Bas Eickhout (GL): Consumenten moeten de échte prijs van groente, melk en vlees gaan betalen

Niet de boer, maar de rol van de consument zal doorslaggevend zijn voor een nieuw, duurzaam Europees landbouwbeleid, zegt klimaatwetenschapper en Europarlementariër Bas Eickhout (GL).

trouw.nl/groen/…

Deel dit topic

Reacties

arie.j
Verwacht als boeren niets van zulke kreten. Wat je aan de prijs wint verlies je zeker zoveel aan minder opbrengst en hogere kosten
En als je biologisch moet je weer bang zijn dat er op die manier teveel van dat spul komt.
+1
m uut m
@arie.j
Vind de nu ingeslagen weg van vergroten toch ook niet de oplossing.
Gelijk de varkenhouders als Straathof en Elshof.
Die kant wil je toch ook niet op.
arie.j
Quote Reactie van @m uut m:
Gelijk de varkenhouders als Straathof en Elshof.Die kant wil je toch ook niet op

Kun je vertellen wat die opmerking met wat men noemt overbemesting en landbouwgif
te maken heeft?
Of met de voorgestelde nieuwe hoge belasting op geïmporteerd veevoer en op het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen om biologisch een flink concurrentie voordeel te geven.?
jan w
@arie.j
Ik verwacht er nog niet veel van, maar we moeten wel die kant op. De consument is niet bereid om voor een gezond voedselpakket te betalen maar betaald wel het gelach via hoge gezondheidskosten. Je zou eens moeten kijken wat de samenstelling aan mineralen en vitamines in ons voedselpakket in de loop der jaren verandert is. Alleen bij de chemische en farmacheutische industrie zit geld en is geld mee te verdienen, dat maakt het hele verhaal lastig.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Je zou eens moeten kijken wat de samenstelling aan mineralen en vitamines in ons voedselpakket in de loop der jaren verandert is

Ja vertel? Of beter: Geef die feiten dan eens aan?
Suggestieve uitspraken, daar zit ik niet op te wachten.
Porky
@jan w vind nou niet dat de consument echt te weinig betaald, als je als consument bv voor een zak met 2 ,5 kilo aardappels € 2.99 betaald in de supermarkt ,en kijkt wat de akkerbouwer beurt ,dat je dan niet voor een dubbeltje op eerste rij zit als consument
EDOO
Oude wijn in nieuwe zakken. Trouw mag graag podium geven aan mensen die tegen de gangbare landbouw zijn. Vaak zijn de opinies gebaseerd op halve waarheden en vooroordelen zonder een gedegen onderbouwing.
Piet1960
@EDOO Enige tijd terug kon je nog reageren op deze ingezonden stukken op de website van Trouw, maar dat kan nu niet meer. Kon je nog eens wat tegengas geven op onzin wat geschreven wordt, en waar Trouw al te graag een podium aan geeft. Spreekbuis voor groene linkse lobby.
Druk
@Piet1960
Welk publiek medium is nu niet links georiënteerd?
+1
Jaap40
@Druk wel apart dat juist de rechts georiënteerde partijen (ook in Duitsland) aan de winnende hand zijn.
jan.1
Gelukkig wordt beleid in Brussel gemaakt en niet door paar boskabouters.
jorisdriepinter
@jan.1 Nou, dat mag zo zijn maar de wereld veranderd. De actiegroepen zijn er ook achter gekomen dat de politiek het niet kan regelen, vanwege de grote verdeeldheid op veel onderwerpen.
Door de druk op retailers en merkproducenten op te voeren gaan die nu overstag. Ze kiezen eieren voor hun geld en formuleren hun eigen duurzaamheidsprogramma, en zoeken daar de leveranciers bij.
Het is zaak nu goed op te letten en bij de juiste partij aan te haken.
Kijk maar naar varkenshouders die meenden dat het beterleven keurmerk niks zou worden. Hun binnenlandse afzetmarkt is weg.
Dat gaat melkveehouders ook gebeuren die vinden dat hun melkafnemer zich niet te bemoeien heeft men hun productiewijze!
+3
Druk
@jorisdriepinter
Dat BLK (beter leven keurmerk) heeft dus inmiddels wel aangetoond: wel extra kosten maken, maar geen extra inkomen voor de boer 😞
gerrie-hul
@jan.1 En daar moet je dan gelukkig mee zijn
+1
jan w
@jan.1
Het is juist de doodsteek dat het beleid in brussel wordt gemaakt.
jan.1
Quote Reactie van @jan w:
Het is juist de doodsteek dat het beleid in brussel wordt gemaakt.

Waarom vind je dat .Het speelveld moet gelijk blijven toch.Of wil je hier andere prijzen als elders in de eu,dan ben je snel uitgeboerd hier...
m uut m
@jan.1
Gelijk speelveld?
In wat voor wereld leef jij.
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Gelijk speelveld?In wat voor wereld leef jij.

Dankzij de waardering van de overige eu burgers kunnen we zoveel produceren,voor een redelijke prijs,ga je je eigen afhankelijk maken van paar groenen ,stop er dan maar mee..van een ai over je bol kan je niet leven.
jan w
@jan.1
De chemische en farmacheutische industrie wordt op handen gedragen en de voedselproducent wordt uitgemergeld om maar een zo goedkoop mogelijk stuk voedsel te produceren. Er gaat 20 % van de nederlandse gaswinning naar Belgie voor de productie van kunstmest, Kassa!!!??
jan.1
Quote Reactie van @jan w:
De chemische en farmacheutische industrie wordt op handen gedragen en de voedselproducent wordt uitgemergeld om maar een zo goedkoop mogelijk stuk voedsel te produceren. Er gaat 20 % van de nederlandse gaswinning naar Belgie voor de productie van kunstmest, Kassa!!!??

Van naar een ander kijken schiet nooit op,er is geen enkel systeem volmaakt of zal volmaakt worden,denk je echt dat als een boer 60 cent krijgt dat het beter zal worden...
+1
mlkvhoudr
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
De chemische en farmacheutische industrie wordt op handen gedragen en de voedselproducent wordt uitgemergeld om maar een zo goedkoop mogelijk stuk voedsel te produceren. Er gaat 20 % van de nederlandse gaswinning naar Belgie voor de productie van kunstmest, Kassa!!!

Stop a,ub. met de onwaarheden!
Sinds eind jaren 80tig is het gebruik van Stikstofhoudende kunstmest (waar aardgas alleen voor gebruikt kan worden) in Nederland met ruim 40% gedaald!
En dat gebruik zal volgens prognoses nog wat verder dalen
Discussie is goed, maar mensen op het verkeerde been zetten met onwaarheid lijkt nergens naar.

En graag ook nog op een antwoord op een vraag hier even boven n.a.v. de nodige andere onzin die je suggereerde.
+1
jan w
@arie.j
Wat staat er bij jouw voorop op het grondonderzoek. Dat is N,P,K . De elementen waar geld aan te verdienen is. Den Haag is altijd nog voorstander van kunstmest boven dierlijke mest. Maar als je naar de voeding van de bodem kijkt en voor een goede balans in de bodem gaat. moet je wel aan de andere kant van het rijtje NPK beginnen. Dat zijn Ca, Mg dan als laatst de k , de p en de n.
Maar aan Calcium en magnesium is toch niks aan te verdienen, maar zijn wel dragers in de bodem.
Ik verwacht zelfs , dat men zover komt, dat we door een gezonde bodem en gezonde voedselproducten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de behandeling en het voorkomen van Kanker.
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Wat staat er bij jouw voorop op het grondonderzoek. Dat is N,P,K . De elementen waar geld aan te verdienen is. Den Haag is altijd nog voorstander van kunstmest boven dierlijke mest. Maar als je naar de voeding van de bodem kijkt en voor een goede balans in de bodem gaat. moet je wel aan de andere kant van het rijtje NPK beginnen. Dat zijn Ca, Mg dan als laatst de k , de p en de n.Maar aan Calcium en magnesium is toch niks aan te verdienen, maar zijn wel dragers in de bodem.Ik verwacht zelfs , dat men zover komt, dat we door een gezonde bodem en gezonde voedselproducten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de behandeling en het voorkomen van Kanker.

