk ook wat afhankelijk van wat ie er in geïnvesteerd heeft en hoe de waarde zich daarvan ontwikkeld. Stel: je hebt wat losse pacht er bij van jaar tot jaar of wat land er bij van een landschapbeheersstichting voor een zacht prijsje of je hebt (weide)grond gekocht, erfpacht afgesloten of een langdurig pachtcontract. Dat maakt voor mij wel een verschil.
+1
cornelissen
@pieta Afhankelijk van het hoger beroep inzake het fosfaatreductieplan zullen de schadeclaims wel komen (als de overheid bij het hoger beroep in het ongelijk wordt gesteld )
robbies
@pieta de rechter is vrij duidelijk hoor. Die kijkt niet naar de investeringen die gepleegd zijn, maar naar de manier waarop de groei gerealiseerd is ihkv de AMvB. Je hoeft dus niet fors geïnvesteerd te hebben om vrijgesteld te zijn. De enige die nu de lul zijn, zijn diegenen die fors geïnvesteerd hebben maar er geen grond ondergeschoven hebben. Maar Ja, die waren toch al in overtreding. Er is alleen nooit gehandhaafd op de AMvB

degenen die fors geïnvesteerd Hebben, moeten grondgebonden gegroeid zijn. Als die hun groei met jaarhuur gerealiseerd hebben, dan heeft een grondgebonden boer met jaarhuur net zoveel rechten.
pieta
@robbies Ik heb het niet over het FRP maar over fosfaatrechten. En volgens mij hoefden we in 2015 niet aan grondgebondenheid te voldoen. En dat hoeven we nu nog steeds niet.
robbies
@pieta de vrijstellingen binnen het FRP zijn onlosmakelijk met fosfaatrechten verbonden. De datum van 2 juli wordt betwist en dat is ook de grondslag voor het FRP
Twentsch Land
@robbies

Een datum in de toekomst werkt niet.....zal dus in het verleden moeten liggen. Een datum het dichts bij bekendmaking heeft in principe het minst aantal knelgevallen, 2-7-15 kan dus als reëel logisch gezien worden.

Zelf vindt ik een datum wel kort door de bocht....eigenlijk zou die uitgebreid moeten worden met jaar rond 2013 of 2014 met de vrijheid dat je zelf de keus mag maken tussen de drie.
robbies
@Twentsch Land jij kunt van alles vinden, maar de rechter kijkt naar feiten. En de feiten zijn dat er fosfaatregulerende wetgeving was op 2 juli 2015, namelijk de AMvB. Dat die niet afdoende werkt kun je de sector niet aanrekenen, maar daar heeft de rechter wel naar gekeken.

Alle vrijgestelde veehouders zijn volgend jaar potentiële knelgevallen, wat de knelgevallencommissie ook mag vinden
Twentsch Land
@robbies

Jij kunt van alles vinden ....... ja ik heb een mening en dat is wat anders dan de wijs-vader uithangen en geregeld een uitspraak bijstellen ... 😉
robbies
@Twentsch Land Zo vaak hoef ik volgens mij geen uitspraak bij te stellen.
robbies
@pieta je moet wel voldoen aan de AMvB. Wordt alleen niet op gehandhaafd
+1
christo
@cornelissen De echte fout heet Grondig met hun ideologie. Als je mishandelt wordt doe je toch gewoon aangifte ipv de tegenpartij te executeren? Grondig is als een soort kruising tussen ridderzuring en Noord-Korea. Bestrijding daarvan dient op dezelfde manier plaats te vinden.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @christo:
Grondig is als een soort kruising tussen ridderzuring en Noord-Korea

Kan het allemaal niet meer helemaal volgen, had ik met Hans van Bergen ook al.
christo
@cornelissen Onkruid met een grote mond waarvan de houdsbaarheidstermijn verstreken is. Tijd voor de rugspuit. Gerichte bestrijding werkt beter dan volvelds spuiten
cornelissen
Quote Reactie van @christo:
Gerichte bestrijding

