Inkruisen vanwege teveel inteelt??

Zou dit, de toename in inteelt binnen holstein, de reden zijn dat ook CRV nu inzet op inkruisen?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
jan w
Eigenlijk een onzin verhaal, want in de breedte zijn er voldoende stieren aanwezig om aan de regels van inteelt te voldoen. Alleen de KI organisaties redden het telkens weer om maar in een heel klein vijvertje te vissen en dat keert iedere 10 jaar weer terug.
arjankok
Inkruisen moet je doen als je daar sterkere dieren door verwacht of wat dan ook , en het voorkomen van inteelt depressie en het extra heterosis is mooi meegenomen
oldhuus
Het viel mij ook al op dat met Veeteelt, CRV ineens met koeieletters inkruisen propageert. Blijkbaar zijn ze wakker geworden en willen ze ook een graantje meepikken.
Inteelt is niet iets zichtbaars en je kunt het niet per koe opzoeken. Over kruislingen, mijn ervaring is wel dat met name rondom het afkalven/transitieperiode alles veel makkelijker verloopt. En dat niet alleen, je hebt gewoon veel minder gezeur met kruislingen, maar volgens mij is dat meer ras-afhankelijk niet iets van inteelt.
+5
demelkboer
@oldhuus inkruizen is zeer geschikt voor makelijke boeren die willen dat koeien gewoon doen wat je van ze verwacht. Melkgeven en niet zeiken.
oldhuus
@demelkboer
Ja, ieder zijn hobby.
Simpel is voor sommige mensen te simpel, alles moet innovatief en liefst zo ingewikkeld mogelijk, vandaar al die genomics, merkerstesten etc. En dan nog een heel pakket aan managementmaatregelen. Men verzint iedere keer wel weer wat nieuws, en denkt als je er maar genoeg informatie tijd en geld in stopt dat het dan wel wat word. Je hebt ook een categorie die zelf niet buiten de gebaande paden durven, die volgen gewoon ieder verzinsel van de coöperatie, waarschijnlijk gaan d'r nu ook wel een groot aantal inkruisen, omdat CRV er mee aan komt, maar ben blij dat ik er 5 jaar geleden al mee begonnen ben. 60% van de melkkoeien is kruisling, 95% van het jongvee, ieder HF die de klep op gaat vanwege beenwerk, vruchtbaarheid, celgetal, mis ik geen seconde.
MARTIJN G
Je krijgt een leuk kleurtje als bonus
+1
demelkboer
@MARTIJN G je kunt de koeien met kruisen wel makelijk uit elkaar houden. Ook handig
demelkboer
@MARTIJN G je kunt de koeien met kruisen wel makelijk uit elkaar houden. Ook handig
spotmelker
Ben er een jaar of 6 mee bezig. Het ging heel best met HF maar ik ben niet zo'n streber qua melkproduktie. Het moet simpel, makkelijk en vooral goedkoop gaan. Grootste winst is idd afkalfgemak van ZRB en goed beenwerk van BS. Wel hebben ca de helft van mijn ZRB x HF een te breed uier. De BS zijn super. Ook een paar MO's lopen maar die wil ik vanwege karakter niet meer. Gebruik nu alleen nog ZRB op pinken en BS op vaarzen en oudere koeien BB.
oldhuus
@spotmelker
Ik melk ook wel een paar monties, je moet bij stierkeuze goed op karakter letten.
Hier is het doel wat verdienen met oude gebouwen eenvoud en weinig arbeid en dan heeft raszuiverheid geen enkel doel, zuivere holsteins vragen in onze praktijk toch wat meer aandacht en kosten, daar is simpelweg geen tijd voor, gedokter en gezeur met dieren heb ik totaal geen aardigheid aan. Behalve vruchtbaarheid, beenwerk, en algehele gezondheid hebben rassen als Montbeliarde en Fleckvieh ook een hogere kalverprijs en hogere restwaarde, ik las dat eentje met 180 koeien en 3-wegkruising toch 30.000 extra per jaar beurde.
Een holstein is ook meer een maïs en krachtvoer-koe, de meeste andere rassen houden het veel beter vol op een karig rantsoen, ook kun je veel meer dingen als graan hebben in een rantsoen waar een HF al gauw pensverzuring van zou krijgen.
Boertjeh
Enkele opvallende uitspraken van Theo Gieling van CRV in het artikel,

Vaak zie je dat bedrijven die kruisen, bovengemiddeld groot zijn en de ondernemers echte rekenaars zijn.

Voor veehouders die inteelt willen uitsluiten en koeien willen melken die vlot drachtig zijn en die veel ruwvoer kunnen verwerken is kruisen een serieuze optie.

Met een driewegkruising profiteer je optimaal van heterosis zonder dat je de fokkerij onnodig ingewikkeld maakt.

Er zijn beslist kruisingsbedrijven die wat kilogrammen vet en eiwit per koe mee kunnen met holsteinbedrijven.

Een vervangingspercentage dat lager ligt dan 20% is bij kruisingsbedrijven is heel normaal. Met zo’n lage vervanging houd je extra ruimte over voor B-Bl en kan de jongveebezetting omlaag. Dan past kruisen juist weer heel goed bij de nieuwe fosfaatwetgeving.
oldhuus
Quote Reactie van @Boertjeh:
extra ruimte over voor B-Bl

B-BI= Bedrijfsinspectie ??
Boertjeh
@oldhuus belgisch blauw
MARTIJN G
Fleckvieh groep in Denekamp

(klik om te vergroten)

Fleckvieh groep in Denekamp
oldhuus
@MARTIJN G
Fleckvieh is best een interessant ras, maar ik zou niet voor raszuivere dieren gaan.
MARTIJN G
@oldhuus Zeker nog nooit in Bayern geweest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0