Grondig zoekt met ‘Comité Gras’ naar definitie grondgebondenheid

Netwerk Grondig wil samen met andere partijen, binnen en buiten de sector, een robuuste definitie omschrijven van het begrip grondgebondenheid. Daarvoor heeft de organisatie het ‘Comité Gras’ in het leven geroepen.

Deel dit topic

Reacties

+1
familie pelle
Tuurlijk. De zoveelste commissie. Er zijn inmiddels meer commisie's dan boeren. Ga toch eens wat nuttigs doen of zoek aansluiting bij 1 van die andere commissie's die willen lullen over grondgebondenheid.
+1
BoerBart
@familie pelle Toch vind ik het wel nuttig. Dankzij het verduidelijken van het GrondgebondenBegrip, voorkomen we, dat we de uitgekotste varkenshouderij achterna gaan.

Nu LTO samen met wat andere clubjes het begrip Grondgebonden stiekem op willen rekken, voelt Grondig dat er ingegrepen moet worden.

Wat is nu het verschil tussen een (mij dierbare) Varkensboer en een Koeienboer?
Juist de grondeis.
Een koeienboer die ieder jaar groeit in vee en zijn voer(mais, krachtvoer en bijproducten) door de goedkoopste handelaar thuis laat brengen, doet toch precies hetzelfde als de varkensboer.

Dit is dodelijk voor ons imago. Ik hoop dat Grondig doorpakt en zo de LTO tegen zichzelf beschermt.
jan.1
Quote Reactie van @BoerBart:
Toch vind ik het wel nuttig. Dankzij het verduidelijken van het GrondgebondenBegrip, voorkomen we, dat we de uitgekotste varkenshouderij achterna gaan.Nu LTO samen met wat andere clubjes het begrip Grondgebonden stiekem op willen rekken, voelt Grondig dat er ingegrepen moet worden.Wat is nu het verschil tussen een (mij dierbare) Varkensboer en een Koeienboer?Juist de grondeis.Een koeienboer die ieder jaar groeit in vee en zijn voer(mais, krachtvoer en bijproducten) door de goedkoopste handelaar thuis laat brengen, doet toch precies hetzelfde als de varkensboer.Dit is dodelijk voor ons imago. Ik hoop dat Grondig doorpakt en zo de LTO tegen zichzelf beschermt.

Linkse Stas is weg,voorlopig nu een andere wind...Wat denk je dat alle perspulp,gluten,bietenpunten,aardvezel,borstel,voergraan,mais,en nog veel meer industriele bijproducten de vergister in gaan.:😬 Moet je toch niet willen!
BoerBart
@jan.1 Ik denk dat de bijproducten die jij opnoemt inderdaad het beste aan Nederlands vee gevoerd kunnen worden, varkens of koeien.
Echter de mais die jij terloops noemt, vind ik een ruwvoeder dat van de grond die je opgegeven (gecombineerde opgave) hebt moet komen. Met een bepaalde afstandseis.

Zo zie je dat het begrip grondgebondenheid toch echt wel goed gedifinieert moet worden.
+2
Jos1980
@BoerBart
En wat nu als een intensieve veehouder wel al zijn mest zelf kan plaatsen? Maakt hem dat meer of minder gewenst? Niemand ziet dat. Ook een melkveehouder met te kleine huiskavel om te weiden maar wel voldoende grond voor zijn mest is grondgebonden maar niemand die het ziet. Verplichte weidegang is de enige zichtbare grondgebondenheid en al het andere zijn vinkjes op de gecombineeerde opgave en niks meer.
BoerBart
@Jos1980 en wat nu als.....
Zo ken ik er ook wel een paar.
Wanneer je het grondgebonden verhaal los laat, krijg je, op ongewenste plekken , , schaalvergroting.
Voor iedere boer die uitbreidt zal een andere boer moeten krimpen, of zelfs stoppen.
Uiteindelijk zijn de grondgebonden eisen nodig, om ons regen onszelf te beschermen.
+2
pieta
Quote Reactie van @BoerBart:
Voor iedere boer die uitbreidt zal een andere boer moeten krimpen, of zelfs stoppen.

