Wat zegt CRV over kruisen?


Enkele opvallende uitspraken van Theo Gieling van CRV in het artikel,

Vaak zie je dat bedrijven die kruisen, bovengemiddeld groot zijn en de ondernemers echte rekenaars zijn.

Voor veehouders die inteelt willen uitsluiten en koeien willen melken die vlot drachtig zijn en die veel ruwvoer kunnen verwerken is kruisen een serieuze optie.

Met een driewegkruising profiteer je optimaal van heterosis zonder dat je de fokkerij onnodig ingewikkeld maakt.

Er zijn beslist kruisingsbedrijven die wat kilogrammen vet en eiwit per koe mee kunnen met holsteinbedrijven.

Een vervangingspercentage dat lager ligt dan 20% is bij kruisingsbedrijven is heel normaal. Met zo’n lage vervanging houd je extra ruimte over voor B-Bl en kan de jongveebezetting omlaag. Dan past kruisen juist weer heel goed bij de nieuwe fosfaatwetgeving.
Boertjeh

Reacties

MARTIJN G
Welk ras is het meest geschikt naast HF en FLV in de driewegkruising?.
oldhuus
@MARTIJN G
Zweeds/Deens/Noors/Fins. Zijn ze nog wat te groot, zou een jersey ook wel kunnen als je maar goede stieren gebruikt. Heb je nog veel klauw of beenwerkproblemen zet er dan maar een Brown Swiss op.
starbuck
Ach ze kunnen niets eens een normale stier fokken nu gaan ze dit promoten.
achterhoeker2
Jersey daar gelaten, is geen enkel ras een aanvulling voor de zuivere hf.
Je waardeert pas wat je hebt als je het kwijt bent (zegt mijn vrouw ook altijd) slechte uiiers, zuigers en agressie zijn allemaal eigenschapen die bij de holstein er al uitgefokt zijn.
Ik ken boeren die hele beste koeien hadden generaties achter elkaar en in 1 x alles naar zuiver flekvieh fokken.
oldhuus
@achterhoeker2
Hangt helemaal van je bedrijf af, fokkerij in andere landen met andere rassen hebben ook niet stil gezeten. Ik heb zuigers vooral onder de roodbonte Holstein, maar je moet natuurlijk wel een beetje structuur voeren.
Agressie kom ik ook genoeg bij bijv. Big Winner nakomelingen tegen. Zelfredzame koeien zijn in het algemeen wat agressiever. Alleen HF zijn vaak wat nerveuzer en onvoorspelbaarder. De beste karakters kom ik wel bij Deens rood tegen, zelfs montbeliarde zijn hier hele rustige koeien, je moet bij stierkeuze gewoon goed op karakter letten.
Jersey is wel grappig, maar dan de gehele veestapel, of je moet ze op té grote koeien zetten want Jersey fokt nogal klein.
+1
robbies
@oldhuus ik heb het ook allemaal geprobeerd, maar ik ben toch weer teruggegaan naar de HF. Brown Swissen zijn draken om te melken en om te laten drinken als kalf en ze drukken toch de productie weg. Dat weegt nogal wat zwaarder dan de betere poten. Jerseys zorgen voor een niet-uniforme veestapel en montbeliardes is niks als je veel maïs voert. Die tieren alleen goed op structuurrijk gras.
+1
oldhuus
@robbies
Ja klopt helemaal, het ras of combinatie moet ook bij je bedrijf passen, hier enorm ruwvoer-overschot, 2/3 gras 1/3 maïs en wat brok, montbeliarde past mij wel, ook de meerwaarde van stierkalveren en slachtkoeien.
Deens rood lijkt het meeste op Holstein, iets groter als SRB en NRB vaak ook wel redelijke producties, alleen niet raszuiver er zit nog een beetje brown swiss en hf in gefokt.
Verder alle kruislingen, op een enkele BS na, lopen super op de robot en hebben dat ook heel snel door, en als ze al een keer wat hebben dan redden ze zich nog wel, bij een HF moet je met bijv. mastitis kreupel er heel snel bij wezen, voor je het weet ligt zo'n ding in het hok heb dat met kruislingen nog niet ervaren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!