Elke dag stopt er een boer

Nieuw leven op de boerderij! Maar hoe ziet de toekomst van de boer eruit? Je ziet het morgen in Brandpunt, om 20.25 uur op NPO 2

Deel dit topic

Reacties

vrije boeren
De stoppers kunnen heerlijk genieten van het mooie leven
Jaap40
Logisch en verstandig dat men stopt.
van Ittersum
In mijn omgeving worden de boerderijen toch nog relatief snel verkocht. Had gedacht dat menig 1 zich focust of afwacht wat er in 2018 gaat gebeuren . Kennelijk toch nog veel vertrouwen bij de bank en boer.
m uut m
@van Ittersum
Nieuwe trend 2de locatie
Jaap40
@m uut m lekker, die tweede lokatie.
Nog tijd over zeker. Beetje in de ongeorganiseerde zooi van een ander zitten ....
Erco
@Jaap40 spreek voor jezelf
+1
arie.j
E;le dag een boer stoppen? dat zijn er dan minder dan vroeger.
Maar melkprijs goed , weer goed, wat moet een boer nog meer?
O ja meer koeien 😉 nou ja daar koop je dan ook iets voor 😄
vaak
@arie.j Juist, daar koop je leuk geprijsde rechtjes voor.........
+1
koeboer
Het gaat vaak over cbs cijfers .zijn vaak ook boeren van 80 met hoekje land en paar schapen.
pietjepuk
@koeboer vorig jaar zijn er dik acht duizend gestopt. 22 per dag. ook in voorgaande jaren stopte er veel meer dan 1 per dag. dus hoe ze nu aan 1 komen? gewoon natte vingerwerk.

statline.cbs.nl/statweb/publication/…,(l-2)-l&hd=151215-1110&hdr=g2,g3&stb=t,g1
+1
arie.j
Quote Reactie van @pietjepuk:
@koeboer vorig jaar zijn er dik acht duizend gestopt. 22 per dag. ook in voorgaande jaren stopte er veel meer dan 1 per dag. dus hoe ze nu aan 1 komen? gewoon natte vingerwerk.

Vorig jaar was er een eenmalige correctie in de cijfers, toen ging men over op alleen bij KvK ingeschreven bedrijven.
Overigens heb ik soms de indruk dat melkveehouders alleen maar zitten te kijken of er niet zoveel mogelijk willen stoppen voor wat meer ruimte voor de rest.
BoerBart
@arie.j Dit gevoel heb ik ook. Ik hoop dat iedere boer nu is een jaartje doorgaat, we zijn al met zo weinig. Vaak zijn de oudere boeren met iets kleinere bedrijven gezichtsbepalend. Ze mogen van mij nog jaren door. Belangrijk in deze is dat we ze niet teveel frustreren met achterlijke wetgeving. Ik gun ze veel plezier met melken.
De groeiers en de jeugd met wilde dromen over megastallen, die moeten maar is een pas op de plaats maken. Sociaal, met zijn allen een prachtig beroep uitoefenen, eensgezind en met trots.
+3
hans1980
Zie toch een kentering in het blind voortzetten van eeuwen oude familie bedrijven .
Oorzaak bedrijfsopvolging , ten eerste moeten er al kinderen zijn , dan moet er intresse zijn vervolgens moet men het willen ook met (evt.) partner
Veel jeugd groeit nu op tussen kinderen van niet agrariers vervolgens krijgen ze op scholen vaak andere ideeen dat er meer is dan alleen de fam. farm .
De vanzelf sprekendheid dat er een zoon wordt geboren die dan automatisch de opvolger wordt , is niet meer.
Ook een probleem is het aantal boeren zonder vrouw , de vrijgezel gaat prima tot ca. 50 jaar als ouders dan komen te overlijden komt men voor niet gewensde keuzes.
Vaak wordt gesugereerd dat te veel financieen boeren doet stoppen , echter is het tegenovergestelde waar een boer gaat stoppen als ie kan stoppen nu zijn er weer extra mogelijkheden door verkoop fosfaatrechten.
Ook negatief sentiment berg aan verplichtingen en administrative last maakt dat boeren het vroege vrije beroep niet meer zo ervaren met als klap op de vuurpijl de oneerlijke generieke korting.
+1
arie.j
Quote Reactie van @hans1980:
Zie toch een kentering in het blind voortzetten van eeuwen oude familie bedrijven .Oorzaak bedrijfsopvolging , ten eerste moeten er al kinderen zijn , dan moet er intresse zijn vervolgens moet men het willen ook met (evt.) partnerVeel jeugd groeit nu op tussen kinderen van niet agrariers vervolgens krijgen ze op scholen vaak andere ideeen dat er meer is dan alleen de fam. farm .De vanzelf sprekendheid dat er een zoon wordt geboren die dan automatisch de opvolger wordt , is niet meer.Ook een probleem is het aantal boeren zonder vrouw , de vrijgezel gaat prima tot ca. 50 jaar als ouders dan komen te overlijden komt men voor niet gewensde keuzes.Vaak wordt gesugereerd dat te veel financieen boeren doet stoppen , echter is het tegenovergestelde waar een boer gaat stoppen als ie kan stoppen nu zijn er weer extra mogelijkheden door verkoop fosfaatrechten.Ook negatief sentiment berg aan verplichtingen en administrative last maakt dat boeren het vroege vrije beroep niet meer zo ervaren met als klap op de vuurpijl de oneerlijke generieke korting.

