Cono verbiedt gebruik voedingsvetten in rantsoen

Cono Kaasmakers heeft besloten om het bestellen en voeren van pensbestendig voedingsvet te verbieden. Dit meldt voorzitter Klaas Sluis in een bericht aan de leden.

Het besluit komt op een moment dat veel melkveehouders overgaan op het gebruik van deze bestendige vetten. Dit met als doel om het vetpercentage in de melk te verhogen, want melkvet is duur.

Deel dit topic

Reacties

DutchDairyFarmer
En in het buitenland is het al jaar en dag een normaal iets.
+2
robbies
@DutchDairyFarmer maar Cono zit in de nichemarkt. Hebben een naam te beschermen
Porky
@DutchDairyFarmer moeten hun weten.
+1
labella
@DutchDairyFarmer heel verstandig, straks mengt een of andere voermenger er per ongeluk wat afgewerkte olie door en is de schade niet te overzien.
christo
@DutchDairyFarmer Boeren zijn daar ook iets harder.
m uut m
Valt me nog mee dat je nog snijmais mag voeren.
+1
basbes
Op vakantie jn de Jura sprak ik een boer die zelfs geen graskuil aan de koeien mocht voeren. Lekkere kaas trouwens daar in Frankrijk.
casev
@basbes zeker lekker, maar wel een kaugompje mee, want je geurt er behoorlijk van uit je....
Porky
Hebben nog gelijk ook, wie weet wat er op den duur voor vuiligheid inzit,voor je het weet heb je weer een schandaal, nee Congo heeft gelijk,hebben een goede naam,houwen zo, weg met al die rotzooi.
+1
Nick83
@Porky zo kun je over mineralen of krachtvoer ook denken...
+2
Porky
@Nick83 dacht dat dat echt wel goed gecontroleerd tegenwoordig, na al dat geknoei in t verleden,daar donderde ze ook v alles in, en waarom nu ineens dat vet in het voer? Omdat het melkvet zo duur is? Hadden ze niet zo achter die zgn "allesweters " moeten lopen, fokken op eiwit mensen dat was het, net als jaren geleden de "voor (op)lichting " je moest niet investeren in grond ,maar in melkquota, ook v die idioten. Nee cono heeft zwaar gelijk
+1
van Ittersum
@Porky Congo ?😉
Porky
@van Ittersum praat naar dat je verstand hebt
jan w
Vergezocht!!
+1
Wilbert
Heeft niets met veiligheid te maken maar met verzuursamenstelling van de melk. Nu het weideseizoen over is wil cono voorkomen dat er teveel harde vetten in de kaas komen.
Ps. Ingewijden weten dat dit een zuivelbreed issue is, zachtere vetten worden beter gewaardeerd. Wees niet verrast als andere verwerkers dit overnemen of voor evt. nieuwe melkstromen.
robbies
@Wilbert zal Speerstra ook niet leuk vinden
Wilbert
@robbies dat zal cono een zorg zijn. Speerstra heeft nog genoeg andere producten om van te leven. En anders innoveren ze maar met pensbestenige vetten die wel de zachte vetzuren in de melk verhogen.
+1
kaas
Klot zuurtegraad melk gaat iets omhoog met het voeren van vetten heb het laatste jaar 3 keer geprobeerd en elke keer een lichte stijging van zuurtegraad en stop je weer dan daalt het ook wel weer .maar van vetten voeren krijgje goede melklijsten maar er blijft geen cent van over daar voor zijn de vetten te duur
Porky
@kaas nou wat zou je dan gaan liggen kloten,de boer word er per saldo niks wijzer van,maar betaald wel het gelach.
+2
jg
@kaas Melkveehouders blijven de hun eigen markt vol duwen zonder extra rendement.
cs-agrar
Quote Reactie van @kaas:
zuurtegraad melk gaat iets omhoog met het voeren van vetten heb het laatste jaar 3 keer geprobeerd en elke keer een lichte stijging van zuurtegraad

Kan ik niets van merken, zelfs puntje lager. Kan je ook weer van zeggen, dan had je twee puntjes lager gehad.. Maar elk seizoen zit er wel eens een stijging in, daalt ook wel weer
kaas
@cs-agrar elke als ik begon 1 of 2 puntjes omhoog en als ik weer stopte dan weer een daling dus wel heel toevallig en rendement zit er niet in dus ik voer het niet weer.
een vet stijging van max 0,2 en een daling van eiwit met 0,5 en misschien een kleine halve liter melk meer dus begin maar eens te rekenen
brabo
Quote Reactie van @kaas:
een daling van eiwit met 0,5

dat is wel heel veel
Erco
@kaas hier eiwit gelijk en vet plus 0,25-0,30 maar helaas we mogen niet meer
puntertje
Met de steeds betere analysetechnieken moet het ook mogelijk zijn om uit te betalen op vet- en eiwitsamenstelling, anders krijg je dit gedonder; koeien volstouwen met goedkope harde vetten en daarmee de samenstelling van melk benadelen en dus smaak en kwaliteit van de producten. En dan zaniken er natuurlijk weer veel 'fabriek moet niet zeuren maar melk duur verkopen', dat gaat niet als het imago van melk ondermijnd wordt door productiemethode.
Twentsch Land
@puntertje

Gedeeltelijk waar....maar fabriek veranderd ook genoeg aan de samenstelling / verhouding ( afromen )
robbies
@Twentsch Land dat is hun recht toch?
Twentsch Land
@robbies

Oh misschien hebben ze wel dat recht maar dat staat er buiten.
Wilbert
@Twentsch Land normaliter niet aan de vetzuursamenstelling en zeker niet voor het kaasmaken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cono en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN