Milieudefensie organiseert landelijke belactie voor duurzame melk

Milieudefensie organiseert zaterdag 16 september een belactie waarin bekende Nederlanders, burgers, maar ook boeren een oproep doen om alleen nog ‘duurzame’ melk in het schap te leggen.
 Milieudefensie organiseert landelijke belactie voor duurzame melk (melkvee.nl)

Milieudefensie organiseert zaterdag 16 september een belactie waarin bekende Nederlanders, burgers, maar ook boeren een oproep doen om alleen nog ‘duurzame’ melk in het schap te leggen.

MelkveeNL

Wilt u fosfaatrechten verkopen?

Of wilt u Fosfaatrechten kopen? Bel Pieter Schuit: 06 489 551 37 Ook buiten kantooruren

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

mart-sa
Milieudefensie slaat volledig de plank mis. De melkveehouderij in Nederland in de enige sector welke gebruikt maakt van 100% gecertificeerde soya; dus heel goed bezig.
Zelf Wereldnatuurfonds vindt dit. Tevens zit in een rantsoen van melkkoeien maar 1,25% soya.
Zie thedailymilk.nl/verantwoorde-soja-koeien/
+5
cjw73
@mart-sa ze zijn met hele andere gedachten dit soort dingen aan het roepen. Gaat alleen om, om de melkveehouderij in een kwaad daglicht te zetten.
BoerBart
@mart-sa Ik geloof dat niet allemaal. Volgens mij zijn de soja-certificaten gewoon erg goedkoop.
Met een relatief klein geldbedrag storten, kun je gewoon verder met soja importeren. Dit zie je ook met de groene energie. Gewoon goedkoop je milieubelasting afkopen. Dit politiek zaakje stinkt en dat hebben ze bij Milieudefensie door. Oppassen dus.
Die co2 uitstoot van een panama vrachtschip is per kg produkt zo minimaal, dat moet je niet te belangrijk maken.
Het probleem is de verstoring van de ecosystemen. We halen fosfaat uit het Braziliaanse ecosysteem en we bevorderen de bomenkap(die zorgt voor veel co2 in de lucht). Bovendien stoppen we in ons ecosysteem, via onze mest, teveel fosfaat en zorgen dan voor een verstoring.

We moeten streven naar een gezonde kringloop met onze melkveehouderij. Af en toe zullen we daarvoor een scherpe afslag moeten nemen. Niks doen is geen optie, ze laten ons niet meer met rust.
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Bovendien stoppen we in ons ecosysteem, via onze mest, teveel fosfaat en zorgen dan voor een verstoring

Jij vindt dus dat de gebruiksnormen veel te hoog zijn?
+1
BoerBart
@Frans1 nee. Gewoon x aantal gve/ha blijvend grasland en dan heb je geen norm nodig.
+7
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Niks doen is geen optie, ze laten ons niet meer met rust.

Denk maar niet dat je die mensen tevreden kunt stemmen,pas als de laatste boer het licht uitdoet gaat bij hun de vlag uit!
J.v.G
@BoerBart je voert toch ook melk en een beetje vlees weer af.
jandb
@J.v.G dat is het idee van boeren wel. Misschien moeten alle consumenten dan hun mest maar de boeren gaan brengen om de kringloop te sluiten.
Wilbert
@BoerBart probleem is niet de certificaten. Probleem is dat er nog steeds bos gekapt wordt in Brazilië voor veevoer. Sojateelt is veel minder / niet interessant zonder de grote vraag naar veevoer. Is het nodig om oerwoud te kappen voor soja, om er vervolgens kippen of koeien mee te voeren aan de andere kant van de wereld (Europa, Azië)?
kanniewaarzijn
@Wilbert Verdiep je er eens wat beter in. Soja wordt geteeld voor de sojamelk, wat er overblijft (sojaschroot) verdwijnt in het veevoer.
+1
Wilbert
@kanniewaarzijn hoeveel soja zou er geteeld worden als het schroot ongeschikt zou zijn als veevoer? Sojaolie is spotgoedkoop. De kosten van teelt en crushen worden grotendeels betaalt uit de opbrengsten van het schroot.
+2
casev
@Wilbert in brazilie zijn de wetten zeer! Streng en word (bijna) geen bos meer gekapt voor landbouwgrond. Het echte probleem is dat in azie en midden afrika het regenwoud in een recordtempo gekapt word voor palmolie plantages..... Ja, voor bio energie..... die groene mythe ons aangepraat door de groene maffia, die nu de boeren in brabant in het verdomhoekje hebben gekregen......

