Illustratie van: hooidonk

EU: Verre veetransporten mogelijk aan banden

47.225 Nederlanders tekenden voor een verbod op verre veetransporten in de Europese Unie. Een pleitpetitie daartoe, getekend door ruim een miljoen Europeanen, werd donderdag overhandigd aan Eurocommissaris Andriukaitis.

Deel dit topic

Reacties

+1
Porky
Maak maar nog meer kapot,word tijd dat ze eens met een lege maag naar bed gaan.
+3
cjw73
@Porky hoezo? Ben groot voorstander dat het gesleur met dieren aan banden wordt gelegd en dan ook de import naar Nederland.
Druk
@cjw73
De bijdrage van Agri aan de welvaart in Nederland wordt afgebroken, de politiek kijkt niet verder dan de dag van vandaag maar ze zullen in de toekomst ervaren dat onze bijdrage van een wezenlijk belang is.
pieta
@cjw73 Exportvaarzen ook aan banden.
cjw73
@pieta voor die 900 euro kun je ze beter niet aan houden tot die leeftijd piet.
pieta
@cjw73 Ze zijn al weer duurder hoorde ik. Maar ik heb ze ook niet.
EDOO
@cjw73 Ze worden hier snel duurder. Afgekalfde vaarzen deden in Leer op de veiling de laatste keer ruim 1800 euro. excl. kosten. Vooral Nederlanders waren kopers.
cjw73
@EDOO dat beurt de verkoper lang niet hoor.
EDOO
@cjw73 Maar de verkoper beurt vast meer dan 900 euries.
cjw73
@EDOO dat wel maar je moet er ook 5 maand langer oppassen. En dat moet ook betaald worden. Maar maakt ook niets uit aangaande dit artikel want uit Duitsland kun je wel in 8 uur thuis.
grondlozeboer
@EDOO 17 oktober weer veiling toch?
Porky
@cjw73 duidelijk nog nooit een moderne veewagen gezien, Nee je moet lekker in het vliegtuig als haringen in een ton gaan zitten ,waar je niet eens je benen kan strekken ,hou op man met die praat over " gesleur" ga eens zo,n veewagen bekijken
+1
cjw73
@Porky in het vliegtuig is vrijwillig chef. en ja heb 4 weken geleden nog een nagelnieuwe vrachtwagen gezien. want mijn buurman import kalveren vanuit polen en litouwen naar nederland. dus weet echt wel waar ik over praat hoor.
Porky
@cjw73 dus bij jou Niks meer dr uit ,en niks meer dr in, zal de agrarische sector gauw op zn kont liggen, word tijd dat de mensen het belang van die sector eens in gaan zien en meer gaan waarderen, de agrarische sector en technische industrie hebben ons wel door de crisis geholpen (is bewezen) maar word niet over gepraat, nee ze trappen de sector liever in een greppel
Wilbert
@Porky mekker niet zo. In 9 vd 10 exportbestemmingen van Nederlands vee hebben de vaarzen het slechter dan in Nederland zelf. We zouden er voor moeten zorgen dat ze in Nederland kunnen blijven. Ik zou mij er niet lekker bij voelen om een koppel vaarzen te verkopen en te weten dat bijna de helft het nog geen jaar uithoudt.
Daarnaast is de export van Nederlands vee een schijntje van de totale agrarische export.
+1
pieter p
Quote Reactie van @Wilbert:
Daarnaast is de export van Nederlands vee een schijntje van de totale agrarische export.