Het zal eerder andersom zijn. Of je moet stoppen vanwege fysieke klachten, motivatieklachten of financieel of je wilt stoppen gewoon omdat het kan. Maar er is geen enkele groeier die iemand kan dwingen tot stoppen.
+1
Wilbert
@BoerBart bij verplichte weidegang en strengere norm., bijv 5 koeien / ha huiskavel, krijg je zichtbare grondgebondenheid. Enorme groei is dan enkel mogelijk met behoud van imago.
Alle andere grondgebondenheid is een papieren wassen neus.
+1
Druk
@Wilbert
Met 5 gve per ha huiskavel heb je geen echte weidegang, dat noemen we hier pseudo-weidegang enkel en alleen om die 1,5 cent per kg melk te beuren.
Jos1980
@Druk
Als iedereen het zo deed dan was er ook geen discussie over want dan liep er zat buiten
BoerBart
@Wilbert Verplichte weidegang is fout, je raakt dan je meerwaarde kwijt. Oppassen dus.
5 GVE/Ha met weidegang is inderdaad een mooie manier om je grondgebondenheid te laten zien aan de maatschappij.
Helaas is dit nauwelijks te controleren en zal er volop gesjoemeld worden. Daarom is een eenvoudiger systeem gewenst, aantal koeien(I&R) en aantal Ha's (GDI). Huf proof. Nu mag jij me uitleggen hoe je van zo'n systeem een "papieren-wassen-neus" maakt.
Ik denk dat dit de enige manier is om robuust en duurzaam de toekomst in te gaan. Ver weg van al dat groeien en intensiveren.
+1
Wilbert
@BoerBart die meerwaarde bij weidegang moet je met een bak zout nemen. Is herverdeling melkgeld en komt anders via de winst als prestatietoeslag terug.
Voor een buitenstaander is een opstallende extensieve boer stukken minder "diervriendelijk" dan een weidende intensieve boer.
Controle van weidegang is tegenwoordig buitengewoon simpel via de melk.
cornelissen
George is vrij duidelijk wat grondgebonden is, maar pieta meent ook dat ze grondgebonden is.
Het wetsvoorstel (en nu definitief) fosfaatrechten is wel duidelijk.
Nu heeft grondig het volgens mij niet over een commissie,maar kun je je mening op hun website
weergeven,maar weet dat niet zeker. Zal het nog even nalezen.
groeier
@cornelissen
Niet meer dan 3 GVE per ha.
+1
pieta
@cornelissen Natuurlijk ben ik ook grondgebonden. Jij ziet een wezenlijk verschil tussen grond die jezelf opgeeft en grond die je niet zelf opgeeft. Ik wat minder. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor nuance. Maar die is ook bij de zogenaamde echte grondgebonden boeren ook ver te zoeken. Het begint bij Grondig al bij de naamgeving het comité gras. Alsof iemand met 100 ha akkerbouw en 25 melkkoeien niet grondgebonden zou zijn omdat ie geen gras heeft.
Todi
@pieta Dat is de uit komst. Samen werking met akker bouwer van 100 ha en vee boer met 300 koeien en het voer komt overal weg. pfff
m uut m
@pieta
Melkvee zonder grasland is nooit grondgebonden. Alleen een bedrijf wat weidegang heeft is werkelijk grondgebonden.
+3
pieta
@m uut m Het moet toch wel echt helemaal in het straatje passen van boeren in gebieden waar eigenlijk niets anders is telen als gras. 😁
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
Melkvee zonder grasland is nooit grondgebonden. Alleen een bedrijf wat weidegang heeft is werkelijk grondgebonden

Een bedrijf wat alle mest kan plaatsen én eigen voer kan telen is grondgebonden. Niet zo moeilijk toch?
pieta
@George Nee George, het helemaal in het straatje passen. Dus alleen gras.
George
Quote Reactie van @pieta:
Dus alleen gras

Wanne onzin. Wat moet je met al dat gras? Krachtvoervervangers telen nondedju
+1
pieta
@George Je begint te snappen dat volledige grondgebondenheid een farce is. 😁
George
Quote Reactie van @pieta:
Je begint te snappen dat volledige grondgebondenheid een farce is.

