Opbrengstmeting mais, nuttig of overbodig?

Steeds meer loonwerkers kunnen opbrengst meten, ds en zetmeelgehalte van mais bij de oogst. Met GPS ook nog plaats specifiek. Goede informatie om inzicht te krijgen in welke mate een perceel goed produceert en waar de mest effectief wordt benut. Ook waar matige zones zijn op het veld en hoeveel opbrengst daar laat liggen. Maar weinig telers weten hoeveel ze oogsten, waarom zones achterblijven en hoeveel en wat oorzaak is en hoe aan te pakken. Nu met studenten loonwerk Landstede Raalte gebruik van perceelskaarten groei om gericht te kijken en verbeteren. Wie heeft nog meer positieve ervaringen met gebruik opbrengstkaarten en opbrengstdata? Wij meten ook met mobiel weegsysteem.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Mobiel weegsysteem ruwvoeroogst. Met ds bepaling in droogstoof

(klik om te vergroten)

Verschillen in groei mais in biomassa op perceel duidelijk. Nu meten op slechtere en goede plekken van opbrengstverschillen en analyse oorzaken.

Reacties

+1
MARTIJN G
Al die flauwekul werkt kostprijs verhogend. Je weet zelf wel of de mais goed is of niet.
+1
Noorderling
@MARTIJN G

Jij loopt elke paar rijen af door een perceel heen om dit te beoordelen?
Waarom zou je wel MPR doen en melkmeting tot op de komma voor een productiefactor van ca een ton op de bedrijfsbalans, maar waarom het bij nattevingerwerk houden voor een productiefactor van miljoenen?
+2
demelkboer
@Noorderling precies. In de categorie MPR. Need to have of nice to have. Vandaar ook geen MPR hier. Scheelt kosten weer kosten. De meesten verzamelen allerlei data. Maar doen er niet veel mee.
Noorderling
@demelkboer
Lekker makkelijk, dan heb je ook geen last van celgetal en ketose koeien 😁
demelkboer
@Noorderling precies ik heb er geen last van😂
jan w
Quote Reactie van @demelkboer:
precies ik heb er geen last van

meten is weten. Er is hier een project geweest, die melkziekte en slepende melkziekte in kaart hebben gebract. Er zijn 2500 koeien rond het kalven onderzoek. Men kwam gem. tot boven de 60%. Of je moet preventief middelen gebruiken om het te voorkomen.
+1
robbies
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Je weet zelf wel of de mais goed is of nie

Dat is nog de grootste flauwekul. 10-15% opbrengstverschil zie je niet eens.

Kijk maar eens naar Jacob van den Borne. Hij is een echte voorloper op het gebied van smart farming. Weliswaar zijn aardappelen kapitaalintensiever, maar het heeft hem in staat gesteld om de opbrengst met 20% te verhogen. Dat gaat zelfs in op rekenmodellen die de schaduw op het gewas berekenen, zodat hij bij de pootafstand daarmee rekening kan houden.

Hij zit inmiddels al 100 stappen verder dan wij met onze maisteelt en nog doe jij het af als onzin.
cjw73
@robbies ben het volledig met @MARTIJN G eens. Heeft geen enkele meerwaarde. En er is voer in overvloed dus de meeste staan niet eens te wachten op 10 % extra.
groeier
@cjw73
Omgewaaide en groene niet rijpe mais in overvloed bedoel je.
cjw73
@groeier groene mais wordt de komende weken vanzelf rijp jonge.
+1
robbies
@cjw73 nogal apart dat je van de duurste productiefactor niet het meeste rendement wil halen.
+1
pieta
@robbies Was jij niet degene die vd zomer blij was dat het gras eens een tijdje niet groeide? Streef jij niet naar een volledig grondgebonden melkveesector wat als gevolg heeft dat zowat iedereen met grote ruwvoeroverschotten komt te zitten? 😁
Wij zijn hier wat intensiever maar we benutten elke m2 grond die we hebben en gaan altijd voor opbrengst. En dat komt omdat we wat intensiever zijn en het (ruw)voer kunnen gebruiken.
cjw73
@robbies wat moet ik met al dat rendement chef?
+1
spotmelker
@robbies Rendement halen met veevoer verbouwen op grond van >7 €/m²? Lijkt me nogal een opgave.
+3
brabo
@robbies
Een van de weinige redenen waarom Van den Borne dit doet is omdat hij hiermee de rijkelijk gevulde subsidiepotjes van de EG mee kan leeg hengelen.
robbies
@brabo Is dat juist niet de bedoeling van subsidie? innovatie stimuleren? Jacob (ik ken hem niet persoonlijk btw) wekt wereldwijd bewondering met zijn inzet. Laat hem het voorwerk maar doen, zodat men er wereldwijd van kan profiteren. Dat is een veel beter idee dan 150 miljoen euro steken in monovergisting waar alleen in NL interesse voor is. De rest van de wereld weet wel beter
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
dat juist niet de bedoeling van subsidie? innovatie stimuleren? Jacob (ik ken hem niet persoonlijk btw) wekt wereldwijd bewondering met zijn inzet. Laat hem het voorwerk maar doen, zodat men er wereldwijd van kan profiteren. Dat is een veel beter idee dan 150 miljoen euro steken in monovergisting waar alleen in NL interesse voor is. De rest van de wereld weet wel beter