Ik weet niet hoe het nu is, maar ik heb jaren terug een tijdje in het veetransport gewerkt en er ging heel wat biggen de grens over. Heb meerdere keren gehad dat er zo'n 1100 biggen op een auto gingen en in Spanje er allemaal weer levend afliepen.
Wilbert
@pieter p rond de 30.000 vaarzen per jaar (bvne), rond de 50 miljoen € omzet? Tegen de miljarden aan zuivel en vlees export stelt het niet zoveel voor. Is natuurlijk wel geld en er leven mensen van.
Vleesvarkens gaan voornamelijk naar Duitsland voor de slacht. Voor Nederland zou het gunstiger zijn om deze in eigen land te slachten (waardecreatie), maar blijkbaar zijn we te duur of betalen we te weinig voor de varkens. Biggenexport is ook grotendeels Duitsland, tussen de 3,5 - 4 miljoen biggen per jaar. Rond de 150 miljoen omzet?
Porky
@Wilbert je moet woordvoerder worden bij mvr thiemen,gaan we ons nu ook al druk maken hoe er op welke bestemming dan ook mee omgegaan word,dat noem ik pas mekkeren, Nederland is "groot" geworden door handel te drijven, al eeuwen, je zou raar kijken als er gn export meer was
m uut m
@Porky
Heb je wel eens koeien gezien die na 8 uur uit zo'n moderne veewagen kwamen?
Die hebben dorst heel erg dorst.
Porky
@m uut m hou op man, dr zitten drink installaties in ,ga je eens orienteren
m uut m
@Porky
Weet ik.
Maar het werkt niet zijn gelijk volgescheten.
Jij hebt dus nog nooit koeien na een lang transport van de wagen zien komen
pieta
@m uut m Dit zul jij wel weten met je vee uit Denemarken. 😁
+2
m uut m
@pieta
Als ze bij mij zijn hebben ze 7 uur op de auto gezeten en dan hebben ze verschrikkelijke dorst.
pieta
@m uut m Ik vind het dan ook werkelijk waardeloos om vee van zo ver te moeten laten halen. Het zou mijn idee niet zijn.
m uut m
@pieta
De koeien werden door kamphof vervoerd.
De auto's zijn superluxe en de koeien zaten dik in het stro. Het enige probleem is dat ze onderweg niet drinken.
Dat jij dat waardeloos vindt lig ik niet wakker van.
De koeien hebben bij ons volledige weidegang en liggen in de stal super lekker in de potstal.
Daar worden wij vrolijk van .
+4
cjw73
@m uut m zorg dan voor jongvee ben je van dat vervoer af.
m uut m
@cjw73
Om jaarlijks 15 vaarzen op te fokken moet ik 20 koeien inleveren.
Door overal een bb stier op te zetten hebben we ook geen probleem met de afzet van kalfjes.
+1
pieta
@m uut m Het vervoer is niets mis mee natuurlijk en het was ook niet persoonlijk op jouw situatie bedoeld. Maar als je duurzaamheid/diervriendelijkheid/zorg voor milieu en kringloopgedachte uit wilt stralen dan is vee halen van ver niet de oplossing. Als ik het op onze eigen situatie betrek dan voldoen wij beter aan al bovengenoemde gedachten op weidegang na. Hier krijgen ze alleen een reis per vracht aangeboden als eindbestemming. En ja, wij zetten wat mest in de omgeving af. Maar of je het nu met de tank op eigen land brengt of op land in de buurt van een ander is natuurlijk geen wezenlijk verschil.
m uut m
@pieta
Ik durf de vergelijk wel aan op alle punten.
Daar valt een transport van 7 uur in het niet.
+3
pieta
@m uut m Het gaat niet om het vergelijk. Ik zou dan aan een consument uitleggen wat zie jij het liefst: een bedrijf wat zijn jongvee middels een lange reis uit het buitenland haalt, zijn koeien allemaal insemineert met stieren met een genetische (dikbil)afwijking en de kleine kalfjes allemaal over de schutting de intensieve veehouderij ingooit of een bedrijf wat zijn eigen jongvee opfokt en voor alle kalfjes op het eigen bedrijf een plek heeft. 😁
+1
Weidezicht
@pieta als ik het goed heb heb is m uut m biologisch? Zo zie je maar dat iedereen uiteindelijk doet wat hem het beste past.
m uut m
@pieta
Dat kan ik prima aan de consument uitleggen.
pieta
@m uut m Het mooie is dat als ik het uitleg aan consumenten dat het ook prima lukt. Het is beleving, emotie maar ook als je het ziet en je krijgt uitleg is er ook voor veel zaken begrip.
m uut m
@pieta
Ik heb de koeien 3 jaar op stal gehad en elke keer als er een burger kwam moest ik uitleggen waarom ik de koeien niet buiten had. Ik kon nu niet zeggen dat het eenvoudig was.
Nu de koeien weer dag en nacht weiden krijg ik altijd complimenten.
Er is niemand die vraagt of ik ook jv heb.
pieta
@m uut m Mooi toch
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Er is niemand die vraagt of ik ook jv heb.