Dat is geen antwoord op mijn vraag.
Verder alleen maar onzin, Het N gebruik is gekeldert in de Nederland, Ph kunstmest mag niet gebruikt worden met derogatie, en Kali is iets wat ook al vrijwel geen enkele graslandboer gebruikt.
Waarom doe je dan alsof er steeds meer kunstmest in Nederland wordt gebruikt?
Geen enkele kennis van zaken en enkel blaadjes van de Groenlinks lezen?
+1
cs-agrar
@arie.j Nee Arie, het schrijven van jan w is totaal geen onzin. Hij vergeet zelfs nog iets te vermelden en wel koolstof, eigenlijk hoort deze aan het begin van het rijtje te staan. NPK wordt nu als hoofdbestanddeel gezien, maar zou men moeten zien als ondersteuning.
Wilbert
@cs-agrar koolstof halen planten als CO2 uit de lucht, en aangezien er daar meer van komt, wordt het probleem kleiner.
Ps de biomassa wereldwijd neemt zelfs toe door hogere CO2 niveaus.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Kali is iets wat ook al vrijwel geen enkele graslandboer gebruikt.

Kali-gebruik neemt alleen maar toe schat ik zo in. Wij strooien het al enkele jaren in de mais. Op gras hoeven we het nog niet. Buurman hier gaat er volgend jaar mee beginnen op advies van dierenarts.
+1
m uut m
@pieta
Dat de veearts kali strooien adviseert begrijp ik niet. Je hebt niet snel te weinig kali in het rantsoen eerder andersom.
pieta
@m uut m Dat je het niet begrijpt snap ik wel. 😁
m uut m
@pieta
Ik begrijp hieruit dat jij het wel begrijpt.
Leg het mij dan ook even uit.
pieta
@m uut m Als ik hem zie en spreek(de buurman) zal ik het eens vragen. Maar ik neem aan dat er gewoon laag Kali in zijn voer zit. Wij zitten hier (2016) in de eerste en tweede snede rond de 26. Dat zijn de snedes met de meeste drijfmest. Latere snedes heb ik geen uitslag van Kali. Zal lager zijn denk ik dan.
m uut m
@pieta
Een koe van 40 kg melk heeft voldoende aan 200 gr kalium.
Bij 18 ds uit ruwvoer moet dat altijd lukken. Zelfs met 100% mais.
Daarom begrijp ik die veearts niet.
pieta
@m uut m Ik weet niet hoeveel een koe nodig heeft. Maar gezond bodembeheer is meer als kijken waar een koe het genoeg aan heeft. En kali heeft ook in de bodem een functie.
m uut m
@pieta
Geeft die veearts dan ook bodemkunde?
pieta
@m uut m Gezonde bodem = gezond voer?
m uut m
@pieta
Dat hoef je een biologische boer niet uit te leggen. Dat is bij ons de basis.
Als ik die foto's en filmpjes van al die grote machines zie dan is dat bij de meeste boeren sluitstuk.
Wij gebruiken nog minder mest en strooien geen kali toch een super gezonde bodem en koeien.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Wij gebruiken nog minder mest en strooien geen kali toch een super gezonde bodem en koeien.

Dit is natuurlijk relatief. Je brengt minder en je haalt minder en dan kan je balans toch anders liggen. Maar ik zal het hem wel eens vragen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Kali-gebruik neemt alleen maar toe schat ik zo in. Wij strooien het al enkele jaren in de mais. Op gras hoeven we het nog niet. Buurman hier gaat er volgend jaar mee beginnen op advies van dierenart

Kunstmestkali wordt so wie so weinig erg weinig op grasland bedrijven gebruikt.
De veearts? Die adviseerde hier vroeger alleen maar op een te hoge kali toestand in het gras in het voorjaar te letten i.v.m. kopziekte.
Dat hij nu gaat aanraden kali te strooien lijkt me sterk.
Maar in ieder geval worden er véél minder nutrienten op het land gebracht dan vroeger, wat JanW ook voor onzin en grote onwaarheden neerzet.
Anderen maken het zelfs zo bont dat ze wat waterige tuinbouwproducten uit de kassen gaan toeschrijven aan het teveel bemesten van gras of bouwland
Daarbij is niets voor Groens-Links figuren te gek, als het maar kan dienen voor minder vee en meer natuurgebieden.
Als zulke dingen zelfs op dit prikbord door sommigen ook nog voor waar wordt overgenomen lachen ze helemaal in hun vuisje.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Kunstmestkali wordt so wie so weinig erg weinig op grasland bedrijven gebruikt.

