Boeren kunnen weer ademhalen dankzij hoge melkprijs

Boeren krijgen dankzij de hoge melkprijs die momenteel gehanteerd wordt weer lucht. Ze kunnen uitgestelde investeringen doen en de rekeningen weer betalen. Dat zegt woordvoerder Dirk Bruins van de taakgroep Melkveehouderij LTO-Noord. Vorig jaar rond deze tijd was het interen voor de boeren door de lage melkprijs. "Maar dat gat wordt nu weer aangevuld doordat de prijs een stuk hoger ligt."

Deel dit topic

Reacties

+5
Porky
Eerst maar Rekeningen betalen , (staat nog genoeg open ,als ik zo hoor v loonwerkers en graanhandel ) ipv het in ijzer te steken.
cjw73
@Porky allemaal hebben ze wel geld zogenaamd voor fosfaatrechten en mega stallen..
+2
@cjw73 Precies! Je laat gewoon de loonwerker en de voerleverancier een paar jaar op hun geld wachten, want fosfaatrechten kopen is echt véél belangrijker!
Frans1
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Precies! Je laat gewoon de loonwerker en de voerleverancier een paar jaar op hun geld wachten

Dat laten die loonwerker en voerboer dan toch echt zelf gebeuren.Ik geloof ook geen moer van zulke verhalen.Hoeveel loonwerkers kunnen 1 jaar werkzaamheden voorschieten? Gaat hard hoor,mn brandstof
+19
George
Wanne flapdrol om dit een hoge melkprijs te noemen. Wauw ze kunnen de rekeningen weer betalen.
+2
kaas
@George klopt dit is een redelijke normale melkprijs niks extra aan
+8
Jaap40
Als nu de rekeningen betaald kunnen worden krijgt men uitbetaald naar kostprijs.
Hoeft een melkveehouder niets te verdienen?
+10
George
@Jaap40
Ik kan me altijd ergeren over die zogenaamde hoge melkprijs van 40 cent. Af en toe wordt die al magisch genoemd. Stelletje flapdrollen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik kan me altijd ergeren over die zogenaamde hoge melkprijs van 40 cent. Af en toe wordt die al magisch genoemd. Stelletje flapdrollen.

Slecht leven heb jij me al dat ergeren 😉 , hoor liever de mening van boeren die het aangaat.
+4
mlkvhoudr
@arie.j als je het niet door verteld wil ik best toegeven dat er bij deze melkprijs zelfs bij pachters wat verdiend word.

Maar dat moet dan wel onder ons blijven arie......
+3
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Maar dat moet dan wel onder ons blijven arie

ja, dat lijkt me wel nuttig, iemand als Sjors komt anders helemaal in de verwarring 😉
Erco
@mlkvhoudr hier wordt ookmgewoon goed verdiend maar dat willen sommige mensen zeker niet horen dus sssst. 40 cent is een goede prijs maar niet overdreven goed
+12
George
Quote Reactie van @arie.j:
hoor liever de mening van boeren die het aangaat

Die laten zich tegenwoordig met een kluitje in het riet sturen. Iedereen met een beetje verstand weet dat 40 cent voor de melk tegenwoordig geen magische prijs is. Dat willen die zuivelondernemingen natuurlijk wel graag. Zichzelf op de borst kloppen dat ze zogenaamd een record melkprijs uitbetalen terwijl het gewoon een eind jaren 80 prijs is. En dan hebben ze ook nog een hele kapstok vol met eisen waar je aan voldoen moet waar niks tegenover staat. Maar dat heb ik al zo vaak gezegd hier en krijg al even vaak van altijd dezelfde kritiek.
+6
George
Quote Reactie van @arie.j:
Slecht leven heb jij me al dat ergeren

Nee helemaal niet , maar ik heb zelf gemolken tot 10 jaar terug en toen hadden we ook maar een goede 30 cent en ondanks dat ik geen hoge schulden had vond ik niet dat er veel te verdienen was. Nu zijn de meeste kosten verder gestegen , behalve de rente die moest ik veel meer betalen maar die is ongezond laag! Dus alles overziend kan 40 cent nu eigenlijk helemaal geen vetpot zijn . En zeker niet na zo'n jaar als afgelopen jaar.
+2
arie.j
Quote Reactie van @George:
Dus alles overziend kan 40 cent nu eigenlijk helemaal geen vetpot zijn . En zeker niet na zo'n jaar als afgelopen jaar

