Geel goudkleurig gas uit de mais kuil!

Gas onder het zeil hebben we al vaker gehad maar heeft het een aparte kleur?

Deel dit topic

Reacties

sorry
Komt van groene mais
Grasbaal
Door Jetty Middelbeek;

Bij deze een waarschuwing: tijdens de eerste twee weken na het inkuilen kunnen er roodbruine gassen worden gevormd, "nitreuze gassen". Deze zijn bijtend en zeer giftig. De vorming ervan begint al binnen enkele uren na het afdekken van de kuil. De piek ligt rond de 4e á 5e dag, waarna de productie weer afneemt. Na ca 2 weken is het gas bijna geheel verdwenen. Wat er dan nog aan risico onder het plastic overblijft is verstikkingsgevaar door kooldioxide. Leg de kuil daarom niet direct naast de stal of in de buurt van kalverboxen. Zorg ervoor dat mensen en dieren niet met dit gas in aanraking kunnen komen. Is het nodig de kuil te ontluchten omdat de gasvorming erg sterk is, doe dat dan wanneer het waait (van u en de stal af) en liefst terwijl u hoog staat (het gas is namelijk zwaarder dan lucht en kruipt over de grond).

Aan bruinverkleurde maisresten, witgekleurd gras en soms dode dieren rondom de kuil (zoals geelverkleurde wormen) kun je zien of je kuil nitreuze gassen bevat.


Bron: prikkebord.nl/topic/30626/
+1
Ricochet
Heb ooit eens gehoord dat een veehouder het plastic opende om het gas uit de naast de stal gelegen sleufsilo te laten ontsnappen.
Het gas stroomde de stal in en kostte een aantal koeien het leven.
+1
tijgernest
In De Lutte lag de maïskuil vlak naast de open frontstal. De nitreuze gassen kropen uit zichzelf naar binnen. 3 koeien dood, boer, zijn gezin en enkele brandweermensen naar het ziekenhuis ivm inademing. Bloedlink!
tijgernest
Voor meer informatie, zie: hazmatcat.nl/Fermentatie/Kuilgassen/
tijgernest
Foto's? Ik voeg ze graag toe aan mijn verzameling! Kan hier, maar desgewenst ook naar j.middelkoop@brandweeraa.nl.
Geel is zuur
+1
pieta
@Koeienboer Jannes Is de zon ook zuur dan? 😁
+1
christo
@pieta Er zijn wel veel gele mensen op onze aardkloot.
Pluto
De laatste jaren werd het steeds erger ,en dit jaar beduidend minder . De discussie met enkele deskundigen loopt nog aangezien ze het niet eens zijn met de in mijn ogen logische verklaring !!.
wotan2
@Pluto en die is?
Pluto
@wotan2 Hoe schever de verhouding in aan en afvoer in de bouwvoor hoe hardnekkiger de nitrificatie in de kuil. En inderdaad als je in korte broek door een gele wolk loopt zijn je benen snel verbrand . Vorig jaar liet een nieuwsschierige burger zijn hond uit en deze kwam ook te dicht bij de kuil en het dier was binnen een minuut dood.
tijgernest
Brandweer ingezet in Weerselo voor het ontluchten van een maïskuil 112dinkelland.nl/?p=41890
tijgernest
Een facebookverslag van brandweer Weerselo, met foto's. De moeite van het kijken waard !
Nick83
Bijzonder verhaal. Hier in 2 keer gekuild. Eerst de ene helft en kuil dicht gemaakt, 5 dagen later weer open gemaakt en andere helft ingekuild. Ik heb er niks van gemerkt...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0