Veestapel snel inkrimpen voor klimaatdoel

De Nederlandse veestapel moet met 40 procent inkrimpen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen in 2030. Dat betekent dat er in Nederland in 2030 nog maar 1 miljoen melkkoeien en 3,4 miljoen varkens zijn. Ook het aantal kippen moet met een vijfde worden teruggebracht, heeft Natuur & Milieu berekend in een dinsdag gepubliceerde Voedselvisie.

Meer: telegraaf.nl/binnenland/29210174/…

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Als de overheid gewoon kiest voor een goede opkoopregeling en de blijvend grasland eis van tafel gaat zullen er genoeg zijn die daar de komende jaren voor gaan kiezen.......als het door koude sanering moet blijft het een strijd.
+4
Grasbaal
Wie zegt wat....
+1
pietjepuk
Gister in het nieuws van belgie. Daar voldoen ze ook niet aan de europese normen voor lucht kwalitetit. Maar daar schuiven ze het niet af op de boeren maar geven ze het toe dat het probleem door auto's komt.
+4
Coen
@pietjepuk , in NL moet o.a. de Rotterdamse haven, het vliegverkeer, het autoverkeer gevrijwaard worden van aanvullende eisen en dus moet de NL-veehouderij ingekrompen worden
+1
matt
@Coen daar schoppen ze ook tegen aan
+1
jop456
@Coen Dat was toch ook bij de A2. Door minder koeien rond de A2 mochten de auto`s 130 rijden in plaats van 100
puntertje
Das toch weer een ander geluid dan ErdoHans, die ziet met een resultaatverplichting van de sjoemelwijzer weer grote groeimogelijkheden. Waarom krijgt hij dat bij Natuur en Milieu maar niet uitgelegd?
m uut m
Allemaal bio, probleem opgelost .
+4
labella
Het aantal mensen met 40% inkrimpen zou ook een mogelijkheid zijn.....
christo
@labella Ik heb een voorstel met welke groep te beginnen.
+1
diezel
Quote Reactie van @christo:
Ik heb een voorstel met welke groep te beginnen.

Je bent toch geen D66-er hé? Anders loop je als 50-plusser al gevaar. 😄
+3
MTSTAMMINGA
@christo
Vrijgezelle boeren eerst zegt mijn buurman 😃
+3
DJ-D
Van Dam heeft zich al snel ingewerkt bij de npo. Wat een anti nieuws allemaal zeg.
jan.1
Klimaat doel wordt er bij gehaald om de veehouderij de nek om te draaien,uiteindelijk knagen we aan de noten en de krop sla...
EDOO
Nederland is de dierlijke productie zat blijkbaar. Vandaag staat er een artikel in Trouw van Geert Laugs -directeur Compassion in Worldfarming- om de geitenhouderijaan banden te leggen. en vervolgens de gehele veehouderij.
jan.1
En ze willen wel meer koeien in de wei:😀
Coen
@jan.1 , en ik las afgelopen weekend ook nog dat die linkse rakkers de individuele melkproductie ook nog omlaag willen hebben, dus ook nog minder intensieve dierexploitatie en wie moet daar dan ook nog weer voor zorgen ?
het is een complete hetze tegen de complete veehouderij, en wie keert dit ?
m uut m
@Coen
Ze willen heel Nederland biologisch logisch toch.
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
en ik las afgelopen weekend ook nog dat die linkse rakkers de individuele melkproductie ook nog omlaag willen hebben, dus ook nog minder intensieve dierexploitatie en wie moet daar dan ook nog weer voor zorgen ?het is een complete hetze tegen de complete veehouderij, en wie keert dit ?