Vertel dat maar aan de boeren die straks fosfaatrechten kopen.
+2
paul1
@arie.j allemaal van geleend geld.
storm
@George ben ik helemaal met je eens maar ook een ei of kg varkensvlees is de afgelopen 30 jaar door elkaar niet duurder geworden. Kijk eens naar televisies of laptops of telefoons die zakken ook alleen maar in prijs.
Toch zijn de meest schaarse productiemiddelen zoals grond 2 tot 3 keer zo duur geworden. Op sommige plekken is het nog erger, midden jaren tachtig ging de akkerbouwgrond in de Veenkoloniën voor 15000-20000 gulden weg en diezelfde grond doet nu 50000€ of meer.
Ook het geld is allleen maar goedkoper geworden de afgelopen 30 jaar en dat zal nog wel een tijdje zo blijven is mijn inschatting
Druk
@storm
Alles waar overaanbod van is, is altijd laag geprijsd. Bij overaanbod zijn het de verwerkers die nog veel verdienen en de consumenten die lage prijzen kunnen verwachten.
Schaarse producten en schaarse productiemiddelen zijn altijd duur.
Dit is al jarenlang de problematiek van de complete agrarische sector.
+3
George
Quote Reactie van @storm:
ik helemaal met je eens maar ook een ei of kg varkensvlees is de afgelopen 30 jaar door elkaar niet duurder geworden. Kijk eens naar televisies of laptops of telefoons die zakken ook alleen maar in prijs.

Wat de boeren leveren is allemaal kloten wat prijsvorming betreft. Maar die andere producten die je noemt kun je totaal niet met voedselproductie vergelijken , de nieuwste generaties telefoons ,TV's , en Laptops zijn vaak hartstikke duur. Na een tijdje als de ontwikkelingskosten eruit zijn dalen ze in prijs en vaak worden ze in de meest bizarre lage lonen landen geproduceerd. Je kunt die Chinese massaproductie toch niet vergelijken met voedselproductie!Maar de betere kwaliteitsproducten / merken zijn toch echt behoorlijk aan de prijs en die kwaliteitsproducten levert de Nederlandse landbouw ook. We krijgen veel en veel te weinig voor onze producten.
Tobber
@George heb je nog aardappels van t jaar?
George
@Tobber .
Ja natuurlijk zoals ieder jaar. 7,45 ha. Waarom vraag je dat?
Tobber
@George hoe is de prijs daarvan dit jaar?
+2
George
@Tobber
Wij telen Hansa op contract en dat is netjes.
Ik voel iets aankomen Tobber , Waar wil je heen?
Ik wil je best uit de droom helpen , lees mijn reacties hier eens goed door. De prijsvorming van de meeste agrarische producten is kut. Of het nu akkerbouw , Pluimvee , varkens- of melkveehouderij is.
+2
Frans1
Quote Reactie van @George:
Nu zijn de meeste kosten verder gestegen , behalve de rente die moest ik veel meer betalen maar die is ongezond laag!

Die lage rente scheelt een modaal inkomen.Verder hou je gewoon toppers en tobbers,de een heeft het wat beter in de vingers dan de ander,kijk maar naar de vergelijkingscijfers bij de boekhouder.De top 25% verdient leuk geld,het ondereind is blij dat ze alles rond krijgen.Maar dat was vroeger niet anders denk ik
George
Quote Reactie van @Frans1:
Die lage rente scheelt een modaal inkomen.

Daarom lukt het nog op veel plaatsen. Maar die rente in ongezond laag. Dat van die 25% beste een zo dat verhaal ken ik al jaren. Maar de spoeling wordt steeds dunner door de afvalrace en die 25% beste zijn er dus ook steeds minder. Het verdienmodel klopt gewoon niet , de opbrengsten zijn gewoon te laag in de gehele landbouw.
+5
gerrie-hul
@arie.j Je wil toch niet zeggen dat de melkprijs hoog is Die beurden we in de 80 tige jaren ook Zelfs hoger Ik had toch wel iets meer inzicht van je verwacht
+1
arie.j
Quote Reactie van @gerrie-hul:
@arie.j Je wil toch niet zeggen dat de melkprijs hoog is Die beurden we in de 80 tige jaren ook Zelfs hoger Ik had toch wel iets meer inzicht van je verwacht