Ik denk inderdaad ook ,dat als lto en nmv zich daadwerkelijk inzet voor het mogen invullen van de "geroofde " latente ruimte, Grondig het moeilijker zal krijgen en er een hoop van de naar eigen zeggen 350 betalende sympathisanten zal afhaken ,maar zover is het nu nog zeker niet.
+3
Jan S
😀
+1
m uut m
@christo
De echte fout?
Elke veehouder verantwoordelijk maken voor plaatsing van zijn/haar geproduceerde mest maken.
Geen plaatsingsruimte geen productie.
De enige echte oplossing.
m uut m
@christo
Dat zie ik toch iets anders.
+1
christo
@m uut m Dat vind ik prima. Wij kunnen best wel een bakkie koffie drinken zonder elkaar de hersens in te slaan. De grootste hekel heb ik aan mensen die hun ideologie op willen leggen aan anderen. Ik koester de verscheidenheid die onze kracht is. Er zij gewoon te veel krachten op het moment die niet in de gaten hebben dat de hele sector schade oploopt door te willen shoppen in die verscheidenheid om er zelf beter van te worden
robbies
@christo
Quote:
De grootste hekel heb ik aan mensen die hun ideologie op willen leggen aan anderen.

Ook geen lid van LTO neem ik aan?
christo
@robbies ckers wel. Kan ook wel uitleggen waarom.
robbies
@christo vertel. Die hebben er namelijk ook een handje van om een bepaalde ideologie op te dringen
christo
@robbies Ik ga voor mening van Pieta.
+1
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Ik ga voor mening van Pieta

En die is ook geen lid 😁
Jan S
😀
+2
christo
@Jan S Je snapt er helaas geen bal van. Ze vertikken het om 1geluid te laten horen richting de politiek. 1 Geluid waar de hele sector wat mee kan. Dat noem ik koesteren van verscheidenheid. Bel eens met de voorzitter van grondig.
ej-van-de-voort
@christo

Los van welke belangenorganisatie dan ook is er momenteel geen enkele die voor de complete sector alle belangen kan behartigen, daarvoor liggen die al tever uiteen.
+1
m uut m
@christo
De belangen van de individuele veehouder ligt zo ver uit elkaar dat 1 geluid niet meer lukt en dat komt ook niet weer.
De verschillen worden alleen maar groter.
+1
Jan S
😀
Wilbert
@Jan S ik hoor het al weer, Jan de alwetende weet via ene frank die door 2 veehouders is geïnterviewd precies wie er in die visiecommissie zitten en hoe groot dat ze zijn.
Gelukkig kent iedereen die wel lid is lto via de nieuwe oogst al wel 2 commissieleden en hoef je niet net als frank te gissen / zwartmaken.
Tip, zorg dat je kunt onderbouwen wat je zegt, anders kom je zo dom en gefrustreerd over.
Jan S
😀
+1
Jack Rijlaarsdam
@Jan S Frank chargeert. Wij melken maar 75 koetjes en zelfs ik ben door de sollicitatieprocedure voor de commissie heen gekomen. Schaalgrootte was daarbij absoluut geen issue. Voor de duidelijkheid: het schema strookte niet erg met m'n eigen werkzaamheden dus ik heb mezelf afgemeld. Dit geeft wel aan dat het vrij logisch is dat er relatief veel afgevaardigden van grote bedrijven tussen zitten: een ondernemer met een eenmanszaak kan zich niet zomaar een flink aantal dagdelen in een vrij korte periode vrijmaken om een sectorvisie op te stellen. De zaak thuis draaiende houden heeft prioriteit. Voor grotere bedrijven met een vaste factor ingehuurde arbeid of voor meermansbedrijven is het gemakkelijker schakelen.
robbies
@Jack Rijlaarsdam als je geen nieuwe stal aan het bouwen was, hadden ze je misschien wel geweigerd.
+1
Jack Rijlaarsdam
@robbies Je ziet spoken. Ik heb zeer nadrukkelijk aangegeven dat ik een voorkeur heb voor een grotere rol van grondgebondenheid in het beleid en nog ff aangehaald dat ik (en vele Noord-Hollanders met mij) deze uitspraak van Kees Romijn niet ben vergeten: "Extensieve bedrijven met latente ruimte zijn in het voordeel bij invoering van fosfaatrechten. Zij hoeven alleen maar fosfaatrechten te kopen, intensieve bedrijven moeten ook nog grond vast leggen." Mijn insteek heb ik goed duidelijk gemaakt en toch kwam ik door de sollicitatieprocedure.
robbies
@Jack Rijlaarsdam Zo te lezen verbaasde dat jou ook een beetje 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
verbaasde dat jou ook

Nee. Er was aangegeven dat gepoogd werd een divers gezelschap melkveehouders bij elkaar te halen. Daar past een eigenwijs krummelboertje uit Noord-Holland dan ook tussen.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Jij bent een 200 koeien wannabe boer.
Die 200 koeien strookt wel weer met de vorige visie van lto.
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Jij bent een 200 koeien wannabe boer.Die 200 koeien strookt wel weer met de vorige visie van lto.