Dat er verschillen zijn per gebied in NL lijkt me duidelijk. Maar waar we vroeger standaard ruim Kali in de mest hadden is het kaligehalte en de bemeste hoeveelheid aardig geslonken de laatste jaren. Als je hier nieuw gras inzaait en het wil niet groeien in het voorjaar is de kans dat kali strooien helpt groter als de kans dat KAS strooien helpt.
BoerBart
@arie.j ieder maïs hectare krijgt jaarlijks 6p kg kalk via kunstmest.
jan.1
Quote Reactie van @jan w:
Wat staat er bij jouw voorop op het grondonderzoek. Dat is N,P,K . De elementen waar geld aan te verdienen is. Den Haag is altijd nog voorstander van kunstmest boven dierlijke mest. Maar als je naar de voeding van de bodem kijkt en voor een goede balans in de bodem gaat. moet je wel aan de andere kant van het rijtje NPK beginnen. Dat zijn Ca, Mg dan als laatst de k , de p en de n.Maar aan Calcium en magnesium is toch niks aan te verdienen, maar zijn wel dragers in de bodem.Ik verwacht zelfs , dat men zover komt, dat we door een gezonde bodem en gezonde voedselproducten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de behandeling en het voorkomen van Kanker.

Dus jij wijt deze ernstige ziekte aan verkeerd gebruik landbouw grond...
jan w
@jan.1 en @Wilbert
Ik zeg niet dat we de grond verkeerd gebruiken, maar we kunnen de grond anders gebruiken. Dus de bodem opbouwen vanuit de basis en niet beginnen met npk. De samenstelling van de voedingsproducten is in de loop der jaren sterk veranderd. mede hierdoor verandert het dier en de mens ook. Ik zeg ook niet dat we die ernstige ziekte direct kunnen voorkomen, maar de kans is wel aanwezig dat er een verband bestaat tussen die twee.
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
e kans is wel aanwezig dat er een verband bestaat tussen die twee.

O,o, Lekker weer suggestief bezig ? Een kwakzalver aan je verloren gegaan?
Eigenlijk ben je dan ook op die manier niet anders dan een soort leugenaar.
Wilbert
@jan w nou nou, verkeerd gebruik van landbouwgrond en erge ziektes... het moet niet gekker worden.
Probleem is niet de boer, maar de consument die echt veel te weinig voedzame voeding (groente, fruit, zuivel, vlees, etc) eet en te veel suiker, zout en andere opvulmiddelen. Om over alcohol en tabak nog maar te zwijgen, de bewezen meest carcinogene producten, vrij te koop.
Voorbeeldje voeding - gezondheid:
ad.nl/binnenland/…
cs-agrar
Quote Reactie van @jan.1:
Het speelveld moet gelijk blijven toch

Kan wel zo zijn, maar gaat het niet worden. Kijk alleen maar eens naar grondsoorten, klimatologische invloedden en lonen, dat zou dan allemaal mee moeten gaan spelen.
spotmelker
@cs-agrar Het 'speelveld' heeft wel een hele hoge hectareprijs....
m uut m
@cs-agrar
Wij hebben helemaal geen gelijk speelveld in de EU en we hebben ook niet gelijke prijzen in de EU. Brussel stuurt op grote lijnen maar nationaal zijn er nog grote verschillen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
Wij hebben helemaal geen gelijk speelveld in de EU
Zelfs niet in eigen land.
jan.1
Quote Reactie van @cs-agrar:
Kan wel zo zijn, maar gaat het niet worden. Kijk alleen maar eens naar grondsoorten, klimatologische invloedden en lonen, dat zou dan allemaal mee moeten gaan spelen.

In elk land in eu zijn zelfs grote verschillen,po vlakte in italie en Bretagne in Frankrijk komen zelfde grondprijzen voor als hier,melkprijzen zitten allemaal tussen de 30 tot 40 cent.Maar uiteraard zeg ik ook dat het speelveld gelijk moet blijven voor de handel in eu.
m uut m
@jan.1
Melkprijs tussen de 30 en 40 cent dat is toch wat anders dan gelijke prijzen.
Porky
@jan.1 wat zitten daar dan wel ?
arie.j
Hier een paar cijfers en grafieken over het gebruik van N en Ph, verloop Kali gebruik is min of meer soortgelijk

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0