Dat komt omdat de meesten er de ballen verstand van hebben. Als ik hier mijn verhaal doe met voor elk kalfje wat bij ons geboren wordt hebben wij een plekje op het eigen bedrijf dat doet het ook ontzettend goed. En dat de koeien volledig vrijwillig gemolken worden door een robot doet het ook ontzettend goed. Het is maar net wat je benadrukt.
Een kameraad van mij had altijd kalfjes in een hooiberg aan de weg staan. Allemaal met een halsbandje en een touwtje vast staan en ruimte om rond te lopen. Dik in het stro. Elke dag met mooi weer stonden fietsers en wandelaars de kalfjes te bewonderen. En maar zeggen hoe mooi het was. Toen kwam de NVWA en die gaf een boete. Mochten niet aangebonden staan.
m uut m
@pieta
Dus jij vertelt hoe goed jouw koeien het hebben op hun 6 vierkante meter en je laat ze natuurlijk ook even in de vleeskalverenstal kijken en dan leg je ook even uit dat de kalveren zich niet al te lekker voelen door bloedarmoede.
Dat mijn kalveren ook de mest hokken in gaan daar ben ik niet trots op.
Ik vindt dat zeker in het biologisch segment hier ook dingen moeten veranderen.
Het houden van puur vleesvee is niet erg efficiënt. Beter is om alle kalfjes die de melkveehouderij niet nodig heeft af te mestten, maar dan wel op 2 jarige leeftijd en met weidegang.
Bij de kippen werken ze ook al naar een dubbel doel kip toe.
Dus niet de haantjes van de legkippen in de hakselaar maar de haantjes afmestten.
pieta
@m uut m Onze kalveren hebben geen bloedarmoede. Ze krijgen zelfs elke dag wat kuilgras. En ja, het is ook een systeem uit nood geboren. Maar er is gewoon begrip voor als je uitlegt hoe het werkt. Vervolgens gaan we van de vleeskalverenstal naar de oude stal van de oude eigenaar (donker, klein, krappe afmetingen) en dan naar onze nieuwe megastal. En dan vallen de schellen van de ogen bij velen. Ook bij ons is weidegang een punt van aandacht. Maar kapstokkoeien in de wei zoals er hier een zei en die een half jaar opsluiten in een kleine donkere stal (om maar niet te praten over iemand die net voldoet aan het criterium voor weidegang) of prachtig gehuisvest in een ruime lichte stal met een vrijwillig melksysteem. Uitzicht naar buiten. Hele dag frisse lucht, zo ongeveer airco in de stal. Dan heb je echt wel wat sterke punten.
+1
ej-van-de-voort
@Porky

Een transport naar Italië of verder kost wel meer dan 8 uur. Drink installatie mag dan perfect werken, voor dieren die zelden of nooit in een veewagen gezeten hebben blijft het een behoorlijke stressvolle aangelegenheid.
Porky
@ej-van-de-voort hou asjeblieft eens op met dieren als mensen te zien en behandelen
+4
ej-van-de-voort
@Porky

Kerel, wees es voorzichtig met conclusies trekken, je lijkt van Bergen wel. Dieren staan zeker niet gelijk met mensen, maar iedereen die met dieren werkt en een objectieve blik heeft weet dat ook dieren stress kennen
Porky
@ej-van-de-voort als de rust tijden nagekomen worden gaat er niet veel mis,en als het allemaal zo erg waarom gaan al die zgn" dierenvrienden" dan niet eens de strijd aan met de autoriteiten om de keurings kosten hier naar beneden te krijgen,een wagen met varkens laden ,in duitsland of België laten slachten ,geslacht terug is goedkoper dan hier slachten.
ej-van-de-voort
@Porky

Dat geslacht daar incl transport goedkoper is klopt eigenlijk al niet he, daar heb je gelijk in.

Verder zal het meeste gewoon goed gaan, heb van veel chauffeurs de indruk dat die wel hart hebben voor deze specifieke tak van sport, alleen om kostentechnische redenen lange ritten maken met levende have zou in mijn ogen niet nodig moeten zijn.
+1
brabo
Zouden alle busreizen met vakantiegangers richting de zuidelijke landen, die langer duren dan 8 uur, nu ook verboden worden?
pieta
@brabo Die stappen vrijwillig in maar moeten wel de hele reis zitten. Vee kan nog gaan liggen dacht ik. De oplossing lijkt dus de klep open van de vrachtwagen bij het vee en elk stuks vee wat vrijwillig in- cq opstapt kan mee. 😁
Porky
@brabo dat zal dan wel moeten want in zo,n bus kun je je kont niet keren op een reis.
+6
Jan 12
Als ik als koe rondloop bij de Oostvaardersplassen zou ik graag vrijwillig met zo'n zogenaamd dier onvriendelijk transport meegaan!
+1
Porky
@Jan 12 ja daar hoor je PVDD en WAKKER DIER niet over, nee dat is " NATUUR " ja met een hek er omheen waar je s winters lekker dood kan hongeren, nee dat is humaan en diervriendelijk.
+1
JK77
Dat paard van Ankie van Grunsven reist toch ook de hele wereld over?
Een maximum aan km is wel erg simpel!
Het is maar net hoe je het transport inricht en organiseert.
Niemand accepteert uitwassen die zullen vast wel eens optreden, maar een maximum aan km is geen oplossing. Veetransporten over korte en grote afstanden leveren normaal geen problemen op.
Die enkele transporteur die de dieren slecht behandeld, mag van iedereen wel een boete krijgen. De verzender van de dieren wil niet dat zijn dieren slecht behandeld worden en de ontvanger van de dieren heeft er ook alleen maar belang bij dat de dieren in een goede conditie aankomen.
Nee ! regels met een maximum aan km zijn niet erg effectief.
Piet VK
Inderdaad JK77!
Elke dag zijn er enorm veel transporten en je hoort maar zelden dat er wat aan de hand is. Er ze worden, weet ik uit ervaring, behoorlijk veel gecontroleerd.
Mensen van de dierenpartij, etc hebben een niet erg realistisch beeld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's banden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN