Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd over het verplichte karakter van de Kringloopwijzer. Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen en voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die deze zomer een intiatiefvoorstel indiende tegen de verplichte Kringloopwijzer, zijn afgelopen vrijdag in Amersfoort gehoord door een afvaardiging van districtsbestuurders van FrieslandCampina.
 Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina (melkvee.nl)

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd over het verplichte karakter van de Kringloopwijzer. Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen en voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die deze zomer een intiatiefvoorstel indiende tegen de verplichte Kringloopwijzer, zijn afgelopen vrijdag in Amersfoort gehoord door een afvaardiging van districtsbestuurders van FrieslandCampina.

MelkveeNL

Reacties

+3
puntertje
De uitkomst staat al vast, neem dat maar van mij aan. Omdat RFC eerst zonder inmenging van leden of ledenraad heeft gezorgd dat de KLW voor alle melkveehouders in Nederland verplicht werd, dachten ze ook maar het voortouw te moeten nemen bij sancties. Dat andere fabrieken dat helemaal nog niet doen zegt genoeg hoe men iets heeft 'afgesproken'. Vervolgens was het bijna gelukt om ieder RFC lid onder druk van melkweigering dat ding maar in te laten vullen, met wat voor data/fantasie deed er helemaal niet toe. Toen werd de druk op Gommer maximaal opgevoerd immers, 'al die anderen hadden het wel ingevuld en stonden erachter'. Toen de media sympathie voor Gommer bleek te krijgen ging het bestuur, dat al lang op de hoogte was van het vernietigende NVWA rapport, trachten het buiten de media te krijgen. En nu dat gelukt is gaat men zgn. leden raadplegen. Maar ondertussen schreeuwt men bij NZO (lees:RFC) om een pilot, zogenaamd om uitzicht te houden op bedrijfsspecifieke verantwoording. Dat dat hem niet gaat worden is al lang duidelijk, je moet wel behoorlijk blind zijn om dat niet te willen zien. Maar de meeste leden hebben een mestoverschot en willen dus graag in dat sprookje geloven. En dus zal bestuur straks concluderen dat de meerderheid achter hun beleid staat en dat de KLW verplicht blijft. Voor de grootste groep, de overschotbedrijven, was en blijft het namelijk toch al verplicht en die groep zal in grote meerderheid voor verplichting van de rest zijn.
Komt die bedrijfsspecifieke verantwoording er? Nee natuurlijk niet en sterker nog, nu de KLW zo lek als een mandje blijkt terwijl die juist de lage betrouwbaarheid van de BEX zou moeten verbeteren heb je kans dat de BEX straks ook afgeschoten wordt.
En wat blijft er dan over? een speeltje waar de marketing mensen van RFC bij klanten goede sier mee proberen te maken met vermeende milieu-indicatoren. Vermeend, want als een klant vraagt hoe het geborgd is staan ze met de mond vol tanden. Bovendien is de KLW helemaal niet geschikt voor broeikasgasmodellen, het is niet meer dan een zeer vage indicatie en dan ook nog op basis van discutabele aannames.
Moet je dan niets doen? Nee natuurlijk niet, maar je moet naar een systeem waar simpele en waterdichte controles mogelijk zijn. En met de werkwijze waarop ze nu bezig zijn heeft elke boer straks én een administrateur én een controleur in dienst. Dan haken vervolgens de door de maatschappij meest gewenste bedrijfstypen als eerste af en wordt de regelgeving een boemerang die met steeds verdergaande eisen zal komen.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
Bovendien is de KLW helemaal niet geschikt voor broeikasgasmodellen, het is niet meer dan een zeer vage indicatie en dan ook nog op basis van discutabele aannames.
Goed verhaal Puntertje! Wat die broeikasgassen betreft: dat zal op dezelfde manier als bij N en P gaan; gunstige berekeningen voor de intensieven en ongunstig (zéééééééééér vervuilend) voor de extensieven. Die maatschappelijk gewenste bedrijven zijn voor deze heren wat minder gewenst. Zij willen zo snel mogelijk naar 5000 "efficiënte" bedrijven en de rest kan z'n boeltje pakken (lees: uitgerookt/kapot gemaakt).
+2
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
elke boer straks én een administrateur én een controleur in dienst.

En zou de melk of milieukwaliteit intussen verbeterd zijn? 😄
Todi
Wat een preek weer. Simpel. Dierrechten.
van Ittersum
@Todi gaat er uiteindelijk komen , welke versie lijkt me nog onduidelijk. Links gaat hun zin krijgen, kwestie van tijd. Hoorde Dijksma gisteren filosoferen over de nieuwe aanvliegroutes voor Lelystad. Ze melde trots dat ze nu de Veluwe gaan mijden want dat was een stiltegebied en dat kon niet. Dat de bewoonde wereld nu meer lawaai om de oren krijgt dat vertellen we even niet. Soms denk ik, ze denken dat we allemaal gek zijn ofzo,
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden zomer , frieslandcampina , melkveehouders en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!