Nee hoor ik heb toch uitgelegd wat grondgebonden is.
m uut m
@pieta
Dat zeg ik niet.
Een bedrijf dat geen weidegang heeft is niet grondgebonden.
Ik zeg niet dat alles gras moet zijn.
+2
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
bedrijf dat geen weidegang heeft is niet grondgebonden.

het wordt tijd voor een nieuw toetsenbordje m uut m.
Uit deze komt de laatste tijd te veel onzin.
+2
robbies
@brabo M is een beetje verzuurd. Ik ga een heel eind met hem mee als het gaat over grondgebondenheid. Maar wat ggb met weidegang te maken heeft zie ik niwt
+1
m uut m
@robbies
Ik ben helemaal niet zuur.
Piet vindt bedrijven zonder grond nog grondgebonden want de producten die hij voert groeien ergens op of in de grond waar is volgens piet niet interessant.
Ik stel dat de echte grondgebonden boeren dan bedrijven met weidegang zijn. Want om te weiden moet je daadwerkelijk grond bij je bedrijf hebben anders kun je simpelweg niet weiden.
Allebei is gewoon onzin.
De overheid heeft een heel eenvoudige definitie van grondgebondenheid.
christo
@m uut m Wij zijn het eens. Nu nog zien dat gras en lto een bakkie thee gaan drinken.
robbies
@m uut m ik heb 80 koeien 40 stuks jongvee en 70 ha land. Ik pleeg geen weidegang, want ik kan maar 9 ha beweiden. Ben ik dan volgens jouw definitie grondgebonden?
Wilbert
@robbies jij pocht continue met je grondgebondenheid, dankzij pacht, maar je huiskavel is te klein om fatsoenlijk op te kunnen weiden.
Heb heel wat meer respect voor veehouders die in het verleden de keuze gemaakt hebben om huiskavel en veestapel in balans te houden om zo te kunnen weiden. Vaak een dure aangelegenheid van lange adem of zelfs bedrijfsverplaatsing.
Leer je positie kennen in het maatschappelijk debat over de veehouderij en wimpel niet alles af onder het mom "ik ben toch grondgebonden". Daar ga het niet mee redden.
dwers
Quote Reactie van @robbies:
ik heb 80 koeien 40 stuks jongvee en 70 ha land. Ik pleeg geen weidegang, want ik kan maar 9 ha beweiden

Dan kun je nog wel weiden, bij RFC mag je maximaal 10 melkkoeien per ha (huiskavel) hebben om voor premie in aanmerking te komen.
m uut m
@robbies
Ja zeker ben jij grondgebonden.
Ik schreef het meer om piet op te naaien.
pieta
@m uut m En jij denkt dat dat lukt als minst kringloopbewuste boer van het prikkebord?
m uut m
@pieta
Wat zetten we er tussen dat mijn stikstof en fosfaat efficiëntie hoger is dan die van jou.
pieta
@m uut m Eerst beginnen met eigen jongvee opfokken en zelf de niet voor vervanging benodigde kalveren afmesten. Dan praten we verder. 😁
m uut m
@robbies
Daar kun je prima op standweiden.
robbies
@m uut m 120/6 lukt wel Ja, maar dat is geen weidegang. Echt weidegang is gras opnemen buiten en niet 7.5% van het jaar de poort openzetten.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Piet vindt bedrijven zonder grond nog grondgebonden want de producten die hij voert groeien ergens op of in de grond waar is volgens piet niet interessant

Als je mij nou aanhaalt haal dan ook mijn mening aan en dring me er niet één op.
m uut m
@pieta Dat zijn jouw woorden of van gelijke strekking.
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Dat zeg ik niet.Een bedrijf dat geen weidegang heeft is niet grondgebonden.Ik zeg niet dat alles gras moet zijn.

Tja,over een jaar moet daar nog een kalf bij de koe bij zeker,anders niet grondgebonden:😀
Je haalt groenL links in ..
pieta
@m uut m En met wel weidegang wel grondgebonden? En hoeveel uren per dag en hoeveel dagen in het jaar moet dat dan weer zijn?
+1
christo
@pieta Hij zal er vast wel weer een onzinnige mening over hebben die de sector uiteendrijft.
+1
m uut m
@George
Ik heb totaal geen moeite met de huidige definitie van grondgebondenheid.
Namelijk alle geproduceerde fosfaat op de in gebruik hebbende ha te kunnen plaatsen.
Aangezien de intensieve tak dit wil oprekken kan ik er ook nog wel een paar dingen bedenken.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Aangezien de intensieve tak dit wil oprekken kan ik er ook nog wel een paar dingen bedenken.