Kentering? Nou nee.
Het is een proces dat sinds de jaren 50tig vorige eeuw is begonnen en waar het ooit stopt weet ik niet.
Minimaal 9 van 10 melkveehouderij bedrijven zijn sindsdien verdwenen en het gaat nog steeds in hetzelfde tempo voort.
Hieronder een paar grafiekjes uit het boekje Melkvee 2000, dat gaat tot 1998, nu zijn er nog ergens 17000 melkveebedrijven dacht ik

(klik om te vergroten)

pieta
@arie.j Dat er toch een kentering aan zit te komen zou op basis van cijfers eigenlijk wel logisch zijn. Op een gegeven moment wordt de massa te klein.
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Op een gegeven moment wordt de massa te klein.

In de varkenshouderij en pluimveehouderij hebben de WUR-economen het over de 20% die over 10 jaar nog een levensvatbaar bedrijf hebben. Die kennen, met de verwachting van dan nog 900 varkenshouders en 250 pluimveehouders, elkaar straks bijna allemaal van de landelijke sector-app. 😞
Wat dat betreft is het qua schatting wel gemakkelijk dat er sectoren zijn die al wat verder in het industrialisatie-proces zijn.
pieta
@diezel Ik vraag me dus af of dit zich in de melkveehouderij ook zo gaat voltrekken. Dit mede ingegeven door de imago maatregelen weidegang en huiskavel. Tevens is het verdienmodel in melkveehouderijland met personeel toch wat lastiger in stand te houden omdat niet alles even goed te plannen is. Maar ik hoop het mee te gaan maken.
+1
Noorderling
@arie.j
Dat proces is al aan de gang sinds we met knotsen achter dieren aan renden. We zijn ons steeds meer gaan specialiseren en dat proces gaan wij in een paar jaar echt niet keren.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Dat proces is al aan de gang sinds we met knotsen achter dieren aan renden. We zijn ons steeds meer gaan specialiseren en dat proces gaan wij in een paar jaar echt niet kere

we met knotsen achter dieren aan renden?
Nou jij misschien wel, maar ik ben nooit zo gek geweest
Melkveehouders zijn er overigens al enkele duizenden jaren
+1
Noorderling
@hans1980
Als je voor een ander werkt of als zelfstandige in een andere branche heb je zeker niet minder papierwerk en gedoe met allerlei instanties. 10x inschrijven op een aanbesteding met allerlei gedoe over CO2 footprint om maar één klus binnen te halen. Als je in de voedingsindustrie zit krijg je ook van elke afnemer minimaal 1x per jaar een audit. Alles moet je per direct kunnen tonen en daar zijn de regels ook keihard.

We doen we alsof we het als boeren allemaal zo zwaar hebben. Het gras is bij de buren niet altijd groener. Voor een ander moet je ook werken, zit je per dag nog minimaal een uur in de auto, die uren kun je ook niet schrijven. Als je een middagje weg wil kan je met een beetje organiseren er zo tussenuit knijpen.