Ow en btw, een groot deel van die braziliaanse soja verdwijnt in hun locale bio ethanol, wat verplicht in hun brandstof gemengt moet worden
pieta
@casev Van de week waren ze bij het klokhuis in (ik dacht) Indonesië. Daar gingen ze naar de Orang Oetang kijken. Zegt die vrouw van een natuurclub we moeten eerst een flink stuk wandelen. Komen ze daar vrij snel op een compleet gekapt stuk regenwoud om bomen te zetten voor palmolie. En palmolie zit schijnbaar in enorm veel producten. Die bomen zuigen de hele grond leeg qua voedingsstoffen en na een aantal jaar zijn ze dood.
kanniewaarzijn
@Wilbert "t is dat het sojaschroot nog wat waard is, anders zouden al die sojaburgers en andere veganistische nepvleesartikelen onbetaalbaar zijn!
jan.1
Worden volle schappen:😀
+1
John Spithoven
Dit zijn de eisen van milieudefensie

Beste Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Plus, Coop en andere supermarkten,

Ik wil dat jullie alleen nog maar duurzame melk verkopen. De boer moet daar een eerlijke prijs voor krijgen. Om de eerste stappen op weg naar duurzamer geproduceerde melk te zetten, moeten boeren minimaal 43 cent per liter krijgen, want dan:

Kan de boer zijn brood verdienen;
Staan koeien in de wei;
Kan het aantal weidevogels herstellen;
Krijgen koeien voer van eigen land of uit Europa;
En kan een boer zijn mest op eigen land uitrijden.
Supermarkten, werken jullie ook mee aan een duurzame wereld? Betaal boeren dan een eerlijke prijs voor hun melk.

Als er een inflatie indexering op komt , denk ik dat het aanbod voor de komende 10 jaar nog niet zo gek is voor een aantal. Twee stromen melk hebben we al. Ik zou zeggen duurzame melk en industrie melk voor de export. Misschien wordt het dan een keer duidelijk bij de zuivel wat de maatschappij wil
+2
pieta
@John Spithoven Alleen jammer dat de binnenlandse markt zo klein is.
van Ittersum
@pieta we produceren Mondiaal niet te veel, probleem is dat we het wereldwijd op de verkeerde plekken doen. Verspreid je iedereen wereldwijd waar het ook geconsumeerd wordt is er geen haan die kraait
pieta
@van Ittersum Dat is een mooie dooddoener. 😁
+1
cjw73
@John Spithoven ik wil ook wel eens wat. Alleen de consument wil alleen zo goedkoop mogelijk en dat gaat niet samen.
Coen
Quote Reactie van @John Spithoven:
industrie melk voor de export.

gaan we die term de komende tijd hier toch ook weer vaker horen ?
cor mick
@John Spithoven de overheid wil wat Julius Caesar al wilde. goedkoop brood en spelen voor het volk en het blijft rustig.
George
Quote Reactie van @cor mick:
overheid wil wat Julius Caesar al wilde. goedkoop brood en spelen voor het volk en het blijft rustig.