Dat moet toch ook op een nette manier via contract in bepaalde omgeving van bijvoorbeeld 20 kilometer of weet ik hoeveel vast te leggen zijn. Mest en voercontracten hoeven niet bij voorbaat fout te zijn.
Twentsch Land
@cornelissen

RVO lijkt mij ook wel duidelijk....zelfs dit jaar al in het fosfaatreductieplan.
+3
achterhoeker2
De definitie v grondgebonden slaat helemaal nergens op , ze kunnen beter de hoeveelheid krachtvoer met grondstoffen uit het buitenland monitoren.
Als een boer gewoon volgens de regels mest afvoert valt hem niks te verwijten.
+1
Coen
@achterhoeker2 , de ene grond brengt meer dan de andere grond, dus
. evenwichtsbemesting, wat er af komt moet er minimaal ook weer op, behoud van organische stof is daarbij de eerste prioriteit
. minimaal 70% van de voederbehoefte van eigen (op de GO) grond en mestplaatsing < 10 km van het bedrijf zou daarom een goede defenitie zijn

weg dus met die intensieve melkveehouderij, melken op basis van 100% voeraankoop en mestverwerking is een doodlopende weg 😞
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
de ene grond brengt meer dan de andere grond, dus. evenwichtsbemesting, wat er af komt moet er minimaal ook weer op, behoud van organische stof is daarbij de eerste prioriteit. minimaal 70% van de voederbehoefte van eigen (op de GO) grond en mestplaatsing < 10 km van het bedrijf zou daarom een goede defenitie zijnweg dus met die intensieve melkveehouderij, melken op basis van 100% voeraankoop en mestverwerking is een doodlopende weg

Waarschijnlijk heb je ook 2500 kg(de helft van de voerbehoefte van een mk) krachtvoer en 60 kg mp per opgefokt kalf nodig,verder strooi je 700 kg kas/ha en gebruik je diesel en stroom om je bedrijf draaiende te houden....
christo
@jan.1 Coen is een soort superboer. Woont in de Achterhoek?
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Coen is een soort superboer. Woont in de Achterhoek?

Niet de gek steken met Coen,hij weet veel:😃
Coen
@jan.1 , wij blijven (ruim) binnen die normering en gelukkig hebben wij niet zoveel aankoop, want dan wordt er echt niets verdiend en daar gaat het ons wel om.
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
wij blijven (ruim) binnen die normering en gelukkig hebben wij niet zoveel aankoop, want dan wordt er echt niets verdiend en daar gaat het ons wel om.

Ik noem gemiddelde Coen,waar het om gaat is dat zelfvoorziening van een melkveebedrijf rekbaar is,Wat is je kv gebruik per koe?
pieta
@Coen Als je met de huidige prijzen voor voer en melk niets kunt verdienen met melken op aankoopvoer ben je een waardeloze boer.
Coen
@pieta , we beginnen binnenkort met zelf-verbouwd graan te voeren, eigen luzerne als eiwitbron en daarnaast ook nog eigen voederbieten dus ook dat verdienen moet goed komen 😄
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
we beginnen binnenkort met zelf-verbouwd graan te voeren, eigen luzerne als eiwitbron en daarnaast ook nog eigen voederbieten dus ook dat verdienen moet goed komen

Weet je je kv gebruik al? Wat zijn de kosten van zelf verbouwd graan/kg?
pieta
@Coen Ik ga er vanuit dat jullie het uit kracht doen. Maar als ik hier een hectare grond ga huren of kopen om wat graan te verbouwen dan zal dat duurder uitvallen dan wanneer ik graan koop en wat mest afzet.
christo
@pieta Heeft geld genoeg.
Coen
@pieta , de grondkwaliteit en haar mogelijkheden zijn natuurlijk de basis, goede kleigrond versus zand maakt het verschil 😄
daarenboven zijn de marges van de (tussen)handel behoorlijk 😞

