'Koe op stal houden is beter voor de koe, het milieu en de mensheid'

Een koe in de wei doet het goed in de marketing, maar het op stal houden van koeien is beter voor het dierenwelzijn en de productie. Dat komt ook het milieu ten goede, stelt rundveedierenarts Jan Dijkhuizen van Dierenartsenpraktijk De Graafschap in een opiniestuk in de Volkskrant. Er zijn melkveebedrijven in Nederland waar koeien een gemiddelde productie van bijna 12.000 kilogram melk per jaar realiseren. In 30 jaar is de sector er in geslaagd met bijna een halvering van het aantal koeien dezelfde hoeveelheid melk te produceren. De mesthoeveelheid en methaanproductie is door die productieverhoging relatief gezien sterk gereduceerd. Dit is alleen mogelijk als de melkkoe het voer dat ze eet zo efficiënt mogelijk benut. Dat lukt het best wanneer de koeien op stal staan, meent Dijkhuizen.

Deel dit topic

Reacties

+2
Hilbrand K
Koeien in de wei bespaart massa 's aan fossiele energie nodig voor ophalen en verwerken van gras en mais en het wegbrengen van mest naar het land en het ophalen van veevoeder uit de rest van de wereld.
En maakt import van veevoedergrondstoffen overbodig en bevorderd daarmee de voedselvoorziening in de rest van de wereld .!!
Om koeien na jaren opstal te hebben gehad weer te leren vreten is lastig.Daarom is het van belang om het weiden te beginnen met kalveren en pinken en alleen de dieren over te houden die goed presteren op weidegras.Deze gaan bij regen echt niet terug naar de stal maar vreten rustig door .Ik heb de ervaring met een koe die terug kwam van het Delta teststation die altijd moeite bleef houden met weiden. Groeten Hilbrand Korver
achterhoeker2
Jan Dijkhuizen mist totaal het gevoel met de samenleving, en is bovendien een matige veearts ,iedereen die verstand van een koe heeft weet dat een koe graag naar buiten wil.
+1
christo
@achterhoeker2 zo zo. Wat is er mis met deze dierenarts? Hij komt ook bij mij. Ik ken er geen die beter is. Jij wel? Dan houd ik me aanbevolen om dat te delen. Of ben jij een matige boer?
achterhoeker2
@christo In deze tijd waar in de melkveehouderij onder een vergrootglas ligt en dan gaan verkondigen dat de koeien naar binnen moeten is ronduit dom.
+1
christo
@achterhoeker2 Je kent hem dus duidelijk niet. Is een gemis voor je resultaten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , dierenwelzijn , melkkoe , milieu , voer , marketing , melkveebedrijven , wei en koe in de wei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0