Ja maar de nu wordt het tijd voor die paar boeren. Dat die eens wat mogen verdienen en dan niet alleen degene met de superscherpste kostprijs.
+1
Druk
@George
Gekopieerd uit andere topic, van een paar dagen geleden 😄
Alles waar overaanbod van is, is altijd laag geprijsd. Bij overaanbod zijn het de verwerkers die nog veel verdienen en de consumenten die lage prijzen kunnen verwachten.
Schaarse producten en schaarse productiemiddelen zijn altijd duur.
Dit is al jarenlang de problematiek van de complete agrarische sector.
diezel
@John Spithoven
Ik krijg al koude rillingen bij enkel het lezen van het woordje "Milieudefensie". 😞
Wilbert
@diezel inderdaad. Met die lui zijn geen afspraken te maken. Ze zijn veel activistischer dan bij dierenbescherming of wnf. Enkel om zich te onderscheiden en donateurs te houden. Rupsje nooit genoeg.
Wilbert
@John Spithoven over een paar maanden is de melkprijs mogelijk wel die 43 cent. Het enige waar we dan in investeren zijn fosfaatrechten. De rest blijft bij het oude. Eisen stellen en meerprijs uitbetalen is de juiste combi.
zeppmann1
Ze mikken steeds op de biologische boer, kan die voor 43 cent produceren ?
Nico96
mart-sa
Zoals al werd opgemerkt; we produceren niet alleen voor de Nederlandse markt. Als doorgaat wat Milieudefensie wil, dan zal de Nederlandse melkveehouder niets meer voor zijn melk ontvangen. De supermarkten gaan gewoon naar onze buurlanden waar al deze eisen niet van toepassing zijn. Dit kan Nederland niet tegenhouden omdat we lid zijn van de Europese Unie.
Groen1
Weidemelk, duurzame melk, VLOG melk, hier gaat het om draaien.
John Spithoven
@Groen1 Misschien moeten de termen duurzame, vlog en weidemelk wel samengevoegd worden in natuur inclusieve melk. Naast de term export of industriemelk. Wiebren wat vind jij.
De voorwaarde die milieu defensie aan duurzame melk stelt vind ik nog niet zo gek. En ik denk, gezien wat er komen gaat vanuit de NZO/duurzame zuivelketen (middels een eenzijdig georganiseerde stuurgroep), dat de meeste melkveeouders over een tijdje met weemoed terugdenken aan dit aanbod. Net zoals ik (en andere bestuurders)terugkijk naar het aanbod wat de coalitie grondgebondenheid vorig jaar deed rond deze tijd.
+1
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Misschien moeten de termen duurzame, vlog en weidemelk wel samengevoegd worden in natuur inclusieve melk. Naast de term export of industriemelk. Wiebren wat vind jij.De voorwaarde die milieu defensie aan duurzame melk stelt vind ik nog niet zo gek. En ik denk, gezien wat er komen gaat vanuit de NZO/duurzame zuivelketen (middels een eenzijdig georganiseerde stuurgroep), dat de meeste melkveeouders over een tijdje met weemoed terugdenken aan dit aanbod. Net zoals ik (en andere bestuurders)terugkijk naar het aanbod wat de coalitie grondgebondenheid vorig jaar deed rond deze tijd.

Aanbod van ,,duurzame,,melk kan wel eens groter zijn als wat nl op kan drinken,weet je nog wat de supers dan doen!
Btw ga eens in gesprek met zelfzuivelaars of kaasmakers,ze leggen je haarfijn uit hoe de handel werkt...
John Spithoven
@jan.1 Ik denk ook dat er snel een overaanbod komt, maar je praat niet alleen over consumptiemelk denk ik, ook kaas enz. Ik denk dat het doel van milieudefensie is om een discussie handen en voeten te geven. En daar kan ik achter staan. Alles heeft een prijs, als de maatschappij wil dat we het op deze manier doen, dan zal de supermarkten daar hun beleid op moeten instellen. En vergeet niet dat de ngo's machtig zijn. Kijk naar het Bintje (gifpieper) of plofkip. Ze hebben heb doel weten te bereiken. Dan kun je niet je ogen sluiten voor deze discussie, en maar doorgaan met de eigen duurzaamheid zoals de zuivel doet (KLW, diergezondheid, jumpstarters enz). De zuivel hoort onze melk te vermarkten en te leveren wat de markt vraagt.
+1
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik denk ook dat er snel een overaanbod komt, maar je praat niet alleen over consumptiemelk denk ik, ook kaas enz. Ik denk dat het doel van milieudefensie is om een discussie handen en voeten te geven. En daar kan ik achter staan. Alles heeft een prijs, als de maatschappij wil dat we het op deze manier doen, dan zal de supermarkten daar hun beleid op moeten instellen. En vergeet niet dat de ngo's machtig zijn. Kijk naar het Bintje (gifpieper) of plofkip. Ze hebben heb doel weten te bereiken. Dan kun je niet je ogen sluiten voor deze discussie, en maar doorgaan met de eigen duurzaamheid zoals de zuivel doet (KLW, diergezondheid, jumpstarters enz). De zuivel hoort onze melk te vermarkten en te leveren wat de markt vraagt.

Ot en Sien
milieudefensie.nl/vee-industrie/megastallen/…
+1
jan.1
Dus boeren gaan bellen voor milieudefensie omdat de melk van hun collega,s niet duurzaam is!
demelkboer
Ach de gedachtis zo gek nog niet. Ik melk ook lievere ern paar koeien minder waar ik meer vanoverhoud. Maar blijkbaar zien de meeste prikkers meerin a race to thebottom
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , milieudefensie , boeren en burgers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!