Illustratie van: deutz661

'Kwaliteit drijfmest is belangrijker dan hoeveelheid'

De gewasgroei is meer gebaat bij een kleine hoeveelheid goede drijfmest dan bij een grote hoeveelheid van mindere kwaliteit. Dat zegt Peter van Hoof, zelfstandig onderzoeker bodemkringloop. Van Hoof roept melkveehouders en akkerbouwers op om het bodemleven te laten meewerken aan de voeding van het gewas.

Deel dit topic

Reacties

+2
spotmelker
Het artikel zegt niks over de kwaliteit van de gebruikte drijfmest, alleen maar over de hoeveelheid?? En de invloed van de 30+ tons machientjes op de gewasgroei kon nog wel eens groter zijn.
arie.j
Quote Reactie van @spotmelker:
Het artikel zegt niks over de kwaliteit van de gebruikte drijfmest, alleen maar over de hoeveelheid?? En de invloed van de 30+ tons machientjes op de gewasgroei kon nog wel eens groter zijn

Inderdaad een op zijn minst eenzijdig artikel. zo is een ph van 7 iets wat op gronden hier nooit voorkomt, maar er is blijkbaar niet verder dan bepaalde zandgrond gekeken.
dorpsrandhoeve
@arie.j Hier is het advies ook geen 7 arie. Wij bekalken doorgaans naar 6.7/6.8 en dat ligt al ver boven adviezen van blgg.
arie.j
@dorpsrandhoeve Gewenste PH is hier, niet onder de 4.8 te komen
Boven de 5.5 kom je hier normaal niet en vind ook eigenlijk niemand nodig.
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Boven de 5.5 kom je hier normaal niet en vind ook eigenlijk niemand nodig.

Gras vindt dat ook wel best en daar zal bij jou in de buurt het meeste van zijn
gerrie-hul
@spotmelker Heeft dit niet alles te maken met welke gehaltes er in zitten Zal van bedrijf tot bedrijf ook wel verschillend zijn
+2
casev
@gerrie-hul alles leuk en aardig, maar een regenbui net na het mestrijden heeft nog altijd 100x meer effect dan welke gehaltes dan ook
spotmelker
@gerrie-hul Niet alleen de gehaltes maar ook de opneembaarheid speelt een rol. Neem je bijvoorbeeld vleesvarkensmest dan zie je dat dat net zo snel werkt als KAS. Probleem is dat het door (verplichte) injectie en daarmee gepaard gaande zuurstofarme omzetting veel meer mycotoxinevormende schimmels geeft die ook weer in het voer en je koeien kunnen komen.
Boerderie
Achter de link zit een filmpje waar onder andere Peter Vanhoof het woord heeft:

devbbm.nl/Themadag-8-september-Bodem,-MestVoedselk…
hans1980
@Boerderie wat is het resultaat van de profielkuilen?
Boerderie
@hans1980 wanneer je mij je mailadres geeft kan ik je eerdaags alle presentaties toesturen...
+1
cs-agrar
@Boerderie devbbm.nl/Ammoniak/ interressante links

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's drijfmest , melkveehouders en bodemleven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0