Jij lijkt wel een vega slager :😬
m uut m
jan.1
@m uut m
De ander heeft het altijd gedaan....

Volgens mede-oprichter Niko Koffeman van de Vegetarische Slager is sprake van een 'politiek gemotiveerde' actie waar de vleeslobby achter zit. Andere producenten van vleesvervangers gebruiken vergelijkbare namen voor hun producten en hebben niets gehoord.
m uut m
@jan.1
Vindt je dat op mij van toepassing.
Sector visie van lto is/was gezinsbedrijven met 200 koeien.
Jack heeft net zijn stal voor 200 koeien klaar.
Wat klopt hier dan niet?
Beschuldig of verwijt ik hier iemand ?
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Vindt je dat op mij van toepassing.Sector visie van lto is/was gezinsbedrijven met 200 koeien.Jack heeft net zijn stal voor 200 koeien klaar.Wat klopt hier dan niet?Beschuldig of verwijt ik hier iemand ?

Dat lto bedrijven met 200 koeien zoeken,waar kan je dat vinden.
jan.1
@m uut m

Daar maak jij op uit dat lto daar zijn sollicitanten vandaan haalt,verder klopt de visie wel ,sanering gaat heel hard,binnen 15 jr is dat het gemiddelde!
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Dus als ik jou goed begrijp

Jij begrijpt mij niet goed.
+1
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Hier een stukje uit de column van Frank Verhoeven in Melkvee Magazine:"Eind dit jaar wil de LTO met een nieuwe visie op de melkveehouderij komen. Dit is ook de eerste taak van de nieuwe vakgroep melkveehouderij, een flinke klus! Ik ben hier al voor geïnterviewd, maar via deze weg lever ik ook nog wat ongevraagd advies. Allereerst viel het me op dat het vrij forse bedrijven zijn die bezig gaan met de visievorming, bijna allemaal bedrijven met meer dan 200 koeien. Is dat al vast een voorzet voor de visie? Want een gemiddeld bedrijf heeft altijd nog zo'n 90 koeien."

Grondlegger van de KLW toch? En komt van Wageningen......
Jan S
😀
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Inderdaad DIE Frank Verhoeven. Grappig wel, uit zijn betoog blijkt dat hij voorstander is van heel andere dingen dan waar hij zich in de praktijk mee bezig houdt. Kan je zien dat hij niet weet waar hij mee bezig is. Maar goed, als je je "kennis" ook hebt opgedaan in Wageningen.....
+4
Wilbert
@m uut m nee hoor, die van Grondig willen dat de rest de helft van de koeien wegdoet, zodat zij er zelf 2x zoveel kunnen houden. Hebben enkele prikkers hier ook een handje van...
christo
@Wilbert Het mooiste is om helemaal geen koetjes te hoeven melken.
+1
christo
@Wilbert ALs je mij bedoelt: ik hoef mijn stal niet vol. Heb volop lol met de dames die er nu lopen. Een kleine schadevergoeding van de staat zou niet verkeerd zijn.
+3
spotmelker
Quote Reactie van @christo:
Een kleine schadevergoeding van de staat zou niet verkeerd zijn.

Als deze haar verantwoording zou nemen zou ze dat horen te doen i.p.v. het afnemen van rechten van bedrijven die niet/nauwelijks groeiden en gratis uitdelen aan die groep die door het ontbreken van duidelijk beleid fors investeerden. En we pikken het ook nog....
christo
@spotmelker Was dat maar zo. Men geeft elkaar de schuld.
spotmelker
Quote Reactie van @christo:
Men geeft elkaar de schuld.
Iets van 'verdeel en heers' en dat gaat de overheid aardig lukken zo lijkt het.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's milieu , grazen , wei , koe in de wei en van den berg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0