Veel kapitaal op Nederlandse melkveebedrijven door dure grond

Er is op een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf ongeveer 325 euro per 100 kilogram melk aan kapitaal aanwezig. Dit is bijna 10 keer de melkprijs die een bedrijf jaarlijks per 100 kilogram melk ontvangt. Ten opzichte van andere belangrijke zuivellanden is de hoeveelheid kapitaal in Nederland erg hoog. Meer dan 200 euro per 100 kg melk van dit kapitaal zit in hier grond. De hoge grondprijzen zijn hier debet aan. Nederland kent gemiddeld hoogste grondprijs. Naast veel geld in grond investeert een Nederlandse melkveehouder ook veel geld in gebouwen. Gemiddeld ligt dit op bijna 60 euro per 100 kilogram melk.

Deel dit topic

Reacties

+2
En straks gaat er natuurlijk ook nog veel kapitaal zitten in fosfaatrechten, lekker voor de concurrentiepositie zullen we maar denken.
+3
groeier
@Ян де веехоудер
Het invoeren van fosfaatrechten is de grootste misstap die de sector op dit moment ook maar kan maken.
weurding
@groeier zei men destijds van melkquotum ook, was het indertijd niet verhandelbaar geweest/ waarde aangehangen hadden velen geen sprongen voorwaarts kunnen maken
groeier
@weurding
Melkquotum was toen wel voor de hele EU van toepassing beste man, vooral bedrijven die nog laat gekocht hebben kunnen daar nog lang om lachen.
weurding
@groeier heb het net al geschreven, was idd eu maatregel, maar alleen in ons land werden er enorme bedragen voor betaald, puur door de honger van de gemiddelde mvh,daar had de eu absoluut geen invloed op
+1
m uut m
@weurding
MQ is ons opgelegd door EU.
Fosfaatrechten leggen we ons zelf min of meer op.
Het is een keuze
+3
groeier
@m uut m
Dus weg met fosfaatrechten, niet aan beginnen.
+6
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @groeier:
Dus weg met fosfaatrechten,
Daar zal de bank het niet mee eens zijn. Die proberen juist om vermogen onder de zieltogende bedrijven van de "echte ondernemers" te krijgen.
+1
groeier
@kanniewaarzijn
Nog meer lucht in de bedrijven, is dat wel zo slim.
kanniewaarzijn
@groeier Wat mij betreft niet, maar vanuit de bank bezien wel.
pieta
Quote Reactie van @groeier:
meer lucht in de bedrijven

Zonder lucht geen leven. 😁
+1
groeier
@pieta @kanniewaarzijn
Neemt ook flink hogere schulden, plus extra rentekosten met zich mee. Ja, dat willen banken wel, boeren als melkkoe gebruiken. Daarnaast LTO wel stinken maar geen enkele actie daar tegen ondernemen.
BoerBart
@groeier Wat zou een LTO daar tegen kunnen doen? LTO wil blijven praten. Dit is een goede reden om niet al te populistisch op de barricaden te gaan staan. Alles komt goed, maar veranderingen blijven versneld op ons af komen. Hier moeten de boertjes nog aan wennen. Ik ben optimistisch ingesteld en ik noem veranderingen dan ook kansen.
Frans1
Quote Reactie van @groeier:
Neemt ook flink hogere schulden, plus extra rentekosten met zich mee

En alleen grondgebonden groei betaal jij zo uit je vestzak? 😁
+2
weurding
@m uut m uitbreiden in nederland is altijd al duur geweest, zelfs het melkquotum was hier europees of niet veel duurder dan in omringende landen, grond is nu bij oosterburen haast weer duurder dan hier, zo is er altijd wat, wie opschalen wil moet de beurs trekken, komen er geen rechten wordt de grond wel duur, men weet hoe de gemiddelde mvh denkt en doet 😉
+1
Frans1
@weurding Idd Weurding,wat ik wel een groot nadeel vind is dat het wel ten koste gaat van de grondmobiliteit
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Het is een keuze

In feite is het net zo lang als dat het breed is,bij totale grondgebondenheid heb je ook een maximaal plaatsbaar p,fosfaatrechten geeft wat flexibiliteit.
De lijnen zijn al lang uitgezet,de productieruimte wordt begrensd door het rechtenstelsel straks,dooremmeren over totale grondgebondenheid is een achterhoedegevecht.
BoerBart
@Frans1
Waarom wil LTO grondgebondenheid definieeren?
De maatschappelijke organisaties gaan onze sector nooit meer met rust laten. Ze eisen grondgebondenheid!
Wat jij een achterhoedegevecht noemt, is voor de Milieugeleerden een spel. Dit spel gaan ze winnen. Anticipeer maar vast.
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Waarom wil LTO grondgebondenheid definieeren?

Heel simpel,om de AmvB grondgebondenheid te tackelen.Deze regeling is door invoering van fosfaatrechten totaal overbodige extra regelgeving geworden,omdat de totale productie vastgezet is,alleen staat niet vast wie de mest produceert en wie de grond heeft,maar dat vindt zijn weg wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , grondprijs , grondprijzen , gebouwen , grond , melkveebedrijven , melkveehouder en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0