Al dat geleur loont niet op een gewas waar melkveehouders geen €2000 per ha voor over hebben.
wotan2
Als je als boer na een paar jaar, de slechte stukken in je perceel zelf nog niet weet, kun je beter alles uitbesteden en dan is dit wel een hulpmiddel voor diegene die je inhuurt.
jan w
Opbrengstbepaling is op zich helemaal niet moeilijk meer. je kunt met een hakselaar met sensoren de opbrengst op 2 % nauwkeurig bepalen. Bij gras werkt dit nog niet.
De technologie gaat door en de loonwerkers zullen hierin toch op een of andere manier mee door moeten gaan , anders raken ze achterop en halen ze die achterstand nooit meer in.

krijg volgend jaar nog extra grond in gebruik, maar heb zelf al wel zitten denken om d.m.v. een Veris scan de bodem in kaart te laten brengen, dit om te zien hoe de bodem er nu echt bij staat.
loonbedrijfalmenharfsen.nl/werkzaamheden.php/…
+2
matt
Totaal overbodig natuurlijk want vorig jaar was de mais niks waard.
Omdat die zo slecht stond,en dit jaar ook niet omdat er genoeg is omdat die zo goed staat 😂😂
+1
George
Quote Reactie van @matt:
Omdat die zo slecht stond,en dit jaar ook niet omdat er genoeg is omdat die zo goed staat

En dan die kuilplaten die uitpuilen van het gras en er komt nog minstens een snede. Ze zijn nog snel kuilplaten aan het bij maken zoveel voer hebben ze. Het is maar goed dat er flink wat mais platgewaaid is zodat niet alles in de kuil komt.
+1
stan-roozen
@George
In zuid Nederland en Belgie is niets teveel voer, maar ook in Duitsland ligt de mais flink plat.
George
Quote Reactie van @stan-roozen:
ook in Duitsland ligt de mais flink plat.

Ik las op Agrarheute vandaag dat er 25000 ha plat ligt in Duitsland.
Gehaktbal
@George Bij sommige komt van de platgewaaide mais zelfs meer af. Zo goed is de mais dit jaar.
George
Quote Reactie van @Gehaktbal:
Bij sommige komt van de platgewaaide mais zelfs meer af. Zo goed is de mais dit jaar.

Ja het is niet te geloven. Er worden nog volop sleufsilo's verkocht om die megaoogsten te kunnen opslaan.
rebabs
Wie gaat straks de opbrengst kaarten en data omzetten naar taakkaarten voor bemesting. Moet dit de loonwerker onbetaald in zijn vrije uren doen?
cs-agrar
@rebabs wordt nog veel mooier, dan gaan ze het jaar erop de mindere plekken zwaarder bemesten.. Tis niet voor niets een mindere plek, dus de efficientie van die mest gaat hard achteruit. Beter zou zijn de best presterende plekken zwaarder te bemesten, immers wordt daar iets duidelijk beter benut. Vervolgens met een drone en rijpe planten er tussen uit plukken en hakselen, want een egaal rijp perceel gaat het dan nooit meer worden..
josl
Ik zie het al. De heren prikkeborders hebben nog bemestingsruimte genoeg. Laat ze het bij EZ niet lezen.
+1
cjw73
@josl denk eerder hoe meer data we verzamelen hoe meer er tegen ons gebruik word !!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0