na dit eerste jaar zullen wij de balans opmaken, saldo akkerbouw versus melkveehouderij 😄
achterhoeker2
@Coen je kunt er beter snijmais zaaien en koop volgend jaar fosfaatrechten.
En koop een a brok aan.
Pluto
Op de term grondgebonden is eigenlijk weinig op aan te merken , en er kan niet echt over geëmmerd worden . De discussie krijgt nu een bizarre wending nu iedereen in zijn eigen straatje het fenomeen grondgebonden aan het uithollen is . Het antwoord hierop is het instellen van een comité om een definitie op te stellen , dan ben je dus echt van de pot gerukt als je hier voor laat misbruiken !!!.
Dre van Helmond
Al mag je maar 2 koeien per ha houden dan komen er nog veel meer koeien bij in nedeland.
Moeten we dat willen.
BoerBart
@Dre van Helmond niet alle grond is van de melkveehouders. Waarom zou het een probleem zijn als er meer koeien komen?
Dre van Helmond
@BoerBart Ik vind meer koeien geen probleem ,maar grondig is zeker geen club die meer dieren wil in Nederland.
+2
christo
Ziek volk dat de sector uiteendrijft om er zelf beter van te worden.
+1
van Ittersum
Wel grappig dit allemaal. We zijn het met zijn allen over eens dat wat externen over ons beslissen/willen totaal verkeerd is. Maar de mensen/ de direct betrokkenen waar het om gaat het zelf ook onderling het niet eens kunnen worden

Geen wonder dat het een zooitje wordt met 987654457 regels en met net zoveel procedures en uitzonderingen
christo
@van Ittersum Grondig gaat gewoon weer scoren omdat de LTO en de zuivel geen definitie hebben over grondgebondenheid! Over de rug van de ander.
+1
achterhoeker2
Op dit forum worden intensievere veehouders vaak weggezet als graaiers terwijl deze groep van uit een underdog positie de kansen greep , ze moesten wel omdat hun vader toevallig geen grote pacht/eigendom boerderij hadden met veel grond.
Waar deze intensieve veehouders met de mest heen gaan is totaal niet interessant zolang ze dat maar volgens de wet doen.
Je kunt discussiëren over weidegang, maar in de mestproblematiek is de intensievere veehouder niks meer of minder dan hun grondgebonden collega's
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
eze groep van uit een underdog positie de kansen greep

Dat van die underdogpositie ben ik niet met je eens. Ze hebben wel een kans gegrepen die eigenlijk niet zo open had moeten liggen.
robbies
@achterhoeker2 400 koeien op 50 ha land houden heeft werkelijk niets te maken met de historie van het bedrijf
achterhoeker2
@robbies dat is een extreem voorbeeld maar dan nog doet dat bedrijf niks illegaals
+1
Wilbert
@achterhoeker2 de hells angels deden als vereniging ook niets illigaals, zijn niet verboden. Maar wil jij ze als buurman?
Dat niets illigaals doen is een absoluut zwaktebod in een discussie met andere maatschappelijke partijen.
+2
pieta
@Wilbert Maar de volledige grondgebondenheid aan de andere zijde doet ook geen recht aan de situatie op veel bedrijven. Ik vind dat er best wat mest afgezet mag worden. Het lijkt me goed om weidegang, blijvend grasland en aandeel grasland te stimuleren.
josl
Als ik de woorden van de voorzitter van Grondig op boerderij.nl juist interpreteer staat de uitkomst vast: het gaat over 'kapstok en uithollen' en de balans staarten en grond op meitelling. En het moet niet zo zijn zijn dat de grondgebonden veehouders het gelag betalen voor hun intensieve collega’s.”
Maw waarschijnlijk is men bij GRONDig bevreesd dat bij een bredere visie ( die door de zuivelketen ontwikkeld wordt) de achterban benadeeld word.

De aanleiding dat de zuivelketen een nieuwe visie mbt grondgebondenheid wil is dat de 'oude' van eind 2013 achterhaald is. Die luidde nl. dat een grondgebonden bedrijf niet grondloos mocht zijn én zijn voer uit de omgeving moest betrekken. Met die definitie is 99% van de bedrijven grondgebonden en klaar. Dat is op zich prima, want daardoor zijn nagenoeg alle melkveehouders gelijkwaardig maar inmiddels hebben we wetgeving die daar anders tegen aan kijkt en mede daarvoor en daardoor interne discussies en verdeeldheid in de sector.

