Mestongevallen nog steeds taboe

Mestgassen zijn levensgevaarlijk. Ongevallen met mestgassen hebben sinds 1980 aan zeker 29 mensen het leven gekost. De lijst met gewonde mensen en dude dieren is nog veel langer.
 Mestongevallen nog steeds taboe (agriholland.nl)

Mestgassen zijn levensgevaarlijk. Ongevallen met mestgassen hebben sinds 1980 aan zeker 29 mensen het leven gekost. De lijst met gewonde mensen en dude dieren is nog veel langer.

Nieuwsgrazer

Koeien aankopen of verkopen

Kijk dan eens op koemarkt.nl, dagelijks vers aanbod met kalveren, vaarzen, koeien en stieren.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
Dude dieren? Boerestraattaal?
+2
van Ittersum
In 37 jaar 29 overleden mensen door mestgassen. 29 te veel ,laat dat duidelijk zijn maar ondanks alles had ik het hoger ingeschat temeer we elke dag met/in mest "werken". Vooral de laatste jaren waar sommigen bijna Einstein praktijken uithalen door verschillende meststoffen te mengen of toevoegen in hun kelder of silo
+1
harke
@van Ittersum zwam toch niet zo
Innoveren
Het gevaar van mestgassen is sinds het afsluiten van de putten fors toegenomen nu blijft het niet alleen onder de drijflaag maar ook daarboven nu is het vooral oppassen bij het openen van de schepgaten. Vooral bij het toevoegen van dat wat er van de luchtwassers komt levert veel gevaar op!!!! Er zijn wel dingen voor die de gassen meten. Het anders bewerken van de mest kan de gassen voorkomen en geeft ook minder verlies op het land.
hobby boer en co
@Innoveren alle putten weg, wie trapt er nu nog in die flapjes vloeren! eens per dag afschuiven naar kleine put en automatisch met niveau meting wegpompen naar opslag silo.
+1
weurding
Quote Reactie van @hobby boer en co:
opslag silo die afgedekt is!

ook wassen neus, zelfs gas in silo moet eruit kunnen, hebben hier een mestbassin waarbij soms het bovenkleed even bol staat en dan langzaam leeg loopt door de spanning, en dat is te ruiken, beter was geen bovenzeil, het gas kan er dan gedoseerd uitvluchten, het is een fabeltje dat je het in de silo houdt
dx11
@weurding ik dwaal een beetje af, maar als de mest op het land op een streepje wordt gelegd vervluchtigen de gassen niet?
weurding
@dx11 net zo jan, daarom is die kap ook onzin
dx11
@weurding precies, er komt een moment dat het gas weg kan en wil, en dus gaat. Zelfs al zou je het vanuit de koe zonder verliezen in de grond krijgen, dan nog is het gas niet op eens weg, en opeens wel onschadelijk. Het lijkt allemaal leuk, maar is pure zakkenvullerij
+1
Innoveren
Nog beter is het vaste mest en urine direct scheiden dan komen er geen gassen of zo snel mogelijk de vaste mest weer uit de dunne fractie halen. Met de schroefpersvijzel kan al 35%DS en een zwaardere pers kan dit nog opvoeren het verder drogen kan de vaste mest stabiel maken geen gassen meer. Vroeger bij de grupstallen gebeurde dat al voor het grootste gedeelte. De drijfmest putten werden vooral gemaakt voor werk besparing en verlichting.
+1
kievitjeburen
Een multigasdetector kopen en altijd bij je dragen kan ik aanraden.
Die laat ook alarmbellen afgaan wanneer je het niet verwacht.
Ik ken het verhaal over een multigasdetector die afging in de kantine. Koolmonoxide door een gaskachel.
Pluto
Taboe is blijkbaar zo groot dat het aantal hier boven vermeld in werkelijkheid 3 x hoger . Het te hoge zetmeel gehalte waarvan mijn koe een steeds groter deel niet kan benutten , met een voeradvies waarbij het krachtvoer wordt gevoerd als bijproduct??. Met als gevolg schuimvorming en van overheidswege alles in het donker zodat antibiotica lekker resistent wordt !!!. En de minister gooit er weer een paar miljoen tegenaan omdat de uitkomsten van de vorige rapporten niet overeenkwam met het gevoerde beleid !!!!!!!!!!!.
Innoveren
Het verhaal van Pluto heeft nogal wat tegenstrijdigheden. Stikstof en zwavel zijn vooral de elementen van giftige gassen en niet zozeer het methaangas. Het hoge zetmeel gehalte werkt eerder gunstig. Wat die bijproducten en antibiotica en rapporten ermee te maken hebben is mij een raadsel? Maar het is heel goed dat de mestgassen zoveel aandacht krijgen. Hopelijk kunnen meer ongelukken voorkomen worden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden dieren , mestgassen en 1980 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!