We zorgen super goed voor onze dieren,blijf dat maar vertellen!
+2
MARTIJN G
overpopulationawareness.org/nl/

Overbevolking is eigenlijk het grootste probleem. Dit wil de linkse kerk niet horen.
j h p
Waarom wordt er nog steeds niet duidelijk gemaakt dat dierlijke broeikasgassen kort cyclisch zijn en geen invloed hebben op het klimaat (alleen bij grote wereld wijde totale toename aantallen dieren) anders dan het gebruik van lang cyclische fossiele brandstoffen.
+2
pepe
40 procent krimpen prijzen 100 procent omhoog is geen probleem toch
cjw73
Indien ze er goed voor betalen zijn die van mij zo weg. Hebben ze vast nog wel een parkwachter nodig,
cornelissen
@cjw73 Dan doorbreek je de kringloop, want hoogproductief grasland levert jaarlijks 20 ton CO2 per ha op en dat kun je niet allemaal zelf opeten. Dan wordt het laag produktief grasland en dan zijn we qua milieu niet veel verder. (overigens op papier wel,want volgens internationale afspraken mogen we de CO2 produktie niet meetellen)
cjw73
@cornelissen zal best, maar links Nederland ziet het liefst 1 groot natuurgebied in ons kikkerlandje.
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
natuurgebied

Dat stoot toch weer meer methaan uit dan bijv grasland? En zet ook stuk minder co2 om
cornelissen
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Bron?

Kan het niet zo snel vinden op internet ,maar de produktie van 20 ton CO2 per ha heb ik van een spandoek van NMV ,die ze laat maken om op zichtlocaties te plaatsen. Zal nog eens verder zoeken. zie ook dit prikkebord.nl/topic/36313/
+1
Henk Schoonvelde
Allemaal heel kort door de bocht. Bovendien kun je melk veel beter laten produceren in Nederland dan in andere landen gezien de lage broeikas emissies per kilo melk. Ammoniak is een ander verhaal , maar broeikasgas kent geen grenzen.
George
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Bovendien kun je melk veel beter laten produceren in Nederland

Ja daarom wilden jullie het quotum afgeschaft hebben. 😄
MTSTAMMINGA
@George
Hoe gaat het met je aardappels ,staan ze nog droog ?
Of zijn ze al gerooit ?
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Hoe gaat het met je aardappels ,staan ze nog droog ?Of zijn ze al gerooit ?

Nee het loof is nog niet eens gespoten. Staan er goed bij. Maar hier is nog niet veel regen gevallen. Hier is het nog vrij droog.
+2
cjw73
@George je kan wat wel van ons krijgen.
De laatste 14 dagen al 160 mm gehad. Maar het treft weer want hier benne de piepers er al uit.
MTSTAMMINGA
@George
Hoop dat het water wat zakt hier ,staat zo hier en daar gewoon op het land
+2
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Hoop dat het water wat zakt hier ,staat zo hier en daar gewoon op het land

Ik hoor het dat het boven de rivieren aardig nat aan het worden is. Hier is tot op heden nog niks aan de hand. Wel harde wind vandaag en ruim 5 mm regen vanacht.
Vorig jaar mei en juni in het groeiseizoen hadden wij alle water wat de oogsten grotendeels liet mislukken.
Dit jaar was een relatief droog jaar hier in het zuiden , maar ondanks dat staat het meeste er prima bij.
m uut m
@Henk Schoonvelde
Waarom denk jij dat we hier in Nederland minder broeikasgasemissies hebben.
Pluto
De voedsel sector moet dus met 40% krimpen , hebben ze wel door dat de plantaardige sector daar ook onder valt ????. De landbouw sector is de enige in zijn huidige vorm die CO 2 neutraal is .
+3
Vandaag veel fijnstof in de lucht , komt vanuit de randstad hier naar het oosten , gisteren veel methaan er was geen doorkomen aan , we hebben de dubbelucht aan de trekkers gemonteerd, morgen voorspellen ze veel lachgas, dat word ook weer een loodzware dag.KNETTERGEK dat bint ze, oja ik ben amoniak vergeten, ook zo n niet bestaand probleem, waar je jaren over kunt vergaderen, en precentie geld voor kunt opstrijken, zonder ook maar 1 honderste millimeter op te schieten. Totaal van de POT gerukt.dat volk !!!
George
@Detukkeroettwente
Ze zijn totaal brul geworden , ongelooflijk dat zulk volk serieus wordt genomen.
Klimaat problemen krijg je toch niet opgelost door alleen in NL de veestapel met 40% te verkleinen. En dan dat gezever dat een koe jaarlijks net zoveel uitstoot als een auto , wat een zever. Als een auto die stilstaat in de garage zeker? Allemaal van die loze kreten die je toch niet serieus kunt nemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkenshouderij en veestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0