Als de wil er maar is, is dat uurtje administratie per dag niet hetgeen wat je tegen houdt. Als ik hier in de regio kijk zijn er legio (potentiele) bedrijfsopvolgers. Gaan eerst een aantal jaar na het afronden van het AOC of HAS buiten huis werken of goedkoop in de verloren uurtjes een stal bouwen bij de buurman en vervolgens dit kunstje thuis na doen om zo goedkoop met de ouders de eerste jaren flink omzet te kunnen maken. Het aantal bedrijven neemt wel stil aan af, er zijn ook voldoende mensen van buiten de landbouw die als werknemer op melkveebedrijven of aanverwant aan het werk komen. Bij 50 koeien per persoon inclusief alle arbeid en diensten die ingehuurd worden houdt het toch echt wel op.
hans1980
@Noorderling Je vergelijkt een boeren familie bedrijf met een middel groot MKB bedrijf van 15-50 volwaardige arbeidskrachten , misschien dat up north er meer 200+ bedrijven zijn die meer met vreemde arbeid werken.
Hier in regio veel keuter boeren rond 100 melk koeien waarbij arbeid lauter op gezin terecht komt , er is best flexibiliteit op een Gemiddeld melkveebedrijf echter moet het werk dan op een ander tijdstip gebeuren s avonds of weekends en daar hoort dan ook de administrative last bij.
Boeren werken niet elke week 80 uur maar sommige weken weer wel soms meer (tijdens oogst).
Verder geen vrije weekenden en na 17:00 uur ook geen vrij evenals enkel s avonds bij koekalverij en bij robotboeren tijdens storingen, feestdagen zelfde liedje.
Het verhaal dat een gemiddelde boer zich aansteld eigenlijk feestend en beestend door het leven gaat zie ik niet.
Misschien up north bij 500+ bedrijven met extra management laag???
Noorderling
Quote Reactie van @hans1980:
Je vergelijkt een boeren familie bedrijf met een middel groot MKB bedrijf van 15-50 volwaardige arbeidskrachten , misschien dat up north er meer 200+ bedrijven zijn die meer met vreemde arbeid werken.

Dat valt wel mee. Een aannemer met 2-3 man personeel zal toch wel achter zn werk aan moeten. Als melkveebedrijf heb je toch ook vaak zat mensen voor je aan het werk? Monteur, loonwerker, bekapper etc. Daarnaast hebben de meesten wel een weekendhulpje of oud stageloper die even bij kan springen wanneer je weg wilt of even wat werk in wilt halen.

Mensen in 5ploegendienst weten ook niet meer of het dag of nacht is, of de zon nu op komt of ondergaat. Kun je in het weekend of met feestdagen ook snachts aan de bak terwijl de rest vrij is. In de horeca mag je ook op komen draven als het terrasjesweer is. Storingsdienst draaien bij de netbeheerder en zaterdagsmiddags nog even een storing oplossen, daar doe je het ook niet voor. Het is te makkelijk om te roepen dat er geen animo is om melkveehouder te worden omdat er ook eens wat minder werk gedaan moet worden.

Hier zit van alles wat, bedrijven tussen de 50 en 1000 koeien. Op grote bedrijven waar het super strak is en technisch goed draait, maar ook waar men achter de feiten aan loopt. Geld overigens ook evengoed voor kleinere bedrijven.
Net als ieder beroep, heeft ook iedere bedrijfsgrootte zn beperkingen. Met 50 sta je er praktisch alleen voor, alleen met een stapje harder lopen ben je gauw weer bij. Boven de 100 is het een kwestie van organiseren, of ik doe het zelf en richt het in dat het snel kan. Of uitbesteden aan loonwerker/AB/personeel of automatiseren. Kun je gauwer een keer weg, maar het personeel wil op feestdagen ook wel vrij als het even kan.

Het is de instelling waarmee je aan het werk gaat die het verschil maakt. Minstens zo belangrijk is hoe je met andere mensen om gaat. Als jij mensen voor je kunt winnen sta je al met 2-0 voor. Ook al ben je eigen baas, als de loonwerker, melker, dierenarts of monteur bereid is om voor jou een stapje extra te lopen bespaard je dit als melkveehouder een hoop ellende.
Hoe vaak zie je niet dat boeren het zelf allemaal wel beter weten, achter de feiten beginnen aan te lopen en de puinhopen niet meer te overzien zijn?
Het zal wel allemaal de schuld van de kringloopwijzer zijn.
+2
pieta
@Noorderling Je klinkt bijna als iemand die geen melkvee heeft en denkt dat het vanzelf gaat. 😁 Hier hebben we goede dagen en slechte dagen. En zomaar even weggaan is niet zo makkelijk. Wellicht dat jij het geluk hebt dat je familie hebt die het voor je opvangt en waar het gemakkelijk aan over te dragen is. Wij zijn verplaatst en kunnen moeilijk op ouders/familie terugvallen. Wij hebben het bedrijf zo ingericht dat we geen arbeid in hoeven te huren. Wel doet de loonwerker het landwerk.
Maar ik vind het overdragen van het werk altijd nog een hele klus voor als we op vakantie gaan.
+1
Kschouten1
Dit jaar zijn er ook weer bedrijven die begonnen zijn . Hier in de buurt gaat het met name om bedrijven waar al jaren geen rundvee meer gehouden werd maar nu door het reductieplan 2017 weer als niet melkleverendbedrijf zijn opgestart.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0