Het eerlijke verhaal is dat in die jaren 80tig er bij MUH (Melkunie Holland) waar ik leverde er maar
1 jaar is geweest met een melkprijs boven de 80 cent, dat dat was 1989.
En zowel er vóór als er na is dat in het gulden tijdperk nóóit meer voorgekomen.
In 1989 was de melkprijs f0,8209 ex. btw dus 0,3725 eurocent, er moest daarvan verplicht 4cent op de ledenrekening
Die eenmalige uitschieter van de melkprijs toen was het gevolg dat de EU in 2 jaar tijd toen 10% extra op het quotum had gekort. Maar het effect was na een goed jaar weer voorbij.
Hetv olgende jaarverslag dat ik hier voor me heb is dan van Campina-Melkunie, die waren toen gefuseerd en in 1990 was de melkprijs wel 8,7 cent lager.
Hieronder de melkprijzen van 1984 t/m 1987
Boeren werden in 1984 en 1985 ook al 10% in totaal gekort, maar de melkprijs steeg daardoor toen niets.
+3
arie.j
Quote Reactie van @arie.j:
Hieronder de melkprijzen van 1984 t/m 1987Boeren werden in 1984 en 1985 ook al 10% in totaal gekort, maar de melkprijs steeg daardoor toen niets.

(klik om te vergroten)

sorry
@arie.j bij 4.32 vet en 3.38 eiwit
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
bij 4.32 vet en 3.38 eiwit

Het aantal koeien nam in die 4 jaar met een half miljoen af, toch echt nogal wat meer dan nu.
En het aantal koeien gemiddeld per bedrijf liep in die 4 jaar ook een procent of 10%terug, naar ergens 38 in 1988. Productie gemiddeld zo 5400kg per koe in die jaren.
Je kon in die jaren nog geen quotum kopen (tenzij met de grond) quotumhandel op pachtland kwam ergens in 1988 pas , en dat was eerst ook nogal onzeker.
Andere koek dan nieuwe schuren bouwen, maar het was natuurlijk allemaal weelde, althans volgens sommige personen...
George
Quote Reactie van @arie.j:
althans volgens sommige personen...

Ja geweldige tijd.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ja geweldige tijd.

Quotering was toen nodig, maar een noodmaatregel.
Geweldige tijd? Dat was nogal verschillend
Ja, voor die bedrijven die hard gegroeid waren net vóór die tijd, en die dus veel meer melk hadden dan de gemiddelde boer
En daar hoorde het bedrijf voor onze grote juicher over die tijd toevallig ook bij.
Net als nu de boeren die hun grote nieuwe stal klaar en vol hadden voor juli 2015.
Wanneer je vader in 1984 minder dan de helft van zijn quotum en land had gehad, dan zou ik je nog wel eens gehoord willen hebben.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Wanneer je vader in 1984 minder dan de helft van zijn quotum en land had gehad, dan zou ik je nog wel eens gehoord willen hebben.

Ach Arie , wanneer dit wanneer dat. Misschien had je dan wel niks van me gehoord en was ik iets totaal anders gaan doen.
gerrie-hul
@arie.j Ik mis de nabetalingen die er toen waren Kun je nu alleen maar van dromen
+6
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
hoor liever de mening van boeren die het aangaat.

waarom verkondig jij dan overal je mening over? 😉
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
waarom verkondig jij dan overal je mening over?

Overal over? Dat is zoveel, dat probeer ik niet eens...
De één mag toch al meer dan de ander, wanneer ik boeren flapdrollen zou noemen vallen ze over me heen 😉
Porky
@arie.j Ja zeikerd , hij heeft gewoon gelijk, vorig jaar is er geen ene moer verdiend, en nu de melk 40 cent doet doen ze net alsof er een wereld prijs betaald word,terwijl je die 40 cent hard nodig hebt, maar jij niet natuurlijk, bij jou is er niks duurder geworden, en hebt die 40 cent niet nodig, wat een azijn zeiker ben jij joh, niets en niemand deugt er,en jij weet het altijd beter.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Porky:
vorig jaar is er geen ene moer verdiend