De inzet van de zuivelketen is erop gericht een visie neer te zetten over een gewenste ontwikkelrichting naar de toekomst mbt grond en melkvee. Gezien de beladenheid is een zorgvuldig proces belangrijk en word er specifiek een commissie voor opgericht. Die commissie gaat blanco van start en ongetwijfeld komen alle scenario's zoals ook hierboven genoemd langs.
Het is ook een risico. Je zou ook kunnen stellen de wetgeving is zoals die is, die bepaald of een bedrijf grondgebonden is en we hebben het er verder niet meer over.Wij ( is LTO/NZO)hebben gemeend hier een stap te moeten zetten en zelf een nadere duiding te ontwikkelen.

Zoals stimuleringen in weidegang tot op heden eigen beleid van de zuivelketen is en geen overheidsbeleid, zo moet je ook grondgebondenheid zien. Als de overheid de gewenste ontwikkelrichting vervolgens met beleid stimuleert is dat prima maar het is geen doel op zich.

Het gaat per definitie niet om het toewijzen of korten van fosfaatrechten te veranderen. Dat blijft 2 juli '15 en de grondgebondenheid van dat moment. Ook niet om de wetgeving omtrent Amvb, mestverwerkingsplicht ed anders in te vullen. Aangezien wetgeving erodeert en daardoor wijzigt is het wel belangrijk om een gedragen visie te hebben.
m uut m
@josl
Volgens mij is wetgeving redelijk consequent het is juist lto en nzo die het constant proberen te verdraaien.
+2
christo
@josl Flauwekul. Als grondgebondenheid gedefinieerd gaat worden, wat ga je dan doen aan ondernemers die er anders over denken. Dat moet het uitgangspunt zijn. Of ga je ze verbieden melk te produceren? De conclusie is volgens mij simpel: de enige definitie die er toe doet is er al. Het vormen van een commissie werkt als olie op vuur. Ga maar met de commissie gras aan tafel en begraaf die vete. De hele sector gaat anders naar de kloten.
+1
Wilbert
@christo melkweigering als je niet voldoende "grondgebonden" bent? De hele commissie is een aanfluiting. Grondgebonden staat onderaan in her lijstje van duurzaamheidsaspecten die de markt en maatschappij vraagt.
robbies
@Wilbert dat onderschat jij. Laatst in Oss weer een mesrverwerkingsfabriek afgeschoten. En dan denk jij dat verwerking ook geldt als maatschappelijk verantwoorde mestafzet?
+1
pieta
@robbies Ik denk dat Wilbert daar zeker wel een punt heeft. Een wat intensiever bedrijf wat wel weidt maakt een betere indruk als een grondgebonden niet weidend bedrijf. Je ziet ook niet aan het bedrijf of het grondgebonden is. Ik vind overigens de nieuwe "eisen" in foqus planet wel interessant.
robbies
@pieta help me ff. Welke nieuwe eisen?
pieta
@robbies Dat zijn de nieuwe punten zoals eiwitproductie eigen bedrijf, biodiversiteit enz enz. De voorzet ligt er, voor de schijn is er nog ledenoverleg en dan wordt ie in december ingekopt.
christo
@pieta Interessant?
pieta
@christo Ja, interessant. Of ik er zo blij mee ben kan ik je zo niet zeggen. 😁
christo
@pieta ikke niet iig
+3
KOC1981
@robbies dat er bijvoorbeeld in Oss een plan afgeschoten is heeft weinig met de maatschappelijke acceptatie te maken. hier zijn ook belangengroepen tegen het plaatsen van windmolens, terwijl dit als totale maatschappij wel gewenst is. We leveren echter in NIMBY-land
NIMBY= Not In My BackYard.
jg
@josl Blijven gaan voor 2 juli is een laffe keuze die de graaiers bevoordeelt.
+1
Twentsch Land
@jg

Elke datum na 2-7-15 is nog laffe.
christo
@Twentsch Land Anderen graaiers noemen is laf. Er is niemand die graait!
jg
@christo Lachwekkend.
robbies
.
christo
@robbies Dus bierbostel naar de varkens of in de vergister? En.. Het is soyaschroot. Schroot.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grondgebondenheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN