Storm op komst, 'het is heviger dan vroeger door klimaatverandering'

Veel regen en harde wind. Oftewel: code geel. Weerplaza waarschuwt voor de eerste herfststorm van het jaar die morgen over het land trekt. Bij de Unie van Waterschappen zien ze dit soort stormen ieder jaar heftiger worden.
De waterschappen hebben het er druk mee. Het water moet afgevoerd worden zonder overlast te veroorzaken. Volgens Hans Oosters, de voorzitter van de UVW, is dat een enorme klus. Door klimaatverandering is noodweer niet meer uitzonderlijk.
"Mensen zien wel dat het weer aan het veranderen is: het regent meer, maar het regent vooral heviger dan vroeger", zegt Oosters in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de voorzitter regent het in Nederland inmiddels zo'n 25 procent per jaar meer dan in de jaren 50. De buien zijn vaak steviger en doen soms tropisch aan. "Dat is echt een verandering die veroorzaakt wordt door klimaatverandering."
De Unie van Waterschappen houdt de veranderingen nauwlettend in de gaten. Sinds het begin van deze eeuw treft de organisatie al maatregelen om het water de baas te zijn. "Wij weten al sinds de eeuwwisseling dat klimaatverandering een aantal gezichten heeft. Een aspect is die hevige regenval, maar ook langdurige periodes van droogte komen voor. Het weer wordt grilliger."
Sinds het jaar 2000 is de organisatie bezig om meer waterbergingen te creëren, zegt Oosters. "Want als zo'n bui valt en het huidige watersysteem is daar niet op berekend, dan moet je tijd winnen. En dat doe je door meer ruimte te creëren voor het water, door bijvoorbeeld het maken van een waterberging of in de steden waterpleinen aan te leggen."
Morgen overdag wordt dus de eerste herfststorm van dit jaar verwacht. Weerplaza voorspelt veel regen en op de Wadden windstoten tot wel 120 kilometer per uur. Ook moeten automobilisten rekening houden met overlast in de ochtendspits.
Droge voeten
Daarnaast kunnen de buien rond in woonwijken voor overlast zorgen. Al kun je dat met een paar kleine veranderingen beperken, zegt Oosters. "Denk ook zelf na wat je in je eigen omgeving kan doen om de voeten droog te houden. Een tegeltje uit je tuin halen en er een plantje inzetten. Zo creëer je waterberging in je eigen tuin."
"Het is niet meer van deze tijd om te denken: dat zal wel loslopen. Nee dan gaat het echt mis."
 Storm op komst, 'het is heviger dan vroeger door klimaatverandering' (nos.nl)

Veel regen en harde wind. Oftewel: code geel. Weerplaza waarschuwt voor de eerste herfststorm van het jaar die morgen over het land trekt. Bij de Unie van Waterschappen zien ze dit soort stormen ieder jaar heftiger worden.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden water , droogte , druk , klimaatverandering , waterschappen , regen , vroeger , noodweer , 2000 en storm geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!