Dat bespaard je mooi wat belasting dan kerel !
cornelissen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dat bespaard je mooi wat belasting

Wat ledencertificaten omgezet naar ledenobligaties vast,is ook gunstig voor RFC,immers de rente op obligaties is verrekenbaar voor de fiscus voor RFC,dit in tegenstelling met de rente op certificaten
+3
Porky
@MTSTAMMINGA Je moet doen wat je leuk vind, ik vind het toch wel prettig als ik de mensen kan betalen, sommige hier schijnen dat geen probleem te vinden Om de mensen die voor hun gewerkt hebben maar in de wachtkamer te zetten.
Frans1
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dat bespaard je mooi wat belasting dan kerel !

Dat kenmerkt een positief karakter 😄 Overal iets positiefs in zien 👍
Erco
@Porky geen ene moer ben ik t niet met je eens, helaas scheelt dat enorm bij welke melkfabriek je zit
+1
Coen
Begin dit jaar werd overall voorspeld een gemiddelde melkprijs van 40 cent

dan moet de komende maanden de garantieprijs van RFC nog wel een paar centen stijgen en de prestatietoeslag op een goed niveau komen te liggen, bij de andere zuivelverwerkers moet de voorschotprijzen dan ook nog behorlijk stijgen. .
+1
Noorderling
@Coen voorspellen is wat anders dan beloven.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
Begin dit jaar werd overall voorspeld een gemiddelde melkprijs van 40 centdan moet de komende maanden de garantieprijs van RFC nog wel een paar centen stijgen en de prestatietoeslag op een goed niveau komen te liggen, bij de andere zuivelverwerkers moet de voorschotprijzen dan ook nog behorlijk stijgen.

Komt anders aardig in de richting, een voorspelling mag altijd iets afwijken.
Maar wanneer de garantieprijs de laatste maanden hetzelfde blijft als september en de nabetaling gelijk is aan vorig jaar, dan scheelt het niet meer dan enkele tienden van een cent.
stefan56breizh
Hier bij Lactalis zitten wij nog lang niet op de prijzen die in Nederland betaalt worden, over augustus 34,6 en over september 35,5. En dan wil het ook nog niet bepaalt melken door de droogte.
Protter
@stefan56breizh hier wel goeie kuil te koop.
+4
cs-agrar
Das heel mooi Dirk Bruins, maar men moet eerst het gat wel dichten, en de melkprijs is hoger, maar niet hoog. De marge bepaald of ze hoog is, niet de melkprijs zelf. Dus denk voortaan even na voordat je zoiets de wereld in slingert, de publieke opinie heeft niet veel woorden nodig.
+2
hooivork
Ga met je gezin eens een dagje uit. Dan kom je erachter dat we eigenlijk continu minimaal 60 cent moeten beuren. Papieren puntzakje friet met majo bijvoorbeeld € 3.75 Twee koffie met 2 stukjes gebak € 11.80 We worden al jaren voor de gek gehouden.
+1
storm
@hooivork tja, ik ben ook van armoede gestopt met roken. Een pakkie shag tegenwoordig ruim 10€ , toen ik begon was het 3 gulden volgens mij dus een snelle rekensom zegt dat het ongeveer vertienvoudigt is.
Ander topic heeft het over de waarde van een melkveebedrijf tegenwoordig maar we verdienen tegenwoordig minder als in de jaren tachtig.
Toen kochten we een nieuwe tractor als de nabetaling binnenkwam maar tegenwoordig strijken we daar de rekeningen mee glad.
De rente was toen ook torenhoog bij nu vergeleken maar toen dachten we ook dat het laag was want opa had het over die 11% die hij betaalde begin jaren tachtig😂 .
+1
George
Quote Reactie van @storm:
ik ben ook van armoede gestopt met roken. Een pakkie shag tegenwoordig ruim 10€ , toen ik begon was het 3 gulden volgens mij dus een snelle rekensom zegt dat het ongeveer vertienvoudigt is.Ander topic heeft het over de waarde van een melkveebedrijf tegenwoordig maar we verdienen tegenwoordig minder als in de jaren tachtig.Toen kochten we een nieuwe tractor als de nabetaling binnenkwam maar tegenwoordig strijken we daar de rekeningen mee glad.De rente was toen ook torenhoog bij nu vergeleken maar toen dachten we ook dat het laag was want opa had het over die 11% die hij betaalde begin jaren tachtig .

Dus ook jij weet dat de verhoudingen en het verdienmodel in de landbouw totaal mank gaat met de rest in de maatschappij .
m uut m
@George
Waar heb je dan die bmw van betaald.
Je praat net als een koopman die leeft ook altijd van het verlies.
+3
mlkvhoudr
@m uut m

George is een 50 plusser een ondernemer van 50 plus hoeft toch na al die jaren werken niet in een koekblik rond te rijden.....
m uut m
@mlkvhoudr
George is nog geen 50 en ook de opbrengst van het mq is door de landbouw betaald.
+1
weurding
Quote Reactie van @m uut m:
e praat net als een koopman die leeft ook altijd van het verlies.

en gunnen het een ander niet? 😉
storm
@George Ja hoor, alleen kan ik daar niks aan veranderen! Ga ik me ook niet druk over maken alleen door te stoppen met roken leef ik misschien langer en kan ik iets meer van mijn Dreesjaren genieten.
Overigens werd hier in de omtrek toen al wel eens 6000 gulden voor een hectare mais betaald. Die verkopers moesten toen nog wel 2 gulden per kuub drijfmest betalen dat wel😂😂
George
Quote Reactie van @storm:
verkopers moesten toen nog wel 2 gulden per kuub drijfmest betalen dat wel

Hier is nooit voor mest betaald , en 6000 gulden voor mais heb ik ook nooit gehoord.
+1
weurding
@George jawel, hier wel, halverwege jaren 80
George
@weurding
Hier nooit , altijd mest genoeg geweest. Maar in Drenthe is nauwelijks varkenshouderij en veel uitgestrekter , veel meer grote percelen grond.
+2
weurding
@George bedoelde de 6000 gulden voor mais, 110/120 gulden per ton was hier wel aan de orde in die jaren
George
@weurding
Oh oké
storm
@George dat waren nog eens tijden George😉 Overigens was het hakselen van die mais even duur als nu. Wel denk ik dat er nu tonnen meer van een hectare komen en dat de kwaliteit veel hoger is.
De loonwerkers komen echter met materiaal wat 4 keer zo groot is als die tijd.
Toen kon je zelf nog af en toe meerijden en dat had ook z'n charme.
George
Quote Reactie van @storm:
Overigens was het hakselen van die mais even duur als nu.

Nee dat hakselen is hier toch wel in prijs gestegen. Destijds 550 -575 gulden per ha en tegenwoordig 340 Euro per ha. En dat is toch 750 gulden per ha en dus in prijs gestegen.
storm
@George gaat toch nergens over , per ton mais is het goedkoper geworden denk! In elk geval in minder als de helft van de tijd👍
+1
gerrie-hul
@weurding Maar toen had je ook een hoge melkprijs en minder kosten
weurding
@gerrie-hul ook meer koeien nodig voor de liters, gem. productie was toen rond 5/6000 per koe?
George
Quote Reactie van @weurding:
gem. productie was toen rond 5/6000 per koe?

Daar hoefde ook weer minder brok in
gerrie-hul
@George ieder voordeel heb zijn nadeel zei Cruijff
pieta
@George Ik kan alleen maar vertellen dat mijn schoonvader in een ver verleden 3 gulden per m3 ontving om varkensmest op het land te brengen. En of dat dan helemaal gezien kon worden als vergoeding voor het uitrijden betwijfel ik. Toen werkte ze nog met de ketsplaat en onderwerken hoefde niet.
+1
George
Quote Reactie van @storm:
Ja hoor, alleen kan ik daar niks aan veranderen! Ga ik me ook niet druk over maken

Ja en toch zou dat eens iets moeten zijn waar zich wel iemand druk om zou moeten maken. Belangenbehartigers hebben daar in mijn ogen veel te weinig aan gedaan , telkens maar inzetten op groei en kostprijsverlaging is een doodlopende weg.
Volgens mij schreef ik dat meer dan 10 jaar geleden ook al , dus ik wordt oud. 😄
+1
Jaap40
@George tja, belangenbehartigers..... klinkt als eigenbelangenbehartigers.....?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lucht , melkprijs , fryslân en lto-noord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0